امروز چهارشنبه 26 دی 1403

Wednesday 15 January 2025

داستان کشتی یونانی: رازآلودترین جاذبه کیش


1403/10/25
کد خبر : 2409576
دسته بندی : رپورتاژ
تعداد بازدید : 51 نفر

جزیره کیش، یکی از مقاصد گردشگری محبوب در خلیج فارس، در گذشته یکی از بندرگاه‌های اصلی برای کشتی‌های تجاری غول‌پیکر بود. کشتی یونانی، که امروزه به یکی از نمادهای گردشگری این جزیره تبدیل شده، از جمله این کشتی‌ها است که طی آخرین سفر خود در سال ۱۳۴۵ خورشیدی، در نزدیکی روستای باو به گل نشست و دیگر هرگز به حرکت درنیامد.

این کشتی عظیم‌الجثه، که ساخت شرکت ویلیام همیلتون در اسکاتلند بوده، در زمان به گل نشستن با نام "کولااف" شناخته می‌شد و تحت مالکیت یونانی‌ها قرار داشت. دلایل به گل نشستن آن همچنان به‌طور قطعی مشخص نیست، اما برخی معتقدند مه‌آلود بودن هوا، اشتباهات ناوبری یا اختلالات فنی موجب این حادثه شده است. تلاش‌های فراوانی برای خارج کردن کشتی از گل انجام شد، اما به دلیل هزینه بالای عملیات و دشواری‌های فنی، این تلاش‌ها بی‌نتیجه ماند.

مشخصات و تاریخچه کشتی یونانی کیش

امروزه، کشتی یونانی با شکوهی اسرارآمیز در آب‌های نیلگون خلیج فارس ایستاده و یکی از محبوب‌ترین جاذبه‌های گردشگری برای تور کیش است. گردشگران هنگام غروب آفتاب، در کنار این کشتی نمادین جمع می‌شوند و از چشم‌انداز منحصربه‌فرد آن لذت می‌برند. این کشتی نه تنها یادآور تاریخ پررمز و راز خود است، بلکه بخشی از هویت فرهنگی و طبیعی کیش به‌شمار می‌رود.

در سال 1943 میلادی شرکت کشتی‌سازی انگلیسی به نام ویلیام همیلتون و شرکا شروع به ساخت کشتی غول‌پیکر باربری کردند. این کشتی در سال‌های آغازین فعالیت خود نام امپایر تروم یا شیپور امپراتور را به دوش می‌کشید و از همان روزهای ابتدایی فعالیت خود تا به امروز که به یکی از جاذبه‌های گردشگری کیش تبدیل شده است، مورد توجه همگان قرار داشت. پس از آنکه ساخت کشتی یونانی به پایان رسید، ابتدا به وزارت حمل‌و‌نقل جنگ بریتانیا واگذار شد؛ سپس این وزرات‌خانه‌ در سال 1946 مالکیت کشتی را به شخص دیگری واگذار کرد.

مالکان کشتی یونانی کیش

کشتی یونانی طی همان مدت زمان کوتاه فعالیت خود، بین مالکان مختلف دست‌به‌دست شد و از این رو اسم‌های متعددی روی آن گذاشتند. این کشتی از سال 1943 هم‌زمان با شروع فعالیت خود در شهر پورت گلاسکو تا زمانی که تحت مالکیت وزارت حمل‌و‌نقل بریتانیا بود، نام امپایر تروم را یدک می‌کشید. اما واگذاری این کشتی به اینجا خاتمه نیافت و در ادامه فعالیت آن، شرکت کشتی‌رانی دیگری به نام لاریناگا استیم این کشتی را به مدت دو سال در اختیار قرار گرفت.

در ادامه این واگذاری‌ها، شرکت لاریناگا استیم در سال 1945 این کشتی باربری را در اختیار شرکت تی اند جی هریسون قرار داد و این کشتی بین سال‌های 1943 تا 1946 به دولت آفریقای جنوبی کرایه داده شد. در ادامه روند این واگذاری‌ها شرکت تی اند جی هریسون نیز در سال 1946 این کشتی را به شرکت دیگری به نام چارنت استیم وگذار کرد که نتیجه این واگذاری تغییر نام آن به نچرالیست بود.

این کشتی عظیم‌الجثه دوباره در سال 1959 به شرکت کشتی‌رانی ایرانی به نام Lioyd & co Ltd خرمشهری فروخته شد و درنتیجه این مبادله، نام آن تا سال 1965 به نام کوروش پارسی تغییر یافت. کوروش پارسی در سال 1965 به خط کشتی‌رانی ایرانی دیگری واگذار شد و به همین علت برای چندمین بار اسم آن تغییر یافت و همدان نام گرفت. این کشتی غول‌پیکر سرانجام در سال 1966 از سوی شخصی به نام فرانگو وکلیافس از شرکت ایرانی خریداری شد و اسم آن برای آخرین بار به نام کولا‌اف تغییر پیدا کرد.

سرگذشت کشتی یونانی

کشتی یونانی سرانجام در یکی از روزهای تابستانی سال 1345 پس از سفر به ایران و هنگام خروج از خیلج فارس و بازگشت به یونان در ساحل جنوب‌غربی کیش و در مجاور روستای باغو به گل نشست. اگرچه بعد از گرفتار شدن این کشتی در گل به دلیل اهمیت بار آن (نفت) تلاش‌های زیادی برای رهایی آن از بند گل‌و‌لای انجام گرفت، اما این کشتی تا به امروز همچنان در گل‌و‌لای ساحل محبوس باقی مانده است.

همان‌طور که ذکر کردیم، در سال‌های ابتدایی برای نجات این کشتی از هیچ تلاشی دریغ نشد؛ اما درنهایت با تمام تلاش مهندسین ایرانی و پرسنل کشتی، کمترین تغییری در موقعیت آن ایجاد نشده است.

همچنین با وجود اهمیت بار کشتی به مدت 80 روز با استفاده از یدک‌کش‌های هلندی اورینکور و روش‌های متفاوت تلاش کردند که این کشتی را از گل‌و‌لای ساحل کیش نجات دهند که درنهایت تمامی این تلاش‌ها نافرجام باقی ماند. سرانجام تمامی بار و کارکنان آن تخلیه شدند و از آن روز به بعد کشتی یونانی به یکی از جاذبه‌های دیدنی برای تور داخلی به مقصد کیش تبدیل شده است. درواقع به دلیل عدم جابه‌جایی کشتی یونانی می‌توانیم ساحل کیش را محل استقرار ابدی آن بدانیم.

علت به گل نشستن کشتی یونانی

پس از آنکه تلاش برای رهایی کشتی از بند گل‌و‌لای ساحل نافرجام ماند، تحقیق و تفحص درباره چگونگی به گل نشستن آن نیز متوقف شد. بنابراین اینکه چرا کولا اف به چنین سرنوشتی دچار شده است، بعد از گذشت سال‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی مانده است؛ با این‌حال دلایل متعددی برای پدید آمدن این جاذبه گردشگری تاریخی کیش وجود دارند که به‌صورت شایعه بین مردم نقل می‌شوند.

در بخش پایانی سرگذشت کشتی یونانی کیش، شما را با برخی از دلایل به گل نشستن آن آشنا می‌کنیم:

  • برخی از بومیان این منطقه داستانی را روایت می‌کنند که ناخدای کشتی کولا اف در زمان سفر خود به کیش، دلداده یکی از دختران جزیره می‌شود. اما به دلیل مخالفت خانواده، این دو عاشق تصمیم می‌گیرند از ایران فرار کنند و به یونان بروند؛ اما به دلیل به گل نشستن کشتی در همان روز موفق به فرار نشدند.

  • عده‌ای دیگر از بومیان این منطقه داستان به گل نشستن این کشتی را دلیل ورشکستگی مالی سنگین صاحب کشتی به خدمه خود نقل می‌کنند. به نقل این افراد دلیل به گل نشستن کشتی، دریافت خسارت بیمه از شرکت لویدز انگلستان بوده است.
  • برخی نیز مست بودن ملوانان کشتی و عدم هوشیاری آن‌ها در زمان هدایت کشتی به سمت ساحل را دلیل به گل نشستن آن می‌دانند.
  • دسته‌ای دیگر از بومیان معتقدند که مالک اصلی این کشتی پرتغالی‌ها بوده و کشتی یونانی اصلی در قشم است.
  • اما در این بین منطقی‌ترین دلیل به گل نشستن این کشتی انحراف آن از مسیر اصلی خود به دلیل مه‌آلود بودن هوا و عدم وجود فانوس دریایی در بخش ساحلی بوده است.

بازید از کشتی یونانی کیش با تور کیش

کشتی یونانی یکی از جاذبه‌های گردشگری زیبا و دلفریب جزیره کیش به‌شمار می‌آید که طی 57 سالی که در ساحل جزیره به گل نشسته، به یکی از جاذبه‌های دیدنی تورهای کیش تبدیل شده است. البته باید به این نکته قابل توجه هم درباره این جاذبه دیدنی اشاره کنیم که طی سال‌های اخیر به دلیل افزایش شدت تخریب و عدم مرمت آن، وضعیت این کشتی در حالت نابه‌سامان قرار دارد. بنابراین بهتر است هرچه زودتر با خرید تور کیش برای بازدید از این منظره تکرارنشدنی اقدام کنید.

گالری تصاویر

لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/2409576
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید