متاسفانه این بحران هنوز هم به پایان نرسیده و در خیلی از کشورها، محدودیتها برای فعالیتهای بازار کار همچنان ادامه دارد، بنابراین کاهش رشد اقتصادی کشورهای توسعهیافته، افزایش نرخ بیکاری و در عین حال کاهش جهانی قیمت نفت، از علایم کاملا آشکار تاثیرگذاری کرونا بر اقتصاد جهانی است. کشور ما هم به مانند دیگر کشورها متاثر از شیوع کرونا بوده و خیلی از مشاغل با تعطیلی و محدودیتهای جدی روبهرو شدند و چند ماهی تقریبا کسبوکارها در ایران تعطیل بود. به دنبال این واقعه، افزایش بیکاری را در کشور شاهد بودیم.
با وجود اینکه تقریبا از اواسط خرداد شرایط فعالیت کسبوکارها در کشور عادی شده و پیشبینی میشود از تیرماه همه کسبوکارها برای فعالیت در کشور آزاد باشند، اما اتفاق جدیدی که حاکی از رونق در بازار کار باشد، در ایران هنوز مشاهده نمیشود. واقعیت این است که کشور و اقتصاد بیش از آنکه تحتتاثیر کرونا باشد، متاثر از تحریمهای شدید آمریکا بر بازار و اقتصاد کشور است. تصور میکنم تا مادامی که مساله تحریمها ادامه دارد، امکان بهبودی و ایجاد شرایط عادی برای رونق بازار کار به شدت با تردید روبهرو است.
دولت هنوز اشراف و تسلط کامل بر بازار کار را بهدست نیاورده است. بیثباتی در بازار ارز و افزایش قیمتها، نشاندهنده نابسامانی در بازار کار کشور است. رشد مثبت اقتصادی سال گذشته به مقدار ۱.۱ درصدی تاثیر مثبتی بر بازار کار نداشته و مردم همچنان درگیر مشکلات متعددی هستند. در حال حاضر تورم محاسباتی دولت در اقتصاد کلان با تورم محسوس مردم در اقتصاد خرد تفاوت دارند و دولت درک درستی از مشکلات ندارد.
کشور ما بیش از مساله کرونا، درگیر ضعفهای زیرساختی و ساختاری در اقتصاد هست. تا مادامی که آنها اصلاح نشوند، امکان بهبود شرایط در کشور کاملا با مشکل جدی روبهرو است. بنابراین برداشت من این است که کرونا در حال حاضر بهانهای برای پوشش ضعفهای ساختاری در حوزه اقتصاد است و دولت باید همراه با توجه به سلامتی مردم، مسایل و مشکلات اقتصادی را به صورت کاملا فنی، تخصصی و کارشناسی حل و فصل کند.
یکی از جدیترین این موضوعات، تنشهای سیاسی است که باعث ادامه و استمرار بحران تحریمها در کشور شده و اگر گشایشی در بخشهای سیاسی ایجاد شود، بهطور قطع در حوزه اقتصاد و مسایل اجتماعی هم تاثیرگذار خواهد بود.
کارشناس بازار کار