به‌نظر مى‌رسد که کميسيون عالى آوارگان وابسته به سازمان ملل متحد شريک تأسف آور کشتار مسلمانان به‌دست سربازان دولتى اوگاندا بوده است. اين کميسيون قريب به ۵۰۰ هزار پناهنده اوگاندائى که در زئير و سودان پراکنده‌اند اطمينان مى‌دهد که در صورت بازگشت به کشور خود در امان خواهند بود. ولى اين افراد به‌محض ورود به اوگاندا به‌وسيلهٔ پليس دستگير مى‌شدند. افراد ?مظنون? پس از بازجوئى تحويل ارتش مى‌گردند و تقريباً همه آنها پس از تحمل ضرب و شتم و شکنجه وحشيانه به قتل مى‌رسند و در طول سه ماه شمار بسيارى معدوم مى‌گردند. چند تن از پناهندگان که از زئير به اوگاندا بازگشته‌اند، کشته شده‌اند و تعداد بيشترى از آنها در زندان به‌سر مى‌برند. حداقل روزى يک نفر از آنها در زندان‌ها جان مى‌داد. يکى از مقتولان که براى کشته شدن او مدارک قاطع وجود دارد ?الحاج جابرى ? است. او از رهبران متشخص معروف مسلمانان ايالت نيل غربى بود.


در اواخر سال ۱۹۷۹ وقتى ارتش تانزانيا با حمله به‌اوگاندا ?ايدى امين ? را از کار برکنار کرد و به‌جاى او ?ميلتون ابوته ? بر سرکار آمد. معلوم شد که سربازان تانزانيائى مسلمانان را تحت تعقيب و آزار قرار مى‌دهند. از اين رو ?الحاج جابرى ? نيز مانند هزاران مسلمان ديگر اوگاندائى کشور خود را ترک کرد. او از آن پس در اردوگاه پناهندگان اوگاندائى در زئير زندگى مى‌کرد. اين شخصيت مشهور اوگاندائى آن زندگى رقت انگيز را به مردن در خرابه‌هاى شهر اشغال شده خود ترجيح مى‌داد. ارتش اوگاندا به تبليغاتى مداوم دست زد که کميسيون عالى آوارگان نيز با تائيدهاى خود به آن اعتبار مى‌بخشيد. با اين تبليغات ?الحاج جابرى? ترغيب به بازگشت به اوگاندا شد. اما دو ساعت پس از ورود او به آروا مرکز ايالت ?نيل غربى ? او را دستگير کردند. روز ۱۴ ژوئيه (۲۳ تيرماه سال ۱۳۶۳) ?الحاج جابرى ? را پس از آنکه دو هفته تحت مراقبت شديد بود، رسماً تحويل ارتش دادند. دستورهاى مخصوص دوباره او از کامپالا (پايتخت اوگاندا ) رسيد. سه شب بعد تا صبح با چماق، آتش، شلاق و شوک الکتريکى او را شکنجه کردند و به قتل رساندند.


کارهاى کثيف سازمان امنيت اوگاندا را معمولاً واحد ۵،۰۰۰ نفرى نيروهاى مخصوص ارتش انجام مى‌داد. نيروى مخصوص که در حکم ارتش خصوصى ابوته بود، از مردان قبايل ?آچولى و لانکو ? تشکيل مى‌شد. بيش از ۶ کشور از جمله مصر و سودان مسئوليت تعليم و تجهيز نيروهاى اين ارتش را به‌عهده داشتند. دولت ميلتون ابوته براى بهبود وجههٔ خود در جوامع بين‌المللى ادعا کرده که ۳۰۰ هزار پناهنده از زئير و سودان به‌وطن بازگشته‌اند. اما مقامات کميسيون عالى آوارگان (وابسته به سازمان ملل ) اعلام کرده‌اند که فقط ۱۰ هزار اوگاندائى از اردوگاه آوارگان خارج شده‌اند. از آنجا که رژيم حاکم براوگاندا سياست ديرين خشونت آميز خود عليه مسلمانان را کنار نگذاشته، جاى تعجب نيست که مسلمانان نسبت به حسن نيت دولت خوشبين نيستند.