امروز پنج‌شنبه 06 دی 1403

Thursday 26 December 2024

دلیل تغییر سیاست عربستان در قبال ایران چیست؟


1401/07/27
کد خبر : 6835
دسته بندی : بین الملل
تعداد بازدید : 130 نفر

ایسنا: در ماه های اخیر به ویژه بعد از روی کار آمدن بایدن تحولاتی در منطقه در جریان است و نوعی بازنگری در روابط آمریکا و عربستان رخ داده است. به عبارتی چک سفیدی که ترامپ به عربستان و اسراییل داه بود در دولت بایدن پس گرفته شده و تجدید نظرهایی در قطع این حمایت بی‌چون و چرا صورت گرفته است.

سیاست محمد بن سلمان دیگر در دوره بایدن کارآیی نداشت و عربستان در نوبت آخر برای عادی سازی با اسرایل بود اما این امر تا الان محقق نشده است و سعودی ها به این جمع بندی رسیدند که این سیاست تهاجمی خود را باید کنار بگذارند و با رقیب منطقه‌ای یعنی ایران به تفاهم به ویژه بر سر یمن برسند.

سیدرضا میرطاهر در گفت‌وگو با ایسنا درباره تغییر لحن مقامات سعودی در ارتباط با ایران و رفع تنش های سیاسی و مذاکراتی که گفته می‌شود میان مقامات دو کشور در بغداد در حال انجام است گفت: به نظر دو کشور ایران و عربستان به این نتیجه رسیده‌اند که به سمت مصالحه در سطح منطقه بروند و مذاکرات غیرعلنی در بغداد به نظر با همین هدف انجام می شود.

وی ادامه داد: سفر آقای ظریف به کشورهای حوزه خلیج فارس که تقریبا از همه کشورهای منطقه دیدار کردند به نوعی آغاز روند تنش زدایی ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه کشورهای جناح سعودی یعنی امارات متحده عربی و بحرین است. به نظر در زمان فعلی عزم و تلاش تهران و ریاض به سمت حل و فصل اختلافات در منطقه است.

این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: عربستان به این نتیجه رسیده است که با توجه به حمایت ایران از جبهه مقاومت یمن و تشدید حملات یمنی ها علیه مراکز نفتی و ژئوپلتیک عربستان، ادامه این جنگ با توجه به تحولات سیاسی و بین المللی به جایی نمی رسد و منافع عربستان در سطح کلان تهدید می شود.

میرطاهر با اشاره به روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا اظهار کرد: روی کار آمدن بایدن و تجدید نظر در روابط با سعودی‌ها، ریاض را به این جمع بندی رساند که دیگر از حمایت کامل و مطلق واشنگتن برخوردار نیست و باید در اقدامات قبلی تجدید نظر کند. شکست سعودی در یمن و ناکامی آنها در سوریه هم محمد بن سلمان را به این نتیجه رساند که ادامه رویکرد تهاجمی در منطقه به نفعش نخواهد بود و باید به سمت مصالحه برای حل و فصل تنش های کنونی در منطقه برود.

وی در پاسخ به این پرسش که فکر می کنید تغییر لحن ایران و عربستان و مذاکرات در بغداد همسو با مذاکرات برجامی در وین است؟ گفت: من تصور می کنم مذاکرات ایران و عربستان در بغداد بیش از آنکه ربطی به مذاکرات برجامی در وین داشته باشد، در چارچوب روابط دو جانبه آنهاست و هم چنین ناکامی سعودی ها در سیاست های قبلی آنها را به این نتیجه رساند که تغییر رویه دهند از این رو ریاض صلاح دید که به نحوی آبرومندانه با مصالحه با ایران زمینه جمع شدن جنگ در یمن را فراهم کنند و جلوی دامنه گسترش حملات مقاومت به پایگاه های انرژی و ژئوپلتیک عربستان گرفته شود. نه این که عربستان قصد دارد دست به عقب نشینی بزرگ از مواضع اش در منطقه بزند اما سعی دارد شیوه دیگری را برای حفظ و کسب منافع اش در سطح منطقه دنبال کند. ضمن این که می داند ایران کشور قدرتمندی در سطح منطقه است و قادر است در مقابل اقدامات خصمانه پاسخ های محکمی داشته باشد.

این کارشناس مسایل بین الملل خاطرنشان کرد: ایران آمادگی خود را برای اجرای تعهدات برجامی اش در صورتی که آمریکا تمامی تحریم ها را علیه ایران لغو کند اعلام کرده است پس اگر بهانه سعودی ها نگرانی از فعالیت های هسته ای ایران است اعلام آمادگی ایران برای بازگشت به تعهدات کفایت دارد.

میرطاهر با اشاره به تلاش کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه برای وارد کردن کشورهای منطقه به مذاکرات برجامی و طرح موضوعات منطقه ای و موشکی نیز تصریح کرد: این اقدام اروپایی ها برای جلب نظر سعودی و اسراییل بود که با واکنش شدید تهران مواجه شد. به نظرم اروپایی ها و آمریکا به خوبی می دانند که ایران به هیچ وجه مشارکت کشورهای دیگر در مذاکرات برجامی یا طرح مسایل موشکی و سیاست های منطقه‌ای خود را نمی پذیرد.


لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/6835
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید