آفتاب

ورق نسوز



ورق‌های نسوز، پر نمودن فضای خالی بین دو قسمت از یک قطعه می‌باشد.

ورق‌های نسوز، جزو کم هزینه‌ترین عایق‌های حرارتی موجود هستند که در اکثر مواقع به صورت واشر مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاربرد دیگر این محصولات، کنترل فشار بین دو قطعه و جلوگیری از نشت مایعات به خارج می‌باشد. ورق‌های نسوز را براساس نیاز و شرایط موجود، از مواد گوناگونی تهیه می‌کنند. به همین دلیل، گاهی شدت و ضعف ویژگی‌های آن‌ها متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی، مقاومت ورق‌های نسوز را بین 300 تا 1400 درجه سانتیگراد تخمین زده‌اند. در این مقاله قصد داریم به بررسی جزییات این عضو پر طرفدار از خانواده مواد نسوز و انواع آن بپردازیم.
فروشگاه نسوز صنعت پارس، آماده ارائه مشاوره، فروش و ارسال انواع ورق نسوز، در ابعاد و ضخامت‌های گوناگون به سراسر کشور می‌باشد.
بیشترین کاربرد ورق‌های نسوز در حوزه‌های گوناگون صنعت، به عنوان واشر است. این واشر می‌تواند بسیار ساده و به شکل حلقه باشد، یا بسیار پیچیده طراحی شود. در هر دو صورت، هدف استفاده از ورق‌های نسوز، پر نمودن فضای خالی بین دو قسمت از یک قطعه می‌باشد. نکته مهم در مورد استفاده از ورق نسوز به عنوان واشر این است که این محصول، باید در کنار تحمل دماهای بالا، در برابر فشار زیاد و مواد اسیدی و قلیایی نیز مقاوم باشد و انعطاف پذیری لازم را بسته به دما و شرایط موجود داشته باشد؛ چرا که هدف اصلی به کارگیری این محصول، جلوگیری از خروج مایعات از درز موجود میان قطعات می‌باشد.
به همین علت، در برخی موارد، طراحی واشرها به صورت سفارشی و با جزییات دقیق همان محصول منحصر به فرد طراحی می‌گردد. چرا که کوچک‌ترین ویژگی‌های قطعه از جمله میزان فشار وارده، ظاهر فیزیکی، محل سوراخ‌ها و گاهی، حتی ایرادات روی قطعه، مستقیماً روی جنس، ضخامت و ابعاد واشر تاثیر خواهد گذاشت. هرگونه نا هماهنگی بین این موارد، می‌تواند به تجهیزات عایق بندی شده آسیب برساند.
با توجه به مطالب بیان شده، می‌توان نتیجه گرفت که زمان استفاده از ورق نسوز به عنوان واشر، باید برای جلوگیری از نشت هر گونه مواد از فضای خالی میان قطعات، نکات زیر را در نظر بگیریم:
•    شیارهای موجود روی قطعه
•    خراش و یا نقص در سطح قطعه که ممکن است از مماس شدن قطعات روی یکدیگر جلوگیری کند
•    وجود احتمال تکان‌های کوچک سطحی که منجر به فاصله افتادن بین دو قطعه می‌گردد
•    موازی نبودن فلنج‌ها و ایجاد فاصله ناشی از آن
یکی از اولین مواد نسوز به کار رفته در تولید ورق‌های نسوز، آزبست بوده است. این ماده، از اواخر قرن نوزده، به مدت صد سال، پر کاربردترین ماده نسوز استفاده شده در حوزه عایق‌بندی صنعتی بود. اما طی اکتشافات صورت گرفته مبنی بر بروز بیماری‌های خطرناکی همچون سرطان ریه و آزبستوز در افرادی که در تماس مستقیم با آزبست هستند، استفاده از این ماده نسوز، به شدت محدود گردید و امروزه، به کارگیری آزبست، تنها در صورتی ممکن است که دور از دسترس انسان باشد. در همین راستا، دانشمندان این حوزه، به دنبال یافتن جایگزین‌های مناسبی برای ساخت ورق‌های نسوز سالم‌تر برای انسان و محیط زیست بوده‌اند. به همین منظور، از مواد نسوز دیگری همچون سرامیک، کربن و فایبرگلاس برای تهیه ورق‌های نسوز استفاده می‌گردد و ورق نسوز آزبست، تنها در شرایط خاص، برای عایق بندی در صنایعی مانند پتروشیمی، و یا در اماکنی که تماس مستقیم با افراد نداشته باشد، به کار گرفته می‌شود.
پیشنهاد می‌شود برای آشنایی بیشتر با انواع ورق‌های نسوز، مقالات مرتبط در وب‌سایت نسوز صنعت پارس را مطالعه بفرمایید.
تنوع ورق‌های نسوز موجود در بازار، این امکان را به خریداران می‌دهد تا ورق نسوز مناسب نیاز خود را به راحتی تهیه نمایند. می‌توان ورق‌های نسوز را به چند دسته اصلی تبدیل نمود که هر کدام می‌توانند در ترکیب با مواد نسوز دیگر، برخی خواص خود را تقویت نمایند:
-    ورق نسوز آزبست: این محصول را می‌توان قدیمی‌ترین ورق نسوز وارد شده به بازار مواد نسوز دانست. اگرچه ویژگی‌های مثبت آزبست، از جمله مقاومت بالا در برابر کشش و سایش، و تحمل حرارتی خیره کننده آن، قابل انکار نیست اما به دلیل سمی بودن غبار آزبست و خطرناک بودن آن برای سلامت بشر و محیط زیست، محدودیت گسترده‌ای برای استفاده از آن وجود دارد. در حال حاضر، گسترده‌ترین حوزه به کارگیری ورق نسوز آزبست در مکان‌هایی است که تماس مستقیم با انسان‌ها نداشته باشد.
-    ورق نسوز کلینگریت: ماده اصلی در تولید این محصول، آزبست می‌باشد که قدرت عایق بندی بالایی را برای آن به همراه دارد. همچنین، وجود رزین‌های لاستیکی در این ورق‌ها، باعث انعطاف پذیری مطلوبی در آن گردیده است. این ورق‌ها را به خاطر یکی از شرکت‌های معروف تولید کننده آن، یعنی کلینگر، با نام ورق نسوز کلینگریت می‌نامند که در دو نوع بدون سیم و سیم‌دار به بازار عرضه می‌گردد.
با توجه به مضرات شناخته شده برای الیاف آزبست، امروزه با جایگزین نمودن الیاف نسوز کربن، گرافیت، آرامید و غیره، ورق نسوز کلینگریت بدون آزبست را تولید می‌نمایند.
-    ورق نسوز گرافیت: این ورق نسوز فوق العاده سبک را، از گرافیت خالص با درصد خلوص 90 درصد تولید می‌کنند. این محصول را به خاطر تحمل منحصر به فرد گازها و بیشتر اشعه‌ها، در نیروگاه‌ها و صنعت پتروشیمی به کار می‌گیرند. تنها نقطه ضعف ورق نسوز گرافیت، شکننده بودن آن، به واسطه خلوص بالای گرافیت است که در برخی موارد، در ترکیب با مواد نسوز دیگر برطرف می‌گردد.
-    ورق نسوز دونیت: این نوع از ورق‌های نسوز، نسبت به دیگر اعضای این خانواده، جوان‌تر می‌باشد. این محصول را از ترکیب لایه‌های آزبست، با لایه‌های فلز و استیل تولید می‌کنند که کاربرد فراوانی در نیروگاه‌ها و سکوهای نفتی دارد. علاوه بر این، مقاومت بالا در برابر فشار، ورق دونیت را به گزینه‌ای مناسب برای ساخت واشرهای تحت فشار تبدیل نموده است.
-    ورق نسوز ویکتوری: استفاده از الیاف سلولزی با چگالی بالا در این محصول، علاوه بر بی خطر بودنش برای سلامت انسان و محیط زیست، مقاومت بالایی را در برابر روغن داغ و سوخت‌ها برایش به ارمغان آورده که باعث کاربرد گسترده آن در حوزه خودروسازی گردیده است.

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره خرید انواع ورق نسوز، در ابعاد و ضخامت‌های گوناگون، می‌توانید به وبسایت www.nasoozsp.com مراجعه نموده و یا با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی