آفتاب

نوشتن طرح توجیهی



مطالعه امکان سنجی، به ارزیابی و تجزیه و تحلیل یک پروژه پرداخته که برا اساس تحقیقات و مطالعات عمیق انجام میگیرد و برای تصمیم گیری جهت عملی کردن پروژه راهنمایی میکند.

سلام به دپارتمان آقای صنایع خیلی خوش اومدین در این مقاله تمام نکته ها و قسمت های مختلف جهت “نوشتن طرح توجیهی” را مرور میکنیم.
در ابتدا شما را با مفاهیم طرح توجیهی یا همان مطالعه امکان سنجی آشنا می کنیم، از اهمیت و مزایای آن سخن می گوییم. و در ادامه نوشتن طرح توجیهی را در سه بخش مطالعات بازار ، مطالعات فنی ، مطالعات مالی  به طور کامل و ذکر جزئیات تشریح می کنیم .
شما برای تهیه ی طرح توجیهی سود آور ، در کمترین زمان ممکن  با اطمینان از اطلاعات در حوزه ی صنعتی ، بازرگانی، گردشگری، کشاورزی می توانید با شماره 09176746951 از دپارتمان صنایع  درهر زمان از شبانه روز تماس بگیرید.

مطالعه امکان سنجی ( طرح توجیهی ) چیست؟

مطالعه امکان سنجی،  به ارزیابی و تجزیه و تحلیل یک پروژه پرداخته که برا اساس تحقیقات و مطالعات عمیق انجام میگیرد و برای تصمیم گیری جهت عملی کردن پروژه راهنمایی میکند.


 نوشتن طرح توجیهی


درمطالعه امکان سنجی یا همان طرح توجیهی، پروژه از نظر اقتصادی ، فنی ، حقوقی و برنامه ریزی  امکان انجام، موفقیت یا عدم موفقیت بررسی میشود .
مطالعات امکان سنجی شامل مباحثی که در زیر اشاره شده میباشد :
امکان سنجی سیستمی
درباره چگونگی سیستم و کارایی آن مورد بحث قرار میگیرد.
امکان سنجی حقوقی
از نظر حقوقی و قوانین و مقررات مغایرتی نداشته  و مجوزات لازم برای شروع کار گرفته شود.
امکان سنجی عملیاتی
به دو دسته کلی تقسیم میشود:
•    1- آیا دستگاه های مورد نیاز ، ابزار آلات انجام ایده و پروژه را میتوان تهیه کرد ؟
•    2- آیا موانعی در عملیات و اجرای پروژه وجود ندارد ؟ (معمولا با استعلام های اداری از مراکز مربوطه انجام میشود.)
امکان سنجی اقتصادی
آیا اصلا پروژه مورد نظر سود آور است یا خیر ؟ در اینجا هزینه ها ، سود و منافع حاصل ازاجرا بررسی میشود .
امکان سنجی فنی
منابع فنی و تجهیزات مورد  نیاز شناسایی و برآورد  هزینه میشود .
امکان سنجی زمانی
زمان انجام پروژه تخمین زده و برنامه زمانبندی مشخص میشود ، اگر زمان پروژه طولانی شود و به اهداف پروژه نرسیم، پروژه توجیه پذیر نیست و به شکست میخورد .


 نوشتن طرح توجیهی
 

 مزایای نوشتن طرح توجیهی

•    بهبود تمرکز اعضای تیم بر روی پروژه
•    شناسایی فرصت های جدید
•    ارائه اطلاعات کلیدی پروژه
•    کاهش پراکندگی در کسب وکار
•    دلایل معتبر برای انجام پروژه
•    بهبود موفقیت پروژه با ارزیابی چند پارامتر
•    کمک در تصمیم گیری
•    شنسایی دلایل عدم ادامه پروژه

اهمیت نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی برای توسعه و شروع کسب وکار مهم است . تعیین یک کسب وکار که در کجا و چگونه کار کند ، همچنین موانع بالقوه ای را که ممکن است مانع عملکرد پروژه شود را شناسایی کرده و میزان بودجه مورد نیاز برای پیشرفت و راه اندازی تجارت مشخص میکند. هدف از مطالعه امکان سنجی یا طرح توجیهی استراتژی های بازاریابی است که می تواند سرمایه گذاران یا بانک ها را برای سرمایه گذاری در یک پروژه یا تجارت خاص ترغیب کند،

فرمت نوشتن طرح توجیهی

نوشتن طرح توجیهی از چند بخش تشکیل شده که باهم در تطابق هستند (تطابق یعنی بخش های زیر هماهنگ و در راستی هم باشند). در ادامه باهم به بررسی هر بخش میپردازیم .
 

مطالعات بازار

معرفی محصول
در این بخش به معرفی مشخصات فنی، تعاریف علمی  تخصصی، تعرفه های گمرکی، کدهای آِیسیک، استانداردهای بین المللی  و ملی، کاربردهای محصول و شناسایی محصولات جایگزین و مکمل آن و بررسی سلیقه الگوی مصرف جامعه و همچنین در صورت نوآور بودن، تقاضا و نیاز افرادجامعه بررسی شود .
 

مواد اولیه و نحوه تامین آن ها

باید میزان مصرف مواد اولیه  ، شناسایی تامین کنندگان ، نحوه تامین مواداولیه ، در  صورت وارد کردن مواداولیه محاسبه نرخ و تعرفه گمرکی و ممنوعیت از ورود مواد اولیه در نظر گرفته شود .
 

مکان یابی طرح

برای کاهش هزینه های حمل و نقل  ، استفاده بهینه از منابع موجود ، دسترسی به مواد اولیه ، دسترسی به بازار مصرفی ، و داشتن دسترسی نیروهای انسانی متخصص و مورد نیاز به محل کار، باید برای مکان یابی ، محل مناسب  شناسایی و انجام تحقیقات  و تهیه ی امکانات رفاهی انجام بگیرد.
 

قیمت فروش محصولات

برای تعیین قیمت فروش محصول، نیاز به بررسی قیمت شرکت های رقیب و یا از مقایسه با قیمت جهانی با احتساب هزینه های حمل ونقل و گمرک میتوان کمک گرفت و همچنین برای قیمت تمام شده و فروش از هزینه های سربار و ساخت محصول هم میتوان قیمت را برآورد کرد .


 نوشتن طرح توجیهی


عرضه
عرضه محصولات مشابه، باید ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی فعال در داخل کشور و ظرفیت واردات محصول شناسایی و پیش بینی کرد.
 
تقاضا
تقاضای محصولات را با آمار بازار داخلی کشور و ظرفیت صادرات به خارج از کشور پیش بینی نمود.
 
بررسی بازار جهانی
در مورد طرح هایی که هدف آن ها بازار صادراتی و یا رقابت با محصولات وارداتی است باید بازارهای جهانی و مشخصات محصول و قیمت ها و استاندارد های بین المللی را  تعیین کنند.
 
مطالعات فنی
روش تولید
 روش های مختلف تولید رو بررسی و روش تولید پیشنهادی را نیز بیان کنید و در مرحله بعد روش تولید مورد نظر برای واحد تولیدی گفته می شود و نمودار فرآیند تولید محصول برای بیان قابل مفهوم بهتر است آورده شود.
 

مشخصات دانش فنی تولید

درباره دانش فنی داخلی یا خارجی محصول گفته شود، و به طور دقیق سوابق دارنده دانش فنی ، مقایسه با انواع دانش های شناخته شده ، دلیل انتخاب دانش فنی ، تاییدیه دانش فنی از نهادهای علمی معتبر ، ارائه مستندات و جزئیات و محاسبات دانش فنی انتخاب شده باید به صورت دقیق محاسبه  در طرح توجیهی نوشته شود.
 

مشخصات فنی ماشین آلات

در مشخصات ماشین آلات، ظرفیت، میزان مصرف مواد اولیه، میزان مصرف انرژی، قیمت و هزینه ها، گارانتی و تعهدات پس از فروش، نصب و راه اندازی هر دستگاه به طور دقیق مشخص می شود، همچنین به روز بودن دانش فی خط تولید باید مشخص  و در طرح توجیهی بیان شود.
 
ظرفیت
با یک برنامه زمانبندی ظرفیت تولید را مشخص میکنیم . ظرفیت اسمی را در نوشتن طرح توجیهی با ظرفیت سنجی دستگاههای ماشین آلات و شیفت کاری تخمین میزنیم .ظرفیت واقعی که در واقع ظرفیت عملی و به صورت درصدی از ظرفیت اسمی در نظر گرفته میشود.


 
 نوشتن طرح توجیهی


طراحی محصول
برای طراحی محصول تعیین قطعات ساختنی ، رسم انواع نقشه های محصول ، نقشه قطعات , تهیه ی ماکت یا نمونه اولیه را انجام دهید .
 
ارزیابی آثار زیست محیطی
اجرای طرح و همراه با مکان یابی باید تاثیرات آن را بر روی محیط زیست از نظر آلایندگی و بازیافت درنظر گرفت. همچنین محصول سازگار با محیط زیست باشد.
 
ارزیابی آثار اجتماعی
با اجرای  پروژه، امکان دارد تاثییرات بر روی فرهنگ اجتماعی ، روند رشد جمعیتی ، اشتغال ، مهاجرت افراد غیر بومی وشیوه های زندگی ، تغییر در ارزش ها و تغییرات اجتماعی  داشته باشد، و باید در طرح به طورکلی بررسی شود.


 نوشتن طرح توجیهی


بررسی مالی
محل اجرای طرح
پس از برسی های در مکان یابی در بخش فنی ، تصمیم بر استقرار اجرای طرح در شهرک صنعتی یا مکانی که از نظر محیط زیست و قابل دسترس باشد ، به عنوان محل اجرای طرح نوشته میشود.
 
هزینه های سرمایه گذاری ثابت
نتایج  قسمت فنی، سرمایه گذاری ثابت است. هزینه های سرمایه گذاری ثابت با برآورد دقیق هزینه شامل زمین ، محوطه سازی، ساخت و ساز ، ماشین آلات ، تاسیسات ، تجهیرات رفاهی و وسایل نقلیه  که با ذکرجزئیات در طرح تعیین میشود .
 
زمین
هزینه زمین با متراژ مشخص و هزینه آن تعیین میشود .
 
محوطه سازی
در محوطه سازی  از هزینه های خاکبرداری ، تسطیح ، دیوار کشی ، پارکینگ ، آسفالت و… با متراژ مشخص است .
 
ساختمان
ساختمان سازی که با مقدار ( مترمربع ) ، هزینه ها دارای موارد زیر است :
سالن های تولید ، ساختمان اداری ، نگهبانی ، سالن آزمایشگاه ، انبار و… . ( تناسب با تولید محصولات مختلف می تواند سالن های مختلف دیگری هم در نظر گرفته شود. )
 
ماشین آلات و تجهیزات
تمامی ماشین آلات با ذکر نام ، مدل ، تعداد دستگاه ، قیمت ریالی و ارزی در جدول آورده میشود .
 
تاسیسات
در تاسیسات که شامل  انشعبات ، تهویه ، لوله کشی و بقیه موارد را باهزینه های آن ها در طرح نوشته میشود.
 
وسایل نقلیه
وسایل حمل و نقل برای جابه جایی کارکنان ، توزیع محصول ، آوردن مواد اولیه  نام وسیله ، تعداد،  هزینه آن را مشخص میکنیم .
 
تجهیزات و وسایل
امکانات رفاهی که برای کارکنان و سایل اداری مانند کامپیوتر ، فایل ، تلفن ، فکس ، صندلی ، مبلمان با تعیین هزینه های آن ها بیان می شود.


 نوشتن طرح توجیهی


متفرقه و پیش بینی نشده
 هزینه های سرمایه گذاری ثابت طرح ممکن است با نرخ درصدی افزایش داشته باشد و تغییرات احتمالی را به وجود آورد ، در هزینه های پیش بینی نشده در نظر گرفته میشود .
 
هزینه های قبل  ازبهره برداری
هزینه های گرفتن مجوز ، مشاور ، تهیه ی طرح توجیهی و ، کارهای اداری هزینه های تا قبل از دوران بهره برداری برای شرکت اتفا می افتد .
 
هزینه های ثابت و متغیر
هزینه های متغیر ، هزینه هایی هستند ک با تغییر میزان تولید اتفاق می افتد .
هزینه های ثابت ، هزینه هایی هستند که که با تغییر میزان تولیدو حتی وقفه کوتاه مدت در تولید ، تغییری پیدا نمی کند.
 
مواد اولیه
مواد مصرفی و اولیه در تولید ، با مقدار مصرفی ، قیمت ریالی یا ارزی آن و محل تامین ونحوه تامین آن  در طرح توجیهی آورده می شود.
 
حقوق و دستمزد
هزینه حقوق کارکنان تولید و غیر تولیدی با توجه به درآمد شرکت و طبق قانون اداره کار با بیمه و حقوق مزایا  برای یک سال مالی با تعداد آن ها  محاسبه می شود .
 
هزینه سوخت و انرژی
هزینه و مقدار مصرف سالیانه  آب ، برق ، گاز ، بنزین و گازوئیل را در نوشتن طرح توجیهی مینویسیم.
 
تعمیر و نگهداری
برای ساختمان ، ماشین آلات ، تاسیسات ، وسایل نقلیه ، تجهیزات با درصدی ثابت از نگهداری و تعمیرات ، استهلاک  محاسبه میشود.
 
سرمایه در گردش
هزینه مواداولیه ( یک ماه تولید) ، هزینه حقوق و دستمزد ( یک ماه تولید ) ، انرژی مصرفی ( یک ماه تولید)
محاسبه کرده  و سرمایه در گردش مشخص میشود.


 نوشتن طرح توجیهی


دوره بازگشت سرمایه
با محاسبه دوره بازگشت سرمایه ، ریسک سرمایه گذاری مشخص می شود . هر چه قدر مدت زمان طولانی تر باشد ، ریسک سرمایه گذار بالاتر است .
دوره بازگشت سرمایه از محاسبه فرمول زیر بدست می آید :
نرخ بازگشت سرمایه ( نرخ بازده داخلی)
شاخص IRR  ، یکی از مهم ترین و پرکاربردترین شاخص های مالی است که باتوجه به آن می توان توجیه پذیر یا نبودن طرح  سنجید .
حداقل نرخ بازده جذاب = MARR
IRR > MARR                   طرح پذیرفته میشود.
IRR < MARR                       طرح رد می شود
شما در این مقاله با نوشتن طرح توجیهی و جزئیات آن آشنا شدید . و سوالات خود را در دیدگاه بیان کنید تا در اولین فرصت کارشناسان ما پاسخگوی سوالات شما خواهند بود .
 طرح توجیهی  کسب وکار مدنظر شما و راهنمایی و مشاوره میتوانید با شماره 09176746951  در تماس باشید .
سپاس از شما که این مقاله را مطالعه کردید .





وبگردی