امروز پنج‌شنبه 24 آبان 1403

Thursday 14 November 2024

ویژگی های مهمی که در مورد میلگرد باید بدانید


1401/07/27
کد خبر : 25619
دسته بندی : اقتصادی
تعداد بازدید : 64 نفر

نقش انواع میلگرد در صنعت ساختمان سازی، مسلح ساختن بتن در برابر فشار کششی است. این پروفیل‌های فولادی به صورت‌های مختلفی داخل بتن قرار می‌گیرند و مقاومت آن را بالا می‌برند. میلگردها بر حسب جنس، شکل ظاهری و ویژگی‌های هرکدام به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند و کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف پیدا می‌کنند. در ادامه این مطلب با انواع میلگرد و ویژگی‌های هرکدام آشنا می‌شویم:

میلگرد چیست و انواع آن


میلگرد (آرماتور)  یک پروفیل فولادی پر مصرف در صنایع مختلف است به خصوص صنعت ساختمان سازی. کاربرد میلگرد در ساختمان سازی افزایش مقاومت و استحکام بتن و در نتیجه سازه و بنا می‌باشد.
 میلگرد به شیوه‌های مختلفی درون بتن جاساز می‌شود و مقاومت بتن را در برابر نیروهای کششی بالا می‌برد. اهمیت میلگرد در ساختمان سازی آنقدر بالاست که با افزایش قیمت میلگرد هزینه ساخت و ساز نیز افزایش پیدا می‌کند.
میلگرد یکی از پرکاربرد ترین مقاطع فولادی در بازار آهن آلات کشور است و عموما به منظور افزایش استحکام کششی بتن مورد استفاده قرار میگیرد. در وب سایت اصفهان آهن انواع میلگرد آجدار ، میلگرد ساده ، میلگرد کلاف آجدار و کلاف ساده تولید شده توسط کارخانه های مطرح کشور بدون واسطه به فروش میرسد.

انواع میلگرد صنعتی بر اساس استاندارد

در ادامه به معرفی انواع میلگرد صنعتی بر اساس استاندارد می‌پردازیم:

میلگرد نرم بدون آج (A1)

این میلگردهای صنعتی صاف و بدون آج هستند  و نام دیگر آن‌ها میلگرد نرم می‌باشد. میلگرد نرم، از 24 درصد کربن و 60 درصد سیلیسیوم تشکیل شده است و  مشخصات آن، شامل تنش جاری 2300 کیلوگرم و گسیختگی 3800 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی 25 درصد می‌باشد. میلگرد A1 را برای آهنگری، تغییر شکل و همچنین عملیات جوشکاری استفاده می‌کنند.

میلگرد نیمه سخت با آج ساده (A2)

این نوع میلگرد را به عنوان میلگرد نیمه خشک (ترد) و نیمه نرم در بازار آهن می‌شناسند. مشخصات فنی میلگرد نیمه سخت با آج ساده، تنش جاری 3000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) 19 درصد می‌باشد.
میلگرد A2 برخلاف میلگرد A1، برای عملیات جوشکاری مناسب نیست و جز در حالت اجبار نباید از آن استفاده کرد. این میلگرد را در ساختمان سازی و خاموت زنی استفاده می‌کنند.

میلگرد سخت با آج پیچیده (A3)

این نوع میلگرد را میلگرد خشک (ترد) می‌نامند که آجدار است و عمدتا آج جناقی دارد. مشخصات فنی میلگرد سخت با آج پیچیده (A3) مانند تنش جاری 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی (در زمان گسیختگی) 14 درصد  باعث شده تا این نوع میلگرد در عملیات سیویل صنعتی و ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد.
این نوع میلگرد هم مانند میلگرد ،A2 برای تغییر شکل فراوان و جوشکاری به هیچ عنوان مناسب نیست و همچنین در میلگرد های A3 آج ها به صورت ضربدری هستند.

میلگرد سخت با آج پیچیده (A4)

مشخصات فنی میلگرد A4، شامل تنش تسلیم 500 و 520 مگاپاسکال، حداقل مقاومت کششی 520 مگاپاسکال و شکل پذیری حداقل 18% می‌باشد. به این نوع میلگرد از لحاظ رده مقاومتی با عنوان میلگرد رده‌ی 500 S نام برده می‌شود و به همین دلیل در ساختمان سازی، بتن آرمه به جز دیوارهای برشی ویژه قاب های خمشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع میلگرد صنعتی از نظر شکل ظاهری

میلگردها از لحاظ  شکل ظاهری به دو دسته‌ی  ساده، آجدار تقسیم بندی می‌شوند و هر کدام هم  ویژگی و خصوصیات و البته کاربرد خاص خود را دارند. از بین این دو نوع، نوع آجدار در صنعت ساختمان سازی پرکاربردتر است؛ چرا که مقاومت و استحکام آن نسبت به نوع بدون آج کمتر است و بتن با میلگرد آجدار مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهد.

انواع میلگرد ساده

از لحاظ ظاهری میلگرد صنعتی ساده سطح صاف و یکدست دارد و در سایزهای 6 تا 50 میلی‌ متر در بازار آهن عرضه می‌شود. میلگردهای ساده به‌ راحتی خم می‌شوند و آن‌ها را می‌توان بدون صدمه زدن به ‌کل ساختار میلگرد، در مواقع لزوم برش داد.
 تنها نقطه ضعف میلگرد ساده در این است که به دلیل سطح صاف و یکنواختش اتصال محکمی بین بتن و میلگرد ایجاد نمی‌ شود و احتمال اینکه هنگام وارد آمدن فشار بالا بتن از میلگرد جدا شود بسیار زیاد است.
از کاربرد میلگرد ساده می‌توان به مکان‌هایی که احتمال خوردگی و تغییر شکل وجود دارد مانند نما و شفت‌های صنعتی، صنعت قالب سازی ، بولت‌ها ، پیچ ها ، محصولات و تجهیزات قالب‌بندی اشاره کرد.

انواع میلگرد آجدار

سطح این نوع میلگرد، تقریبا زبر است دارای ناهمواری‌هایی است که به آن‌ها آج گفته می‌شود. خاصیت میلگرد آجدار این است که در زمان بتن‌ ریزی اتصال خوبی بین میلگرد و بتن بوجود می‌آید، بنابراین احتمال جدا شدن این مقاطع فولادی از بتن بسیار کم است.
 این نوع میلگرد خود به دو نوع میلگردهای آجدار ترمومکانیکی یا TMT و میلگردهای آجدار مقاومت بالا HSD تقسیم می‌شوند.

انواع میلگرد صنعتی از لحاظ جنس

میلگردها را از نظر جنس و مقاومت نیز تقسیم بندی می‌کنند که در ادامه در مورد آن‌ها، توضیح می‌دهیم:

میلگرد اروپایی

میلگردهای اروپایی معمولا از منگنز و یا ترکیبات منگنز ساخته می‌شوند. این میلگردها نسبت به بقیه میلگردها قیمت مناسب‌تری دارند و کار با آن‌ها  نیز بسیار ساده است.
میلگردهای اروپایی کمترین مقاومت را در برابر انحراف و خم شدن دارند و به همین علت هم از این پروفیل در مناطقی که زلزله خیز است و یا سازه‌های پیچیده نمی‌توان استفاده کرد.

میلگرد فولاد کربن

نام دیگر این میلگرد نوار سیاه است و یکی از پرکاربردترین مدل‌های میلگرد صنعتی است، چرا که مقاومت کششی خوبی دارد. اما این میلگرد را در مناطقی که رطوبت بالایی دارند نمی‌توان استفاده کرد چون  در برابر رطوبت مقاومت زیادی از خود نشان نمی‌دهد و دچار زنگ زدگی می‌شود و در نهایت به سیمان اطراف خود نیز آسیب می‌زند.  

میلگرد با روکش اپوکسی

 اپوکسی پوشش داده شده در واقع همان فولاد کربن است که با روکشی از اپوکسی پوشانده شده است. این میلگرد 70 تا 1700 برابر فولاد کربن در برابر زنگ زدگی مقاومت دارد.

میلگرد گالوانیزه

این نوع میلگرد 40 برابر نسبت به فولاد کربن در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی مقاومت بالاتری دارد و بادوام و سخت است، اما پوشش گالوانیزه آن در برابر آسیب دیدگی، نسبت به میلگرد اپوکسی مقاوم‌تر می‌باشد و به همین علت هم در بازار آهن قیمت بالاتری دارد.

میلگرد ترمکس

برای رساندن این نوع میلگرد به مقاومت استاندارد در مراحل تولید آن، بعد از حرارت دیدن فولاد آن را از داخل لوله های آب عبور می‌دهند که باعث می‌شود به طور ناگهانی سرد شود. در این روش تولید میلگرد ترمکس، سطح میلگرد مقاومتی بالاتر از 400 و مغز میلگرد دارای مقاومت پایین تری در حدود 340 را پیدا می‌کند.

میلگرد FRP

اف آر پی از جمله محصولات کامپوزیتی است که به میلگرد اف آر پی معروف شده است و در برابر خوردگی میلگرد در محیط های بازی و اسیدی مقاومت بالایی دارد. همچنین این میلگرد در برابر سولفات ها و کلریدها و هم چنین زنگ زدگی نیز از خود مقاومت نشان می‌دهد.

سخن پایانی
استفاده از انواع میلگرد یکی از مهم‌ترین مراحل اجرای یک سازه با مقاومت بالاست و از لحاظ استحکام نقش مهمی دارد. بنابراین باید در انتخاب انواع میلگرد و کاربردشان با دقت عمل کنیم  اما تنها زمانی به انتخاب صحیح و مناسب می‌رسیم که ابتدا با انواع میلگرد و ویژگی‌ها و کاربردشان آشنا باشیم.
منبع : tgju.org


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/25619
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید