امروز شنبه 03 آذر 1403

Saturday 23 November 2024

محمدعلی اینانلو؛ مستندساز عاشق طبیعت


1401/07/27
کد خبر : 14616
دسته بندی : هنری و فرهنگی
تعداد بازدید : 140 نفر

محمدعلی اینانلو از مجریان معروف تلویزیون و رادیوی ایران فعالیت خود را به عنوان مفسر بازی‌های والیبال از بازی‌های آسیایی تهران در سال ۱۹۷۴ آغاز کرده بود. او که سال‌ها به عنوان مفسر و کارشناس بازی‌های والیبال در برنامه‌های ورزشی تلویزیون و عمدتا رادیو فعالیت داشت، در دو دهه‌ اخیر به عنوان کارشناس محیط زیست و طبیعت در برنامه‌های تلویزیونی مانند «صبح به خیر ایران» و «ایران و ایرانی» حضور یافته و تبدیل به چهره محبوبی میان بینندگان تلویزیون شده بود.


بیشتر بخوانید: 

محمد علی اینانلو 

صدای طبیعت ایران برای همیشه خاموش شد

ماه دیگر برای من طلوع نمی کند/ آخرین دست‌نوشته محمدعلی اینانلو

او مبتکر و پدیدآورنده کلاس‌های آموزش اکوتوریسم یا طبیعت‌گردی در ایران است. همچنین بیش از ۴۰ سال سابقه کار مطبوعاتی داشت که از آن میان می‌توان به سردبیری مجله «گردش»، سردبیری مجله ایران‌شناسی «راه ابریشم» به زبان انگلیسی و سردبیری مجلات «شکار و طبیعت»، «جهانگردان» و «طبیعت» اشاره کرد.
 
محمدعلی اینانلو
 
اینانلو متولد ۱۲ فروردین ۱۳۲۶ روستای عصمت آباد از ایل شاهسون بود، او با تفنگ بزرگ شده و شکارچی قهاری بود، اما پس از روی آوردن به برنامه سازی محیط زیستی اسلحه خود را کنار گذاشت و دوربین دست گرفت و به مستندسازی طبیعت پرداخت.  
 
او در سال ۸۶ در گفتگو با اعتماد گفته بود: «بیش از ده سال است که دیگر شکار بزرگ نکرده‌ام و شکار پرنده را هم سه سالی می‌شود کنار گذاشته‌ام؛ من از شکار اشباع شده‌ام و در همین حال اتفاقاتی هم افتاد که نگاهم را به شکار عوض کرد.»
شاید منظورش همان صحنه راه رفتن قوچ‌های وحشی بود که از لابه لای علف‌های رقصان در باد آن‌ها را دید و همان لحظه تصمیم گرفت شکار را کنار بگذارد.  
 
محمدعلی اینانلو
 
اینانلو آثار مستند متعددی را در زمینه طبیعت و محیط زیست ایران کارگردانی کرده است؛ «طبیعت ایران مرکزی، طبیعت نصف جهان»، «طبیعت اطراف تهران»، «فوتبال شاد»، «گل زرین»، «سلاح و شکار»، «ایران، طبیعت و طبیعت گردی»، «جهانگردی به جای نفت» و «اسب در ایران» از جمله آثار مستند ساخته شده توسط محمدعلی اینانلو هستند.
 
او با تأسیس یک موسسه آموزشی به انتقال تجربیات خود به نسل جدید همت گماشت و راهنمایان طبیعتگردی را آموزش می‌داد، کاری که بعد از بنیان گذاری آن توسط اینانلو، در همه استان‌ها گسترش یافت و نقش مهمی در افزایش فرهنگ طبیعت دوستی داشت.
 
محمدعلی اینانلو
 
دی ماه ۱۳۹۲ محیط بانان منطقه ممنوع تپال شاهرود، سه شکارچی را به همراه لاشه یک قوچ وحشی دستگیر کردند و چند روز بعد خبری در فضای مجازی پیچید مبنی بر اینکه محمد علی اینانلو نیز در آن شکارغیرمجاز حضور داشته است. «جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود» سال ۹۲به رسانه هاگفته بود که محیط بان‌ها «محمدعلی اینانلو» استاد طبیعت گردی و کارشناس مطرح محیط زیست و ورزش و برادرش را با لاشه ۳راس شکار بزرگ درمنطقه شکارممنوع تپال شاهرود دستگیر کرده اند. این جمعیت دوسال بعد از مرگ اینانلو در گفتگو با تسنیم عذرخواهی کرده و گفتند که بعد هابه این نتیجه رسیده اند که منبع خبرشان صداقت نداشته است. آن خبر موج انتقادات را به سمت اینانلو برد؛ تکذیب‌های اینانلو راه به جای نبرد. او نامه‌ای هم به اهالی شاهرود نوشت، اما شاکیان شاهرودی روی حرف خود ایستادند.
 
این شایعه‌ها و تکذبیه‌ها ماه‌ها ادامه داشت و از سوی فعالان و دوستداران محیط زیست انتقادات و اعتراضات تندی علیه محمدعلی اینانلو را سبب شد، آن‌ها علت پافشاری و اصرار برای پیگیری این موضوع را اینگونه بیان می‌داشتند که این ماجرا از سوی کسی رخ داده که خود را به‌عنوان دوست و حامی طبیعت معرفی می‌کند و این اتفاق بزرگ‌ترین ضربه و آسیب برای محیط‌زیست و طبیعت است. پس از دوسال از درگذشت محمدعلی اینانلو جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود طی بیانیه‌ای ضمن پوزش و طلب حلالیت از او و بازماندگان اعلام کرد با بررسی بیشتر به این نتیجه رسیده اند که منبع خبر مشارکت مرحوم اینانلو در شکار غیرمجاز، صداقت نداشته لذا خبر کذب می‌باشد.
 
محمدعلی اینانلو
 
حميد ميرزاده در روزنامه اعتماد نوشت: اگر اينانلو در سال‌هاي قبل به عنوان نمادي براي حفاظت طبيعت ايران شناخته مي‌شد، امروز علاوه بر آن، نمادي از قرباني‌شدن در برابر يك شايعه نيز هست. اينانلو ديگر باز نمي‌گردد و نمي‌تواند به آنهايي كه هنوز معتقدند او در آن پرونده دست داشت، بي‌گناهي‌اش را اثبات كند؛ هرچند كه اگر بود هم، بعيد به نظر‌ مي‌رسيد بتواند آن عده را متقاعد كند. آبرويي كه ريخت، ريخت. هرچند كه او و خدماتش بزرگ‌تر از آن بود كه با اتهامي اينچنيني كوچك شود، قصه آبرو و اتهام‌زني چيز ديگري‌است. اينانلو ما را ترك گفت و به جايي رفت كه همه‌مان روزي خواهيم رفت. اما گويي هربار در سالگرد وفاتش به ما يادآوري مي‌كند كه احتياط كنيم! آبروي افراد چيزي نيست كه با هر هدفي هرچند خيرخواهانه، بتوان آن را به بازي گرفت. محمدعلی اینانلو در ۶۸ سالگی دار فانی را وداع گفت.خدايش بيامرزد.

برترین ها


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/article/show/14616
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید