امروز شنبه 01 دی 1403

Saturday 21 December 2024

همه چیز درباره آرامگاه کوروش کبیر


1401/07/27
کد خبر : 24325
دسته بندی : اماکن تاریخی
تعداد بازدید : 306 نفر

یک ساعت و پانزده دقیقه از شیراز به سمت مرودشت رانندگی کنید، تخت جمشید را پشت سر بگذارید تا به یکی دیگر از باشکوه‌ترین بناهای تاریخ ایران برسید. جایی که می توانید تاریخ شکوهمند ایران را با تمام وجود درک کنید. آرامگاه کوروش بزرگ یکی از جاذبه‌های گردشگری شیراز و میراث جهانی یونسکو در ایران است که حتی در ایام غیر تعطیل هم میزبان مسافران زیادی است. کوروش کبیر اولین پادشاه حکومت هخامنشیان بوده است که در زمان خود با عدالت با مهربانی و عدالت با مردم رفتار می کرد و همین موضوع باعث شده بود تا این پادشاه به محبوب ترین پادشاه ایران تبدیل شد. مقبره کوروش کبیر در منطقه باستانی پاسارگاد و در شهرستان پاسارگاد در استان فارس واقع شده است.

قلمرو ایران در زمان کوروش کبیر بیشترین وسعت را داشته است که باعث شد سرزمین هایی مانند بابل فتح شوند و قوم یهود آزاد شوند و به سرزمین مقدس و خانه هایشان فرستاده شوند. کوروش بزرگ صدها اقدام ارزنده دیگر داشته است که همه آن ها در تاریخ ثبت شده است.

معرفی پاسارگاد شیراز


پاسارگاد شیراز یکی از قدیمی تری دشت های ایران است که به دوره پارینه سنگی برمی گردد. در این دشت به واسطه عمارت های با شکوهی که ساخته شده است، تاریخ ایران قرار گرفته است که یادگار هخامنشیان است. پاسارگاد اولین پایتخت هخامنشی بوده است که در حال حاضر مقبره کوروش کبیر است که شبیه به یک میراث باقی مانده از دوره هخامنشیان است. در نزدیکی این عمارت هم بنای با شکوه نقش رستم واقع شده است که در ۶ کیلومتری تخت جمشید یا پرسپولیس قرار گرفته است.

بنایی بسیار ساده و در عین حال ارزشمند که در حدود ۱۱ متر ارتفاع دارد و مساحت آن در حدود ۱۶۰ متر مربع است. این بنای زیبا در هر قسمتی از دشت پاسارگاد قابل مشاهده است. بنای اصلی عمارت آرامگاه کوروش روی چند سکو واقع شده است که بر اساس نظرات باستان شناسان، سبک معماری آن برگرفته از معماری یونانی و آسیای صغیر است و برخی از قسمت های آن هم از معماری عیلامی ها و مصری ها گرفته شده است. آرامگاه کوروش کبیر از دو قسمت تشکیل شده است که بخش اول آن پایه مقبره است که سکویی است که از ۶ پله ساخته شده است و بخش دوم اتاق کوچکی است که سقف شیب دار آن به زیبایی این بنا اضافه کرده است.

یکی از نکات جالب در مورد این بنا این است که تمامی قسمت های بیرونی آرامگاه در هفت طبقه و روی هم ساخته شده است. بر اساس چیزی که در تاریخ گفته شده است، احتمالا طراح بنا، این نوع طراحی را به خاطر مقدس بودن عدد هفت، درنظر گرفته است. سنگ بنای قبر کوروش کبیر سنگ آهکی سفید رنگ است که متمایل به رنگ زرد است و باستان شناسان احتمال داده اند که این سنگ های خاص از معدن سیوند که در فاصله ۳۰ کیلومتری پاسارگاد شیراز قرار گرفته است، استخراج شده است.

معماری بنای آرامگاه کوروش


اتاقکی که در آرامگاه کوروش کبیر بنا شده است، دارای ارتفاعی بیش از ۲ متر است. این دیواره ها ضخامتی در حدود ۱ و نیم متر دارند که سنگ هایی تراشیده در چهار ردیف روی هم قرار گرفته اند. دقت و ظرافت چیده شدن این سنگ ها، بی نظیر است. دو قطعه سنگ بسیار سنگین هم در کف آرامگاه قرار گرفته است. همچنین پوشش سقف هم سنگی است. یکی از ویژگی های این بنا این است که در ساخت آن هیچ ملاتی استفاده نشده است و این ویژگی در تخت جمشید هم وجود دارد. این عمارت در حدود دو هزار سال است که همچنان مقاوم ایستاده است. کارشناسان تاریخی تخمین زده اند که استفاده از بست هایی از جنس آهن و سرب باعث اتصال سنگ ها به یکدیگر شده است.

کوروش کبیر وصیت نامه ای تنظیم کرده است که افراد زیادی از جمله اسکندر مقدونی را تحت تاثیر قرار داده است. متن روی سنگ قبر کوروش کبیر به شرح زیر است:
من کوروش هستم، شاه هخامنشي
اي مردي که هر که هستي و از هر کجا مي آيي
زيرا مي دانم که خواهي آمد
من کوروش هستم که به ايرانيان شاهنشاهي بخشيد.
با من مشاجره مکن يگانه چيزي که هنوز براي من باقي مانده است
يک مشت خاک ايران است که پيکر مرا پوشانده به آن رشک مبر!!!

داخل مقبره کوروش

در اطراف و داخل مقبره کوروش هیچ گونه تزیین و نگاره ای وجود ندارد و فقط در نمای سردر سه گوش زیر شیروانی و بالای در ورودی، نقش بسیار کم رنگی از نگاره یک گل دوازده گلبرگی متداول هخامنشیان نگاشته شده است. علاوه بر این هیچ‌گونه کتیبه و نوشته‌ای نیز در داخل مقبره کوروش یافت نشده است.

آریان و همچنین استرابو، مورخ دیگر یونانی هم به نقل از آریستوبولوس وضعیت داخل مقبره کوروش را این طور توصیف کرده است که در اتاق مقبره کوروش یک تخت زرین با تابوتی زرین و میز و ساغرهایی وجود داشته است.

مقبره کوروش کجاست؟


به طور دقیق اگر بخواهیم بگوییم آرامگاه کوروش کجاست ، باید به فاصله ۱۳۰ کیلومتری از بخش شمالی شهرستان شیراز بروید تا به جایی به نام دشت مرغاب برسید. متون تاریخی ای که در این شهر قرار دارد، نشان می دهد که قدمت مقبره ی کوروش کبیر ۲۵۰۰ سال است. پادشاهان هخامنشی این مکان را برای مکان تاج گذاری خود انتخاب کرده بودند.

برای رفتن به این مکان تاریخی می توانید از خودروی شخصی استفاده کنید یا با استفاده از حمل و نقل ریلی استفاده کنید. شهرستان مرودشت فاصله کمتری تا شیراز به این اثر باستانی دارد که می توانید این منطقه را هم برای اقامت انتخاب کنید. اگر از اتوبوس یا تاکسی های بین شهری برای رفتن به آرامگاه کوروش استفاده می کنید، شما را به پایانه تاکسی سعادت شهر می رسانند. سپس با استفاده از تاکسی های سعادت شهر می توانید به سمت پاسارگاد حرکت کنید.

درصورتی که با خودروی شخصی خود به این منطقه سفر می کنید، باید حدود ۱۳۰ کیلومتر از شیراز رانندگی کنید تا به مرودشت برسید و سپس به شهر پاسارگاد برسید و مسیر را تا دشت مرغاب و تنگه بلاغی ادامه دهید. اما گردشگرانی که از تهران به سمت پاسارگاد حرکت می کنند، ملزم به طی مسافتی بیش از ۸۰۰ کیلومتر و بیش از ۸ ساعت هستند که می توانند از بزرگراه خلیج فارس استفاده کنند.

منبع: هومسا


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/article/show/24325
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید