تجارت در اقتصاد قبرس داراى اهميت ويژه‌اى مى‌باشد و در سال‌هاى اخير از رشد قابل توجهى برخوردار بوده است (۲/۶% رشد)، تجارت خارجى قبرس از ۵۸۲ ميليون پوند در سال ۱۹۶۰ به ۸۵۴/۱ ميليون پوند در سال ۱۹۹۲ رسيد.

صادرات (Exports)

ارزش صادرات در سال ۱۹۹۲ به ۲۲۷ ميليون پوند رسيد. در سال ۱۹۶۰ ارزش صادرات قبرس در حدود ۷/۱۶ ميليون پوند بود و اين رشد قابل توجه نشان‌دهندهٔ توجه جدى دولت در اين خصوص مى‌باشد. به غير از رکود سال‌هاى ۸۶-۱۹۸۵ صادرات قبرس از رشد برخوردار بوده است و در زمينهٔ صادرات پوشاک، کفش، سيب‌زمينى و مرکبات و ميوه‌جات سرمايه‌گذارى صورت گرفته است. در طول سال ۱۹۹۲ ميزان صادرات محصولات صنعتى به ۱۵۶ ميليون پوند و ميزان صادرات محصولات کشاورزى به بيش از ۵۰ ميليون پوند بالغ گرديد.


در زمينهٔ محصولات کشاورزى عمدتاً شامل سيب‌زميني، سبزيجات تازه، مرکبات، انگور، محصولات، ميوه‌هاى خشک، آبميوه، ميوه‌هاى تازه و شراب بوده است. توليدات صنعتى شامل پوشاک، کفش، سيگار و روغن‌هاى خوراکي، لوازم بيمارستانى و پزشکي، لوازم آرايشي، کاغذ، سيمان، پمپ‌هاى آب، لوازم مسافرتى و وسايل الکتريکي، فلزى و پلاستيکى مى‌باشد.


کشورهاى EC مهمترين شريک تجارى قبرس در خصوص صادرات و واردات کالاها مى‌باشند. صادرات قبرس به کشورهاى EC در سال ۱۹۹۲ به ۱۳۶ ميليون پوند رسيد که اين مبلغ نسبت به سال گذشتهٔ ميلادى که بالغ بر ۱۴۷ ميليون پوند بود داراى کاهش بوده است.


صادرات قبرس به کشورهاى عربى به ميزان ۵۰ ميليون پوند رسيد که ۲۲% کل صادرات قبرس را نيز شامل مى‌شد، صادرات قبرس به اروپا ۲/۴% از کل صادرات آن کشور بود و صادرات قبرس به کشورهاى EFTA به ۶/۳% از کل صادرات بالغ گرديد، صادرات قبرس به ديگر کشورها بالغ بر ۲/۱۰% از کل صادرات آن کشور بود.

واردات (Import)

واردات در قبرس طبق قانون و مقررات واردات مصوب سال‌هاى ۱۹۶۲ و ۱۹۶۷ اجراء و اعمال مى‌گردد. واردات قبرس در سال ۱۹۹۲ به حدود ۱۴،۴۱۵ ميليون پوند بالغ شد که نسبت به سال ۱۹۹۱ که ۱۲۱۵۸ ميليون پوند بود نشانگر افزايش ۶/۱۸% واردات در مقايسه با ۵% رشد در سال ۱۹۹۲ بود. کشورهاى EC با ۷۴۳ ميليون پوند يا ۵۲% از کل واردات قبرس عمده‌ترين طرف تجارى قبرس هستند، کشورهاى اروپائى با ۱۰۸ ميليون پوند يا ۵/۸%، کشورهاى EFTA و عربى با ۸۱ ميليون پوند يا ۶/%۵ و ديگر کشورها با ۴۵۴۵ ميليون پوند يا ۳۱% تأمين‌کنندهٔ نيازهاى قبرس مى‌باشند.

پروتکل‌هاى مالى

تا کنون سه پروتکل مالى بين قبرس و جامعهٔ اروپا به امضاء رسيده است که تأمين‌کنندهٔ همکارى‌هاى فنى و مالى بين دو طرف مى‌باشد. اولين پروتکل در سال ۱۹۷۷ به امضاء رسيده و شامل دورهٔ زمانى ۸۳-۱۹۷۹ مى‌شود و دومين پروتکل نيز دورهٔ ۸۸-۱۹۸۳ را شامل مى‌شود و سومين پروتکل دورهٔ زمانى ۹۳-۱۹۸۹ را شامل مى‌گردد.

کنترل قيمت

وظيفهٔ اصلى اين بخش حمايت از مصرف‌کنندگان مى‌باشد و اهداف زير را شامل مى‌شود:


- دستيابى به قيمت‌هاى استاندارد و قابل دستيابى

- رعايت حقوق مصرف‌کنندگان به‌وسيلهٔ وضع مقررات و اقدامات قانونى

نمايشگاه‌هاى بين‌المللى قبرس

قبرس به لحاظ دارا بودن موقعيت جغرافيائى خاص خود محلى مناسب جهت ايجاد و برپائى نمايشگاه‌هاى تجارى کشورهاى اروپائي، آفريقائى و آسيائى مى‌باشد. نمايشگاه‌هاى بين‌المللى قبرس توسط دولت و در نيکوزيا تشکيل مى‌شود، اين نماشگاه‌ شامل ده سالن بزرگ مى‌باشد و در اواخر ماه مه و اوايل ماه ژوئن برگزار و رويداد بسيار مهمى براى دولت قبرس محسوب مى‌شود. کشورهاى زيادى در اين نمايشگاه شرکت مى‌کنند. هر سال حدود ۱۴۰۰ شرکت در اين نمايشگاه شرکت و حدود ۱۸۰،۰۰۰ نفر از نمايشگاه بازديد مى‌نمايند که نزديک به ۲۵۰۰ نفر از آنان از کشورهاى خاورميانه و اروپا مى‌آيند.

اقدامات انجام شده جهت توسعهٔ صادرات

سهم تجارت در توسعهٔ اقتصادى کشور قابل ملاحظه مى‌باشد، دولت قبرس از طريق واردات وزارت بازرگانى و صنعت اقداماتى را به‌عمل آورده و در خصوص توسعهٔ صادرات وارد عمل شده است، اين اقدامات و فعاليت‌ها شامل موارد زير مى‌باشد:

معاهدات دو جانبهٔ تجارى

دولت قبرس معاهدات تجارى دوجانبه‌اى را با کشورهاى يوگسلاوي، چين، سوريه، عراق، مصر، لبنان، ليبي، استراليا، يونان، اسرائيل، آلمان، کوبا، روماني، کشورهاى جامعهٔ کامنولث، اتريش، بلغارستان، چک، لهستان، اسلواکي، يمن، ايران و بروندى به امضاء رسانده است.

تأسيس مراکز تجارى قبرس در خارج از کشور

با هدف توسعهٔ تجارت، وزارت بازرگانى و صنعت قبرس مراکز تجارتى در لبنان، نيويورک، آتن، پاراگوئه، دوبي، کويت، توکيو، پاريس و از سال ۱۹۹۲ در مسکو تأسيس کرده است.

شرکت در نمايشگاه‌هاى تجارتى در خارج از کشور

وزارت بازرگانى و صنعت قبرس در سال ۱۹۹۲ در ۲۵ نمايشگاه بين‌المللى در خارج از کشور شرکت و محصولات قبرس را عرضه کرده است.

تأسيس نمايندگى تجارتى در خارج از کشور

وزارت بازرگانى و صنعت با همکارى اتاق بازرگانى قبرس، نمايندگى‌هاى تجارى در کشورهاى مختلفى تأسيس کرده است. در سال ۱۹۹۲ دو نمايندگى تجارى در خارج از کشور تأسيس شده است.

تبليغات براى محصولات قبرس در خارج از کشور

در خصوص يافتن جايگاه‌هاى برتر در عرضهٔ محصولات قبرس در بازارهاى جهانى تبليغات وسيعى در تلويزيون و راديو و مطبوعات صورت گرفته است. وزارت بازرگانى همچنين در اين خصوص خبرنگاران و تجّار را جهت بازديد از قبرس در طول نمايشگاه بين‌المللى قبرس دعوت مى‌نمايد. افزون بر اينها، دولت سياست‌هاى تشويقى را جهت توسعهٔ صادرات به‌عمل مى‌آورد.