مناسبات دوجانبه

روابط فرهنگى دو کشور در سال‌هاى پس از پيروزى انقلاب اسلامى ايران گسترش چندانى نيافته است که علت آن کم ميلى مقامات اندونزى و ملاحظات داخلى آنها است. جناب آقاى محمد هاشمى رئيس وقت صدا و سيما در سال ۱۳۶۱ و نيز جناب آقاى خاتمى وزير وقت فرهنگ و ارشاد اسلامى در سال ۱۳۶۳ از اندوزى ديدار کردند و آقاى هارموکو وزير اطلاعات (Minister of Information) اندونزى در سال ۱۳۷۰ سفرى به تهران داشت که در پايان آن تفاهمنامه‌اى ميان دو طرف در مورد همکارى‌هاى خبرى - مطبوعاتى به امضاء رسيد و با اين حال، شخصيت‌هاى علمى و فرهنگى دو طرف سفرهاى زيادى به کشورهاى يکديگر داشته‌اند که مهم‌ترين موارد آن به شرح زير است:


- سفر علما و روحانيون دو کشور در مناسبت‌هاى مختلف، مثل حضور متفکران اندونزيايى در مراسم سالگرد پيروزى انقلاب اسلامى ايران، هفته وحدت کنفرانس انديشه اسلامي، مراسم سالگرد رحلت امام خميني، اجلاسيه‌هاى سازمان کنفرانس اسلامى و نيز ديدارهاى دوجانبه.


- سفر قاريان و حافظان (قرآن کريم) دو کشور براى اجراى برنامه يا مشارکت در مسابقات بين‌المللى حفظ و قرائت قرآن (از جمله در سال‌هاى ۱۳۷۰، ۱۳۷۱ و ۱۳۷۲)


- سفر هيئت‌هاى زنان دو کشور براى ديدارهاى دوجانبه يا شرکت در اجلاسيه‌هاى بين‌المللى (مثل سازمان بين‌المللى کار، اسکاپ،...) در کشورهاى يکديگر.


- تبادل تيم‌هاى ورزشى و شرکت دو طرف در مسابقات ورزشى يکديگر.


- شرکت هيئت‌هاى علمي، تخصصى و فرهنگى در سمينارهاى بين‌المللى يا منطقه‌اى در کشورهاى يکديگر (مثل سمينار تاريخ طب اسلامى در جاکارتا - ۱۳۷۱، کنفرانس بين‌المللى تاريخ پزشکى اسلامى در تهران ۱۳۷۱، سمينار خوداشتغالى در تهران ۱۳۷۱، اجلاس سازمان جهانى جهانگردى در اندونزى ۱۳۷۲، اجلاس اتحاديه خبر پراکنى آسيا - پاسيفيک در اندونزى ۱۳۷۲).


- شرکت دو کشور در نمايشگاه‌هاى فرهنگي- هنرى با يکديگر، مثل حضور جمهورى اسلامى ايران در نمايشگاه بين‌المللى کتاب اندونزى (۱۳۶۹ و ۱۳۷۲) و نيز شرکت اندونزى در جشنواره فيلم فجر (۱۳۷۲ و ۱۳۷۳).


- سفر هيئت دانشگاه آزاد اسلامى و استادان رشته شيلات به اندونزى (۱۳۷۲).

فعاليت‌هاى فرهنگى

مهم‌ترين موارد مربوط به فعاليت‌هاى فرهنگى جمهورى اسلامى ايران در اندونزى عبارت است از:


- کمک به برگزارى کلاس زبان فارسى در دانشگاه اسلامى شريف هدايت‌الله جاکارتا و اعزام مدرس اين کلاس براى دوره بازآموزى زبان فارسى به تهران(۱۳۷۲)


- انتشار مجله اندونزيايى زبان يوم القدس توسط سفارت جمهورى اسلامى ايران در جاکارتا.


- برگزارى هفته فيلم ايران در جاکارتا (۱۳۷۰) و شرکت در نمايشگاه‌هاى متعدد فرهنگى و هنرى اندونزى در سال‌هاى مختلف.


- اهداء مجموعه کتب مرجع شيعى به کتابخانه دانشگاه اسلامى شريف هدايت‌الله جاکارتا.


- تأسيس راديو ملايو در صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران (۱۳۷۳).


لازم به ذکر است که مسلمانان اندونزى به‌دليل علاقه به جمهورى اسلامى ايران و پيگيرى تحولات آن، تاکنون آثار زياى از متفکران مسلمانان ايرانى به زبان اندونزيايى ترجمه و منتشر کرده‌اند. که تأثير قابل توجهى بر جامعه اندونزى داشته است.

ايرانيان مقيم

تعداد ايرانيان مقيم اندونزى بسيار محدود (کمتر از ۱۰۰ نفر) است که عمدتاً به‌دليل ازدواج با شهروندان مقيم اين کشور شده‌اند. بسيارى از ايرانيان نيز بنابر ضرورت‌هاى ديگر (مثل اشتغال در شرکت‌ها يا آژانس‌هاى بين‌المللي) به‌طور موقت ساکن اندونزى مى‌باشد.