امروز پنج‌شنبه 06 دی 1403

Thursday 26 December 2024

از غار نمکدان یا غار سه مرد برهنه چه می دانید؟


1401/07/27
کد خبر : 24306
دسته بندی : مراکز تفریحی
تعداد بازدید : 194 نفر

هرمزگان یکی از استان های جنوبی ایران است که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته است. جاذبه های گردشگری بسياري در این استان قرار دارد که با یک بار سفر نمی توانید از تمام آن ها بازديد به عمل بیاورید. یکی از این جاذبه ها که در این مطلب می خواهیم به آن اشاره کنیم، گنبد نمکی و غار نمکدان است که در استان هرمزگان واقع شده است.
غار نمکدان به نام های غار نمک قشم، غار نمکی 3N و غار سه مرد برهنه هم مشهور است، این غار نمکی در جزیرهٔ قشم است و طولانی ترین غار نمکی جهان می باشد.

بیشتر بخوانید: آبشار زیبای گنجنامه همدان

کشف و دلیل نام گذاری غار سه مرد برهنه

کشف این غار در سال ۱۹۹۸ به وسیلهٔ مهندسان زمین‌شناس جمهوری چک (Charles University in Prague, Czech Academy of Sciences) و با همکاری دانشگاه شیراز انجام گرفت.
در طول این پروژه، مهندسان جمهوری چک از ۱۶ گنبد نمکی بازدید کردند و بیش از ۶۰ غار را کشف کردند و توانستند از ۳۰ تا از غارها نقشه‌برداری کنند. آنان از غار نمکدان، هرمز و جهانی به عنوان جذاب‌ترین و شگفت انگیزترین گنبدهای نمکی و غارهای نمکی یاد کردند.
کشف طولانی‌ترین غار نمکی جهان یعنی «غار نمکدان قشم» مهمترین دستاورد این پروژه تحقیقاتی بود. نتایج این پروژه تحقیقاتی، غار نمکدان را از بی‌نامی درآورد و به شناخته شده‌ترین و طولانی‌ترین غار نمکی جهان تبدیل کرد.
نتایج پروژه غار نمکدان قشم به سرعت در خبرگزاری‌ها و رسانه‌های صوتی و تصویری و مجلات معتبر منتشر شد و از تلویزیون جمهوری چک و ایران و بی‌بی‌سی و نشنال جغرافی پخش شد.
به دلیل کشف و مستندسازی و جهانی شدن پروژه غار نمکدان، بخشی از جزیره قشم در سال ۲۰۰۶ به عنوان ژئوپارک قشم اعلام شد و در لیست یونسکو ثبت شد.
نام اولیه این غار به نام غار سه مرد برهنه هست و داستان این نامگذاری به این علت است که سه متخصص اهل جمهوری چک وارد این غار برای کشف و نقشه‌برداری می‌شوند و در عمق غار به جایی می‌رسند که آب نمک غلیظ بود و راهی به جز شنا برای رفتن به آن سمت غار نبود، این سه متخصص از آنجایی که تجربه داشتند که اگر با لباس به آب نمک بروند و بعد از آن به راه رفتن در سطح غار ادامه بدهند به علت رسوبات نمک در لباس و سفت و سخت شدن لباس و چسبیدن به بدنشان قادر به راه رفتن نخواهند بود و لباسشان مثل یک تیکه چوب می‌شود، پس کاملاً برهنه شدند تا بتوانند از آب نمک عبور کنند برای کشف ادامهٔ غار. به همین علت چون این سه مرد به صورت برهنه این غار را کشف و نقشه‌برداری کرده‌اند اسم این غار را غار سه مرد برهنه (به چکی JESKYNĚ TŘÍ NAHÁČŮ و انگلیسی 3N Cave یا Cave of three nudes) گذاشتند.

موقعیت جغرافیایی غار نمکدان در قشم

غار نمکدان در فاصله ۹۰ کیلومتری شهر قشم در ساحل جنوب غربی این جزیره و در بطن گنبد نمکی قشم به ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریا قرار گرفته است. غارهای نمکی عموما در گنبدهای نمکی به وجود می آیند. درصورتی که گنبدهای نمکی در مناطق خشک و نیمه خشک از نظر اقلیمی مثل جنوب ایران واقع گردند، به دلیل بارش کم پدیدار شدن آنها در سطح زمین ماندگاری بیش تری داشته و در آنها احتمال بوجود آمدن غارهای نمکی بیش تر می باشد. در مناطق پرباران گنبدهای نمکی به دلیل انحلال زیاد سنگ نمک از بین رفته و فرصت ایجاد غار در آنها بسیار کم است و یا از وسعت و طول زيادي برخوردار نمی باشند.

توصیف غار نمکدان

در گنبد نمکی قشم پدیده‌های انحلالی سطحی و عمقی بسیاری وجود دارد که طویل‌ترین غار این مجموعه به نام (غار نمکدان 3) در قسمت جنوب‌ خاوری این گنبد با درازای (6400 متر) به عنوان طولانی‌ترین غار نمکی جهان شناخته می‌شود.
این غار نمکدان داراى یک دریاچه نمک به عمق یک متر در فاصله ۱۶۰ مترى دهانه ورودى است. این غار داراى چند تالار بزرگ و کوچک است که نخستین تالار آن در فاصله ۶۷۰ مترى ورودى آن قرار دارد.
از دل کوه نمکدان یک جریان آب زیر زمینی دائمی می جوشد که راه را به خارج می گشاید و بعد از حل کردن نمک در مسیر حرکت خود بصورت چشمه نمک در دامنه کوه ظاهر می شود که در گودال مقابل خود حوضچه ای طبیعی به رنگ سفید بوجود می آورد. منظره این حوضچه از دور مانند برف زمستانی دیدنی است. این چشمه در تمام طول سال جریان دارد. نمک های کوه نمکدان از بهترین نوع نمک سر سفره شناخته شده است و در ترکیب آن عناصر دیگری مانند منیزیم موجود است که به همین علت می تواند بعنوان نمک طبی به خصوص برای مصرف ورزشکاران حرفه ای بصورت کپسول مصرف شود.
 

مسیر دسترسی به غار نمکدان در قشم

برای دسترسی به این جاذبه ی طبیعی در استان هرمزگان باید به طرف غرب جزیره قشم سفر کنید. با عبور از فرودگاه قشم و پشت سر نهادن حدود ۶۰ کیلومتر وارد جاده شوسه نسبتا مناسبی می شوید که ۲۳ کیلومتر تا دهانه غار فاصله دارد.

منابع: بیتوته ـ ویکی پدیا


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/article/show/24306
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید