روابط لهستان با روسيه طى سال‌هاى اخير از فراز و نشيب زيادى برخوردار بوده است. با شروع اصلاحات سياسى و اقتصادى در سال ۱۹۹۰ و روى کار آمدن راستگرايان در لهستان، روابط دو کشور روسيه و لهستان تا حدودى رو به سردى گرائيد اما پس از پيروزى چپگرايان در انتخابات رياست‌جمهورى سال ۱۹۹۳ که موجب روى کار آمدن احزاب کمونيست چپگرا در صحنهٔ سياسى لهستان گرديد روابط دو کشور بهبود يافت. اين روند با پيروزى کواشنيفسکى در انتخابات رياست‌جمهورى سال ۱۹۹۵ از اهميّت بيشترى برخوردار گرديد. در اين دوران اگرچه بخاطر علاقمندى لهستان جهت پيوستن به ساختارهاى نظامى غرب (ناتو) موجب سردى روابط سياسى دو کشور گرديد اما به دليل وابستگى شديد دو کشور به توليدات اقتصادى يکديگر (نياز شديد لهستان به گاز روسيه و نياز شديد روسيه به مواد غذايى لهستان) آنها به روابط اقتصادى با يکديگر اهميت زيادى قائل هستند.


طى اين سال‌ها تغييراتى در ميزان و نوع صادرات و واردات بين دو کشور بوجود آمده است. اوج کاهش حجم مبادلات دو کشور را مى‌توان در سال‌هاى ۱۹۹۹-۱۹۹۸ مشاهده کرد در اين سال‌ها حجم مبادلات تجارى لهستان و روسيه از ۸/۴ ميليارد دلار در سال ۹۷- بخاطر بحران شديد اقتصادى در روسيه در سال ۱۹۹۸- به ۲/۳ ميليارد دلار در پايان سال ۱۹۹۹ کاهش پيدا کرد. (لازم به ذکر است از اين حجم تنها ۷۲۰ ميليون دلار صادرات لهستان به روسيه بوده است) اما حجم مبادلات تجارى دو کشور در پايان سال ۲۰۰۱ به ۵/۵ ميليارد دلار ريد که واردات لهستان از روسيه در حدود ۵/۴ ميليارد دلار و صادرات به روسيه در حدود يک ميليارد دلار بوده است. عمدهٔ صادرات روسيه به لهستان را انرژى (۷ ميليارد متر مکعب گاز و ۱۲ ميليون تن نفت در سال) و مواد اوليه و واردات از لهستان را مواد غذايى و فرآورده‌هاى کشاورزى تشکيل مى‌دهند.


با توجه به تسلط عمدهٔ چند شرکت بزرگ لهستانى در امر صادرات به روسيه، طى سال‌هاى اخير شرکت‌هاى تجارى کوچک لهستانى نيز توانسته‌اند از موقعيت خوبى در امر صادرات کالا به روسيه برخوردار گردند. اين درصورتى است که واردکنندگان عمدهٔ لهستانى کالا از روسيه که کالاهاى موردنياز کشور مانند مواد خام، گاز طبيعي، نفت و آهن‌آلات را از روسيه وارد مى‌نمايند از شرکت‌هاى بزرگ لهستاني.


موضوع مهم ديگر همکارى بين دو کشور در خصوص ايجاد خط جديد لوله گاز روسيه به اروپا از مسير رويه سفيد - لهستان و اسلواکى و انتقال گاز به کشورهاى آلمان، اتريش و ايتاليا بود که از سال ۲۰۰۰ ميلادى در دستور کار مقامات روسيه، لهستان و اسلواکى قرار گرفته است. مقامات روسيه معتقد هستند اين خط لوله که در صورت تکميل و اجراء سالانه ۶۰ ميليارد مترمکعب گاز را به اروپا منتقل خواهد کرد در امتداد مرزهاى شرقى لهستان احداث گرديده اما دولت لهستان ترجيح مى‌دهد اين خط از مسير ديگر و از منطقه صنعتى و پرجمعيت سيلسيا عبور کند. در حاليکه مير پيشنهادى لهستان به‌دليل طولانى‌بودن هزينه زيادى دربر دارد.

اهم تحولات در روابط روسيه و لهستان بعد از فروپاشى اتحاد جماهير شوروى

آوريل ۱۹۹۱- خروج ۴۰ هزار نيروى نظامى اتحاد جماهير شوروى از لهستان که از ۱ايان جنگ جهانى دوم در آن کشور مستقر بودند.


مِى ۱۹۹۲- سفر رئيس‌جمهور لهستان لخ‌والسا به مسکو و امضاء توافقنامه دوستي، موّدت و همکارى ميان دو کشور


اوت ۱۹۹۳- سفر بوريس يلتسين رئيس‌جمهور روسيه به لهستان و انتشار بيانيه مشترکى درخصوص عضويت لهستان در ناتو با تأکيد بر آنکه عضويت لهستان در اين سازمان در تضاد با منافع روسيه نخواهد بود.


سپتامبر ۱۹۹۳- خروج آخرين گروه از سربازان روسيه از لهستان به کشورشان. لازم به ذکر است که اين گروه از بازماندگان ارتش سرخ شوروى - بازگشتى از آلمان‌شرقى بودند که تا آن زمان در پادگان‌هاى نظامى لهستان مستقر بودند.


نوامبر ۱۹۹۴- بدرفتارى پليس لهستان با گردشگران روسى در ايستگاه راه‌آهن مرکزى ورشو منجر به تنش در روابط دو کشور گرديد که لغو سفر چونومردين نخست‌وزير وقت روسيه به لهستان را در بر داشت.


مارس ۱۹۹۶- رئيس‌جمهور لهستان براى ذوب شدن يخ‌هاى موجود روابط دو کشور به لهستان سفر کرد.


اوت ۱۹۹۸- بحران مالى روسيه و کاهش شديد روبل باعث شد تا کسرى شديد در موازنه تجارى بين دو کشور ايجاد شود.


آوريل ۱۹۹۹- عضويت لهستان در ناتو باعث سردى بيشتر روابط دو کشور گرديد.


ژانويه ۲۰۰۰- لهستان ۹ ديپلمات روسيه را به اتهام جاسوسى از ورشو اخراج نمود. روسيه هم متقابلاً ۹ ديپلمات لهستانى را از مسکو اخراج کرد.


فوريه ۲۰۰۰- مردم لهستان در مخالفت با تداوم عمليات نظامى مسکو در چچن، سرکنسولگرى روسيه در شهر پزنان - غرب لهستان - را اشغال و ضمن به آتش‌کشيدن پرچم روسيه، پرچم چچن را در آن محل برافراشتند. متعاقب آن وزير امور خارجه روسيه سفر برنامه‌ريزى شدهٔ خود به لهستان را لغو نمود.


ژوئيه ۲۰۰۰- رئيس‌جمهور لهستان عليرغم بى‌پاسخ سفر وى به روسيه از جانب همتاى روسى و با روى کار آمدن پوتين به ‌منظور ذوب‌کردن يخ‌هاى روابط دو کشور مجدداً به مسکو سفر نمود.


نوامبر ۲۰۰۰- وزير خارجه روسيه بعد از چهار سال وقفه در سفرهاى مقامات بلندپايه سياسى روسيه به لهستان وارد ورشو پايتخت اين کشور شد.


مِى ۲۰۰۱- ميخائيل کاسيانوف بعد از ۷ سال از لغو سفر چرنومردين نخست‌وزير روسيه به لهستان سفر نموده و در خصوص طرح انتقال گاز روسيه به اروپا از مسير لهستان نيز در اين سفر توافقاتى صورت گرفت.


۲۰ دسامبر ۲۰۰۱- لشک ميلر نخست‌وزير چپگراى لهستان از مسکو ديدار رسمى نمود. در اين سفر بيانيه مشترکى در خصوص همکارى‌هاى اقتصادى امضاء گرديد.


ژانويه ۲۰۰۲- بعد از يک وقفه ۹ ساله در سفر رئيس‌جمهور روسيه به لهستان، با سفر پوتين به لهستان سران دو کشور بر بهبود روابط سياسى و اقتصادى فيمابين تأکيد کردند.


اکتبر ۲۰۰۲- وزير دفاع روسيه به لهستان سفر نمود و آخرين تحولات در روابط دفاعى دوجانبه مورد بررسى قرار گرفت.