امروز پنج‌شنبه 24 آبان 1403

Thursday 14 November 2024

ماسک‌های غیراستاندارد در بازار


1401/07/27
کد خبر : 4180
دسته بندی : اجتماعی
تعداد بازدید : 127 نفر

ایسنا: دکتر بهمن صبور درباره کیفیت ماسک‌هایی که در بازار وجود دارد، گفت: باید توجه کرد که میزان تولید ماسک قبل از شیوع کرونا، روزانه کمتر از ۵۰۰ هزار عدد بود. بر همین اساس با شیوع کرونا در کشور، میزان مصرف به شدت بالا رفت و به نوعی با کمبود ماسک به‌ویژه در مراکز درمانی مواجه شدیم.

وی با بیان اینکه باید توجه کرد که انواع مختلف ماسک‌ها کاربردهای متفاوتی دارند، افزود: به عنوان مثال ماسک‌های N۹۵ در بخش‌های جراحی، بیمارستان‌ها و... به کار می‌روند و نیازی نیست که مردم در سطح شهر این ماسک را استفاده کنند. ماسک استانداردی که مردم می‌توانند استفاده کنند، ماسک‌های سه لایه پرستاری است که استانداردهای آن هم به این صورت است که لایه بیرونی و داخلی آن باید اِسپان‌باند و لایه وسط آن هم مِلت‌بلون باشد. البته لایه‌های بیرونی و داخلی می‌تواند اس ام اس هم باشد که ترکیبی از ملت بلون و اسپان‌باند است که ضریب محافظت ماسک را بالا می‌رود. این ماسک‌ها استاندارد بوده و مشکلی ندارند.

صبور ادامه داد: البته در فاز اول تولید ماسک در ابتدای کرونا، از آنجایی که با کمبود ماسک مواجه شدیم، بسیاری از تولیدی‌ها به سمت تولید ماسک رفتند و در فاز اول برایمان کمیت مهم بود. البته در همان زمان هم وزارت بهداشت دستورالعملی به تولیدی‌ها ارائه داده بود که بر اساس آن ماسک تولید کنند، اما در حال حاضر به نقطه‌ای رسیدیم که اعلام می‌شود که حتی تا ۳۰ میلیون ماسک هم در روز تولید می‌کنیم و حالا باید بر روی کیفیت کار کنیم.

نایب رئیس انجمن داروسازان تهران افزود: بر همین اساس هم وزارت بهداشت به کارخانه‌هایی اجازه تولید و توزیع ماسک می‌دهد که استانداردهای وزارت بهداشت را رعایت می‌کنند؛ به طوری که ماسک‌ها را به مراکز کنترل کیفیت مانند سازمان انرژی اتمی و مراکز دیگر می‌فرستند و گواهی‌هایی می‌گیرند که نشان دهد میزان محافظت آن‌ها بالای ۶۰، ۷۰ تا ۸۰ درصد است. البته تاسف‌مان از این بابت است که نهادی نیست که یک کنترل کلی بر ماسک‌هایی داشته باشد که وارد بازار می‌شود. زیرا ماسک دو لایه، یک لایه و ماسک‌هایی که پارچه آن‌ها از اسپان نیست نیز در بازار وجود دارد.

صبور تاکید کرد: البته سازمان غذا و دارو سامانه‌ای را به داروخانه‌ها معرفی کرده است که می‌توانند از طریق آن ماسک‌های سه لایه‌ای را که کد IRC دارند و در سامانه تی‌تک ثبت شده‌اند، چک کرده و از این طریق کیفیت ماسک را بررسی کنند. بنابراین نظارتی روی این ماسک‌ها وجود دارد که نشان می‌دهد جنس ماسک چیست و گِرَم ملت بلون آن چقدر است. حال اگر ماسک‌ها این استانداردها را داشته باشند، توسط شرکت‌های پخش رسمی مجاز به توزیع در سطح داروخانه‌ها هستند. این ماسک ها هم کد IMED دارند و هم در سامانه تی‌تک ثبت شده‌اند و طبق فاکتور رسمی توزیع می‌شوند. ماسک‌های دیگری که دارند تولید می‌شوند نیز باید به سمت دریافت این استانداردها روند و در این صورت وارد چرخه توزیع شوند که در این زمینه وزارت صمت، وزارت بهداشت و نهادهای ناظر باید نظارت کافی داشته باشند که ماسک‌های غیراستاندارد وارد چرخه مصرف نشوند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ماسک‌های غیر استاندارد هم در بازار وجود دارند، گفت: برخی تولیدی‌های ماسک در جایی ثبت نشده‌اند و همچنان کار می‌کنند. حال یک نهاد بالادستی باید بر روی نحوه تولید و استاندارد این ماسک‌ها هم نظارت داشته باشند که خارج از چارچوب استاندارد نباشند. ماسک استاندارد، در کمترین حالت ۶۰ تا ۷۰ درصد محافظت می‌دهد و اگر همه افراد استفاده کنند و پروتکل‌ها را هم رعایت کنند، به احتمال ۹۹ درصد به کرونا مبتلا نمی‌شوند، اما اگر ماسک غیراستاندارد باشد، ذرات ریز و قطرات تنفسی با یک عطسه و سرفه از ماسک عبور می‌کند. پیشنهادمان این است که نهادهای نظارتی که به تولید ورود کردند و تولید کمی ماسک مناسب شد، به کیفیت هم ورود کنند و استانداردهای سختگیرانه‌ای اعمال کنند تا ماسک‌های فاقد استاندارد از چرخه تولید خارج شوند.

صبور تاکید کرد: اگر داروخانه‌ها  در دو سه ماهه اخیر که سازمان غذا و دارو وارد استاندادسازی و نظارت بر کیفیت ماسک‌ها شده است، از شرکت‌های رسمی پخش، ماسک خریداری کرده‌اند، استاندارد در آن‌ها قطعا رعایت شده است. برندها و کارخانه‌هایی هم که ماسک استاندارد تولید می‌کنند و کد IRC دارند، در سامانه سازمان غذا و دارو مشخص شده اند. در کل کشور تعدادی شرکت ثبت شده که استانداردها را رعایت کردند و مجوز توزیع در دراوخانه و مراکز درمانی را دارند.

وی تاکید کرد: در عین حال راهکار اصلی برای استانداردسازی سایر ماسک‌هایی که در بازار وجود دارد، نظارت است.

صبور درباه قیمت ماسک‌های سه لایه، گفت: قیمت ماسک سه لایه پرستاری درب کارخانه ۱۰۵۰، قیمت پخش ۱۱۵۵ و قیمت مصرف کننده ۱۳۰۰ تومان است.

وی همچنین گفت: مردم اگر خواستند بررسی کنند، ماسک سه لایه‌ای را بشکافند پارچه ملت بلون مانند دستمال کاغذی باشد و اگر این پارچه وسط لایه بیرونی و داخلی است، استانداردهای وزارت بهداشت را دارا است.


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/4180
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید