آفتاب

نخ نسوز



نخ‌های نسوز، به عنوان یکی از پر کاربردترین اعضای خانواده بزرگ مواد نسوز، برای تولید محصولات متنوعی از جمله پکینگ، پارچه‌ و واشرهای نسوز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

محصولات ساخته شده با نخ نسوز، برای عایق‌بندی و درزگیری قطعات صنعتی به کار گرفته می‌شوند. این نخ‌ها که طناب نسوز هم نامیده می‌شوند، دارای خواص منحصر به فرد فیزیکی، مقاومت شیمیایی، و تحمل در برابر فشار، کشیدگی و ساییدگی، و دمای بالا هستند. اگرچه شدت و ضعف هر کدام از این ویژگی‌ها، براساس مواد سازنده و میزان انسجام بافت نخ نسوز متفاوت است اما حوزه کاربردی این نخ‌ها چنان گسترده است که از عایق بندی درب اجاق‌های گاز، تا تولید لباس‌های نسوز و عایق بندی قطعات در صنعت نفت و گاز را در بر می‌گیرد.  از دیگر ویژگی‌هایی که نخ‌های نسوز را در بین صنایع گوناگون محبوب نموده است، استحکام موجود در الیاف آن‌ها، خواص دی‌الکتریک و مقاومت خیره کننده آن‌ها در برابر پارگی است.
فروشگاه نسوز صنعت پارس، آماده ارائه مشاوره، فروش و ارسال انواع نخ نسوز، در ابعاد و ضخامت‌های گوناگون به سراسر کشور می‌باشد.
نخ‌های نسوز، به دو صورت تولید می‌شوند؛ بافته شده با سطح مقطع مربع و یا تابیده شده با سطح مقطع گرد. قطر این ماده نسوز نیز بین 3 میلیمتر تا 10 سانتیمتر خواهد بود. انتخاب هر کدام از انواع نخ‌های نسوز که البته با مواد نسوز مختلفی تولید می‌شوند، بر اساس نیاز مصرف کننده و ویژگی‌های مورد نظر، طبق شرایط محیطی خواهد بود. گاهی نیز، این نخ‌ها را با سیم تقویت کرده و یا با روغن سیلیکون می‌پوشانند تا به این ترتیب، برخی ویژگی‌های مثبت نخ نسوز را بهبود ببخشند.
پیشنهاد می‌شود برای آشنایی بیشتر با انواع نخ‌های نسوز، مقالات مرتبط در وب‌سایت نسوز صنعت پارس را مطالعه بفرمایید.
نخ‌های نسوز را از الیافی با جنس گوناگون و در ابعاد و ضخامت‌های مختلفی تولید می‌کنند که هر کدام، ویژگی‌های خاص خود را داشته و برای کاربردهای متفاوتی مناسب هستند. با این حال، یکی از مواد نسوزی که نمی‌توان نخ‌های نسوز را بدون آن متصور شد، الیاف شیشه یا فایبرگلاس است. این الیاف، از آن‌جا که از کمترین مقدار ضریب رسانایی حرارتی برخوردار هستند، نقش بسزایی در بهبود خواص عایق بندی نخ‌های نسوز و کارآمد شدن آن‌ها دارند.
نخ‌های نسوز را در چند گروه کلی قرار می‌دهند که البته هر کدام از آن‌ها می‌توانند با توجه به نیازهای موجود و دما و فشار محیط، در ترکیب با مواد نسوز دیگر و یا افزودن سیم، تقویت شوند:
-    نخ نسوز آزبست: این ماده نسوز، جزو قدیمی‌ترین مواد به کار رفته در صنعت عایق بندی می‌باشد. به کارگیری آزبست در تولید مواد نسوز، از قرن نوزدهم آغاز گردید و تا اواخر قرن بیستم، بسیار مرسوم بود. اما در آن سال‌ها، گزارشات متعددی از بروز بیماری‌های خطرناک ریوی از افراد در تماس با آزبست، به دست پزشکان رسید و باعث انجام مطالعات گسترده‌ای در این زمینه گردید. آگاهی از سمی بودن غبار آزبست و صدمات جبران ناپذیر آن به سلامتی انسان و تخریب محیط زیست، باعث گردیده تا امروزه به کارگیری آن در صنعت، بسیار محدود شده و تنها در شرایطی مجاز اعلام گردد که در تماس مستقیم با انسان‌ها نباشد. در چنین شرایطی، متخصصین تلاش می‌کنند تا به مواد نسوز جایگزینی برای آزبست دست پیدا کنند که تحمل حرارتی و خواص فیزیکی و شیمیایی مشابهی داشته باشند و یا از آن بهتر باشند.
-    نخ نسوز فایبرگلاس: همان گونه که پیش‌تر ذکر شد، الیاف فایبرگلاس یا شیشه، جزو لاینفک نخ‌های نسوز هستند. این محصول با تنوع گسترده‌ای در ضخامت و ابعاد تولید می‌گردد که هم در نوع تابیدگی و هم در تقویت آن موثر است. برای مثال، در صورت اهمیت انعطاف پذیری بالا در محصول نهایی، رشته‌های الیاف شیشه یا فایبرگلاس، با انسجام کمتری تابیده می‌شود؛ و اگر استحکام نخ‌ها در اولویت باشد، تابیدن را منسجم‌تر انجام می‌دهند. از سوی دیگر، اگر قصد افزایش برخی ویژگی‌ها از جمله مقاومت فیزیکی و حرارتی را داشته باشیم، می‌توان از سیم‌های استیل یا فولاد در بین الیاف استفاده نمود. گاهی نیز، نخ‌های نسوز فایبرگلاس را با لایه‌ای از لاستیک سیلیکونی می‌پوشانند تا در برابر جرقه، شعله، پاشیده شدن مواد مذاب و آلودگی‌های شیمیایی و حرارتی مقاوم گردد. نخ نسوز فایبرگلاس، مقامت حرارتی خوبی تا 540 درجه سانتیگراد دارد و به همین دلیل، اغلب در عایق‌بندی اجاق‌های و دیگ‌ها کاربرد دارد. درصورت آغشته شدن این نخ‌ها با لاستیک سیلیکون، اگرچه برخی خواص آن بهبود می‌یابد اما تحمل حرارتی آن، به 260 درجه سانتیگراد می‌رسد.
-    نخ نسوز سرامیکی: این نخ‌ها که قادر به تحمل دماهای بالا تا 1260 درجه سانتیگراد، حتی در صورت استفاده طولانی مدت هستند، به واسطه حضور الیاف با کیفیت سرامیک، تا امروز به عنوان پر تحمل‌ترین نخ نسوز موجود در برابر گرما شناخته شده‌اند. اگرچه می‌توان این نوع از نخ‌های نسوز را در تمامی حوزه‌ها به کار گرفت اما عمده کاربرد نخ نسوز سرامیکی، در عایق بندی سیستم‌های اگزوز و دیگ‌های جوش می‌باشد. نیروگاه‌های شیمیایی، پالایشگاه‌ها، کارخانه‌های کشتیرانی، و کارخانه تولید فولاد و آلومینیوم نیز، از مزایای متعدد این ماده نسوز بهره می‌برند. نخ‌ نسوز سرامیکی، دارای استحکام بالایی بوده و مقاومت خوبی در برابر شوک حرارتی و خوردگی حاصل از مواد شیمیایی دارد.
-    نخ نسوز سیلیسی: این نخ‌های نسوز را که دارای مقاومت حرارتی منحصر به فرد تا 980 درجه سانتیگراد هستند، از الیاف تولید شده از عنصر سیلیس می‌سازند. این میزان از تحمل گرما در سیلیس، با توجه خاستگاه آن که پوسته زمین و سنگ‌های آتش‌فشانی می‌باشد، خیلی دور از ذهن نیست. نخ نسوز سیلیس را غالباً برای عایق بندی دیگ‌های جوش و بخاری‌ها برای استفاده طولانی مدت، مورد استفاده قرار می‌دهند.
لازم به ذکر است که انواع نخ‌های نسوز معرفی شده در این مقاله، یعنی نخ‌های الیاف شیشه، سرامیک و سیلیس، خواص شیمیایی خود را در دماهای بالا نیز حفظ نموده و همچنان، در برابر بیشتر مواد اسیدی و قلیایی مقاوم هستند. به همین دلیل، در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که نیاز به مقاومت شیمیایی چشمگیر در دماهای بالا باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره خرید انواع نخ‌های نسوز، در ابعاد و ضخامت‌های گوناگون، می‌توانید به وبسایت www.nasoozsp.com مراجعه نموده و یا با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی