تپ روت (Taproot) یکی از بزرگترین به روزرسانیها در شبکه بیت کوین در طی چهار سال اخیر محسوب میشود. این به روزرسانی بلاخره با موافقت ماینرها مواجه شد و با استخراج شدن بلاک شماره 709632 در شبکه بیت کوین، آپدیت تپ روت فعال خواهد شد.
به گزارش رسانه خبری کوین دسک، ماینرهایی که علاقه دارند تا به روزرسانی تپ روت در شبکه بیت کوین فعال شود، بایستی یک سیگنال خاص به نام Signal bit را در بلاکهای ماین شده خود رمزنگاری کنند. اگر در طی این دو هفته 90% از بلاکهای ماین شده حاوی این سیگنال باشند، Taprot برای همیشه در بلاکچین بیت کوین فعال میشود. گفتنی است که تاریخ پایانی این رای گیری در بین ماینرها در تاریخ 11 آگوست به پایان رسید. به عبارت دیگر در طی این دو هفته تعیین شده قرار است که 2016 بلاک به شبکه بیت کوین افزوده شود، حال اگر 1815 بلاک از این مقدار دارای کد Signal bit باشد، بدین معنی است که اکثر ماینرها با به روزرسانی تپ روت موافقت کردهاند و در نتیجه این پروژه در شبکه بیت کوین پیاده سازی خواهد شد.
برخلاف سیستمها و شبکههای متمرکز که به روزرسانی در آنها به صورت یک طرفه انجام میشود، در سیستمهای غیرمتمرکزی مانند بیت کوین، تمام نودهای فعال در سراسر دنیا، باید به آپدیتها و تغییرات ایجاد شده رای دهند.
اگر تاحدودی با نحوه کارکرد شبکههای بلاکچینی، به خصوص شبکه بیت کوین آشنا باشید، میدانید که بیت کوین یک بلاکچین متن باز و عمومی است. این بدان معنی است که تراکنشهای ثبت شده در بلاکچین برای عموم نمایان است. به عنوان مثال، اگر شما با آدرس کیف پول خود، مقداری بیت کوین برای آدرس کیف پول دوستتان ارسال کنید، همه مردم دنیا میتوانند مقدار و زمان دقیق تراکنش یافته را مشاهده کنند. از این رو میتوان گفت که شبکه بیت کوین، یک شبکه نیمه خصوصی است و این امر، برای بسیاری از کاربران میتواند مشکل ساز باشد. تاکنون بسیاری از کاربران، قادر بودند تا با استفاده از فناوریهایی چون کوین جوین (Coin Join) و کوین میکس (Coin Mix) میزان حریم خصوصی را در تراکنشهای خود افزایش دهند، با این حال استفاده از فناوریهای یاد شده مشکلاتی نظیر هزینه کارمزد و سرعت تراکنشها را به همراه دارد.
در راستای مشکلات مذکور، تکنولوژی تپ روت که میتوان به آن به چشم یک سافت فورک نگریست، برای اولین بار در سال 2018 توسط برنامه نویسی به نام گرگوری مکسول پیشنهاد شد. تپ روت یک سافت فورک است که با هدف افزایش حریم خصوصی و حل مشکلات مربوط به تراکنشهای چند امضایی وارد شبکه بیت کوین شد.
در بلاکچین بیت کوین، کاربران میتوانند از ویژگیهای مختلفی از جمله تراکنشهای چند امضایی و قفل ساعتی (Timelock release) استفاده کنند. حال مشکل اصلی اینجاست که متفاوت بودن تراکنشهای یاد شده در دیتا بیس عمومی بیت کوین برای عموم قابل مشاهده است که این امر باعث نگرانی بسیاری از معامله گران حرفهای میشود. حال آنکه با پیاده سازی آپدیت تپروت بیت کوین، تراکنشها با ویژگیهای منحصر به فرد در دیتا بیس پنهان میشوند و درواقع این تراکنشهای پیچیده، به صورت یک تراکنش عادی p2p در بلاکچین نمایان میشوند. در نتیجه موفقیت در پیاده سازی آپدیت تپ روت (Taproot) یک پیروزی بزرگ برای کاربران طرفدار حریم خصوصی محسوب میشود.
با این وجود که زبان برنامه نویسی بیت کوین محدود و آسان به نظر میرسد، طیف گستردهای از عملیات مختلف را در بر دارد. این زبان برنامه نویسی قادر است از تراکنشهای ساده تک امضایی گرفته تا تراکنشهای پیچیده و چند امضایی، قراردادهای هوشمند Hash time locked و تراکنشهای شبکه لایتنینگ را به اجرا درآورد. در این قسمت سوال پیش میآید که در صورت وجود تمام عملکردهای یاد شده در شبکه بیت کوین، چه نیازی به آپدیت و فورک در این بلاکچین است؟
پاسخ ساده است، تراکنشهایی که فراتراز یک معامله تک امضایی هستند، حجم زیادی از بلاکها را اشغال کرده و درنتیجه زمان انجام تراکنش و هزینه کارمزد آن مقرون به صرفه نیست. پیش از تکنولوژی تپ روت، اگر قصد داشتید تا یک اسکریپت پیچیده در بیت کوین را ارسال کنید، بایستی کل اسکریپت را در ورودی تمام تراکنشهایتان وارد میکردید. واضح است که وجود اسکریپتهای طولانی و پیچیده در اطلاعات ورودی تراکنش، حجم زیادی از بلوک را اشغال کرده و در نتیجه تراکنش انجام شده بسیار گران قیمت تمام میشود. برای حل این مشکل، آپدیت تپ روت وارد بازار ارزهای دیجیتال شد.
پس به طور کلی، هدف اصلی آپدیت تپ روت تسهیل انجام تراکنشهای پیچیده در بلاکچین بیت کوین است. برنامه نویسان و توسعه دهندگان در طی 12 سال اخیر، ویژگیهای بسیاری را به بلاکچین بیت کوین اضافه نمودهاند که یکی از ویژگیها مشوق اصلی توسعه به روزرسانی تپ روت است. این ویژگی "هش با محدودیت زمانی" و یا همان Hashed Time Lock نام دارد. برای فهم بهتر این تکنولوژی ابتدا باید انواع تراکنشها در بلاکچین بیت کوین را مورد بررسی قرار دهیم.
بی شک شنیدن این امر که قراردادهای هوشمند در شبکه بیت کوین نیز فعالیت دارند برایتان عجیب است، اما باید این نکته را به خاطر داشته باشید که قراردادهای هوشمند در شبکه بیت کوین، کاملا با قراردادهای هوشمند معروف و پرکاربرد بلاکچین اتریوم متفاوت است. در این میان یکی از معروف ترین قراردادهای هوشمند بلاکچین بیت کوین، قرارداد هش با محدودیت زمانی و یا Hashed Time Locked نام دارد.
با استفاده از قرارداد هش با محدودیت زمانی، کاربران قادرند تا پرداختهای خود را در شبکه بیت کوین هوشمند سازی کرده و برای کانالهای مالی خود یک بازه زمانی تعیین کنند. در چنین حالتی وقتی که یک کاربر تراکنش را در شبکه انجام میدهد، میتواند با استفاده از تابع hashed time locked مشخص کند که تا زمانی که بلاک n ام بر روی شبکه تولید نشده، این تراکنش قابل خرج شدن نباشد.
شبکه لایتنینگ بیت کوین، از قرارداد هوشمند هش با محدودیت زمانی استفاده میکند. زمانی که کاربران قصد دارند تا تراکنشهای خود را در شبکه لایتنینگ بیت کوین به انجام برسانند، یک کانال پرداختی ایجاد میکنند که تنها طرفین معامله در آن وجود دارند. زمانی که یک کانال پرداخت مالی در شبکه لایتنینگ تولید میشود تراکنش مورد نظر با عملکرد تایم لاک، بر روی زنجیره اصلی بیت کوین ارسال شده و خروجی این تراکنش تا زمان مشخص شده غیرقابل برداشت باقی میماند.
شبکه لایتنینگ با ایجاد یک لایه دوم در بلاکچین بیت کوین، مشکل مقیاس پذیری این پلت فرم را حل کرده است. این لایه دوم شامل چندین کانال است که کاربران برای انجام معاملات از آنها استفاده میکنند. اما تفاوت انجام تراکنش در شبکه لایتنینگ با شبکه اصلی در این است که تراکنشها در شبکه لایتنینگ فقط در هنگام باز یا بسته کردن کانال ها توسط طرفین معامله، در شبکه اصلی به روزرسانی میشوند. برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر دقت کنید.
فرض کنید که آلیس و باب برای انجام یک تراکنش، کانالی را باز کردهاند. در این حالت در بلاکچین اصلی، باز شدن کانال در شبکه اصلی به روزرسانی شده و توسط ماینرها اعتبارسنجی میشود. پس از تایید انجام تراکنش توسط ماینرها و بازشدن کانال برای آلیس و باب، آنها میتوانند هر تعداد تراکنشی که میخواهند را در هر مدت زمانی که مایلند، بدون نیاز به تایید ماینرها انجام دهند. به همین دلیل است که سرعت انجام تراکنش ها در شبکه لایتنینگ بالا میباشد. حال اگر آلیس و باب تصمیم بگیرند که پس از مدتی این کانال را ببندند، این عمل دوباره در شبکه اصلی به روزرسانی شده و به تایید ماینرها میرسد.
کاربران مقیم ایران قادرند تا با استفاده از پلتفرم خرید و فروش ارزدیجیتال موربیت، از شبکه لایتنینگ بیت کوین در تراکنشهای خود استفادهکنند.
تراکنش های انجام شده با استفاده از ویژگی چند امضایی و یا Multi signature نیز در دسته معاملات پیچیده قرار میگیرد که میتوان با استفاده از تپ روت، سرعت و کارمزد آن را بهبود بخشید. در این دسته از تراکنشها امضا دیجیتال تراکنش به جای آن که با یک کلید خصوصی تولید شود، نیازمند چند کلید خواهد بود. بدیهی است که تراکنش های چند امضایی حجم بالایی از بلاک های شبکه را درگیر میکنند.
یکی از مزایای استفاده از تکنولوژی تپ روت، بهبود الگوریتم امضای دیجیتال بیت کوین به روش اشنور است. وقتی که دو تکنولوژی اشنور و تپ روت با همدیگر ترکیب میشوند، چندین کلید خصوصی را در یک کلید خصوصی واحد پیاده سازی می کنند. در چنین حالتی تمام اطلاعات وارد شده بین داده های ورودی و خروجی از تراکنش حذف شده و در نهایت خروجی ما حاوی مبلغ تراکنش یافته است. در این صورت حجمی که تراکنش پیچیده از بلاک میگیرد، برابر با حجمی است که یک تراکنش عادی اشغال میکند. این امر هم هزینه کارمزد را کاهش میدهد، هم سرعت تراکنش ها را بالا میبرد و هم حریم خصوصی کاربر را افزایش میدهد.
به علاوه موارد فوق، این ویژگی آپدیت Taproot به خصوص برای سیستم عاملهایی که از قراردادهای هوشمند پیچیده استفاده میکنند بسیار کارآمد است. به عنوان مثال، صرافیهایی که براساس کیف پولهای چند امضایی کار میکنند، میتوانند با استفاده از تپ روت کسب و کار خود را توسعه دهند.
همانطور که گفته شد، آپدیت تپ روت، انقلابی در حوزه حریم خصوصی بیت کوین به شمار میرود. حال زمانی که تپ روت با امضاهای اشنور ترکیب میشود، کارایی شبکه به میزان چشمگیری افزایش مییابد. از دیگر مزایای تپ روت در شبکه بیت کوین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• افزایش سرعت تراکنش در ثانیه
• کاهش هزینه معاملات بیت کوین
• کاهش حجم اطلاعات تراکنش ها در بلوکهای بلاکچین
• افزایش امنیت شبکه و کاهش احتمال دابل اسپندینگ و یا خرج دوباره
هماکنون استخرهای استخراجی نام برده شده در این بخش، با به روزرسانی تپ روت موافقت کردهاند:
• استخر استخراج Antpool
• استخر استخراج Poolin
• استخر استخراج Poolf2
• استخر استخراج btc.com
• استخر استخراج Binance Pool
• استخر استخراج Viabtc
• استخر استخراج Foundry USA
• استخر استخراج Houbi pool
• استخر استخراج Spiderpool
پس از اجرای به روز رسانی سگویت در سال 2017، تپ روت یکی از بزرگترین آپدیتها در شبکه بیت کوین است. تمرکز اصلی پروتکل سگویت بر افزایش مقیاس پذیری بیت کوین است و این درحالی است که تپ روت ویژگی امضای اشنور را برای بلاکچین بیت کوین به ارمغان میآورد. به علاوه این به روزرسانی در شبکه بیت کوین میتواند انقلابی در مسئله مقیاس پذیری، حریم خصوصی و هزینه های کارمزد در بلاکچین ها و کیف پولهای چند امضایی باشد.
براساس گزارشات، حد نصاب بلاکهای حاوی سیگنال تپ روت در روز گذشته تکمیل شد و اولین فاز آزمایشی تپ روت آغاز به کار کرد. این فاز آزمایشی که به "فاز آزمایشی سریع" معروف است، فرایندی است که جامعه بیت کوین از آن به منظور بررسی پشتیبانی ماینرها از این به روزرسانی استفاده میکنند.
از آنجایی که تنها مشکلات شبکه بیت کوین در سرعت و هزینه کارمزد آن خلاصه شده و سال هاست که پروژه های مختلف با هدف حل این مشکلات بلاکچین های خود را توسعه دادهاند، وجود قطعی راه حلی چون تپ روت در دراز مدت میتواند تاثیرات بسیار چشمگیری بر قیمت بیت کوین داشته باشد.
کاربران مقیم ایران قادرند تا با ثبت نام و احراز هویت در پلتفرم معاملاتی موربیت به خرید و فروش بیت کوین پرداخته و سرمایه گذاری خود را با کمترین هزینه کارمزد آغاز کنند.
13 دی 1403
15 دی 1403
18 دی 1403
18 دی 1403
25 دی 1403
06 بهمن 1403
23 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
28 آبان 1403
23 آبان 1403
23 آبان 1403
25 آبان 1403
25 آبان 1403
09 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
26 آبان 1403
مشاهده بیشتر
01 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
04 آذر 1403
07 آذر 1403
11 آذر 1403
20 آذر 1403
20 آذر 1403
21 آذر 1403
11 آذر 1403
19 آذر 1403
19 آذر 1403
22 آذر 1403
22 آذر 1403
08 دی 1403
08 دی 1403
10 دی 1403
13 دی 1403
01 بهمن 1403
10 دی 1403
10 دی 1403
23 دی 1403
10 دی 1403
10 دی 1403
30 دی 1403
30 دی 1403
18 دی 1403
10 دی 1403
10 دی 1403
16 دی 1403
13 دی 1403
10 دی 1403
27 دی 1403
30 دی 1403
10 دی 1403
13 دی 1403