امروز چهارشنبه 05 دی 1403

Wednesday 25 December 2024

خستگی ماندگار، از عوارض شایع امیکرون


1401/07/27
کد خبر : 11147
دسته بندی : سلامت
تعداد بازدید : 175 نفر

عصر ایران نوشت:‌ «تحقیقات پزشکی و تحقیقات مستند از بیمارانی که تجربه کرونا را داشته‌اند، بر این نکته تاکید دارد که امیکرون می‌تواند اثرات طولانی‌مدت‌تری بر بدن بیمار به جای بگذارد که حتی پس از بهبودی کامل و خروج از مرحله ناقل‌بودن نیز ادامه دارند.

بسیاری از بهبودیافتگان با شکایت از سرفه مزمن و خستگی یا احساس ضعف عمومی بدن به پزشک مراجعه می‌کنند. معمولا کووید طولانی به فاصله چندین هفته پس از ابتلا به کووید-۱۹ تشخیص داده می‌شود. یعنی همان زمانی که بیمار با وجود تجربه نشانه‌های بهبودی همچنان برخی از علائم این بیماری را نشان می‌دهد.

احساس خستگی، تنگی نفس، اضطراب، سردرد و اختلال مه مغزی که باعث فراموشی، پریشانی فکر و عدم تمرکز می‌شود از جمله متداول‌ترین علائم کووید طولانی به شمار می‌روند. احتمال ابتلا به کووید طولانی میان بیماران بستری‌شده در بیمارستان بیشتر است. با این حال تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که حتی پس از امیکرون خفیف نیز ممکن است فرد دچار علایم کووید طولانی شود.

اما در صورت تظاهر نشانه‌های کووید طولانی به‌خصوص ضعف عمومی بدن چه راهکارهایی پیش روی ما وجود دارد؟ آیا می‌دانید تعریف علمی خستگی چیست و چه چیزی به دنبال ابتلای به امیکرون سبب آن می‌شود؟

خستگی چیست؟

همه ما با احساس خستگی پس از ورزش یا یک دوره تمرکز روی فعالیتی مهم آشنا هستیم. با این حال گاهی اوقات خستگی به گونه‌ای تظاهر می‌یابد که گویی به هیچ عنوان طبیعی به نظر نمی‌رسد.

با وجود استراحت و خواب مطلوب، احساس خستگی به دنبال محدودترین سطح فعالیت نیز رخ می‌دهد، طولانی می‌شود و فعالیت معمول فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع ممکن است باعث بی‌حوصلگی شده و تمرکز و یادآوری خاطرات را هم دشوار کند.

خستگی پس از عفونت‌های ویروسی مانند کووید-۱۹ و به‌خصوص سویه امیکرون بسیار شایع است و به طور معمول پس از دو الی سه هفته برطرف می‌شود. با این حال در برخی افراد چنین عوارضی ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها به قوت خود باقی بماند.

علت خستگی پس از امیکرون چیست؟

اصلی‌ترین علل مربوط به خستگی طولانی‌مدت به دنبال ابتلا به سویه امیکرون یا دیگر سویه‌های کووید-۱۹ شامل دو مورد زیر می‌شود:

- پاسخ مداوم به ویروس کرونا از جانب سیستم ایمنی بدن حتی در صورتی که عفونت بهتر شده باشد.

- تاثیری که یک بیماری جدی می‌تواند بر سلول‌های بدن داشته باشد. برای نمونه خستگی ناشی از ذات‌الریه ممکن است تا شش ماه نیز ادامه داشته باشد.

با این حال در شماری از افراد یک‌سری فاکتورها به تشدید احساس خستگی و ضعف عمومی منجر می‌شوند و دوره زمانی آن را طولانی‌تر می‌کنند. مواردی مانند سطوح پایین فعالیت بدنی، برنامه روزانه آشفته، الگوی خواب نامناسب، کار سخت، مسئولیت‌های مراقبتی، خلق‌وخوی ناپایدار، اضطراب و استرس همگی می‌توانند احساس خستگی را بدتر کنند.

با خستگی مزمن ناشی از امیکرون چه کنیم؟

بدانید که این خستگی کاملا واقعی است و با خود مهربان باشید

برای خانواده، دوستان و همکاران خود در محل کار تأثیر خستگی مزمن این بیماری را توضیح دهید. از آنجا که احساس ضعف مشکلی نامرئی است، گاهی اوقات به‌درستی درک نمی‌شود و تا زمانی که خود فرد آن را تجربه نکند، درک تأثیر حقیقی خستگی و این که چقدر می‌تواند ناتوان‌کننده باشد، بسیار دشوار است.

الگوی خواب خود را اصلاح کنید

اگر الگوی خوابتان مختل شود، احساس خستگی به طور قابل ملاحظه‌ای تشدید می‌شود. سعی کنید به موقع و به اندازه بخوابید. چرت کوتاه روزانه در حوالی ظهر نیز بسیار کمک‌کننده است.

حتی ممکن است پزشک‌تان داروهای مرتبط با تنظیم خواب هم برای شما تجویز کند. دقت کنید که این داروها را صرفا در چارجوب زمانی دستور پزشک مصرف کنید زیرا استفاده سرخود از داروهای خواب می‌تواند منجر به وابستگی دارویی و عوارض دیگر شود.

تکنیک‌های تمدد اعصاب را امتحان کنید

این تکنیک‌ها می‌توانند به رفع خستگی کمک کنند زیرا نه‌تنها الگوی خواب خوب را تقویت می‌کنند، بلکه می‌توانند در زمینه کاهش استرس نیز مفید باشند. سعی کنید تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن آگاهانه، رایحه‌درمانی، یوگا، تای‌چی و سایر فعالیت‌هایی را که برایتان آرامش‌بخش هستند، امتحان کنید.

اگر هیچکدام از اینها را بلد نیستید، راحت بنشینید، چشمان‌تان را ببندید و آرام و عمیق نفس بکشید و در تمام مدتی که نفس می‌کشید، فکرتان روی تنفس‌تان و مسیری که هوا از بینی تا انتهای ریه طی می‌کند و برمی‌گردد باشد. هر روز چند دقیقه این کار را انجام دهید.

برنامه‌ریزی، اولویت‌بندی و همکاری

هر روز را از قبل برنامه‌ریزی کنید تا آن چه را واقعا ضروری است انجام داده و مابقی کارها را در صورت امکان به دیگران واگذار کنید. در واقع باید تا زمان بهبودی کامل یک روال منظم بسازید و از فعالیت شدید اجتناب کنید. همچنین می‌توانید تصمیم بگیرید که کدامیک از فعالیت‌هایی را که قرار است انجام بدهید، برایتان اهمیت بیشتری دارند. اگر کار بسیار مهمی وجود دارد، آن را زمانی انجام دهید که بیشترین سطح انرژی را دارید.

به روش‌هایی فکر کنید که می‌توانید از طریق در آنها در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنید. به عنوان مثال خرید آنلاین به جای مراجعه حضوری به سوپرمارکت یا آشپزی در روزهای آخر هفته برای کل هفته آینده زمانی که مشغله زیادی دارید.

کلا زیاد خودتان را خسته نکنید و به بدن‌تان اجازه ریکاوری بدهید.

فعالیت منظم و حساب‌شده داشته باشید

در عین حال یکی از روش‌های بالا نگه‌داشتن سطح انرژی، حفظ فعالیت روزانه است. سعی کنید میزان فعالیت بدنی روزانه خود را به‌آرامی افزایش دهید و آرام آرام به حالت عادی برگردید.

تغذیه خود را سالم کنید

یک رژیم غذایی سالم می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد و عوارض کووید طولانی‌مدت را محدود کند. یک دستور غذایی برای این کار، پختن گوشت و استخوان بلدرچین و سپس میکس‌کردن آنها با هم است. بعد از این مرحله می‌توانید آن را از صافی رد و با افزودن فلفل و نمک میل کنید. مصرف عسل نیز می‌تواند به بازگشت انرژی‌تان کمک کند. همچنین آبمیوه طبیعی و نیز آب فراوان بنوشید.

مصرف داروهای تقویتی

برخی پزشکان برای بیماران خود سرم، ویتامین‌های گروه ب و نیز ویتامین سی و ... جویز می کنند. با مشورت پزشکتان از این داروها نیز می‌توانید استفاده کنید.

توجه:

رعایت و توجه به این چند پیشنهاد می‌تواند عبور از دوره خستگی ماندگار و عوارض طولانی‌مدت امیکرون را برایتان تسهیل کند. به هر ترتیب باید پذیرفت که عوارض این ویروس پردردسر نیز بخشی از مراحل بیماری محسوب می‌شود و باید بهترین روش را برای مدیریت آن در نظر گرفت.


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/11147
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید