امروز شنبه 13 بهمن 1403

Saturday 01 February 2025

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث و تاثیر آنها بر عملکرد لپ تاپ


1403/11/13
کد خبر : 2409646
دسته بندی : رپورتاژ
تعداد بازدید : 53 نفر

از گوشی‌های هوشمند، هدست‌های بی‌سیم و ماوس گرفته تا ‌‌‌درگاه‌های بلوتوثی لپ تاپ‌ها و کامپیوترها، فناوری بلوتوث (Bluetooth) تقریباً در هر دستگاه وجود دارد. فناوری بلوتوث که اولین بار در سال 1999 میلادی معرفی شد، تا به امروز پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. تمایز اصلی بین ‌‌‌نسخه های مختلف بلوتوث این است که سرعت انتقال داده در ورژن‌های جدید بسیار بالاست. نسخه های جدید نسبت به ‌‌‌نسخه های قبلی ویژگی‌های بیشتری دارند. در این بررسی به طور کامل در مورد تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث و تاثیر آنها بر عملکرد لپ تاپ صحبت می‌کنیم.

بررسی تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث و تاثیر آنها بر عملکرد لپ تاپ

اولین نسخه بلوتوث در سال 1999 میلادی روانه بازار شد. همچنین آخرین ورژن بلوتوث که رسماً در اوایل 2023 میلادی وارد بازار شد، نسخه 5.4 است. همه ‌‌‌‌‌نسخه های بلوتوث سازگاری عقب‌رو (سازگاری با نسخه های قبلی) را دارند و اتصال با پروتکل‌های پایین‌تر را ارائه می‌دهند. بنابراین لازم نیست نگران کار نکردن بلوتوث لپ تاپ خود باشید.

اگر لپ تاپ خود را 10 سال قبل خریداری کرده باشید، همچنان می‌توانید دستگاه مختلف که نسخه جدید بلوتوث را دارند، به لپ تاپ خود وصل کنید. همچنین اگر جدیدترین لپ تاپ بازار را تهیه کرده‌اید، باز هم می‌توانید از نسخه های قبلی بلوتوث بدون مشکل استفاده کنید. این کار را می‌تواند با روشن کردن بلوتوث لپ تاپ لنوو و سایر برندها تست کنید. در ادامه به جدول تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث و تاثیر آنها بر عملکرد لپ تاپ اشاره می‌کنیم:

عوامل

بلوتوث 1

بلوتوث 2

بلوتوث 3

بلوتوث 4

بلوتوث 5

سرعت

732.2 کیلوبیت بر ثانیه تا یک مگابیت بر ثانیه

2.1 مگابیت بر ثانیه (EDR)

24 مگابیت بر ثانیه (از طریق وای فای)

یک مگابیت در ثانیه (LE)

25 مگابیت در ثانیه (EDR)

2 مگابیت در ثانیه (LE)

50 مگابیت در ثانیه (EDR)

محدوده برد

10 متر

30 متر

30 متر

60 متر

240 متر

سازگاری

N/A

سازگار با همه لپ تاپ‌ها

سازگار با همه لپ تاپ‌ها

سازگار با همه لپ تاپ‌ها

سازگار با همه لپ تاپ‌ها

مصرف انرژی

بالا

بالا

بالا

متوسط رو به بالا

کم

قابلیت اطمینان

کم

کم

کم

متوسط رو به بالا

بالا

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث در سرعت

سرعت انتقال برای بلوتوث یک بسیار پایین بود؛ اما به لطف اضافه شدن فناوری نرخ داده ارتقا یافته (EDR)، سرعت بلوتوث در ‌‌‌‌‌نسخه های بعدی بهبود یافت. در حال حاضر، تفاوت سرعت بین بلوتوث 4.0 و 5.0 خیلی زیاد نیست. سرعت بلوتوث 4.0 حداکثر 25 مگابیت در ثانیه است، در حالی که بلوتوث 5.0 با EDR این سرعت را دو برابر‌‌‌ می‌کند و به 50 مگابیت در ثانیه‌‌‌ می‌رساند.

پهنای باند بالاتر بلوتوث 5.0 به اشتراک گذاری سریع داده، تاخیر کمتر و زمان پاسخگویی سریع‌تر بین دستگاه‌ها امکان پذیر‌‌‌ می‌کند. در مورد نرخ انتقال کم انرژی یا ED نیز باید بگوییم بلوتوث 4.0 و 5 حداکثر به ترتیب یک و 2 مگابیت بر ثانیه خروجی دارند؛ بنابراین سرعت انتقال داده در لپ تاپ‌هایی که از بلوتوث 4.0 و 5.0 استفاده می‌کنند، بسیار بالاست.

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث در محدوده برد

محدوده عملیاتی عامل دیگری است که تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث و تاثیر آنها بر عملکرد لپ تاپ را مشخص می‌کند. نسخه های قبلی در محدوده 10 تا 30 متر کار‌‌‌ می‌کردند. به این ترتیب، آنها برای انتقال داده‌ها در فواصل کوتاه مناسب بودند؛ اما محدوده برد با بلوتوث 4.0 و 5 به طور چشمگیری افزایش یافته است.

بلوتوث 4.0 تا 60 متر (10 متر در داخل خانه)‌‌‌ انتقال داده دارد، در حالی که بلوتوث 5.0 تا 240 متر (40 متر در داخل خانه) انتقال داده را ارائه می‌دهد. این محدوده اتصال افزایش‌ یافته برای لپ تاپ های امروزی بسیار ایده‌ آل است، زیرا به شما امکان می‌دهد از موسیقی (هدست) در فواصل دورتر از منبع صوتی (لپ تاپ یا گوشی همراه) بدون افت کیفیت صدا لذت ببرید.

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث در سازگاری

همانطور که قبل‌تر بیان شد، بلوتوث 5 با ‌‌‌‌‌نسخه های قبلی سازگار است، به این معنی که‌‌‌ می‌توانید به راحتی از هارد اکسترنال با بلوتوث 3.0 را به لپ تاپ با بلوتوث 4.2 وصل کنید. نقطه ضعف این است که شما فقط‌‌‌ می‌توانید از ویژگی‌های بلوتوث با نسخه پایین‌‌‌‌‌تر بهره ببرید و به ویژگی‌های جدیدتر دسترسی ندارید. تنها در صورتی‌‌‌ می‌توانید از ویژگی‌های بلوتوث 5.0 استفاده کنید که هر دو دستگاه (لپ تاپ یا گوشی) نسخه جدید را داشته باشند.

نمونه‌‌‌‌ای از ویژگی‌های جدید، صدای دوگانه (Dual Audio) است. این قابلیت به شما امکان می‌دهد تا دو هدفون را به یک گوشی یا لپ تاپ متصل کنید یا از یک گوشی روی دو اسپیکر مختلف برای پخش موسیقی استفاده کنید. متأسفانه، صدای دوگانه به دستگاه‌های بلوتوث 5.0 محدود است. به این ترتیب، امکان استفاده از آن برای لپ تاپ با بلوتوث 4.2 وجود ندارد. اگر گوش دادن به موسیقی برایتان مهم است، پس توصیه می‌کنیم نسخه بلوتوث دو دستگاه (هدفون و لپ تاپ) را مشابه هم انتخاب کنید.

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث در مصرف انرژی

‌‌‌‌‌نسخه های قبلی بلوتوث صرفاً به این دلیل که همیشه «روشن» بودند، مصرف انرژی زیادی داشتند. همانطور که انتظار‌‌‌ می‌رود، این موضوع برای عمر باتری لپ تاپ تاثیر منفی می‌گذاشت. مشکل مصرف زیاد انرژی به ویژه برای بلوتوث 3 صادق بود، زیرا اولین باری بود که انتقال داده با سرعت بالا را ارائه می‌داد. همه چیز با معرفی بلوتوث کم انرژی تغییر کرد. فناوری جدید با چندین حالت کم مصرف و خواب (Sleep) ارائه‌‌‌ می‌شود.

این امکان برای دستگاه‌های کوچک‌تر وجود دارد که با رفتن به حالت خواب و بیدار شدن در صورت نیاز در مصرف برق صرفه جویی کنند. با وجود این تغییرات، عملکرد بلوتوث 4 همچنان در محدوده متوسط رو به ​​​​بالا قرار دارد. بلوتوث 5.0 با افزایش سرعت انتقال داده و برد بیشتر، مصرف انرژی را به مقدار زیادی بهبود بخشیده است. در نتیجه، لپ تاپ‌ها حتی برای ارسال و دریافت داده‌ها به انرژی کمتری نیاز دارند و در نتیجه عمر باتری طولانی‌تر خواهند داشت.

تفاوت نسخه های مختلف بلوتوث در قابلیت اطمینان

‌‌‌‌‌نسخه های قبلی بلوتوث برد کوتاه‌تر و پروتکل‌های رمزگذاری سخت‌گیرانه‌تری داشتند که ا مشکلات ایمنی و قابلیت اطمینان را افزایش می‌دادند. با این حال، قابلیت اطمینان با نسخه‌های جدیدتر بلوتوث بهتر شد. به عنوان مثال، ظرفیت پیام بلوتوث 4.0 یعنی 37 اکتت به 255 در بلوتوث 5.0 افزایش یافت. ظرفیت پیام به مقدار داده‌ای اشاره دارد که می‌تواند بین دستگاه‌های مختلف (از فلش به لپ تاپ یا برعکس) با استفاده از بلوتوث در یک دوره معین منتقل شود.

افزایش ظرفیت پیام منجر به انتقال سریع‌تر داده و تاخیر کمتر می‌شود. علاوه بر این، قابلیت اطمینان سیگنال به دلیل فناوری‌های پرش فرکانس تطبیقی (AFH) بهبود یافته است. این ویژگی به دستگاه بلوتوثی اولیه (مثلا لپ تاپ) اجازه می‌دهد تا کانال‌های فعال و غیرفعال را تشخیص دهد. این فناوری از ایجاد تداخل بین فرکانس بلوتوث با وای فای و سایر موارد جلوگیری می‌کند. پس قابلیت اطمینان بیشتری را با سرعت بالاتر و بدون تاخیر فراهم می‌کند.

کلام آخر

درک تفاوت های بین نسخه های بلوتوث هنگام ارزیابی عملکرد و قابلیت‌های اتصال لپ تاپ بسیار مهم است. نسخه‌های جدیدتر، مانند بلوتوث 5.0 و بالاتر، پیشرفت‌های قابل ‌توجهی در محدوده برد، سرعت انتقال داده و بهره‌ وری انرژی ارائه می‌کنند. این موارد می‌توانند تجربه کلی شما در استفاده از لپ تاپ را به ویژه برای کارهایی مانند اشتراک گذاری فایل به صورت وایرلس، پخش صدا و اتصالات جانبی تا حد زیادی بهبود بخشد. از سوی دیگر، نسخه های قدیمی‌تر ممکن است محدودیت‌هایی مانند برد کوتاه‌تر، سرعت پایین‌تر و مشکلات احتمالی سازگاری با دستگاه‌های جدید را داشته باشند. بنابراین، هنگام انتخاب یک لپ تاپ توصیه می‌کنیم به نسخه بلوتوث توجه ویژه داشته باشید.

گالری تصاویر

لینک کوتاه :
https://aftabir.com/index.php/article/show/2409646
PRINT
شبکه های اجتماعی :
PDF
نظرات

مشاهده بیشتر

با معرفی کسب و کار خود در آفتاب در فضای آنلاین آفتابی شوید
همین حالا تماس بگیرید