به رغم قدمت مراودات سياسى فى مابين ايران و مکزيک، روابط اقتصادى دو کشور تا دهه ۱۳۵۰ به دلايل مختلف از جمله بعد مسافت و کمبود وسايط حمل و نقل و بالطبع عدم صرفه اقتصادى از گسترش چندانى برخورداد نبوده است.

مبادلات تجارى

به رغم قدمت مراودات سياسى فى مابين ايران و مکزيک، روابط اقتصادى دو کشور تا دهه ۱۳۵۰ به دلايل مختلف از جمله بعد مسافت و کمبود وسايط حمل و نقل و بالطبع عدم صرفه اقتصادى از گسترش چندانى برخورداد نبوده است. در جدول زير حجم مبادلات بازرگانى ايران و مکزيک از سال ۱۳۴۹ لغايت ۱۳۵۵ نشان داده شده است:

جدول مبادلات بازرگانى (هزار دلار)

زمان صادرات به مکزيک واردات از مکزيک حجم مبادلات موازنه
۶ ماهه اول ۱۳۴۹ ۸۶ ۸۶ ۸۶+
۶ ماهه اول ۱۳۵۰ ۱۹۲ ۲۲ ۲۱۴ ۱۷۰+
۶ ماهه اول ۱۳۵۱ ۵۶۶ ۱۴۴ ۷۱۰ ۴۲۲+
نه ماهه ۱۳۵۳ نامشخص نامشخص ۶۵۰
نه ماهه ۱۳۵۴ نامشخص ۱/۳۰۵
نه ماهه ۱۳۵۵ نامشخص ۳/۸۲۰


به طور که ملاحظه مى‌شود تا سال ۱۳۵۳ ايران در مبادلات بازرگانى خود با مکزيک از موازنه مثبت نسبتا خوبى برخوردار بوده که بالاترين آن مربوط به سال ۱۳۵۱ مى‌باشد. از سال ۱۳۵۴ به بعد، ميزان صادرات کاهش و حجم واردات از اين کشور چند برابر افزايش يافت.


پس از پيروزى انقلاب اسلامي، روابط اقتصادى دو کشور روند گذشته (صادرات اندک، واردات نستبا بالا و عدم توازن تجاري) را ادام داد. در سال‌هاى اول پس از پيروزى انقلاب اسلامي، محصولاتى از قبيل گندم، دانه کنجد، داروهاى آنتى بيوتيک، ابريشم، محصولات چرمي، برخى از ابزار آلات برقى و دستگاه‌هاى انتقال نيرو ... واردات جمهورى اسلامى ايران از مکزيک را تشکيل مى‌داد.


در راستاى راه يافتن کالاهاى توليدى جمهورى اسلامى ايران به بازارهاى مکزيک و آمريکاى لاتين، اولين نمايشگاه اختصاصى جمهورى اسلامى ايران تحت عنوان مکز ايران - ۹۱ از ۲۵ مهر ۱۳۷۰ در مکزيکو سيتى برگزار شد. در اين نمايشگاه که به صورت يک بناى پيش ساخته چوبى با الهام از معمارى سنتى ايران ساخته شده بود، کالاهاى صادراتى از قبيل فرش، صنايع دستي، خاويار، پسته و ... به همراه نمودارهاى فرهنگى به معرض نمايش گذاشته شده بود که مورد استقبال شايان مردم قرار گرفت.

همکارى‌هاى اقتصادى

با توجه به امکانات و پتانسيل‌هاى دو کشور، زمينه‌هاى بالقوه همکارى اقتصادى وسيعى بين دو کشور وجود دارد که به برخى از آنها اشاره مى‌گردد:

انرژى و صنايع وابسته

از مهمترين زمينه‌هاى قابل همکارى بين دو کشور، انرژى و صنايع وابسته به آن مى‌باشد. مواردى از قبيل اکتشاف، استخراج و پالايش نفت، حفارى در دريا، تامين دکل‌هاى حفاري، تامين و تهيه مواد اوليه براى اسيدپاشى و تزريق گاز در چاه‌ها، تعمير و نگهدارى چاه‌ها، تهيه مواد اوليه در صنعت پتروشيمى و ....

ماهيگيرى و صنايع شيلات

مکزيک يکى از با تجربه‌ترين کشورهاى جهان در صنعت ماهيگيرى و علوم دريايى و تامين مواد غذايى از دريا به دليل موقعيت خاص خود، محسوب مى‌شود. کشتى‌هاى ماهيگيري، نحوه انجام صيدهاى اقتصادى قابل رقابت در سطح جهان از طرف مکزيک و متقابلا صادرات خاويار و ميگو جمهورى اسلامى ايران به آن کشور از جمله زمينه‌هاى قابل همکارى بين دو کشور مى‌باشد.

معادن و فلزات

صنايع مس، فولاد، آلومينيوم و تبادل اطلاعات در اين زمينه، از ديگر محورهاى همکارى بين دو کشور را تشکيل مى‌دهد.

کشاورزى و مواد خام تشکيل دهنده کاغذ

خريد و فروش برخى از اقلام کشاورزى و همکارى در زمينه‌هاى صنعت کشاورزى و دامدارى و تکنولوژى توليد کاغذ از الياف نى از جمله مواردى است که دو کشور مى‌توانند با يکديگر در اين زمينه‌ها همکارى داشته باشند. به رغم زمينه‌هاى برشمرده شده در فوق، به علت موانعى چون تشابه اقتصادى از لحاظ توليد نفت، هم سطح بودن تقريبى بخش‌هاى کشاورزى و صنعتي، بعد مسافت و فاصله جغرافيايي، گرايش مکزيک به تجارت با کشورهاى قاره آمريکا، ... تاکنون از امکانات موجود بهره‌بردارى کامل صورت نگرفته است که با توجه به افزايش سفرهاى مقامات دو کشور و تشويق بخش‌هاى خصوصى جهت افزايش همکارى‌ها و مبادلات، انتظار مى‌رود در آينده شاهد توسعه و گسترش بيشتر روابط باشيم.

قراردادهاى اقتصادى

قراردادى که در زمينه مهندسى مشاور براى طراحى و ساخت تجهيزات پروژه فولاد مبارکه اصفهان با شرکت ايتالسيدر ايتاليا منعقد شده بود، بعد از پيروزى انقلاب اسلامى به حالت تعليق درآمد. به منظور تحقق قرارداد فوق، پس از انجام تحقيقات، نهايتا بين شرکت ايتالسيدر و شرکت هيلسامکزيک قراردادى منعقد و به قرارداد اوليه الحاق گرديد و بخشى از پروژه به شرکت هيلسا مکزيک سپرده شد. قرارداد ديگرى در رابطه به خريد دو فروند کشتى ماهيگيرى از مکزيک و همچنين خريد لوله‌هاى فولادى بين دو کشور به امضا رسيده است. اين قرارداد در سال ۱۳۶۹ منعقد و به مورد اجرا نيز گذاشته شده است.


امضاى قرارداد مربوط به فعاليت ماهيگيران مکزيکى به مدت ۶ ماه بر روى کشتى‌هاى خريدارى شده، از ديگر قراردادهاى امضا شده بين جمهورى اسلامى ايران و مکزيک به شمار مى‌رود.