قله دماوند

مرتفع‌ترين قله سلسله جبال البرز در ۷۵ کيلومترى شمال شرق تهران ۵۶۳۶ متر ارتفاع از سطح درياى مازندران و ۵۶۷۱ متر از سطح درياهاى آزاد جهان قرار دارد.



گمان مى‌رود آتشفشان دماوند در حدود ۱۰۰ سال قبل خاموش شده باشد. يادگار اين آتشفشان بيش از تاريخ، سنگ‌هاى گوگرددار و تکه‌هاى گوگرد ناب و نيز وجود حوضچه‌اى به شعاع ۱۰۰ متر و عمق ۳۰ متر در قله قيفى شکل دماوند است که معمولاً يخ بسته است. درجه برودت هوا در قله دماوند، در ميانه تابستان بين ظهر تا ساعت ۴ بعدازظهر در حدود چهار درجه زير صفر است. دامنه دماوند در ارتفاع ۲۰۰۰ تا ۳۵۰۰ مترى يکسره از گل‌هاى شقايق پوشيده مى‌شود.

کوهنوردى و مسيرهاى آن

توچال

دامنه جنوبى البرز که به کوهستان توچال شهرت دارد، ميعادگاه اصلى کوهنوردان و ورزشکاران است که از تهران و حومه آن به صعود مى‌پردازند. مشهورترين و پررفت و آمدترين پناهگاه‌ها و جان‌پناه‌هاى توچال به ترتيب از شرق به غرب کلک‌چال، شروين، شيرپلا، توچال، اسپيدکمر، پلنگ‌چال است که همگى آنها مشرف به تهران هستند. تله‌کابين توچال (علاوه بر تله سى‌يژ مختصر منطقه دربند) داراى بالابر عمده و پيست توچال تنها مکان قابل اسکى اين منطقه است. ايستگاه سوم اين تله‌کابين در ۲۰۰۰ مترى از سطح دريا، ايستگاه پنجم در ۳۰۰۰ مترى و ايستگاه هفتم در ارتفاع ۳۷۰۰ مترى از سطح دريا است.

پناهگاه پلنگ‌چال

اين پناهگاه در ارتفاع ۲۵۵۰ مترى از سطح دريا قرار دارد و مسير آن از درکه است. مدت زمان صعود در تابستان در حدود ۵ ساعت است. اين پناهگاه‌ داراى خوابگاهى به ظرفيت ۷۰ نفر است.

پناهگاه شيرپلا

اين پناهگاه در ارتفاع ۲۷۵۰ مترى از سطح دريا است و مسيرهاى آن از سربند، پس قلعه و آبشار دوقلو است. از شيرپلا تا قله توچال معمولاً سه ساعت راه است. اين پناهگاه دارى امکاناتى چون خوابگاه با ظرفيت ۱۵۰ نفر، ناهارخوري، بوفه، لوله‌کشى آب و برق است.