کشتيرانى و دريانوردى

تنها شرکت کشتيرانى بين‌المللى مالزى شرکتى است به همين نام که در واقع خط کشتيرانى ملى مالزى است. اين شرکت در سال ۱۹۶۸ تأسيس شد و ناوگانى متشکل از ۴۲ کشتى دارد. سرويس‌هاى منظم اين شرکت در خطوط دريائى خاور دور، جنوب شرقى آسيا، ژاپن، استراليا و مناطق ديگر فعاليّت مى‌کند. شرکت مذکور دفاترى در استراليا و چين دارد و آژانس‌هائى در بلژيک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، هنگ‌کنک، ژاپن، هلند، نروژ، سوئد، تايلند و انگليس امور نمايندگى را براى اين شرکت انجام مى‌دهند.


شرکت‌هاى عمده کشتيرانى ديگرى نيز در مالزى فعاليّت دارند که عبارت‌اند از:


- آرچى پلگوشيپينگ (ساراواک)


- حاج‌شيپينگ


- مالزين شيپينگ


- پربادانان نشنال شيپينگ لاين


- پرکابلن شيم لاين جايا


- سياريکات پرکابلن کراميس


- ترنس - آسيا شيپينگ

بنادر مالزى

پنج بندر فدرال در مالزى وجود دارد که در حوزه اختيارات وزارت راه و ترابرى قرار دارند. در ايالت‌هاى صباح و ساراواک تمام بندرها به استثناء بندر بينتولا (Bintulu) زيرنظر دولت‌هاى ايالتى خود قرار دارند.



چهار بندر فدرال به نام‌هاى بندر کلانک (Kelang)، بندر پنانگ (Penang)، بندر پاسير گودانگ (Pasir Gudang) و کوانتان (Kuantan) در شبه‌جزيره مالزى قرار دارند. بندر پنجم يعنى بندر بينتولا که نخستين بندر مالزى براى انتقال گاز مايع است در ساراواک قرار دارد. اداره اين بنادر فدرال بر عهده سازمان‌هاى بندر مستقل است. در بندر کمامان (Kemaman) يک اسکله نفتى وجود دارد که نيارهاى شرکت‌هاى نفتى را تأمين مى‌کند. (مرکز توسعه صنعت مالزي. مالزي، سياست‌ها، انگيزه‌ها و تسهيلات سرمايه‌گذارى در بخش صنعت، سازمان عمران کرمان)


شبکه حمل و نقل دريائى بين باراندازهاى بنادر پنانگ با باگان‌لوار (Bagan Luar) در باترورث، بندر کلانگ، بندر سنگاپور و جورونگ (Jurong) و بنادر کوچکترى مانند تلاک انتيان (Teluk - Intan) و بندر ديکسون (Dickson) فعال مى‌باشد.


بزرگترين بندر کشور مالزى بندر کلانگ مى‌باشد. در قسمت جنوبى بندر کلانگ، پنج کيلومتر بارانداز به منظور تخليه بار انواع کشتى‌ها وجود دارد. ۹ پهلوگير به منظور بارگيرى کالاهاى صادراتى از قبيل روغن نخل، لاستيک خام، روغن نارگيل و توليدات نفتى و همچنين جهت تخليه کالاهاى وارداتى مانند گندم و مايعات بى‌ظرف در اين بندر وجود دارد.


حمل و نقل ساحلى از صباح و ساراواک نيز از طريق بندر کلانگ سرويس‌دهى مى‌شوند. قسمت شمالى بندر کلانگ داراى ظرفيتى بالاتر از ۱۸ پهلوگير و پایانه (خروجي) براى کانتينرها (Bralk - Bulk)، الوار، مايعات و dry - bolk است.


بندر پنانگ دومين بندر بزرگ مالزى است. امور مربوط به حمل و نقل عبور و مرور بين جزيره پنانگ و باتروث و همچنين جابه‌جائى بيش از ۱۲ ميليون نفر مسافر در سال، به‌طور شبانه‌روزى در حال انجام است. تنها بندر بين‌المللى و مناسب براى پهلوگيرى کشتى‌ها در ساراواک بندر بنيتولا است که در سال ۱۹۸۱ احداث شده است و همان‌گونه که اشاره شد به منظور صادرات گاز طبيعى و روغن خام مورد استفاده قرار مى‌گيرد.


بنادر اصلى در صباح عبارت هستند از لابوان (Labuan)، تايوان (Tawan)، سانداکان (Sandakan) و کوتاکينابالا (Kotakinabalu).


تاوااو و کوتاکينابالا از خدمات فرودگاه بين‌المللى کوچينگ (Kuching) در ساراواک نيز بهره‌مند مى‌شوند.