گستردگی بازارهای مالی در جهان امروز به گونهای است که میتوان مصادیق گوناگونی برای آن قائل شد. این بازارها در صورتی که به طور اصولی مورد استفاده قرار بگیرند، از پتانسیل زیادی برای کسب درآمد برخوردارند. یکی از این بازارها، فارکس است که پس از شکلگیری بازار بورس جهانی فعالیت خود را به طرز گستردهای آغاز کرد.
بازار فارکس (FOREX) از بازارهای بزرگ سرمایهگذاری در جهان است که بصورت غیر متمرکز کار میکند و تاجران زیادی در آن فعالیت میکنند. معاملات بزرگی در این بازار صورت میگیرد و کار اصلی این بازار تعیین نرخ تبدیل ارز برای تمامی ارزها است.
کاربران این بازار معمولا بانکها و موسسات مالی، تجار، شرکتهای چند ملیتی، شرکتهای صادرات و واردات، اشخاص حقیقی و … هستند که در آن به داد و ستد ارزهای مختلف میپردازند.
داد و ستد در این بازار به این گونه است که یک ارزی به ارز دیگر تبدیل میشود. حجم بالایی از این تبادلها هزینههای سرمایهگذاری و سفر اشخاص حقیقی یا حقوقی در کشورهای مختلف و یا خرید و فروش کالا یا خدمات شرکتها است. لازم به ذکر است بیشتر این تبادلات با هدف کسب سود از اختلاف قیمت خرید و فروش ارز موردنظر صورت میگیرد.
بازار فارکس به طور میانگین ۵ تریلیون دلار گردش مالی روزانه دارد که این رقم نشانگر پشتوانهی خوبی است که این بازار دارد.
اگر اطلاعات اندکی در زمینه بازار فارکس داشته باشید احتمالا میدانید که در این بازار داراییهای مختلفی از جمله کالا، اوراق قرضه، ارز کشورهای مختلف، ارزهای دیجیتال و … معامله میشوند. هر چند این داراییها را میتوانید در یک بروکر فارکس معامله کنید اما تمام اینها لزوما ریشه اصلی در بازار فارکس نیستند.
بازار فارکس در حقیقت به معنای تبادل ارز خارجی (Foreign exchange) است. به این معنا که در این بازار میتوان ارزهای مختلف را با استفاده از نرخ تبدیل که توسط بازار ارائه میشود به میزان یکسانی با یکدیگر معامله کرد. مثلا فرض کنید برای تبدیل کردن یورو به دلار که به صورت EUR/USD نشان داده میشود، نرخ تبدیل ۱.۳ است. این یعنی شما با دادن یک یورو، ۱/۳ دلار دریافت میکنید.
در واقع کار اصلی بازار فارکس سنجش ارزها و احتساب نرخ برابری آنهاست که معاملهگران را قادر میسازد تمام ارزهای مختلف را با یکدیگر معامله کنند. علاوه بر ارزها مواردی دیگری را نیز میتوان در یک کارگزاری معامله کرد. مانند شاخصهای بزرگ بورس دنیا مثل نزدک، داوجونز و معاملاتی روی کالاهایی چون نفت و گاز و فلزاتی چون طلا و مس و …
از آنجایی که در دنیا ارزی وجود ندارد که در مدت کمی از بین برود پس میتوانیم نتیجه بگیریم که بازار فارکس بازاری امن است.
مطمئنا در هنگام تحقیق در مورد بازار فارکس، اصطلاح جفت ارز به گوشتان خورده است. جفتارزها در بازار فارکس به معنی دو ارزی هستند که شما قصد دارید با معاملهکردن آنها، یکی را به دیگری تبدیل کنید. به عبارت بهتر شما در معامله جفتارزها یکی از آنها را فروخته و معادل آن ارز دیگری را خریداری میکنید. برای فهم بهتر به مثال زیر توجه کنید:
تصور کنید با توجه به اخباری که شنیدهاید و تحلیلهایی که دارید به این نتیجه میرسید که دلار آمریکا قرار است در مقابل پوند بریتانیا قدرتمندتر شود. در این زمان شما جفت ارز پوند به دلار یعنی نماد GBP/USD را میفروشید. با این کار شما ارز اول یعنی پوند را فروخته و معادل آن، دلار را که قرار است روند صعودی داشته باشد خریداری میکنید. در بازار فارکس شما در واقع یک ارز را با ارزی دیگر مقایسه میکنید.
نکته مهم که باید بدانید این است که ارز اول، ارز پایه و ارز دوم ارز متقابل نامیده میشود. در معاملات فارکس، ارز پایه دارای مبنای یک است. یعنی ۱ پوند معادل n مقدار دلار است.
در بازار فارکس جفتارزهای زیادی وجود دارد که افراد میتوانند آنها را معامله کنند. برخی از این جفتارزها بر خلاف برخی دیگر بسیار شناخته شده هستند و معاملهگران زیادی روی آنها سرمایهگذاری میکنند. به عنوان مثال جفت ارز یورو دلار (EUR/USD) شهرت زیادی دارد و بر عکس جفت ارز روبل یوآن (RUB/CNY) کمتر شنیده شده است. نکته مهمی که وجود دارد این است که جفتارزها به طور کلی به دو دسته جفتارزهای اصلی و فرعی تقسیم میشوند که هر کدام از آنها موارد زیادی را در بر میگیرند. در ادامه به توضیح کوتاهی درباره هر کدام از آنها خواهیم پرداخت:
در دنیای فارکس بیشترین حجم معاملات مربوط به جفتارزهای اصلی است. همانگونه که میدانید دلار آمریکا قویترین ارز موجود در جهان است و قابلیت نقدشوندگی بسیار بالایی دارد. این امر سبب شده تا در بازار فارکس، جفتارزهایی که در یک طرف آن دلار آمریکا قرار دارد به عنوان جفتارز اصلی شناخته شود. این موضوع دلار آمریکا را تبدیل به پایهی بازارهای مالی در جهان کرده است. به عبارتی برابری هر ارزی از ارزهای معتبر و مهم جهان با ارز دلار، در دسته جفتارزهای اصلی قابل معامله در فارکس قرار میگیرد.
در ادامه فهرستی از چند جفتارز اصلی بیان شده است:
این جفتارزها از برابری و تقابل ارزهای مهم دنیا حاصل میشوند اما تفاوتشان با دسته قبلی این است که در یک سمت آن دلار آمریکا قرار ندارد. به این جفتارزها کراس نیز گفته میشود. در ادامه تعدادی از آنها را نام خواهیم برد:
EUR/GBP مهمترین جفت ارز کراس میباشد که در دنیای اقتصاد نقش مهمی دارد.
همانطور که میدانید برای ورود به هر زمینهای لازم است که در آن مورد اطلاعات کافی را به دست آورده و پس از تصمیم قطعی، اقدامات موثر را جهت دریافت آموزشهای لازم انجام دهیم. بازار فارکس نیز از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به اینکه این بازار یکی از بازارهای مالی است و با سرمایه و دارایی افراد سروکار دارد اهمیت این مسئله دو چندان میشود.
به عنوان اولین قدم برای شروع فعالیت در بازار فارکس افراد باید به آموزش و یادگیری اصولی در این زمینه بپردازند. عدم تسلط به مبانی بازار فارکس و نداشتن اطلاعات و دانش لازم در این زمینه گاهی معاملهگر را مستلزم تحمل ضررهای غیر قابل جبرانی میکند.
آموزش در زمینه بازار فارکس شامل موضوعات مختلفی میشود اما یکی از مهمترین و اصلیترین عناوینی که هر معاملهگر باید حتما آن را بشناسد مقوله تحلیل فارکس است.
نه تنها در بازار فارکس بلکه در تمام بازارهای مالی تحلیلها شامل سه نوع هستند:
در تحلیل تکنیکال فارکس، معاملهگر به نمودارها و نوسانات قیمت در بازار توجه میکند تا به وسیله آن بتواند قیمت آینده را پیشبینی کند. نقاط حساس قیمتی، روندهای بازار و الگوهای قیمتی ایجاد شده در نمودار از مواردی هستند که فعالان در بازار فارکس برای تحلیل تکنیکال مورد بررسی قرار میدهند.
در نتیجه این تحلیل معامله گران قادرند در خصوص آیندهی ارز و قیمت بهتر نتیجهگیری کنند تبعا سود بیشتری نیز به دست میآورند.
سنتیمنت (sentiment) در لغت به معنای عواطف و احساسات است. با توجه به این تعبیر میتوانیم تحلیل سنتیمنتال را به معنای تحلیل احساسات و هیجانات و عواطف اکثریت تریدرها در نظر بگیریم. این تحلیل نوعی تحلیل روانشناختی از هیجانات حاکم بر بازار است که معاملهگر را قادر میسازد پوزیشن و موضع سایر تریدرها را بفهمد و در نتیجه پیشبینی بهتری نسبت به روند قیمت داشته باشد.
جالب است بدانید تحلیل سنتیمنتال اصلیترین نوع تحلیل است چون معاملهگران در نهایت با احساسات خود تصمیم به معامله میگیرند.
تحلیل فاندامنتال نبض بازار است. در این تحلیل سیاستهای پولی دولتها، نقش تورم بر اقتصاد، میزان عرضه و تقاضا در بازار، تاثیر نرخ بهره در افزایش یا کاهش ارزها و … مورد توجه قرار میگیرد. به عبارت بهتر در این تحلیل شرایط و اوضاع و احوال در بیرون از چارت قیمت مد نظر است.
این تحلیل از اهمیت بالایی برخوردار است به گونهای که به آن تحلیل بنیادی نیز گفته میشود. بسیاری از بزرگان در علم اقتصاد از جمله وارن بافت، یادگیری آن را بسیار ضروری میدانند و معتقدند یادگیری این نوع تحلیل برای تمام معاملهگران باید در اولویت باشد.
هر چند یادگیری تحلیلهای تکنیکال، تحلیل فاندامنتال و تحلیل سنتیمنتال از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث پیشرفت سریع افراد میشود اما یادگیری تحلیل، فقط بخشی از مسیری است که یک معاملهگر باید برای حرفهایشدن به آن بپردازد.
بخش مهم دیگری که یک معاملهگر باید به آن توجه کند این است که بتواند از تحلیل خود به درستی استفاده کند و بداند در چه زمانی وارد معامله شده و در چه زمانی از آن خارج شود. اشتباهی که بسیاری از معاملهگران آن را مرتکب میشوند. به عبارت بهتر انجام یک معامله مهمترین بخش هر معامله است!
به عنوان مثال گاهی اوقات در تحلیل طلا فارکس پیشبینی میکنید که قیمت طلا ریزشی خواهد بود اما برای فروش طلا هیچ اقدامی نمیکنیم. یا برعکس زمانی که مناسب نبودن یک ارز در تحلیل برایمان روشن شده است به آن توجهی نکرده و باز هم اقدام به خرید آن میکنیم. همه این موارد نشاندهنده این است که فرد یا تحلیل درستی نداشته و یا به تحلیل خود اعتماد ندارد.
نکته مهم دیگر که در هنگام تحلیل باید به آن توجه کنیم این است که تحلیل امری منطقی است و احساسات در آن نباید دخیل باشند. اشتباهی که بسیاری از معاملهگران آن را مرتکب شده و متحمل ضرر میشوند این است که به احساسات بیشتر از تحلیل خود اعتماد میکنند. احساساتی چون ترس و طمع و … که دلیل اصلی بسیاری از ضررها در بازارهای مالی از جمله فارکس است.
داشتن استراتژی نیز از موارد مهمی است که در موفقیت در بازار فارکس تاثیر زیادی دارد. یک معاملهگر باید به خوبی بداند معامله خود را برای چه مدتی میخواهد داشته باشد؟ کوتاهمدت یا بلندمدت؟ همچنین داشتن نظم معاملاتی میتواند به فرد برای داشتن معاملات بهتر کمک شایانی کند.
امروزه بسیاری از شرکتها با دسترسی به اطلاعات و دادهها و اخبار اقتصادی در سراسر دنیا و همچنین استفاده از تحلیلگران متخصص در زمینه بازارهای مالی توانستهاند سیستمهایی را جهت تحلیل سریع بازار و تصمیمگیری برای خرید و فروش طراحی و اختراع کنند. این سیستمها (Auto Trading System) در حد ثانیه و میکروثانیه اطلاعات را از سراسر دنیا جمعآوری کرده و کار تحلیل بازار را انجام میدهند.
اکثر تریدرهای حرفهای از این ابزارها استفاده میکنند چون میزان خطا در آن بسیار کمتر از زمانی است که معاملات توسط انسان انجام میشود.
به عبارت بهتر رباتهای معاملهگر، تحلیل و بررسیهای لازم را بدون دخالت نیروی انسانی انجام داده و اخبار اقتصادی جهان را مورد تجزیه و بررسی قرار میدهند. همچنین با استفاده از دادهها و سوابق، پیشبینیهای لازم را انجام میدهند.
تنظیمات این رباتها میتواند پیچیده یا ساده باشد. افراد با استفاده از این رباتها قادرند تا حساب خود را به صورت شبانهروزی فعال نگه دارند.
استفاده از این رباتها به تخصص زیادی نیاز ندارد. رباتهای معاملهگر به صورت پولی و رایگان میتواند به حسابهای افراد متصل شود و کار خرید و فروش را برای شخص انجام دهد. در ادامه تعدادی از رباتها را نام خواهیم برد. اما به معنی تایید یا رد آنها نیست.
با توجه به مواردی که گفته شد تصمیمگیری در این مورد که کدام روش بهترین روش برای تحلیل است بصورت قطعی ممکن نیست. هر شخص باید برای انتخاب روش تحلیلی مناسب با شرایط خود و طراحی استراتژی منحصر به فرد خود، تحقیق کرده و بررسیهای لازم را انجام دهد.
قطعا معاملهکنندگان روش تحلیلی و استراتژی منحصر به خود را دارند و این تحلیلها میتواند همگی سودده باشد. اگر شما فردی صبور هستید تحلیل فاندامنتال میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در صورتی که به رصد نمودارها علاقهمند هستید تحلیل تکنیکال برایتان مناسب است و اگر به شکار نوسانات علاقهمندید تحلیل سنتیمنتال برایتان جذاب خواهد بود.
اما بطور کلی بهتر است به تمام تحلیلها تسلطی نسبی داشته باشید تا دیدی همهجانبه به شرایط بازار پیدا کنید و بتوانید در زمان معامله بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.
21 آبان 1403
21 آبان 1403
22 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
25 آبان 1403
25 آبان 1403
09 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
مشاهده بیشتر
01 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
07 آذر 1403
11 آذر 1403
20 آذر 1403
20 آذر 1403
21 آذر 1403
11 آذر 1403
19 آذر 1403
19 آذر 1403
22 آذر 1403
22 آذر 1403
19 آبان 1403
20 آبان 1403
20 آبان 1403
20 آبان 1403