فرش دستباف ايران

فرش دستباف ايران در رقابت با ساير کشورهاى توليد کننده همچنان رتبه را در هر دو زمينه و متراژ و ارزش حفظ کرده است. صرفنظر از کاهش نسبى صادرات فرش در سال ۱۹۸۵ در بقيه ايام فرش دستباف ايران همچنان رشد نسبى را در صادرات خود به اين کشور داشته است. فرش دستباف ايران با توجه به رنگ و طرح، دوام و کيفيت خوبى که دارا مى‌باشد در مقايسه با کشورهاى صادرکننده فرش به اتريش تا سال ۱۹۹۰ ميلادى همچنان رتبه اول را دار بوده است. با تصميمات جديدى که در زمينه توسعه اقتصادى و صنعتى ايران اتخاذ شده و همچنين براساس تفاهمات انجام شده و امضاى موافقت‌نامه صادرات صنايع دستى ايران به اتريش صادرات اين صنعت به اروپا و خصوصاً اتريش از رشد قابل ملاحظه برخوردار بوده است. صادرات فرش دستباف ايران به اتريش، در طول سال‌هاى گذشته سير صعودى داشته و در سال ۱۹۹۰ ميلادى نسبت به سال قبل افزايشى به ميزان ۷% را نشان مى‌دهد. (جدول مربوطه)

جدول صادرات فرش دستباف ايران به اتريش طى سال‌هاى ۱۹۹۰-۱۹۸۳ ميلادى

سال مترمربع ارزش
۱۹۸۳ ۴۱،۱۸۵ ۱۸۴،۹۴۰
۱۹۸۴ ۵۵،۶۵۲ ۲۳۱،۲۹۳
۱۹۸۵ ۴۶،۰۳۰ ۱۶۵،۶۶۱
۱۹۸۶ ۷۱،۱۵۱ ۲۰۸،۵۰۰
۱۹۸۷ ۱۱۱،۵۲۰ ۲۲۳،۱۸۷
۱۹۸۸ ۱۱۷،۲۴۸ ۲۶۴،۷۵۸
۱۹۸۹ ۱۱۰،۶۱۶ ۲۶۷،۲۲۵
۱۹۹۰ ۱۲۱،۱۰۹ ۲۸۵،۶۳۵

نفت

واردات نفت اتريش از ايران، پس از انقلاب، کاهش فاحشى داشته است به‌طورى که اتريش امروزه خريدار مستقيم نفت جمهورى اسلامى ايران محسوب نمى‌گردد و بيشتر نفت خود را از کشورهاى ليبي، عربستان‌سعودى و شوروى خريدارى مى‌نمايد و قسمت عمده نفت خريدارى شده از ايران را براى مصارف ديگر به‌کار مى‌گيرد. اين امر همواره يکى از موضوعات مورد مذاکره مقامات ايران با مقامات اتريشى بوده است. زيرا شرکت نفت اتريشى .O.M.V جهت حصول توازن اقتصادى فيمابين دو کشور ناچار به بازنگرى در عملکرد خود نسبت به واردات نفت از ايران شده است.

همکارى‌هاى اقتصادى

کشور اتريش طى يک دهه گذشته همکارى‌هاى اقتصادى مؤثرى را به ‌شرح زير با ايران داشته است:


- عدم مشارکت در تحريم اقتصادى آمريکا و کشورهاى غربى عليه ايران


- انجام مذاکرات مفيد در رابطه با پروژه اکتشافى توسعه بلال (استخراج نفت) از ميدان بلال در نزديکى جزيره سيرى


- همکارى فروشندگان فرش اتريشى با دست‌اندرکاران فرش ايران در وين جهت برگزارى و شرکت در سمينار فرش ايران و بررسى مسائل و مشکلات اين صنعت در وين


- آشنايى تجار و بازرگانان اتريشى با تجار و بازرگانان ايرانى از طريق شرکت فعّال اتريش در نمايشگاه بين‌المللى تهران


- همکارى در حضور مرتب ايران در کنفرانس اوپک (در وين) و اجلاس سالانه صندوق اوپک


- همکارى کشور اتريش در امر بازسازى ايران


- همکارى کشور اتريش با ايران در رشته‌هاى ماشين‌آلات صنعتي، کشاورزى و مواد اوليه شيميايى


- برگزارى اولين اجلاس کميسيون مشترک اقتصادى دو کشور در سال ۱۹۹۰ ميلادى


پس از تشکيل کميسيون مشترک اقتصادي، دو کشور در زمينه‌هاى ذيل تمايل به همکارى و گسترش روابط اقتصادى فيمابين نشان داده و اقدامات مؤثرى نيز آغاز شد:


- همکارى در زمينه آموزش فنى و حرفه‌اى و تربيت کارآموزان و کارشناسان


- همکارى در زمينه صنعت توريسم (جهانگردي) و استفاده از تجربيات اتريش


- شرکت فعال طرفين در نمايشگاه‌هاى تخصصى و بين‌المللى


- استفاده از تسهيلات بلند مدّت مالى اتريش براى شرکت‌هاى ايرانى برمبناى مذاکرات بانک‌هاى دو کشور


- ايجاد تسهيلات قانونى جهت سرمايه‌گذارى‌هاى مشترک


- ترانزيت محمولات پستى از طريق اتريش به مقصد ساير کشورها


- خريد تجهيزات پروژه توليد کابل مسى

قراردادهاى اقتصادى

کشور اتريش با توجه به موقعيّت ترانزيتى خود در حمل و نقل زمينى (جاده‌اي) براى ايران بسيار مهم است. از اين رو در سال ۱۹۸۶ ميلادى با انعقاد قرارداد ترددات بين دو کشور، که براساس نيازهاى جديد تنظيم گرديده، مسائل مربوط حل و فصل شده است. در سال ۱۹۸۷ همچنين يک قرارداد ترددات هوايى بين دو کشور منعقد گرديد و يک يادداشت تفاهم و يک موافقت‌نامه در مورد تعرفه‌هاى ترجيحى کالاهاى صنايع دستى و ايجاد تسهيلات در صدور اين‌گونه کالاها به اتريش در سال ۱۹۹۰ ميلادى به امضاء رسيد. گفتنى است يادداشت تفاهم به امضاء رسيد. گفتنى است يادداشت تفاهم به امضاء رسيده توسط دو کشور حاوى مطالب زير بوده است:


- بسط و توسعه روابط دوجانبه خارجى ميان دو کشور و انجام سرمايه‌گذارى‌هاى مشترک


- تأسيس اتاق مشترک بازرگانى ايران و اتريش در وين


- آموزش کارشناسان ايرانى در اتريش در زمينه‌هاى پست و حمل و نقل


علاوه بر قراردادهاى يادشده فوق، پروژه‌هاى همکارى که به مرحله عقد قرارداد رسيدند عبارتند از:


- توليد کاغذ و خمير کاغذ چوب مربوط به شرکت چوب مازندران


- توليد کاغذ شرکت کاغذسازى لطيف


- توليد نخ از ضايعات نساجى شرکت بافت استقلال


- توليد فرمالين شرکت شيميايى سينا


- خريد تجهيزات برقى پروژه سيمان قائن و آباده


- برقرارى سيستم (EMS) پستى


- برقرارى سيستم فاکس بين دو کشور


حساسيت کشور اتريش در جذب پروژه‌هاى مهم از جمله سهيم شدن در بخشى از صنايع فولاد مبارکه (معدن گل‌گهر)، تأسيس کارخانه آلياژ در يزد، ايجاد کارخانه توليد مواد دامى در لرستان، پروژه خط راه‌آهن و خطوط انحرافى آن، نيروگاه آبى سياه‌بيشه و بالاخره موفقيّت در انعقاد قرارداد ششم بارتر با کميته بى‌تى‌سى که تماماً در سيطره صنايع فوست آلپين مى‌باشد بخشى از کارهايى است که صنايع دولتى اتريش در ايران براى خود منظور داشته است.


کشور اتريش براى اجراء بيش از ۸۰ پروژه فنى و صنعتى در ايران براساس اصول تنظيمى در يادداشت تفاهم بين دو کشور، توافق نمود که سازمان‌هاى مالى و بانکى اتريش جهت تأمين امور مالى پروژه‌ها در ايران اقدام لازم را نموده وشرکت‌هاى فنى و صنعتى بزرگ اتريش جهت سرمايه‌گذارى آمادگى خود را اعلام دارند. در اين ارتباط مى‌توان از پروژه عظيم توليد کاغذ نام برد که توسط شرکت وُيت (Voith) و با همکارى يک شرکت آلمانى جهت توليد کاغذ در مازندران به اجراء درآمد حجم اين قراداد به ۲۰۰/۱ ميليارد شلينگ مى‌رسد و اعتبارات مالى آن توسط بانک‌هاى اتريش تأمين مى‌گردد. اين پروژه برطبق برنامه تنظيم شده در طول سه سال تکميل و به مرحله بهره‌‌بردارى خواهد رسيد.