امروز یکشنبه 07 بهمن 1403

Sunday 26 January 2025

ساکولنت چیست و چه تفاوتی با کاکتوس دارد؟


1401/07/27
کد خبر : 21659
دسته بندی : کاکتوس
تعداد بازدید : 347 نفر

در این مقاله می‌خواهیم به معرفی و نگهداری  ساکولنت‌ها بپردازیم و به سوالاتی که در زمینه ساکولنت‌ها وجود دارد پاسخ دهیم تا با مطالعه این مقاله از شگفتی‌های کم نظیر این گروه از گیاهان آشنا شوید. گیاهانی که با ظاهر خاص و زیبای خود می‌توانند در شرایط بسیار سخت هم به بقا و رشد خود ادامه دهند و محیط‌های کوچک و بزرگ بسیاری را با حضور خود زینت ببخشند.

ساکولنت چیست؟

ساکولنت ها گروهی از گیاهان گوشتی و آبدار  با ۶۰ گونه مختلف هستند که می‌توانند به خوبی آب را در بافت‌های خود ذخیره کنند. ساکولنت‌ها دارای برگ ، ریشه یا ساقه‌های ضخیمی هستند که نه تنها قابلیت ذخیره کردن آب را دارند بلکه می‌توانند در ایجاد رطوبت درون بافت خودشان نیز نقش مهمی را ایفا کنند.
ساکولنت‌ها می‌توانند به خوبی در محیط‌های گرم و کم آب زندگی کنند و با کمک گرفتن از بدنه گوشتی خود به شکل شگفت‌انگیزی در این محیط‌ها زنده بمانند. در واقع ساکولنت‌ها از طریق ایجاد یا جذب رطوبت محیط اطرافشان این قابلیت را در خود پرورش می‌دهند و به کمک این ویژگی بارز است که می‌توانند در شرایط سخت و طاقت فرسا تکثیر شوند. محیطی که شاید هیچ گونه گیاهی توانایی بقا و رشد را در آن نداشته باشد.

انواع ساکولنت

ساکولنت ها را به دوسته اصلی میتوان تقسیم کرد : ۱- ساکولنت‌های نرم   ۲- ساکولنت‌های سخت

آنچه میان یک ساکولنت نرم با یک ساکولنت سخت تفاوت دارد ، توانایی زندگی در دماهای مختلف است. بستگی دارد که ساکولنت مورد نظر شما تا چه حد می‌تواند تغییرات دمایی را تاب بیاورد و زنده بماند. ساکولنت‌های سخت به آن دسته‌ای از این گیاهان گفته می‌شود که در هوای خیلی سرد نیز می‌توانند به بقای خود ادامه بدهند. اگر چه ممکن است بعضی از آنها به حالت خواب و یا تغییر رنگ روی بیاورند ، اما همین که می‌توانند در دمای خیلی سرد نیز تاب بیاورند و زنده بمانند بسیار قابل تحسین است. این در حالی است که ساکولنت‌های نرم توانایی تحمل سرمای زیاد را ندارند. پس برای خرید یک ساکولنت بهتر است پس از بررسی و توجه به هوای پیرامون محل زندگیتان ، ساکولنتی را انتخاب کنید که در محیط زندگی شما بهتر بتواند رشد کند.

بهترین ساکولنت‌ها

اگر می‌خواهید برای محیط زندگیتان یک ساکولنت مناسب انتخاب کنید باید با توجه به شرایط محیط نگهداری ساکولنت مورد نظر خود را انتخاب کنید. ساکولنت‌های به رنگ سبز برای محیط داخل خانه مناسب‌ترند. اما ساکولنت‌های رنگ بنفش و نارنجی برای محیط‌های خارج از خانه انتخاب بهتری هستند. اکنون چند نمونه از ساکولنت‌های معروف و پرطرفدار را به شما معرفی می‌کنیم :
۱- غوره‌ای
۲- سانسوریا ماری
۳- آلوئه ورا
۴- سدوم مورگانیانوم
۵- هاوارتیا
۶- سدوم

نگهداری از ساکولنت

برای نگهداری صحیح از یک ساکولنت باید عوامل مختلفی را در نظر بگیریم که در اینجا به بررسی و توضیح هر کدام از این عوامل می‌پردازیم. بهبود و تصحیح شرایط در هر کدام از این عوامل می‌تواند در بقا و رشد ساکولنت‌های شما بسیار تاثیرگذار باشد.

۱ – خاک مناسب ساکولنت

ساکولنت‌ها در هر خاکی می‌توانند زندگی کنند اما توجه داشته باشید که از خاک برگ و دیگر جاذب‌های آب در خاک ساکولنت‌ها استفاده نکنید. زیرا این تجمع آب باعث پوسیدگی ریشه‌ها می‌شود. به همین دلیل بهتر است در خاک آنها مخلوطی از شن و ماسه نیز قرار دهید تا به تخلیه آب درون خاک بهتر کمک کند.

اما برای کاشت یک ساکولنت بهتر است از چه گلدانی استفاده کنیم ؟؟؟

گلدان‌های پلاستیکی و شیشه‌ای برای تخلیه آب و تنفس خاک مناسب نیستند. پس گلدان مناسب ساکولنت‌ها گلدان‌ سفالی یا سرامیکی است. در این گلدان‌ها آب اضافی از طریق تبخیر سطحی از بین می‌رود و مانع از صدمه زدن به گیاه می‌شود.
نکته پایانی برای انتخاب گلدان برای ساکولنت ، چک کردن گلدان از لحاظ زهکشی مناسب است. زیرا در صورت نبودن زهکشی درست ، آسیب دیدن و نابودی ساکولنت شما حتمی است.

۲ – آبیاری ساکولنت

در ساکولنت‌ها مرگ بر اثر پر آبی بسیار شایع تر از مرگ بر اثر کم‌ آبی است. چون ساکولنت‌ها گیاهان کم‌ آبی هستند و آبیاری بیش از حد باعث مرگ آنها می‌شود. اگر گلدان ساکولنت شما کوچک است برای آن هفته‌ای یکبار آبیاری مناسبی است. اما برای گلدان‌های بزرگتر آبیاری باید هفته‌ای دوبار باشد. نکته پایانی درباره آبیاری ساکولنت‌ها ، میزان آبیاری در فصل زمستان است. اگر ساکولنت شما در محیط بسته قرار دارد ، آبیاری حدود ماهی یکبار در فصل زمستان برای او آبیاری مناسبی خواهد بود.

۳ – نور ساکولنت

در کل ساکولنت‌ها را باید در محیط‌های روشن قرار دهید. اما به خاطر داشته باشید که از قرار دادن آنها در برابر تابش مستقیم آفتاب به مدت طولانی جلوگیری کنید. همچنین از گذاشتن آنها در برابر تابش گرم و داغ خورشید نیز خودداری کنید زیرا این کار سبب سوختگی گیاهان شما می‌شود.
اگر می‌خواهید ساکولنت را برای محیط اداری یا منزل خود خریداری کنید و محیط زندگی شما از نور مناسبی برخوردار نیست ، بهتر است از واریته‌های خاصی از ساکولنت‌ها که در برابر نور کم مقاوم هستند استفاده کنید. ساکولنت‌های دارای رنگ سبز از مقاومت بهتری در برابر نور کم برخوردار هستند و گزینه مناسبی برای محیط‌های کم نور هستند. به خاطر داشته باشید که نور کم باعث بلندتر شدن ساقه گیاه شما می‌شود. زیرا ساکولنت شما سعی می‌کند قد خود را بلندتر کند تا به نور مناسب برسد. پنجره‌های جنوبی بهترین محل برای ساکولنت‌ها از لحاظ نورگیری هستند. آنها همچنین روشنی در طول روز و محیط نیم سایه بعد از ظهر را دوست دارند.

۴ – کوددهی ساکولنت

برای کوددهی ساکولنت ها به خاطر داشته باشید که تا ۶ ماه اول از کوددهی خودداری کنید. پس از آن ماهی یکبار می‌توانید از کود استفاده کنید. البته ساکولنت‌ها گیاهان مقاومی هستند. به همین دلیل یکبار  در سال نیز می‌تواند برای گیاه شما کافی باشد.

۵ – دمای ساکولنت

ساکولنت‌ها هوای گرم را بیشتر دوست دارند. اما بعضی از آنها در هوای سرد نیز می‌توانند زندگی کنند. فقط ساکولنت خود را از تغییرات  زیاد دمایی در امان نگه دارید. زیرا نوسان دمای زیاد می‌تواند به گیاه شما آسیب بزند.

نحوه تکثیر ساکولنت

ازدیاد و تکثیر گونه‌های مختلف ساکولنت ساده است. برای تکثیر میتوانید از میان برگ‌های ساکولنت چند برگ قوی و محکم را انتخاب کنید. سپس آنها را بریده و از گیاه جدا کنید. دقت کنید که محل برش را نزدیک به ساقه بزنید نه از میان برگ. در تصویر زیر نحوه صحیح و غلط برش قلمه را مشاهده می‌کنید. سمت راست تصویر شیوه غلط و سمت چپ تصویر شیوه صحیح برش قلمه ساکولنت را نشان می‌دهد.
بعد از برش برگ‌ها را روی خاک گلدان قرار دهید و گلدان را به محلی که نور غیر مستقیم و نیم سایه دارد انتقال دهید. به خاطر داشته باشید که از قرار دادن قلمه‌ها در معرض نور مستقیم خودداری کنید. زیرا نور مستقیم باغث خرابی قلمه‌ها می‌شود. سپس با غبارپاشی رطوبت مورد نیاز قلمه‌ها را تامین کنید. دمای مناسب برای قلمه‌های ساکولنت ، دمای معتدل است.
با گذشت ۴ هفته قلمه‌ها ریشه میزنند و بعد از ۶ تا ۷ هفته می‌توانید گیاه جدید را که از قلمه رشد کرده ، مشاهده کنید. با مشاهده کردن گیاه جدید روی قلمه‌ها وقت آن رسیده که گیاه جدید را از قلمه جدا کرده و در گلدان بکارید. زیرا این گیاه جدید به استقامت کافی و مورد نیاز خود رسیده است. پس از کاشت در گلدان ، بهتر است گیاه را به محل پرنورتری انتقال دهید تا گیاه شما رشد علفی پیدا نکند. چون ساکولنت ها به نور کم عادت می‌کنند و به جای رشد ، ساقه‌های خود را بلند می‌کنند. ساکولنت شما روزانه بین ۶ تا ۸ ساعت در معرض نور کافی قرار بگیرد.
راه دیگر برای قلمه زدن جدا کردن ساقه‌های بلند و قرار دادن آنها در آب برای ریشه زدن است. پس از ریشه زدن می‌توانید گیاه خود را به گلدان انتقال دهید.

ریزش برگ ساکولنت

اگر برگ‌های ساکولنت شما دچار ریزش شده است میتواند به دلایل زیر باشد :
۱ – جابه‌جا کردن گلدان را به آرامی انجام داده‌اید. هر چه محل گیاه شما با سرعت بیشتری جابه‌جا شود ، گیاه کمتر دچار شک شده و از ریزش احتمالی برگ‌های آن جلوگیری می‌شود.
۲ – نوسانات شدید دما به خصوص خارج از منزل.
۳ – کمبود نور نیز می‌تواند باعث ریزش برگ‌ها بشود. اگر برگ‌ها کم‌ رنگ شده یا زرد شدند سپس ریختند ، بهتر است گیاه را به محل پر نورتری انتقال دهید.
۴ – آبیاری گیاه قبل از خشک شدن خاک ، این مورد هم باعث ریزش برگ‌ها می‌شود. آبیاری بیش از حد به مرور گیاه شما را نابود می‌کند.

منبع: کافه گلدون


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/21659
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید