بحرين يکى از اعضاء اتحاديهٔ جهانگردى کشورهاى عرب است. از چندين سال پيش مقامات بحرينى متوجه استفاده از امکانات جهانگردى در اين مجمع‌الجزاير شدند و در چارچوب استراتژى اين کشور مبنى بر تأمين منابع ارزى کشور پس از مرحلهٔ پايان نفت، دولت‌مردان بحرين برنامه‌هاى توسعهٔ صنعت توريسم را مدنظر قرار دادند و اقدام به تهيهٔ زمينه‌هاى مناسب براى اين صنعت نمودند، به‌ويژه اينکه اين کشور داراى زيبائى‌هاى طبيعى و قدمت تاريخى مشهورى است.


بحرين از زمان‌هاى قديم، مرکز بازرگانى مهّمى به‌دليل موقعيت جغرافيائى آن در مرکز خليج‌فارس بوده است و به‌عنوان ايستگاه‌ ارتباط و استراحت ما بين کشورهاى هند و بين‌النهرين استفاده مى‌شده است.


مهمترين عوامل جذب توريست در بحرين وجود هتل‌هاى متعدد و راحت، وسايل سرگرمى و تفريحى نظير قايق‌راني، اسب‌سوارى و شتر‌سواري، بازديد از خانه‌هاى قديمى که داراى معمارى خاص خود مى‌باشد، باغ‌هاى خرما، پرورشگاه‌هاى اسب، مشاهده آداب و رسوم ملّي، صنايع‌دستى نظير سبدبافى و سفال‌گرى و بالاخره بازديد از نمايشگاه‌هاى محلّى است.


در بحرين جهت جذب توريست، هتل‌هاى مدرن و درجه ‌يک، همراه رستوران‌هاى مخصوص‌ پذيرائي، داير شده است. هم‌اکنون هشت هتل درجه يک که شامل چند هتل معروف بين‌المللى نيز مى‌شود و دهها هتل درجه دو و سه مجهز به همه نوع امکانات تفريحى و رفاهى در بحرين وجود دارد که جمع کل اطاق‌هاى آنها حدود ۴،۳۰۰ برآورد مى‌شود (Country Profile, Bahrain, Qatar, 1995 - 96.P.19.) و اين رقم خود به تنهائى نشان دهندهٔ ميزان تسهيلات توريستى در اين کشور است. طبق سرشمارى به‌عمل آمده در سال ۲۰۰۱ صنعت توريسم ۱۰% توليد ناخالص داخلى بحرين را تأمين مى‌کند. (http//:www.msn.com/Bahrain,s economy)


همچنين تسهيلات فراوانى در اعطاء رواديد نيز عامل مساعد ديگرى در جلب توريست به اين کشور است.


ادارهٔ جهانگردى و توريسم که وابسته به وزارت اعلام بحرين است، مسئوليت نظارت بر کليهٔ خدمات مختلف جهانگردى اعم از هتل‌ها، آژانس‌هاى توريستى و فروشگاه‌هاى توريستى و رستوران‌هاى توريست‌ها را به‌عهده دارد. اين اداره موظف است با پيگيرى مستمر بر سطح خدمات ارائه شده و تهيه راهنمايان جهانگردى و هماهنگى با ادارات مختلف رسمى و غيررسمي، صنعت توريسم را رونق بخشد، همچنين اين اداره وظيفه دارد از مناسبت‌هاى موجود بهره‌بردارى لازم را در جهت ‌ترويج جهانگردى بنمايد و در نمايشگاه‌هاى محلّى و بين‌المللى در اين زمينه مشارکت نمايد و موافقت‌نامه‌هاى دو جانبهٔ توريستى را پيگرى و اجراء کند. اين اداره به‌علاوه موظف است هر ساله گزارش در ارتباط با جهانگردى در بحرين ارائه دهد و راه‌هاى تقويت و گسترش آن را به همراه نواقص و مشکلات موجود و راه‌حل‌هاى مربوط، اعلام نمايد.


دولت بحرين با کسب درآمدهاى قابل ملاحظه‌اى از اين طريق توانسته سرمايه‌گذارى بيشترى در اين زمينه نمايد و بخش‌هاى خصوصى توريستى را توسعه دهد. براساس آمار اعلام شده تعداد توريست‌هائى که به‌طور سالانه به بحرين وارد مى‌شوند در کمتر از يک دهه، از حدود ۵۰۰ هزار نفر به ۵/۲ ميليون نفر در ۱۹۹۴ رسيد در سال ۲۰۰۱ حدود ۴ ميليون نفر از اين کشور ديدن کرده‌اند. البته بخش عمده‌اى از اين افزايش تعداد پس از احداث پل‌بين بحرين و عربستان‌سعودى در ۱۹۸۶ صورت گرفته است؛ زيرا از طريق اين پل، مردم کشورهاى منطقه و ساير کشورهاى عربى و غيرعربى مى‌توانند با وسيلهٔ نقليهٔ خود به راحتى از روى پل وارد بحرين شوند، به‌ويژه اينکه به کشورهاى منطقه (شوراى همکارى خليج‌فارس) نزديک است و طبيعت جغرافيائى آن به همراه هتل‌هاى مدرن، و وجود تسهيلات، بسيارى از جوانان منطقه را به خود جذب کرده است.


دولت بحرين در ۱۹۹۴ ميليون دلار جهت توسعه و گسترش تسهيلات و امکانات جهانگردى اختصاص داد و تاکنون نيز طرح‌هائى جهت ساخت جزاير مصنوعى و الگوئى از جزيرهٔ و نيز در دست اقدام است. يکى از شرکت‌هاى مهّمى که در زمينه توسعه و جذب جهانگردى فعاليت دارد، شرکت طرح‌هاى توريستى است که در ۱۹۹۱ تأسيس شده است. همچنين شرکت هتل‌هاى زنجيره‌اى مريدين (Meridien) فرانسه، يک هتل ۳۰۰ اطاقه در بحرين ساخته است که در حال حاضر بهترين هتل در بحرين محسوب مى‌شود .


اقداماتى که توسط دولت و با کمک‌ بخش خصوصى در حال انجام است، بحرين را به‌تدريج و در آينده‌اى نزديک به مرکزى جهت برپائى نمايشگاه‌ها، کنفرانس‌ها و سمينارهاى مهّم بين‌المللى و منطقه‌اى مبدل خواهد ساخت.