ایسنا: دکتر "سعید صفری" با اشاره به آغاز موج سوم کرونا در ایران و آینده این اپیدمی گفت: باید درباره آینده این اپیدمی کمی تامل کنیم و اینکه قرار است چه اتفاقی در آینده بیافتد، زیرا هر زمان که ما تصور کرده ایم کرونا را شکست داده ایم مجددا درگیر آن شدیم و شاهد افزایش ابتلا و همینطور مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا بوده ایم.
وی با اشاره به نکاتی که اگر به آنها توجه کنیم میتوانیم مقابله خوبی با کرونا داشته باشیم، اظهار کرد: سیاستگذاریهای کلی باید به نحوی باشد که از تجمعات مختلف مردم در قالب مسافرتها، مراسمات، رفت و آمدهای داخل شهری در وسایل حمل و نقل عمومی و ... جلوگیری کند چرا که با تصور این که همواره نمیتوانیم انتظار رعایت دقیق همه پروتکل های بهداشتی توسط مردم را داشته باشیم و اینکه همه مردم ماسک زده و یا تمهیدات بهداشتی را را رعایت کنند؛ لذا باید از وقوع تماس و روابط اجتماعی در فاصلههای نزدیک جلوگیری کنیم و به نظر من این مساله اصلی است که ما باید به آن بپردازیم.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جراحیهای مغز و اعصاب و عملکردی بیمارستان شهدای تجریش با بیان پیشنهادهایی در راستای پیشگیری از شیوع کرونا تصریح کرد: استراتژی های کلی باید به نحوی طراحی شوند که مردم کارهای روزمره خود را در کوتاهترین زمان ممکن و اکثرا به صورت آنلاین انجام دهند تا از خروج غیرضروری مردم از منزل جلوگیری شود. باید به سمت افزایش دسترسی و کارایی در دولت الکترونیک پیش برویم. متاسفانه شاهد این هستیم که مردم و به ویژه افراد میانسال و سالخورده برای امرارمعاش و تامین مایحتاج ضروری و پرداخت به امور اداری و ضروری خود از منزل خارج و در محیط های پر تردد و آلوده همچون ادارات و بانکها قرار می گیرد. باید دانست تا زمانی که تسهیلات مناسب اجرایی در این زمینه تخصیص داده نشود متاسفانه امکان جلوگیری از حضور مردم در جامعه و اماکن پر خطر وجود نخواهد داشت و مردم و به ویژه سرپرستان خانواده به هر دلیلی از منزل خارج خواهند شد و در معرض ابتلا به این ویروس قرار می گیرند.
این متخصص بیهوشی و مراقبت های ویژه مطرح کرد: اینکه از مردم انتظار رعایت پروتکلهای بهداشتی را داشته باشیم در حالی که حمایتی در تامین این وسایل بهداشتی برای اقشار کم درآمد در نظر گرفته نشود، یقینا اجرای درست این دستورات بهداشتی را به چالش کشیده خواهد شد. برای مثال اینکه از مردم بخواهیم ماسک بزنند اما ماسکی برای آنها تهیه نشود و به صورت یارانهای در اختیار خانوار قرار نگیرد نمیتوان انتظار داشت که همه از ماسکهای استاندارد همیشه و همه جا استفاده کنند.
وی خطاب به مسئولین گفت: بسیار بهتر خواهد بود اگر برای مردم تسهیلات بهداشتی، درمانی، سامانه های آنلاین برای انجام کارهای روزمره و به ویژه اداری با تکامل دولت الکترونیک فراهم شود تا مردم با خیالی راحت در خانه مانده و کارهای خود را انجام دهند. گفتنی است اینکه آموزش و پرورش به سمت آموزش مجازی رفته کار بسیار پسندیده و تصمیم کاملا به جایی بوده است چرا که سبب شده است سلامت دانش موزان و متعاقب آن سلامت خانواده ها به خطر نیافتد و این کار از بسیاری از مرگ و میرهای احتمالی جلوگیری کرده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی از آلرژیهای فصلی و راههای جلوگیری از بیماریهای تنفسی سخن به میان آورد و عنوان کرد: هر ساله با آغاز فصل سرد شاهد شیوع بیماری هایی همچون سرماخوردگی، آنفلوآنزا، تشدید بیماریهای تنفسی و آلرژیک هستیم که امسال در کنار این بیماری ها وقتی اپیدمی کرونا مطرح میشود و با وجود شباهت در علایم اولیه این بیماری ها، همه چیز از پیشگیری گرفته تا درمان پیچیده تر میشود و یقینا عزم بالاتری برای جلوگیری از پیشرفت بیماری ها لازم خواهد بود.
صفری تاکید کرد: در زمان اپیدمی، اکثرا علائم بیماری های تنفسی را همواره به نفع آن اپیدمی در نظر میگیریم مگر اینکه خلاف آن ثابت شود و این یک نکته طلایی است. لذا به مردم و همکارانم توصیه میکنم که علایم تنفسی و همینطور هر مشکل جدید از جمله خستگی، کوفتگی، تب، لرز، علایم گوارشی و بی اشتهایی را حتما باید به عنوان ابتلا به کرونا در نظر گرفته شود و صرفا بعد از مراجعه به پزشک و اطمینان از اینکه کرونا رد شده ست به سایر تشخیصهای بیماری ها بپردازیم.
وی سهلانگاری را یکی از بزرگترین اشتباهات بیماران دانست و بیان کرد: بیماران در زمانی که علایم جدی بیماری شروع نشده به عنوان یک فرد ناقل در جامعه، محل کار و خانه حاضر می شوند و به همین سادگی باعث انتقال این ویروس به سایر همکاران و عزیزانشان شده لذا این افراد (افراد بدون علامت یا دارای علائم خفیف بیماری) در شرایط کنونی نقش بسیار مهمی در روند صعودی یا نزولی این اپیدمی بازی می کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی توصیه اکید کرد: اگر تب، لرز و مشکل بالینی جدیدی برای فردی ایجاد شد (در اسرع وقت حتی قبل از ویزیت پزشک و آماده شدن نتایج آزمایشات) حتما در اولین فرصت قرنطینه خود را آغاز کرده و حداقل ۱۰ روز تماس نزدیک به هیچ کسی نداشته باشد، ماسک بزنند و دورکاری انجام دهند. در این شرایط با توجه به زندگی آپارتمانی و متراژ کوچک خانه ها، نیاز است که همه افراد خانواده ماسک زده و فرد بیمار در یک اتاق ایزوله شود و از سرویس بهداشتی جداگانه استفاده کرده و سعی کند خط حرکتی مشخصی در منزل داشته باشند و ترجیحا در همه جای خانه رفت و آمد نکنند و از بشقاب و لیوان و ... مخصوص خودشان استفاده کنند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جراحیهای مغز و اعصاب و عملکردی بیمارستان شهدای تجریش در پاسخ به این سوال که آیا بیماریهای فصلی با کرونا همپوشانی دارند؟ اظهار کرد: ممکن است بیماری های فصلی با یکدیگر همپوشانی داشته باشند زیرا در مراحل اولیه علائم آنها به یکدیگر بسیار شبیه است و شاید وجود تب، لرز و بدن درد نکته مهمی باشد که باید به آن دقت بیشتری شود و هر علایم جدید نشان دهنده ابتلای احتمالی به کروناست.
وی درباره شباهت علایم کرونا، آنفلوآنزا و سرماخوردگی به ایسنا گفت: چون افتراق هر سه آنها سخت است و شاید در آغاز هر بیماری علایم مشابهای شاهد باشیم بنابراین توصیه اکید می شود مردم هر علامت جدید ناتوان کننده، بدحال کننده، خستهکننده را حتما جدی بگیرند و حتما اول کرونا در نظر گرفته شود و سپس بیماریها را از یکدیگر افتراق دهند و توصیه میکنم خود بیماران این افتراق را انجام ندهند و به امید اینکه فقط یک سرماخوردگی ساده است خانواده و جامعه را در معرض خطر قرار نداده و با استناد به جداول که مختلفی در شبکههای مجازی منتشر میشود تشخیص خودسرانه انجام ندهند زیرا اکثرا خط مشخصی بین علایم این بیماری ها وجود ندارد و هم پوشانی در علایم باعث تشخیص نادرست بیماری خواهد شد. پس اگر شما تب و لرز، احساس ضعف و بدن درد داشتید آن را کرونا در نظر بگیرید و حتما با پزشک به صورت آنلاین یا حضوری مشورت کنید.
صفری افزود: هر سه این بیماریها درمان اولیه تقریبا مشابهی نیز دارند و درمان حمایتی و اولیه آن تقویت قوای جسمانی، افزایش مصرف مایعات، استراحت کامل در منزل، ممانعت از کار سنگین و داشتن رژیم پر پروتین و سرشار از سبزیجات خواهد بود که در طول درمان اولیه توصیه اکید به حفظ فاصله فیزیکی با اعضای خانواده و همکاران می شود. بنابراین این سه بیماری علایم مقدماتی و درمانهای مشابه دارند که بهتر است فرد مبتلا حتما تمهیدات بهداشتی را رعایت کند.
این متخصص بیهوشی و مراقبت های ویژه در مورد ارتباط آلودگی هوا و افزایش شیوع کرونا گفت: با آغاز فصل سرد و آلودگی هوا همواره شاهد تشدید بیماریهای تنفسی هستیم و در این شرایط توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی در منزل بمانند و به ویژه فعالیت فیزیکی زیاد در این هوا نداشته باشند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه شهید بهشتی در بخش دیگری از گفت و گوی خود با ایسنا در پاسخ به این سوال که "آیا ممکن است کرونا در آینده باعث عفونت مغزی شود و عفونت مغز به علت کرونا چقدر شایع است؟" بیان کرد: در شرایط پیشرفته کرونا و برای افرادی که در بخش مراقبتهای ویژه بوده و دچار ضعف عمومی و افت عملکرد ریوی میشوند و تحت درمانهای پیچیده کمک تنفسی و سایر درمانهای دارویی هستند؛ ممکن است ارگانهای دیگر بدن نیز دچار نارسایی و افت عملکردی شوند و نهایتا به درگیری سیستم اعصاب مرکزی و محیطی نیز منتج شود.
وی ادامه داد: ممکن است کرونا باعث تغییر شرایط سیستم انعقادی بدن گردیده و شاهد سکته یا انعقاد یا آمبولی در برخی از بیماران کرونایی باشیم لذا شاید بیمار کرونایی دچار عوارض مغزی شود اما اینکه کرونا مستقیما روی مغز تغییر ایجاد کند فعلا در حال بررسی و پژوهش است اما احتمال می رود یکسری التهابهای عصبی برای بیماران ایجاد کند که مطالعات بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این مطلب که شاهد درگیریهای محیطی اعصاب بودهایم تصریح کرد: درگیری اعصاب محیطی اندام تحتانی و به صورت نادر بروز علایمی مانند "گیلن باره" تاکنون گزارش شده است و همینطور درگیری سیستم بویایی و چشایی یکی دیگر از درگیریهای عصبی به شمار میآید که در طول زمان و به تدریج بهبود پیدا میکند.
صفری با توصیه اکید مبنی بر اینکه برای درمان در خانه حتما باید علایم خطر را بشناسیم، گفت: برای درمان کرونا زمان تشخیص، زمان مراجعه و زمان درمان اولیه و پیشگیری از انتقال به دیگران بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: علایم خطر را بشناسید و به مردم علایم خطر را یاد دهید. باید به بیماران آگاهی لازم داده شود و گفته شود که چه زمانی مجددا به پزشک مراجعه کنند، چه موقع پیگیر علایمشان باشند، چه موقع درگیری شدیدی با بیماری پیدا کرده و چه زمانی باید حتما پیگیری جدی برای ویزیت مجدد توسط متخصص عفونی، مراقبتهای ویژه و ریه داشته باشند. متاسفانه اکثرا به بیماران گفته میشود که به منزل بروید و داروهای معمول خود را مصرف کنید و همین امر سبب می شود بیماران موضوع را سهل میگیرند و با شدید شدن علایم تصور میکنند جزیی طبیعی از درمان است و این باعث میشود که بیمار با تاخیر به پزشک مراجعه و متاسفانه با درگیری وسیعتری در ریه مراجعه می کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی به تشریح علایم خطر پرداخت و به ایسنا گفت: برای شناسایی علایم خطر در ابتدا باید بدانیم چه کسانی در معرض خطر بیشتر این بیماری هستند. افراد دارای بیماری زمینهای قلبی، ریوی، کلیوی و کبدی و بیماران دیابتی، فشار خونی، تنفسی و همچنین کودکان زیر ۶ سال و افراد بالای ۶۰ سال در گروه پر خطر این بیماری قرار می گیرند و باید جدی تر به علایم این افراد پرداخته شود.
وی افزود: حتما در خانه تب سنج و دستگاه برای ارزیابی اکسیژن بدن (اگر خودتان متوجه تنگی نفس میشوید نیاز به این دستگاه نیست) داشته باشید. هر ۶ یا ۸ ساعت تب و اکسیژن بدن خود را اندازه گیری کنید و اگر بعد از ۴ یا ۵ روز دچار تب مجدد یا لرز مجدد شدید شده و حس می کنید در حال بدتر شدن هستید به طور مثال احساس میکنید که مانند قبل نمیتوانید از پله بالا بروید یا احساس سنگینی نفس کردید یا دچار ضعف عمومی شده اید حتما به پزشک مراجعه کرده و در صورت تجویز پزشک سی تی اسکن انجام شوند تا میزان درگیری ریه را متوجه شویم.
صفری اظهار کرد: این نوید را میتوانم بدهم که اگر ریه درگیر نشود سایر مسایل جانبتی بیماری مانند ضعف عمومی و مسایل گوارشی قابل حل است لذا حتما مراقب باشید اگر دچار تنگی نفس یا سنگینی قفسه سینه و افت اکسیژن خون اتفاق افتاده حتما به پزشک مراجعه کنید و این موارد را سهل نگیرید. توجه داشته باشید اگر قبلا ۱۰۰ قدم راه بدون خستگی و توقف راه میرفتین و الان نمیتوانید این کار را به راحتی انجام داده و دچار نفس نفس زدن میشوید حتما به پزشک مراجعه کنید.
این پزشک متخصص بیهوشی، درد و مراقبت های ویژه، درخصوص مراقبت از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ توضیح داد: اگر بیماری در سطح خفیف باشد یعنی بیمار با تب یک روزه و حتی چند ساعته و شروع بدن درد مراجعه کند، بعد از انجام تست پی سی آر و محرز شدن کرونا، مراقبت ها را شروع می کنیم که اصلی ترین مراقبت ها، قرنطینه و استراحت کامل در منزل است.
وی ادامه داد: در روزهای اول همه بیماران شاید علایم خفیف داشته باشند، در حالی که در برخی افراد کم کم علایم تشدید شده و به سمت متوسط و گاهی شدید می رود، بنابراین در روزهای اول مراقبت در منزل، استراحت، مصرف مسکن هایی برای کاهش درد و مصرف مایعات می تواند درمان حمایتی خوبی برای بیمار باشد.
این پزشک متخصص ادامه داد: درمان ضد درد برای این بیماران در کنار تقویت سیستم ایمنی و تامین ویتامین های مورد نیاز انجام می شود. البته در برخی مواقع که حالت تهوع و بی اشتهایی ایجاد می شود و بیمار به طور کلی تحمل غذایی ندارد، به تدریج دچار ضعف جسمانی پیشرونده می شود که باید با سرم تراپی و تامین مواد غذایی پرکالری و پر پروتئین برطرف شود.
عضو مرکز تحقیقات جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به اینکه بعد از روزهای پنجم و ششم که بیماری به اوج خود می رسد، گاهی علایم بیمار از حالت خفیف درآمده و به سمت متوسط می رود، تصریح کرد: در این شرایط بیمار دچار درگیری های خفیف ریوی و سرفه، تشدید علایم ریوی و گوارشی و حتی در مواقع نادر مشکلات عصبی می شود.
وی با بیان اینکه کرونا را با یک عزم عمومی در جامعه میتوان شکست و مرگ و میر ناشی از آن را کاهش داد، تصریح کرد: اکنون در بسیاری از بیمارستانها شاهد پذیرش زیاد بیماران بدحال برای بستری در بخشهای ویژه هستیم و با توجه به کمبود این تختها می توان قسمتی از این درمان حتی در مراحل پیشرفته را در منزل تحت نظر تیم های تخصصی و فوق تخصصی در منزل مدیریت کرد و با فراهم کردن تجهیزات لازم و مستقر شدن پرستار در منزل و رابطه مستمر با پزشک میتوان درمان را انجام داد.
این متخصص بیهوشی، درد و مراقبتهای ویژه خاطرنشان کرد: بیماری کرونا جدای از کار افتادگی و نگرانی از سلامتی، بار مالی گاها زیادی را روی دوش یک خانواده ایجاد می کند. بنابراین بهترین راه مقابله با این بیماری همچنان پیشگیری بوده و توصیه می کنم مردم تا جای ممکن تمام پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرده تا سلامت خود، خانواده و در نهایت جامعه خود را حفظ نمایند و از هزینههای مالی، جانی و اجتماعی و حتی عاطفی جلوگیری کنید.
21 آبان 1403
21 آبان 1403
22 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
25 آبان 1403
25 آبان 1403
09 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
مشاهده بیشتر
01 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
07 آذر 1403
11 آذر 1403
20 آذر 1403
20 آذر 1403
21 آذر 1403
11 آذر 1403
19 آذر 1403
19 آذر 1403
22 آذر 1403
22 آذر 1403
19 آبان 1403
20 آبان 1403
20 آبان 1403
20 آبان 1403