امروز چهارشنبه 03 بهمن 1403

Wednesday 22 January 2025

آمریکا هر چه زودتر به مسیر امضای توافق برگردد / برای یک توافق خوب و پایدار و موثر آماده هستیم


1401/07/27
کد خبر : 12673
دسته بندی : سیاسی
تعداد بازدید : 214 نفر
ایرنا: سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص تحریم های تازه آمریکا؛گفت: سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن سالهاست برای همه روشن شده است؛ از یک طرف اظهارات مقامات آمریکایی را می شنوید که می گویند می خواهند اشتباهات دولت ترامپ را جبران کنند، حقوق بین الملل را رعایت کنند و کنشگر مسئولی در نظام بین الملل باشند و از طرف دیگر رفتارهای قانون گریزانه و ادامه همان سیاست های شکست خورده دولت ترامپ را شاهد هستید. تنها چیزی که می توان گفت همین ضرب المثل فارسی است که قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟

وی افزود: این رفتار ایالات متحده به هزاران دلیل که هر روز هم به آنها اضافه می شود، باعث بی اعتمادی جامعه جهانی شده و ما هم به خاطر همه دلایل باید مراقب منافع و حقوق مردم بزرگ ایران باشیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین؛گفت: ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت می کنیم. به رغم تمامی بدعهدی‌های آمریکا و ادامه مسیر ترامپ، این قطار هنوز از ریل خود خارج نشده است. ما الان در این نقطه قرار داریم به خاطر اینکه آمریکا در سال ۲۰۱۸ به صورت یک طرفه و غیرقانونی از برجام خارج شد و فشار حداکثری را اعلام کرد که به تعبیر خودشان به یک شکست مفتضحانه منجر شد.

وی افزود: ما برای یک توافق خوب، پایدار و موثر آمادگی داریم و همه زمینه ها را نیز برای رسیدن به آن آماده می دانیم.

خطیب زاده در پاسخ به سوال خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در مورد پیشنهادات ایران به آمریکا قبل از صدور قطعنامه در شورای حکام گفت: همانطور که آقای امیر عبداللهیان گفتند ایران قبل از صدور از قطعنامه تمام تلاشش این بود که مسیر توافق را هموار کند. قبل از اجلاس شورای حکام و صدور قطعنامه، ایران مجدداً تلاش کرد مسیر توافق را هموار کند. تلاش کردیم به‌رغم کارشکنی‌های آمریکا، با ابتکارات خود مسیر مذاکرات را جلو ببریم. قبل از اجلاس شورای حکام، ابتکاری را ارایه کردیم که مورد استقبال آقای بورل نیز قرار گرفت.

وی تاکید کرد:حتی برای اولین‌بار از طریق دو وزیر خارجه دیگر این ابتکار و پیشنهاد ایران منتقل شد و یک بازه زمانی طراحی و نقشه راهی داده شد ولی آمریکا مجدداً تصمیم گرفت تطویل ایجاد کرده و توافق را عقب بیندازد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آمریکا با این برداشت غلط و توهم که اهرم‌سازی می‌کند، به شورای حکام رفت که البته پاسخ ایران قاطع و متناسب بود. الان مسیر همان مسیر دیپلماسی است. یک برهه‌ای مسیر اشتباهی را رفتند و سوءمحاسبه داشتند و پاسخ آن‌ها داده شد. مسیر توافق را از طریق بورل دنبال می‌کنیم.

خطیب زاده همچنین گفت: اگر آمریکا  تعهداتش ذیل برجام را انجام بدهد و تحریم ها علیه ملت ایران را لغو کند، براساس ابتکار ایران می‌توانیم توافق را نهایی کنیم.

وی در مورد دستاورد سفر رئیس جمهور قزاقستان، گفت: الان جمهوری اسلامی ایران دارد جایگاه خود به عنوان هاب ترانزیتی منطقه را مجدد به دست می آورد.  اولین انتقال محموله ریلی قزاقستان از طریق ایران و با قرار گرفتن ترکمنستان و ترکیه در مسیر این خط ریلی عملیاتی شده است و کالا ها می توانند از قزاقستان در مسیر تمام ریلی منتقل بشوند. اولین محموله های کریدور شمال جنوب از طریق دریا و خط آهن منتقل شده است. کریدور شمال_ جنوب و  شرق_  غرب و سایر مسیر های جانبی دیگر در حال فعال سازی است.

وی ادامه داد: اینها در سفرهایی که انجام می‌شود به امضای قرارداد رسیده است و یا در حال پیگیری است.  ما در سفر رئیس جمهور قزاقستان متعاقب رئیس جمهور تاجیکستان و ترکمنستان تلاش کردیم حلقه اتصالات منطقه‌ای را تکمیل کنیم.  الان هدف گذاری ای که برای روابط ما با قزاقستان شده است رسیدن سطح تجارت از نیم میلیارد دلار به ۳ میلیارد دلار است که پویایی خاصی را در حوزه دیپلماسی اقتصادی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران می طلبد.

وی در مورد عملکرد یکساله وزارت امورخارجه گفت: معطل نکردن وظایف وزارت خارجه به مذاکرات هسته ای در قالب خنثی سازی تحریم ها را پیگیری کردیم ،مهمترین اولویت وزارت خارجه همسایه محوری بود، بیشترین رفت و آمدها را با همسایگان داشتیم.حجم روابط تجاری ایران با همسایگان در برخی حوزه ها ۴ برابر شده است.

خطیب زاده گفت: در حوزه کنسولی بعد از چندین سال شورای عالی ایرانیان به ریاست جمهور برگزار شد و کار ایرانیان نظم گرفت.

سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالی در مورد تحولات سوریه اظهار داشت: موضع ما در خصوص تحولات سوریه کاملا روشن است و روابط ما با ترکیه خوب است و اتفاقا در نشستی که در آستانه بود گفت و گوهایی خوبی بین ایران و ترکیه بود و تلاش کردیم حاکمیت سوریه حفظ شود.

وی در خصوص پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای؛گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص سلاح هسته ای کاملا روشن است. جمهوری اسلامی ایران جز بانیان اصلی ابتکار خاورمیانه بدون  سلاح هسته‌ای بوده و اتفاقاً رژیم اشغالگر قدس و ایالات متحده این ابتکارات را مسدود کرده اند و مانع آن شده‌اند که این ابتکارات جلو برود. موضع ما چه از نظر شرعی براساس فتوایی که از سوی مقام معظم رهبری صادر شده است و به عنوان سند در سازمان ملل قرار دارد  و چه در ابتکاراتی که انجام داده ایم و چه به عنوان یکی از اعضای امضا کننده اصلی npt روشن است.

خطیب زاده تاکید کرد: اتفاقا آنهایی که دارایی سلاح هسته‌ای هستند و دائماً سلاح های خود را گسترش می دهند  و برخی طرف‌ها مانند رژیم اشغالگر قدس که به طور فعالانه از رژیم های پادمانی فرار می‌کنند و به گسترش این تسلیحات مبادرت ورزید باید به انجام تعهدات متعهد بشوند و این موضع قطعی جمهوری اسلامی ایران بوده و خواهد بود.

خطیب زاده در مورد آخرین وضعیت کشتی های یونانی توقیف شده در ایران گفت: این کشتی‌ها، مراحل قضایی خود را در محل طی می‌کنند و دولت یونان تلاش کرده است تا مستندات خود را ارائه کند که فرایند آزادسازی انجام شود. امیدوارم در عمل شاهد آزادی محموله توقیف شده ایران از سوی یونان باشیم.

وی در مورد منابع آزاد شده ایران در عراق اظهار داشت: هر خبر خوبی را برخی تلاش دارند تلخ کرده و یا تشکیک کنند، به رغم همه فشار های تلاش کردیم بدهی هایمان را وصول کنیم بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیرو از طریق بانک تی بی آی وصول شده،این خبر کاملا مورد تایید است از دولت عراق برای تلاش در راستای بازپرداخت بدهی تشکر می کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد عملکرد یکساله وزارت امور خارجه گفت: وظایف وزارت امور خارجه را برای مذاکرات هسته‌ای معطل نکردیم و کار خود را در قالب خنثی‌سازی تحریم‌ها پیگیری کردیم.

خطیب زاده ادامه داد: مهمترین اولویت وزارت خارجه همسایه محوری بود، بیشترین رفت و آمدها را با همسایگان داشتیم.حجم روابط تجاری ایران با همسایگان در برخی حوزه‌ها ۴ برابر گسترده شده است. در حوزه کنسولی نیز بعد از چندین سال شورای عالی ایرانیان به ریاست جمهور برگزار شد و کار ایرانیان نظم گرفت.

وی گفت: پایان هفته جاری میزبان آقای لاوروف وزیر امور خارجه روسیه خواهیم بود و به دنبال افزایش همکاری ها در حوزه اوراسیا و قفقاز هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیس جمهور قزاقستان به ایران نیز گفت: هدف ما رسیدن به روابط اقتصادی ۳ میلیارد دلاری با قزاقستان است.

وی در مورد استعفای آقای باقری گفت: اجازه بدهید در حد شایعات باقی بماند، کلیه اقدامات در وزارت خارجه انجام می‌شود و مذاکره کنندگان ما بی توجه به برخی از شایعات  که با هدف ساخته می شود کار خود را می‌کنند. درباره شایعات موضع رسمی گرفتن کمال بی انصافی است.

خطیب زاده درباره پرداخت بدهی عراق به ایران، گفت: بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران از طریق بانک TBI وصول شد و کم و کیف آن را بانک مرکزی توضیح دهد و از دولت عراق در این زمینه تلاش می‌کنم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات گروسی تاکید کرد: توصیه همیشه ما به آقای گروسی این بوده که در چارچوب وظایف فنی خود اظهارنظر کند. آنچه بین ایران و آژانس به عنوان بیانیه مشترک در پنجم مارس توافق شد، پیگیری شد و مکتوب شد. اگر آژانس همچنان سؤال داشته باشد مسیر، آن رفت و برگشت‌هاست و نه اقدامات رسانه‌ای.

وی تاکید کرد: مسیر وین در این مدت طی شده و این مسیری است که در این مدت کار خود را طی کرده است و قطار دیپلماسی دارد کار خودش را انجام می‌دهد.

خطیب زاده در مورد پرداخت بدهی‌های کره جنوبی به ایران افزود: دولت جدیدی در کره بر سر کار آمده است؛ وعده‌هایی داده‌ اما هنوز هیچ حرکتی از آنها ندیدیم و منتظریم تفاوت دولت جدید و دولت عهدشکن چیست. به دولت جدید کره وقت می‌دهیم تا نشان دهد که مثل دوستانمان در منطقه چه اقدامی در پرداخت بدهی‌ها به ایران انجام می‌دهد.

سخنگوی وزارت امورخارجه در مورد سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه اظهار داشت: رژیم جعلی قدس تلاش می‌کند که از هر چیزی برای اهداف و نیات شوم ضد ثبات، ضد امنیت و ضد صلح خود در این منطقه و علیه جمهوری اسلامی استفاده کند. البته مقامات واشنگتن و برخی کشورهای منطقه باید توجه کنند در ادامه مسیری که این رژیم طراحی می‌کند قرار نگیرند. فعلا منتظر می‌مانیم که ببینیم در آینده چه خواهد شد.

وی همچنین در خصوص دیپلماسی فرهنگی ایران در منطقه ادامه داد: دیپلماسی فرهنگی بخشی از دیپلماسی جامعی است که جمهوری اسلامی ایران پیگیری می کند و  هماهنگی های آن در مرکز  دیپلماسی عمومی  پیگیری می شود. بخشی از روابط ما با عراق، روابط مردمی و فرهنگی است که بین دو کشور وجود دارد.در حوزه تمدنی،  معماری، هنر و بسیاری از ابعاد دیگر دارای وجوه مشترک فراوانی هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد نحوه برگزاری مراسم حج ادامه داد: از مساعدت‌های مراجع ذی‌ربط در عربستان تشکر می‌کنیم. تمرکز وزارت امورخارجه این است که امنیت و آرامش برای حجاج فراهم شود. حجاج ما وارد عربستان شدند و گزارش‌ها امیدوارکننده است. میزبانی موثر از حجاج ایرانی زمینه‌ساز ابعاد دیگر روابط باعربستان است.

وی در پاسخ به سوالی در مورد آخرین وضعیت پیگیری پرونده شهید سلیمانی تاکید کرد: آنچه در خاک عراق رخ داد، جنایتی آشکار بود و عاملان، مباشران در حال تعقیب هستند. دوستان در عراق با همکاری‌های اطلاعاتی و نزدیک قوه قضاییه پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهند. 
خطیب زاده در مورد سفر امیرعبداللهیان به ترکیه؛ گفت: یکی از مهمترین پرونده‌هایی که در منطقه داریم همکاری‌ها با ترکیه است. طی سال‌های گذشته یکی از باثبات‌ترین و رو به گسترش‌ترین روابط را با ترکیه داشتیم. دو طرف در تلاش هستند تاریخ مناسبی را پیدا کنند که به صورت محتوایی و کاملا اجرایی ملاقات های خوبی را داشته باشیم. فکر می‌کنم بزودی این سفر انجام خواهد شد.

لینک کوتاه :
https://aftabir.com/article/show/12673
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید