برمه از نظر زيربناى جغرافيائى در سيستم زمين‌شناسى داراى سه مرحله کاملاً مشخص مى‌باشد که به‌خوبى قابل رؤيت است:


- اولين قسمت شامل رشته کوه‌هاى غربى است که متعلق به دوران سوم زمين‌شناسى بوده و به‌طور مارپيچ از درّه‌هاى هوگ ونگ - Hukwang تا دماغه نگ رايز - Negrais Cape در يک منطقه وسيع قرار دارد و در غرب از شمال به سمت جنوب متمايل و تا قسمت شرقى کوه‌هاى هيماليا ادامه دارد و امتداد آن با تشکيل يک زاويهٔ قائمه در مجاورت مرز برمه با تبت کشيده شده است. اين سلسله جبال که به‌طور پى‌در‌پى قرار گرفته‌اند، شامل رشته کوه‌هاى پات کار - Pat Kar، ناگا - Naga و تپه‌هاى چين - Chin و آراکان يوما - Arakan yama مى‌باشد و بلندترين نقطه آن تا سطح دريا ۳۶۵۰ متر است که رفته رفته از ارتفاع آن کاسته شده و در منطقه ناگا و چين ارتفاع آن به ۱۸۰۰ تا ۲۴۰۰ متر و در منطقه آراکان يوما به ۹۰۰ تا ۱۵۰۰ متر مى‌رسد. اين کوه مانند حصارى کنگره‌اى همراه با جنگل‌هاى انبوه و طبيعتى ترسناک بين برمه و شبه قاره هندوستان قرار گرفته است.



- دومين قسمت از واحد تقسيم‌بندى زيربنائى جغرافيائى شامل سلسله جبار شرقى است قدمت آن به دوران مزوزوئيک - Mesozoice و کمى نزديک‌تر يعنى در آغاز پيدايش فلات يونان - Yunnan Plateau واقع در کشور چين که در امتداد مرز برمه و شمال شرقى ايالت کاچين - Kachin قرار گرفته است، که با گذشت زمان و اثرات جوى سبب به‌وجود آمدن، فلات شان - Shan و فلات کارنى - Karenni در اين منطقه شده است ارتفاع سلسله جبال مزبور در قسمت‌هاى مختلف به ۱۸۰۰ تا ۳۰۰۰ متر مى‌رسد. اين سلسله جبال در شمال دور به کوه‌هاى غربى متصل مى‌گردد، و رودخانه بزرگ سالوين - Salween که به سمت جنوب جريان دارد، از دامنه اين سلسله جبال عبور کرده و شکاف‌هاى عميقى در گلوگاه آن به‌وجود آورده است.


- سومين واحد تقسيم‌بندى زيربناى جغرافيائى بين دو رشته کوه اصلى قرار دارد که در مرکز برمه واقع گرديده و متعلق به دوران سوم زمين‌شناسى و جابه‌جائى درياها مى‌باشد. از رسوبات آبرفتى ته‌نشين شده در زمين‌هاى پست در حاشيه رودخانه ايراوادى که تشکيل دهنده قلب اقتصاد اين کشور مى‌باشد، به‌وجود آمده است.


رودخانه ايراوادى در مجموع مساحتى معادل ۴۰۰،۰۰۰ کيلومتر مربع را دربرمى‌گيرد و دلتاى بزرگ اين آبراه مناسب‌ترين محل زراعى براى کشت برنج است.


کشور برمه در مرکز يک کمربند بى‌ثبات زلزله قرار گرفته، از اين جهت آسيب‌پذير مى‌باشد، زلزلهٔ شديدى که در ماه جولاى ۱۹۷۵ در اين کشور به‌وقوع پيوست سبب تخريب در يک مقياس بسيار وسيع گرديد.

موقعيت جغرافيائى (حدود و وسعت)

جمهورى سوسياليستى متّحده برمه، با ۶۷۶،۵۵۲ کيلومترمربع وسعت، (۲۶۱،۲۱۸ مايل مربع) در منطقه جنوب شرق آسيا واقع مى‌باشد. اين کشور از مشرق با هندوستان و بنگلادش و از جنوب غربى با جمهورى خلق چين هم‌مرز مى‌باشد و داراى ساحلى طولانى با خليج بنگال - Bay of Bangal و درياى آندمان - Andaman است.



اين کشور در عرض جغرافيائى ۱۰ تا ۲۸ درجه شمالى و طول جغرافيائى ۱۹ تا ۱۰۱ درجه شرقى قرار دارد. طول خاک آن از شمال به طرح جنوب ۱۲۹۰ کيلومتر و عرض آن از شرق به غرب در پهن‌ترين قسمت‌ها ۸۰۵ کيومتر مى‌باشد.


اين کشور حدود ۵۶۰۰ کيلومتر مرز خاکى و ۱۹۳۰ کيلومتر ساحل دريائى دارد. طولانى‌ترين مرز برمه ۲۱۹۵ کيلومتر با جمهورى خلق چين است و با کشور تايلند ۱۷۹۹ کيلومتر با هندوستان ۱۴۸۷ کيلومتر و با بنگلادش ۷۰ کيلومتر مرز مشترک دارد، کشور برمه همچنين در مشرق با لائوس هم‌مرز مى‌باشد.


برمه به‌وسيله رشته کوه‌هائى که به شکل نعل اسب مى‌باشند و از ادامه سلسله جبال هيماليا به‌وجود آمده‌اند، احاطه گرديده و تا جنوب خليج مارتابان - Martaban Bay ادامه دارد. رودخانه‌هاى سه‌گانه ايراوادى - Irrawaddy، چيندوين - Chindwin و سى تانگ - Sittang که در کل مجموعهٔ تناسريوم - Tenasserim را تشکيل مى‌دهند؛ را تشکيل مى‌دهند؛ در اين کشور جارى مى‌باشند.