تاريخ مشترک ايران و آسياى مرکزى به‌خصوص قزاقستان به دوران بسيار کهن باز مى‌گردد. براساس نوشته‌هاى هرورت نويسنده بزرگ تاريخ جهان و همچنين نقش‌هاى برجسته در قصرهاى پادشاهان هخامنشى و سنگ نوشته‌هائى که از دوران هخامنشيان به جاى مانده است، در سده‌هاى ششم و پنجم بيش از ميلاد در محلى که قزاقستان فعلى واقع شده است، اقوامى زندگى مى‌کرده‌اند که فارسى زبان بوده‌اند. على‌رغم آنکه بسيارى از آثار باستانى متعلق به آن زمان از بين رفته و يا مورد دستبرد گنج ربايان قرار گرفته، ولى بعضى از آنها به موزه‌ها راه يافته‌اند که با شکوه‌ترين آنها در در مجموعه پتر کبير در موزه آرميتاژ در سن پترزبورگ وجود دارد. در ميان اشياء يافت شده از آن دوران مى‌توان به دشنه‌هائى اشاره کرد که به سبک هخامنشان ساخته شده و متعلق به اقوامى است که بين کوه‌هاى تيان شان و آلتائى زندگى مى‌کرده‌اند.


وجود بيش از ۲۰۰۰ واژه مشترک در زبان فارسى و قزاقى (همانند داروخانه، آش‌خانه دوکان، بازار، نان، نماز، روزه، آسمان، فرشته، گل، بلبل، آئينه، خدا، ميهمان، آزاد، آرمان، کشور و جهان و...) همچنين اسامى مشترک افراد، روزهاى هفته و به همين ترتيب آئين‌ها و جشن‌هاى مشترک مؤيد اين واقعيت است که ايران و قزاقستان زمانى در يک حوزهٔ فرهنگى قرار داشته‌اند. به‌عنوان مثال مى‌توان به جشن نوروز به‌عنوان قديمى‌ترين آئين ملى در ايران اشاره کرد برپائى اين آئين در قزاقستان در ۲۰ مارس بيانگر تاريخ کهن و مشترک بين دو کشور است.


رشد و احياء ارزش‌‌هاى فرهنگ ملى قزاقستان زمانى در يک حوزهٔ فرهنگى قرار داشته‌اند. به‌عنوان مثال مى‌توان به جشن نوروز به‌عنوان قديمى‌ترين آئين ملى در ايران اشاره کرد برپائى اين آئين در قزاقستان در ۲۰ مارس بيانگر تاريخ کهن و مشترک بين دو کشور است.


رشد و احياء ارزش‌هاى فرهنگ ملى قزاقستان بواسطه وجود مسائل قومى و در اقليت بودن قزاق‌ها در اين سرزمين محور سياست‌هاى فرهنگى اين کشور از بدو استقلال بوده است. به واسطه اشتراکات فرهنگى و تاريخى دو ملت قزاق و ايران روابط فرهنگى دو کشور از ابتداى استقلال قزاقستان موردتوجه مقامات دو طرف بوده و بر آن تأکيد شده است. از اين‌رو تلاش در جهت شناخت متقابل فرهنگ‌ها توسط دو کشور مهمترين محور روابط فرهنگى بوده است. عمده‌ترين اقدامات به عمل آمده در اين رابطه بدين شرح بوده است:


- سفر هيئت فرهنگى جمهورى اسلامى ايران به قزاقستان و برگزارى هفته ايران در آلماتى که با استقبال قابل توجهى مواجه گرديد و در همين سفر مقامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى موفق به عقد يک قرارداد با مقامات قزاقى در زمينه همکارى‌هاى جهانگردى شدند.


- سفر رئيس دانشگاه تهران به قزاقستان و مذاکره در خصوص همکارى‌هاى دو جانبه.


- سفر وزير وقت فرهنگ و ارشاد اسلامى به قزاقستان و امضاء موافقت‌نامهٔ فرهنگي.


- سفر وزير مطبوعات و اطلاعات قزاقستان به همراه رئيس اتحاديه نويسندگان، رئيس کتابخانه ملى قزاقستان و سردبير روزنامه يگمندى قزاقستان به ايران در زمان برگزارى نمايشگاه بين‌المللى کتاب تهران.


- سفر وزير فرهنگ قزاقستان به تهران و امضاء تفاهم‌نامهٔ همکارى‌هاى فرهنگى بين دو کشور


- شرکت رئيس آکادمى علوم قزاقستان و معاون وزير خارجه قزاقستان در کنفرانس همکارى‌هاى علمى و فرهنگى کشورهاى آسياى ميانه که از طرف يونسکو در تاريخ ۱۸ - ۱۴ نوامبر ۹۲ در تهران برگزار گرديد.


- سفر رئيس دانشگاه الفارابى به تهران و عقد قرارداد همکارى بين دو دانشگاه تهران و الفارابي، براساس اين قرارداد همکارى در بدو امر ۱۴ دانشجوى قزاقى در رشتهٔ زبان و ادبيات فارسى از سوى دانشگاه تهران پذيرفته و مشغول تحصيل شدند.


- سفر مختار شاخانوف، شاعر و نويسندهٔ معروف قزاقى و سردبير روزنامهٔ قزاقستان پراودا و خبرنگار روزنامه يگمندى قزاقستان و نيز نماينده مجلس قزاقستان به ايران جهت شرکت در مراسم دههٔ فجر انقلاب اسلامى به همراه رئيس دفتر زنان رياست جمهور قزاقستان.


- سفر هيئت فرهنگى قزاقستان به تهران و برگزارى هفته فرهنگى قزاقستان.


در اين هيئت که وزراء فرهنگ، مطبوعات و امور جوانان، ورزش و توريسم به همراه ۳۲ نفر از مسئولين و شخصيت‌هاى فرهنگى و ۶۰ هنرمند حضور داشتند، ضمن ملاقات با مرحوم حجت‌الاسلام و المسلمين سيد احمد خمينى و دکتر حبيبى معاون اول رئيس‌جمهور و اصفهان نيز بازديد نمودند. هفته فرهنگى قزاقستان در روز جمعه ۲۸/۳/۷۲ در تئاتر شهر با سخنرانى وزير آموزش و پرورش جمهورى اسلامى ايران و وزير فرهنگ قزاقستان افتتاح شد.


- تشکيل انجمن دوستى ايران و قزاقستان (توافق‌نامه آن ضميمه است)


- عقد قرارداد فرهنگى بين مؤسسه الهدى و وزارت فرهنگ قزاقستان.


- سفر معادن سياحتى و زيارتى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى به آلماتى جهت شرکت در سمينارهاى توريستى در تاشکند و بيشکک.


- سفر مسئولين بلندپايه خبرگزارى جمهورى اسلامى به قزاقستان.


- سفر رئيس قزاقى انجمن دوستى ايران و قزاقستان به تهران


- برگزارى سمينار زن در قزاقستان با همکارى مشترک انجمن زنان قزاقستان و سفارت جمهورى اسلامى ايران در آلماتي.


- آموزش ۷ تن از ديپلمات‌هاى قزاقستان در مرکز آموزش‌هاى ديپلماتيک وزارت امور خارجه.


- برگزارى جشن سالگرد پيروزى انقلاب اسلامى ايران در آلماتى و شرکت مقامات عالى‌رتبهٔ قزاقستان در آن.


- سفر دکتر ولايتى وزير امور خارجه وقت و هيئت همراه متشکل از شخصيت‌هاى فرهنگى به آلماتى به‌منظور شرکت در جشن يکصد و پنجاهمين سال تولد آباى شاعر و متفکر قزاق.


- سفر معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامى به‌منظور شرکت در هفته فرهنگى و نمايشگاه هنرى صنايع دستى ايران در آلماتي.


- برگزارى هفته فرهنگى قزاقستان و مراسم بزرگداشت يکصد و پنجاهمين سالگرد تولد آباى شاعر قزاق در تهران و گرگان و سفر ۱۵ تن از شخصيت‌هاى فرهنگى و هنرى قزاقستان به تهران و گرگان جهت شرکت در اين مراسم.


- سفر رئيس انستيتو خبرنگارى آلماتى به تهران.


- سفر ۲۲ تن از شخصيت‌هاى فرهنگى و هنرى قزاقستان به‌منظور شرکت در مراسم هفتمين سالگرد ارتحال حضرت امام خمينى (ره).


- اعزام دو دانش‌آموز دختر و پسر به تهران جهت شرکت در مسابقات بين‌المللى دانش‌آموزى حفظ و قرائت قرآن کريم.


- سفر خليفه آلتاي، اولين مترجم قرآن کريم به زبان قزاقى به تهران جهت شرکت در نمايشگاه بين‌المللى قرآن و آثار قرآني.

سفرهاى ورزشى

- اعزام تيم فوتبال باشگاه بهمين به قزاقستان در چارچوب جام باشگاه‌هاى آسيا.


- سفر تيم کاراته نوجوانان استان کرمان جهت شرکت در مسابقات دوستانه بين‌المللى کاراته در استان جامبول قزاقستان که منجر به قهرمانى اين تيم در مسابقات شد.


- اعزام تيم دوچرخه سوارى قزاقستان جهت شرکت در مسابقات شمال کشور.


- اعزام تيم فوتبال منتخب آلماتى جهت شرکت در مسابقات اصفهان که در نهايت تيم اعزامى قهرمان اين دوره از مسابقات شد.


- اعزام تيم ملى فوتبال داخل سالن قزاقستان به تهران در چارچوب مسابقات مقدماتى جام‌جهانى فوتبال داخل سالن.


- اعزام تيم‌هاى ژيمناستيک، شمشيربازي، دو ميدانى و شنا از جمهورى قزاقستان جهت شرکت در مسابقات بين‌المللى دههٔ فجر انقلاب اسلامي.