خانهٔ داعى

اين خانه که هم‌اکنون به مديريت ميراث فرهنگى قزوين تغيير کاربرى شده است، به اوايل دورهٔ پهلوى تعلق دارد. عمارت اصلى بنا مانند عمارت‌هاى چهلستون و باغ سپهدار، عمارتى برونگرا و در دو طبقه ساخته شده است و در مقابل دروازهٔ درب کوشک قرار دارد.

عمارت باغ سپهدار


اين عمارت شبيه کوشک ساخته شده و ايوانى بصورت غلام‌گردشى دور آن قرار دارد. در طبقهٔ همکف اين عمارت، يک راهرو يا سالن مرکزى و تعدادى اتاق با کاربرى خدماتى و در طبقهٔ بالاى آن يک تالار مستطيل شکل کشيده و تعدادى اتاق قرار گرفته است. ضلع شرقى و غربى اين بنا داراى هفت ستون و دو ستون مشترک در تقاطع اضلاع است و در اضلاع شمالى و جنوبى آن پنج ستون وجود دارد. همچنين کف عمارت اندکى بالاتر از کف حياط قرار گرفته است.

عمارت شهردارى

گراند هتل

گراند هتل از آثار اواخر قاجاريه و قديمى‌ترين هتل ايران است و در مجاورت خيابان پيغمبريه شهر قزوين قرار دارد. ورودى اصلى هتل در ضلع غربى بنا قرار دارد و طرفين آن داراى روکوب چوبى است. اين ورودي، به فضاى تقسيم که در طبقهٔ ميانى واقع شده، مى‌رسد. در طرفين اين فضا، تالارهاى ستوندارى با سقف طاق و تويزه قرار گرفته‌اند. اين تالارها از سمت غرب مشرف به خيابان و از سمت شرق به ايوان ستوندارى محدود مى‌شوند. فضاى تقسيم توسط پلکان چوبى به حياط و طبقهٔ زيرين هتل راه دارد. اين طبقه همکف حياط و بصورت تالارى با ستون‌هاى قطور آجرى و با پوشش طاق و تويزه است. اتاق‌هاى هتل در طبقهٔ اول قرار دارند. راه ارتباطى اين طبقه از طريق دو پلکان چوبى در فضاى تقسيم است. در اين طبقه هجده اتاق وجود دارد که از غرب و شرق با ايوان به خيابان و حياط مشرف مى‌شوند.

خانهٔ فرهنگ اميرکبير

اين بناى اواخر قاجارى در انتهاى خيابان هلال احمر شهر قزوين قرار دارد و به لحاظ قدمت، سبک معمارى و تزيينات داخلى داراى ارزش تاريخي-فرهنگى است. بنا در سه طبقه در ضلع غربى حياط قرار دارد. تعدا شش ستون، فضاى ورودى و ايوان طبقهٔ دوم را تشکيل مى‌دهند. پلکان مرکزى داخل بنا، در طبقهٔ دوم به يک راهروى چهار طرفه منتهى مى‌شود. دورتادور اين راهرو را نرده و ستون‌هاى تزيينى فرا گرفته است. برخى از اتاق‌ها نيز داراى تزيينات گچبرى با نقش‌برجسته گل و برگ، مجلس شکار حيوانات و مجلس بزم و نيز طاقچه‌هاى تزيينى است. سقف راهرو بصورت گنبدى کاذب ساخته شده و در بالا داراى يک نورگير شيشه‌اى هشت ضلعى است.