اتريش و کشورهاى مسلمان

در دوران امپراطورى اتريش و سلطه خاندان هابسبورگ بر اين کشور، اتريش به علّت نگرش به شرق و گسترش نفوذ خود با مسلمانان، يعنى امپراتورى عثمانى و ايران در ارتباط بوده است. قبل از اينکه مسلمانان تا دروازه‌هاى وين برسند (سال‌هاى ۱۵۲۹ و ۱۶۸۳م.)، اتريش تا نزديکى‌هاى آلبانى فعلى و بلغارستان رسيده بود. تقريباً مى‌توان گفت امپراطورى اتريش يکى از امپراتورى‌هاى نادرى بود که پس از تشکيل سلسله صفوى در ايران به فکر ارتباط با سلاطين آن افتاد تا بتواند با سياست گسترش غرب امپراتورى عثمانى را که خواهان تسلط بر تمام کشورهاى اروپايى بود تا حدى متوقف سازد و به‌زعم خود از دشمنى شيعيان ايران عليه امپراتورى سنى عثمانى استفاده نمايد. بدين ترتيب سفرائى از اين کشور به ايران اعزام گرديدند. اتريش با ساير کشورهاى مسلمان‌نشين آسيا و آفريقا داراى روابط سياسى خوبى بوده و از آن در گسترش روابط بازرگانى سود مى‌جسته است. گفتنى است که اين کشور هم‌اکنون نيز با کشورهاى مسلمان داراى روابط حسنه بوده و در بين کشورهاى اسلامى از طرف‌هاى بازرگانى معتبر و مهمى برخوردار است.

اتريش و اسرائيل

افکار عمومى دنيا اسرائيل را به‌خاطر ادامه خوددارى از انجام مذاکره با فلسطينيان و نقض مداوم حقوق بشر در سرزمين‌هاى اشغالى به‌شدّت مورد انتقاد قرار داده است.


روابط فرهنگى و اقتصادى اتريش و اسرائيل به‌رغم پاره‌اى مسائل در سطح گسترده‌اى جريان دارد و تجارت دوجانبه بين دو کشور، در سال ۱۹۹۰ ميلادى نيز در زمينه کالاهاى معينى توسعه و گسترش داشته است.


از نظر تاريخى رشد صهيونيزم و صهيونيزم بين‌المللى در اتريش با هم در ارتباط بود و اين کشور از ابتداى پيدايش صهيونيزم سهم به‌سزائى در جهت تحقق بخشيدن به اهداف يهوديان داشته است. از آن هنگام و به مرور زمان با رشد و نفوذ يهوديان در جامعه اتريش، اين کشور در عمل به پايگاهى جهت رشد صهيونيزم مبدّل شد. به‌همين مناسبت اين امر تا به امروز تعيين کننده مناسبات بين اتريش و اسرائيل بوده است.

روابط با سازمان‌هاى آزادى‌بخش

اتريش از جمله کشورهاى نادر اروپائى است که سازمان آزادى‌بخش فلسطين را به رسميت شناخته است و صدراعظم سابق اتريش (دکتر برونوکرايسکي) که خود يک يهودى است موضع‌گيرى‌هاى مثبت و علنى در قبال تشکيل يک کشور فلسطينى براى مردم آن اتخاذ نموده است. به دنبال اين سياست پس از اعلام تشکيل دولت در تبعيد فلسطين (نوامبر ۱۹۸۸م.) اتريش بلافاصله آن را به رسميت شناخت. گفتنى است براى اولين بار ياسر عرفات رئيس سازمان آزادى‌بخش فلسطين، در دوره اول دبير کلى آقاى کورت والدهايم (۷۶-۱۹۷۲م.) در مجمع عمومى سازمان ملل، در حالى که در يک دست اسلحه و در دست ديگر زيتون سمبل کشور فلسطين را داشت سخنرانى نمود. دولت اتريش ضمن حمايت از قطع‌نامه ۲۴۲ شوراى امنيّت سازمان ملل، مدّت ۱۵ سال است که از فلسطين جانبدارى مى‌کند.


اتريش طرح بين‌المللى صلح در خاور نزديک را پيشنهادى مثبت براى خاتمه درگيرى‌هاى خاور نزديک دانسته و در راستاى تشکيل کنفرانس بين‌المللى با شرکت پنج عضو دائمى شوراى امنيت سازمان ملل و کشورهاى درگير عرب و سازمان آزادى‌بخش فلسطين و اسرائيل، فعاليّت‌هايى را انجام داده است. در سال‌روز همبستگى خلق فلسطين، مجلس اتريش طى بيانيه‌اى اعلام داشت که به اذهان عمومى جهان على‌الخصوص به مسؤولان سياست جهانى يادآور مى‌شود که خلق فلسطين نيز در کنار خلق‌هاى ديگر دنيا و به‌ويژه در کنار کليه ملّت‌هاى خاور نزديک داراى حقوق حقّه غير قابل مصالحه و غير قابل انکار مى‌باشد. از سوى ديگر اجتماعات و سخنرانى‌ها و حتى تظاهراتى نيز جهت محکوم نمودن رژيم اشغالگر در اتريش برگزار گرديد. همچنين با برگزارى مراسمى تحت عنوان همبستگى با فلسطينى‌ها وزير کشور اتريش اظهار داشت بايد به اسرائيل فشار وارد کرد تا معضل نوار غزه و ساير بخش‌هاى اشغالى حل گردد.