امروز شنبه 04 اسفند 1403

Saturday 22 February 2025

چرا اسید فسفریک کشاورزی یک انتخاب اقتصادی برای کشاورزان است


1403/11/29
کد خبر : 2409699
دسته بندی : رپورتاژ
تعداد بازدید : 108 نفر

امروزه اسید فسفریک کشاورزی، به دلیل ویژگی ‌های منحصر به فرد خود، به یک انتخاب اقتصادی برای کشاورزان تبدیل شده است. در واقع استفاده از اسید فسفریک، هزینه ‌های مربوط به کود دهی و اصلاح خاک را کاهش داده و منجر به صرفه ‌جویی در هزینه‌ های کشاورزی خواهد شد. گیاهان برای رشد به سه عنصر اساسی نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارند. از آنجایی که این عناصر در بسیاری از خاک‌ ها به میزان کافی وجود ندارند، کشاورزان باید از کودهای مناسب برای جبران این کمبود استفاده نمایند. اسید فسفریک به عنوان یک منبع اصلی فسفر در بسیاری از کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار گرفته و به گیاهان کمک خواهد کرد تا با کمک رشد سالم، محصولات بیشتری را تولید کنند. لازم به ذکر است که برای جلوگیری از هرگونه آسیب به گیاهان و خاک، باید میزان استفاده از کود با توجه به نوع گیاه و میزان محصول مورد نظر تعیین شود.

کاربردهای اسید فسفریک در کشاورزی

همانطور که بیان کردیم، اسید فسفریک به عنوان یک ابزار اقتصادی در اختیار کشاورزان قرار دارد تا آن ها بتوانند به بهبود تولیدات خود و افزایش سودآوری دست یابند. در ادامه به مهمترین کاربردهای اسید فسفریک در کشاورزی اشاره خواهیم نمود:

افزایش جذب مواد مغذی

اسید فسفریک با فعال ‌سازی و آزاد سازی فسفر و سایر عناصر غذایی، به جذب بهتر و سریع‌ تر مواد مغذی توسط گیاهان کمک می‌ کند. این ماده با شکستن ترکیبات معدنی، قابلیت جذب مواد مغذی را افزایش خواهد داد.

تنظیم pH خاک

اسید فسفریک، pH خاک ‌های قلیایی را کاهش داده و به اسیدیته مطلوب برای رشد گیاهان می ‌رساند. این تنظیم pH ، دسترسی گیاهان به مواد مغذی را بهبود می ‌بخشد.

تقویت ریشه‌ گیاه

تأمین فسفر مورد نیاز، به تشکیل و توسعه ریشه ‌های گیاهان کمک خواهد کرد. ریشه‌ های قوی ‌تر، آب و مواد مغذی بیشتری جذب کرده و منجر به رشد بهتر گیاه می‌ شوند.

افزایش محصول ‌دهی

گیاهان، با بهبود دسترسی به فسفر و عناصر ضروری از طریق اسید فسفریک، کمیت و کیفیت محصولات را افزایش می‌ دهند. این امر بهره‌ وری اقتصادی و سود آوری بیشتری را برای کشاورزان به همراه دارد.

تسریع رشد گیاهان

فسفر عنصری کلیدی در متابولیسم گیاهان محسوب می ‌شود. اسید فسفریک با افزایش حلالیت مواد معدنی، جذب بهتر مواد مغذی توسط ریشه ‌ها را تسهیل کرده و با تأمین فسفر، گیاهان را سریع ‌تر به مرحله بلوغ خواهد رساند.

بهبود ساختار خاک

اسید فسفریک، فعالیت‌ های بیولوژیکی خاک را تحریک کرده و ساختار فیزیکی آن را بهبود می ‌بخشد. بنابراین خاک‌، تهویه و ظرفیت نگهداری آب بهتری را برای رشد گیاهان دارد.

کاهش شوری خاک

با کمک اسید فسفریک، میزان شوری خاک کاهش یافته و محیط مناسب ‌تری برای رشد گیاهان فراهم خواهد شد. این ماده با تبادل یون ‌ها در خاک، اثرات منفی نمک‌ ها را خنثی می‌ کند. همچنین استفاده مستمر از اسید فسفریک به حفظ ساختار خاک کمک کرده و از طریق افزایش فعالیت میکروبی خاک، حاصلخیزی و دوام آن را افزایش خواهد داد.

روش استفاده از اسید فسفریک در کشاورزی

در این بخش از مطلب، به نحوه استفاده از ماده کاربردی اسید فسفریک در صنعت کشاورزی اشاره خواهیم کرد. از اسید فسفریک کود شده در کشاورزی به یکی از شیوه ‌های زیر استفاده می گردد:

روش سنتی

در این شیوه قبل از بذر کار، کود فسفات را به صورت دستی و یا به کمک ماشین روی سطح خاک پاشیده و سپس زمین را آبیاری می ‌کنند. این روش به دلیل هدر رفت زیاد کود، چندان مورد استقبال کشاورزان و باغداران نیست.

روش پخش نواری

در این روش عملیات کود دهی با استفاده از دستگاه کودکار انجام خواهد شد.

روش آبیاری

یکی از روش‌ های رایج، استفاده از این ماده در آب آبیاری است که از مشکل نرسیدن کود به ریشه جلوگیری خواهد کرد. به همین دلیل برای محصولاتی با ریشه ‌های عمیق مانند چغندر قند و یونجه مناسب خواهد بود.

روش چالکود

در این روش، با در نظر گرفتن سن و میزان تراکم گیاه، چاله‌ های کوچکی در کنار ریشه آن‌ حفر کرده و داخل چاله را با کود پر می ‌کنند.

برای استفاده از اسید فسفریک در کشاورزی چه زمانی مناسب است؟

زمان مناسب برای استفاده از اسید فسفریک، چالش مهمی برای کشاورزان و باغداران محسوب می شود. بهترین زمان برای مصرف اسید فسفریک در کشاورزی، اوایل بهار و قبل از گلدهی گیاهان است. در فصل بهار، ریشه‌ های گیاهان و درختان فعال شده و قدرت جذب بیشتری خواهند داشت. بنابراین فصل بهار، مناسب ‌ترین زمان برای تغذیه خاک با کود فسفاته به شمار می رود. برای جذب سریع ‌تر اسید فسفریک توسط گیاه، بهتر است آن را نزدیک ریشه بریزید.

میزان استاندارد استفاده از کود فسفاته در خاک

میزان مصرف کود فسفاته بستگی به عوامل مختلفی از جمله نوع خاک، نیازهای غذایی گیاه و شرایط محیطی دارد. برای تعیین دقیق میزان مصرف کود فسفریک، لازم است که اطلاعات کاملی از شرایط اکوسیستمی خاک زراعی خود داشته باشید. به طور کلی باید گفت که بهترین میزان مصرف این کود در خاک، ۷ تا ۱۰ لیتر در هر هکتار است. مصرف بیش از حد کود اسید فسفریک، منجر به برهم خوردن تعادل سیلیکون در خاک شده و مشکلاتی را برای گیاهان ایجاد خواهد کرد. بنابراین توصیه می ‌شود که در مصرف کودهای فسفاته دقت لازم را داشته و از مقادیر توصیه شده تجاوز نکنید.

علائم کمبود اسید فسفریک در خاک و گیاهان

تشخیص دقیق کمبود فسفر و سایر مواد مغذی در گیاهان، نیازمند بررسی تخصصی توسط کارشناسان و آنالیزهای فنی بافت گیاه و خاک است. با این وجود، نشانه‌ های ظاهری زیر می ‌توانند در تشخیص کمبود مواد مغذی مورد نیاز خاک و گیاه مفید باشند:

  • کاهش گلدهی و تعداد گل ‌ها
  • تضعیف استحکام ساقه و ریشه گیاهان
  • سفت و سخت شدن برگ و میوه گیاهان
  • کدر و بی روح شدن برگ ‌های گیاهان
  • افت کیفیت میوه و دانه گیاهان
  • تغییر رنگ گیاه به طور غیرطبیعی

نکات مهم در استفاده از اسید فسفریک در کشاورزی

اکنون که با زمان و میزان مصرف اسید فسفریک در کشاورزی آشنا شدید، لازم است توصیه های زیر را هنگام استفاده از این محصول به کار بگیرید:

  1. برای استفاده از کود فسفاته در خاک‌ غیر اسیدی، ابتدا آن را با کمپوست مخلوط کنید.
  2. اسید فسفریک با محلول ‌های قلیایی، سولفات ‌ها و کلسیم ناسازگاری دارد.
  3. استفاده از اسید فسفریک در روش هیدروپونیک (آبکشت) نیاز به کنترل و دقت بیشتری دارد؛ چرا که مقادیر غیر استاندارد آن موجب سوختگی و آسیب به بافت ریشه و گیاه خواهد شد.
  4. خاصیت اسیدی اسید فسفریک، منجر به قابلیت خورندگی این ماده شده‌ و هنگام حمل‌ آن باید موارد ایمنی را رعایت کنید.
  5. اسید فسفریک سبب تحریک چشم و در موارد حاد منجر به کوری می ‌شود و نباید با چشم تماس داشته باشد.
  6. بو کردن این ماده، خطرات ریه‌ ای را به همراه داشته و گاهی باعث خفگی و یا گرفتگی گلوی می گردد.
  7. تماس اسید فسفریک با سطح پوست باعث خارش، سوزش و سوختگی آن می‌ شود.
  8. از طبیعی بودن کود فسفات اطمینان حاصل کرده و آن را تنها از مراجع معتبر خریداری کنید؛ زیرا برخی از محصولات دارای خلوص کمتر و کیفیت نامطلوبی هستند.

قیمت اسید فسفریک کشاورزی

برای قیمت اسید فسفریک کشاورزی، نمی‌ توان نرخ مشخصی را عنوان کرد. زیرا قیمت این محصول به عوامل متعددی بستگی دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می ‌کنیم:

  • کیفیت و خلوص اسید فسفریک
  • حجم خرید
  • شرایط بازار
  • عرضه و تقاضا
  • نوسانات قیمت مواد اولیه
  • نرخ ارز و شرایط اقتصادی جهانی
  • هزینه ‌های تولید شامل هزینه‌ مواد اولیه، انرژی و نیروی کار
  • نوع، مقاومت و ایمنی بسته ‌بندی
  • برند و شهرت شرکت تولید کننده
  • محل تولید و هزینه‌ های حمل ‌و نقل
گالری تصاویر

لینک کوتاه :
https://aftabir.com/article/show/2409699
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید