پايتخت

شهر زاگرب پايتخت جمهورى کرواسى مرکز فرهنگي، سياسي، صنعتى و محل تقاطع خطوط آهن، جاده‌ها و ترافيک هوائى است. بيش از ۹۰۰ سال قبل در محل فعلى زاگرب و در تپه‌هاى مجاور، مناطق مسکونى وجود داشت. يکى از آنها کاپتل ناميده مى‌شد که مرکز کليسائى بود و ديگرى گرادچ که محل اجتماع پيشه‌وران و تجار بود. کاپتل در سال ۱۰۹۴ ميلادى به‌عنوان مرکز اسقفى شناخته شد.اتفاقاً هم‌زمان با آن زاگرب براى اولين بار در يک نوشته درج مى‌شود. تاريخ مهم بعدى براى زاگرب سال ۱۲۴۲ ميلادى بود، هنگامى‌که شاه بِلا (Bela) چهارم به منطقه گرادچ، مهر طلائى اهدا و آن را شهر پادشاهى آزاد اعلام نمود.زاگرب در سال ۱۵۵۷ به‌عنوان پايتخت کرواسى برگزيده شد و در سال ۱۶۰۶ ميلادى اولين دبيرستان، در سال ۱۶۶۹ ميلادى دانشگاه زاگرب و از سال ۱۸۶۶ ميلادى آکادمى علوم و هنر تأسيس مى‌گردد.


اولين نمايشگاه بزرگ در سال ۱۸۶۸، اولين نمايشگاه بين‌المللى تجارى در سال ۱۹۱۰ با عنوان اجتماع زاگرب برگزار شد که مى‌توان آن را اساس نمايشگاه تجارى فعلى دانست که مقام پنجم جهانى در نوع خود را دارا است.هر سال نمايشگاه‌ها و مراسم بين‌المللى زيادى در زاگرب برپا مى‌شوند، به‌طور مثال نمايشگاه گل و گياه در بهار، اجتماع بين‌المللى گروه‌هاى فولکلور در تابستان هر سال برگزار مى‌گردد. زاگرب گنجينه‌هاى ارزشمند فرهنگى و تاريخى را در بسيارى از موزه‌ها و گالرى‌هاى موجود حفظ و نگهدارى مى‌کند. از بين آنها مى‌توان از موزه باستان‌شناسي، موزه مردم شناسي، مجموعه ايوان مشتروويچ، موزه تاريخ کرواسي، موزه مربوط به علوم دينى کرواسي، موزه ميمارا، موزه هنر و پيشه و مجموعه آکادمى علوم و هنر نام برد. در مجموع ۳۰ موزه و گالرى زاگرب حدود ۳ ميليون و ششصدهزار آلات مختلف وجود دارد. از مشهورترين ساختمان‌هاى قديمى زاگرب، کليساى جامع آن (کاتدرالا) با قدمت چندين قرن که شکل فعلى آن با دو برج (به سبک معمارى گوتيک) در اواخر قرن نوزده به‌وجود آمد و در آن گنجينه‌هاى باارزشى از قرن ۱۱ تا ۱۹ نگهدارى مى‌شوند.

آرم

آرم تاريخى کرواسى به شکل سپر و صفحه شطرنجى که از ۲۵ خانه قرمز و سفيد تشکيل شده است. در بالاى سپر، يک تاج وجود دارد که به پنج قسمت تقسيم مى‌شود و در هر قسمت از اين تاج خود سپرى کوچک و جداگانه را تشکيل مى‌دهد که از چپ به راست، قديمى‌ترين نشان شناخته شده کرواسى و نشان‌هاى جمهورى‌هاى دوبرونيک، دالماسي، ايسترا و اسلاونيا در برمى‌گيرد.


اولين سپر کوچک (قديمى‌ترين نشان کرواسي) دربرگيرنده يک ستاره شش پر طلائى و يک هلال سفيد است. دومين سپر کوچک (نشان منطقه دوبرونيک) به رنگى آبى با دو نوار قرمز است. نشان منطقه دالماسى متشکل از سپر آبى رنگ با سر سه پلنگ تاجدار به رنگ زرد است. نشان منطقه ايسترا سپرى به رنگ آبى همراه با بزى به رنگ زرد است. نشان منطقه اسلاونيا سپرى به رنگ آبى و دو خط عرضى با ميانه‌اى قرمز و در داخل آن سر سمور ديده مى‌شود. کنار آرم کرواسى را يک خط قرمز تشکيل مى‌دهد. اولين بار نشان کرواسى در سال ۱۵۰۸ ديده شده است. اين نشان در زمان انتخاب پادشاه کرواسى فرديناند اول در سال ۱۵۲۷ هم وجود داشته است.

پرچم

پرچم جمهورى کرواسى از سه رنگ تشکيل شده است که نشان جمهورى کرواسى در وسط آن قرار گرفته و نسبت طول و عرض دو به يک است و رنگ‌ها به‌صورت افقى و به ترتيب از بالا به پائين قرمز، سفيد و آبى قرار گرفته‌اند که هر کدام از آنها يک سوم پرچم را در برمى‌گيرد. زمان رنسانس در کرواسي، شنل‌هاى ايليران (Ilirian) معمولاً به رنگ قرمز، آبى يا سفيد بوده است و همين سه رنگ، از سال ۱۸۴۸ در لباس‌هاى رسمى افتتاحيه مراسم مختلف استفاده مى‌شده است. بدين صورت پرچم سه رنگ نشان‌دهنده تمايل ملت کرواسى به متحد کردن سرزمين‌هاى کروات است.

سرود ملى

سرود ملى کرواسى که نام آن سرزمين زيباى ما است، توسط ميهمانوويچ ‌(Mihanovic) ساخته شده است. بار اول اين سرود به نام سرزمين کرواسي در نشريه دانيچى (Danici) در سال ۱۸۳۵ چاپ شده است. رانيان (Runian) در سال ۱۸۴۶ در گلين (Glina) آهنگى براى اين شعر ساخت و در سال ۱۹۶۱ آهنگ او را ليچ تنگير (Lichtenger) روى نت آورد و در سال ۱۸۹۱ هنگام برگزارى نمايشگاه جمعيت اقتصادى اسلاونيا - کرواسي براى اولين‌بار به‌‌عنوان سرود ملى کرواسى خوانده شد. متن اين سرود به اين صورت است:


وطن دوستى داشتنى ما


وطن عزير ما، تو دوست داشتنى هستي


اى سرزمين محبوب قهرمانان


اى سرزمين محبوب قهرمانان


اى سرزمين محبوب قهرمانان


تو افتخار جاودانه هستي


ما تو را به‌خاطر سرافرازيت دوست داريم


ما تو را همچون بخشى از وجودمان دوست داريم


ما تو را به‌خاطر دشت‌هايت دوست داريم


ما تو را به‌خاطر کوه‌هايت دوست داريم


به‌خروش ساوا، به‌خروش دراوا


و تو اى دانوب، قوى‌تر به‌خروش


اى آسمان آبى به همه دنيا بگو


که چه‌طور کروات‌ها مردم خود را دوست مى‌دارند


در حالى‌که خورشيد بر علف‌زارها مى‌تابد


در حالى‌که درخت بلوط با وزش نسيم خم مى‌شود


در حالى‌که مردگان در قبرها خفته‌اند


در حالى‌که قلب زنده، مى‌تپد

مدال‌ها

جمهورى کرواسى به افرادى که شايستگى خود را در پيشرفت و تثبيت اين کشور به اثبات رسانده و براى پيشبرد و ترقى فرهنگ، علوم، اقتصاد و خدمات جنگى و نظامى تلاش مى‌کنند، مدال‌هاى خود را اعطاء مى‌نمايد. اين مدال‌ها داراى اشکال مختلف متشکل از يک ورقه يادبود و يا يک نشان است و دريافت‌کنندگان بعضى از نشانه‌هاى معين، حق استفاده از لقب شواليه را براى خود دارند.


براى خدماتى در پيشرفت و دفاع از کرواسى مدال شاه توميسلاو، شاه پتراکريشمير چهارم، شاه دميتراژونيمير، شاهزاده ترى‌پيمير و شاهزاده برانيمير اهداء مى‌شود.


براى تلاش در جهت پيشبرد و ترقى فرهنگ، علوم و اقتصاد کرواسى مدال‌هاى سوگند، صليب، آنته اشتار چوويچ، استپان راديچ، مارکو ماروليح، روجر بوشکوويچ، جوليا لکوويچ، فرانيه لاوريچ، کاترين ژرنسکي، بوگوسلاو شولک و نيکولا تشلا داده مى‌شود.


براى خدمت جنگى و نظامى مدال‌هاى بانايوسپ يلاچيچ، پتار ژرنسکي، فراناکرشته فرانکوپان، نيکولا شوئيچ ژرنسکي، شاهزاده دومائى و ورقه يادبود جنگ استقلال از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ است. نشان قدرداني، منشور و جايزه جمهورى کوراسى شامل مدال‌ها و نشانه‌هاى افتخار است و از طرف شخصى رئيس‌جمهور به‌طور مستقل و يا به پيشنهاد کميسيون قدردانى (بخشى از دفتر رياست جمهوري) اعطاء مى‌شود.

تعطيلات ملى و مذهبى

جشن‌هاى ملى و مذهبى و روزهاى تعطيل در کرواسى که به‌عنوان اعياد ملى و مذهبى شناخته مى‌شوند، عبارتند از:


- ۱ ژانويه: سال نو مسيحي

- ۶ و ۷ ژانويه

- ۱ مى: روز کارگر

- ۳۰ مى: روز ملى کشور

- ۲۲ ژوئن: روز مبارزه عليه فاشيسم

- ۱ نوامبر: روز اموات

- ۱۵ اوت: جشن معراج حضرت مريم به آسمان

- ۲۵ و ۲۶ دسامبر: کريسمس

- عيد پاک

- روزهاى تعطيل براى کليمى‌ها

- عيد قربان براى مسلمانان