آفتاب

از ساختمان تا مدارس هوشمند



یکی از مواردی که امروزه اهمیت فراوانی پیدا کرده است آموزش هوشمند است. دنیا در1 سال اخیر شاهد امر آموزش هوشمند و از راه دور برای دانش آموزان بود و در ادامه نیز با بازگشایی مدارس می توان به ادامه آموزش هوشمند، این بار در مدارس پرداخت.

جهان امروز از تکنولوژی‌های مختلف پر شده است. ما هر روز شاهد گجت‌ های هوشمندی هستیم که تأثیر زیادی در زندگی آینده ما دارند. این ابزارهای هوشمند در واقع برای پاسخ به نیازهای ما تولید می‌شوند نیازهایی مثل آسایش و امنیت که هدف تولید بسیاری از ابزارهای هوشمند است. یکی از مواردی که امروزه اهمیت فراوانی پیدا کرده است آموزش هوشمند است. دنیا در1 سال اخیر شاهد امر آموزش هوشمند و از راه دور برای دانش آموزان بود و در ادامه نیز با بازگشایی مدارس می توان به ادامه آموزش هوشمند، این بار در مدارس پرداخت.

مدرسه هوشمند چیست؟

مدرسه هوشمند یک رویکرد جدید آموزشی محسوب می شود که با ترکیب فناوری اطلاعات و برنامه  های درسی سعی دارد تا در فرایند یادگیری و مدیریت مدرسه تغییرات اساسی ایجاد کند.
مدرسه هوشمند از تمامی امکانات و برنامه  های درسی مدارس سنتی نیز برخوردار است تنها تفاوت آن در این است که مدیریت و کنترل آن ها به وسیله امکانات رایانه ای و فناوری اطلاعات انجام می شود. ارائه خدمات در این گونه مدارس در تمام ساعات شبانه روز امکان پذیر است و دانش  آموزان، معلمان، اولیا و کادر مدرسه در کنار یکدیگر برنامه  های خود را پیش می برند.
دیوید پرکینز و همکارانش در سال ۱۹۸۴ طرح مدرسه هوشمند را در دانشگاه هاروارد با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک شیوه جدید در برنامه  های آموزش و پرورش ارائه دادند. این طرح بعدها به وسیله اجرا شدن در چند مدرسه مختلف توسعه پیدا کرد تا جایی که امروزه مدارس برخی کشورهای توسعه یافته همچون مالزی از این شیوه آموزشی در برنامه  های توسعه خود برای تربیت نیروی انسانی استفاده می کنند.


مدرسه هوشمند

 

مقایسه مدرسه هوشمند و سنتی


مدرسه هوشمند در مقایسه با مدرسه سنتی دارای برخی تفاوت‌های مهم است  که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1.    در مدرسه هوشمند فرایند یادگیری در تمام ساعات روز امکان پذیر است و در واقع می توان گفت این گونه مدارس هرگز تعطیل نمی شوند. تمامی دانش آموزان از طریق اینترنت و نرم افزارهای مختلف می توانند در هر ساعت از شبانه روز در کلاس های آنلاین و آموزش از راه دور شرکت کنند و به یادگیری دورس مشغول شوند.
2.    نحوه هوشمندسازی مدارس به گونه  ای انجام می شود تا دانش  آموزان برای شرکت در کلاس هوشمند، نیازی به جزوه و کتابهای متعدد نداشته باشند. در یک مدارس هوشمند دانش  آموزان برای شرکت در کلاس و دنبال کردن مباحث درسی خود فقط به یک لپ تاپ یا تبلت احتیاج دارند.
3.    ارزیابی دانش  آموزان در مدارس هوشمند به صورت آنلاین و فوری انجام می شود که این امر در آمادگی دانش -آموزان برای آزمون های متفاوت نقش موثری دارد. علاوه بر این، این امر به معلمان کمک می کند تا فرایند ارزیابی دانش  آموزان را به صورت خیلی سریع تر انجام دهند و نیازی به تصحیح ورقه  های امتحانی متعدد نداشته باشند.
4.    حضور و غیاب دانش  آموزان در مدارس هوشمند به صورت هوشمند انجام می شود. بدین صورت که ورود و خروج دانش  آموزان با استفاده از کارت هایی که در اختیار آن ها گذاشته می شود، به صورت دقیق ثبت می شود. به همین دلیل ساعت ورود و خروج دانش  آموزان کاملا مشخص است. این امر می تواند نقش موثری در کاهش نگرانی والدین در مورد رسیدن فرزندشان به مدرسه داشته باشد.
5.    ساده و در دسترس بودن ارتباطات دیجیتالی این امکان را فراهم کرده است تا ارتباط دانش  آموزان و اساتید و معلمان خیلی راحت برقرار شود. به همین دلیل دانش  آموزان یک مدارس هوشمند می توانند سوالات درسی و پژوهشی خود را خیلی راحت با اساتید و معلمان در میان بگذارند.

تا اینجا با امکانات مدارس هوشمند آشنا شدیم اما در ادامه می خواهیم با قابلیت های ساختمان های هوشمند مسکونی ، تجاری و اداری نیز آشنا شویم. آمارها نشان می دهد که بیش از ۴۰ درصد مصرف انرژی مربوط به انواع ساختمان های تجاری و مسکونی است. در نتیجه بخش بزرگی از هدر رفت انرژی مربوط به این بخش می شود. راهکارهای مختلفی برای مقابله با این مشکل در سراسر جهان ارائه شده است. یکی از این راهکارها هوشمندسازی ساختمان نام دارد. ساختمان هوشمند  (Smart Home) به معنای یکپارچه سازی بخش های مختلف ساختمان توسط سیستم مدیریت یا اتوماسیون مراکزی است. همچنین با هوشمندسازی امکان مدیریت از راه دور بخش های مختلف از قبیل روشنایی، گرمایش، سرمایش، قفل، درب، پنجره و … وجود دارد.


 مدرسه هوشمند


امکانات ساختمان هوشمند


امکانات متنوعی برای این نوع ساختمان وجود دارد. البته به دلیل مسیر رو به رشد فناوری و تکنولوژی هر روزه به تعداد این امکانات افزوده می شود. بر اساس نوع تجهیزات متصل به سیستم مدیریت مرکزی، امکانات ساختمان هوشمند به شرح زیر است:
 

سیستم روشنایی


لامپ های کم مصرف ال ای دی، دیمرهای هوشمند، سنسورهای حساس به حرکت و … از تجهیزات سیستم روشنایی در ساختمان هوشمند هستند. خاموش و روشن شدن خودکار لامپ، تغییر شدت نور در شرایط مختلف، نورپردازی های خودکار و تغییر رنگ نور ازجمله امکانات این سیستم است.
 

سیستم امنیت


قفل های هوشمند، سنسورهای حساس به اثرانگشت یا تشخیص چهره، دوربین های مداربسته و بسیاری تجهیزات دیگر برای ارتقاء امنیت ساختمان هوشمند استفاده می شوند. در نتیجه کنترل تردد به دقت انجام و از ورود افراد غیرمجاز به ساختمان جلوگیری می شود. به همین دلیل خطر سرقت از این ساختمان ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
 

ایمنی


تجهیزات، تاسیسات و سیستم های مختلف در ساختمان هوشمند به دقت پایش می شود. در نتیجه حوادث ناشی از خرابی بخش های مختلف ساختمان از قبیل گاز گرفتگی، آتش سوزی و … کاهش چشمگیری نشان می دهد. حتی در صورت بروز هر یک از این حوادث سیستم های هشدار دهنده وارد عمل شده و به مراکز آتش نشانی اطلاع می دهند.

تاسیسات


سیستم های سرمایشی و گرمایشی این نوع ساختمان ها با بهره گیری از سنسور دما محیط را به صورت متعادل حفظ می-کند. به این ترتیب بخش بزرگی از صرفه جویی در مصرف انرژی از هوشمندسازی این بخش ساختمان حاصل می شود. همچنین شیرآلات با بهره گیری از سنسورهای مختلف از هدر رفت آب جلوگیری می کنند.


مدرسه هوشمند

 

اجزای ساختمان هوشمند


هوشمندسازی ساختمان با استفاده از تجهیزات مختلفی انجام می شود. این تجهیزات در سه گروه حسگر، کنترلر و عملگر جای می گیرند. ارتباط بین این سه بخش به راه های مختلف فراهم می شود؛ به عنوان مثال می توان به سیم کشی، اینترنت، امواج رادیویی و … اشاره کرد. سنسور وظیفه جمع آوری اطلاعات مختلف (رطوبت، دما، فشار، روشنایی، حرکت و …) را بر عهده دارد. این اطلاعات به محض دریافت توسط حسگر به کنترلر ارسال می شود.
کنترلر یا کنترل کننده مرکزی، قلب تپنده ساختمان اسمارت است. این بخش اطلاعات دریافتی را پردازش و بر اساس آن فرمان  مناسب را به عملگر ارسال می کند. عملگر در بخش های مختلف ساختمان شامل قفل، برد الکتریکی، موتور الکتریکی، دیمر، ترموستات و … است. این بخش ها بر اساس فرمان دریافتی به شکل مختلف عمل می کنند؛ به عنوان مثال می توان به خاموش روشن شدن یا تغییر شدت روشنایی لامپ اشاره کرد.

ما دراین مطلب سعی کردیم به بررسی مدارس و ساختمان های هوشمند بپردازیم؛ اما یکی از مجموعه های فعال در حوزه اجرای هوشمند سازی در مدارس و خانه ها مجموعه هوش سازه است . هوش سازه همواره سعی نموده تا در ساختمان ها ، راه کارهایی خاص و متفاوت را در اختیار کاربران قرار دهد. در همین راستا این شرکت با استفاده از محصولات شرکت های بزرگی چون ABB ، Berker ،  Schneider و سایر شرکتهای از این دست خدمات و کارآیی های خاصی را ارائه می نماید. برای مشاهده و کسب اطلاعات درباره انواع روش های هوشمند سازی منازل، ساختمان ها و مدارس می توانید به سایت مجموعه هوش سازه مراجعه  نمایید.



وبگردی