درياچه اروميه

درياچه اروميه بزرگ‌ترين آبگير داخلى و يکى از درياچه‌هاى مهم ايران است که در شمال غرب فلات ايران و غرب آذربايجان شرقى از شمال به جنوب کشيده شده و از نظر طبيعى آذربايجان را به دو بخش شرقى و غربى تقسيم کرده است.


اين درياچه به دليل تنوع بيولوژيکى به عنوان پارک ملى در فهرست آثار بين‌المللى ميراث طبيعى به ثبت رسيده است.


در سواحل درياچه اروميه چندين بندر به منظور حمل و نقل مسافر و بار تأسيس شده است که مهم‌ترين آنها عبارتند از:


۱. بندر شرفخانه در شمال شرقى درياچه و در ۳۰ کيلومترى شبستر


۲. بندر آق‌گنبد در ساحل غربى جزيره اسلامى (شاهي) و در سمت شرقى درياچه واقع شده است.


۳. بندر رحمان‌لو نيز از بنادر مهم ساحل شرقى درياچه است.


علاوه بر بنادر فوق بندرهاى دانالو، قبادلو، و زينت نيز در ساحل شرقى درياچه اروميه قرار دارند.

قورى گل

درياچه و آب راکد قورى گل در کنارهٔ جاده تبريز-بستان‌آباد در فاصلهٔ ۴۵ کيلومترى شرق تبريز در ميان ارتفاعات شرقى گردنهٔ شبلي واقع شده است.


اين مکان به اشکال مختلف ناميده مى‌شود؛ مردم محل، اين مکان را قورى گول به معنى استخر خشک مى‌نامند، اما برخى ديگر آن را دورى گول به معنى استخر آب زلال و برخى قويى گول به معنى استخر گودال ژرف و عميق ناميده‌اند.


درازا و پهناى اين درياچه چهار کيلومتر در چهار کيلومتر و مساحت آن ۱۶ کيلومتر مربع است و حداکثر عمق آن به ۱۳ متر مى‌رسد. جملى کارري جهانگرد فرانسوى در حدود چهار قرن پيش در سياحت‌نامه خود اين مکان را توصيف کرده است.


در حال حاضر با فراهم ساختن وسايل تفريحى و سياحتي، قورى گول به صورت يکى از گردشگاه‌هاى باصفاى استان درآمده و به ويژه تابستان‌ها مورد استفاده گردشگران قرار مى‌گيرد.

تالاب‌ها و مرداب‌ها

استان آذربايجان شرقى داراى تالاب‌هاى کوچک و بزرگ و متعدد و زيبايى است که عمدتاً در محدوده شهرستان‌ مراغه و هشترود واقع شده‌اند.


مهم‌ترين اين تالاب‌ها عبارتند از: تالاب‌هاى آلماگلي، قبادلو، ماهى‌آباد، يانيق‌گلي، بزوحق‌گلي، قوشاگلي، زولبين گلي، يوسفلو، ديب ديز و خرمالو.

چشمه‌هاى آب گرم

آذربايجان شرقى از کانون‌هاى مهم آب معدنى و آب گرم محسوب مى‌شود. در اقصى نقاط اين استان چشمه‌هاى متعدد آب گرم با خواصى ويژه وجود دارند که طى ساليان دراز مورد استفاده مردم بوده است.


مهم‌ترين اين چشمه‌ها عبارتند از: چشمه الله‌حق، آب رس، تاپ تاپان، ورجوي، گشايش، و چشمه‌هاى سراب و صوفيان به ويژه چشمه آب معدنى کندوان.

آبشار عيش‌آباد، شبستر

ارتفاع اين آبشار حدود ۱۵ متر است و در قسمت کوهستانى ميشو غربى در جوار روستاى عيش‌آباد شبستر واقع شده حدود ۳۰۰ متر مربع وسعت دارد و در جوار کوه و دره منظره بديعى از زيبايى طبيعت را به نمايش گذاشته است.