آفتاب

علائم تنبلی تخمدان در بانوان چیست؟



در صورت مشاهده علائم تنبلی تخمدان، بهتر است در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید. در این نوشته نگاهی دقیق‌تر به تنبلی تخمدان و نشانه‌های آن می‌اندازیم.

دستگاه تولیدمثل خانم‌ها شامل اندام‌های مختلفی است که سازوکاری پیچیده دارند. تخمدان‌ها قسمتی از سیستم تولیدمثل خانم‌ها هستند که وظایف مختلفی را انجام می‌دهند. یکی از این وظایف تولید هورمون‌های زنانه و ایجاد و آزادسازی تخمک است. بنابراین ناهنجاری در کارکرد این اندام می‌تواند موجب تغییرات بدنی و روانی، و اختلال در توان تولیدمثلی خانم‌ها شود. یکی از عارضه‌های رایجی که امروزه خانم‌ها به آن دچار می‌شوند، تنبلی تخمدان است.
در صورت مشاهده علائم تنبلی تخمدان، بهتر است در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید. می‌توانید با استفاده از سامانه مشاوره پزشکی اینترنتی دکتر ساینا، به شکل آنلاین یا تلفنی با بهترین پزشک فوق‌تخصص و متخصص مشورت کنید. می‌توانید با دکتر زنان آنلاین دکتر ساینا علائم تنبلی تخمدان را در میان بگذارید و به سلامت بدنتان کمک کنید. در این نوشته نگاهی دقیق‌تر به تنبلی تخمدان و نشانه‌های آن می‌اندازیم.

تنبلی تخمدان چیست؟

مشخص کردن علائم تنبلی تخمدان مهم و ضروری است اما بیایید یک قدم عقب‌تر برداریم و ببینیم دقیقاً تنبلی تخمدان چیست. تنبلی تخمدان عارضه‌ای هورمونی است که معمولاً می‌تواند خانم‌هایی که در سن باروری هستند را درگیر کند (در گروه سنی 14 تا 44 سال بیشتر دیده می‌شود).
تقریباً یک‌چهارم خانم‌ها در دوره‌ای از زندگی خود به این عارضه دچار می‌شوند. اما به دلیل اینکه بیشتر افراد با علائم تنبلی تخمدان آشنا نیستند، 70 درصد مبتلایان بدون تشخیص باقی می‌مانند. تنبلی تخمدان باعث می‌شود تعادل هورمون‌ها به هم بخورد، هورمون‌های مردانه (مخصوصاً تستوسترون) در بدن افزایش پیدا کرده و دوره‌های قاعدگی خانم‌ها نامنظم شود. میزان بالای هورمون مردانه از آزاد شدن تخمک و شروع دوره‌ی تخمک‌گذاری و قاعدگی جلوگیری می‌کند.
 تنبلی تخمدان
هنوز علت اصلی ایجاد شدن علائم تنبلی تخمدان مشخص نشده است. اما عوامل مختلفی می‌توانند خطر ابتلای افراد به این دغدغه را افزایش دهند. یکی از مهم‌ترین عامل‌ها، ژنتیک است. پژوهش‌ها مشخص کرده است که در برخی از خانواده‌ها افراد بیشتری به تنبلی تخمدان دچار می‌شوند. علاوه بر این، حدود هفتاد درصد افرادی که علائم تنبلی تخمدان را نشان می‌دهند، نسبت به انسولین مقاومت دارند. به زبان ساده‌تر، سلول‌های بدن این افراد نسبت به میزان عادی هورمون انسولین بی‌حس شده است و نمی‌تواند گلوکز خون را دریافت کند. برای تامین قند سلول‌ها، بدن میزان بیشتری انسولین تولید می‌کند و سطح بالای انسولین عاملی است که می‌تواند موجب ایجاد تنبلی تخمدان شود. بنابراین بسیاری از متخصصان به شکل غیرمستقیم دلیل ایجاد شدن علائم تنبلی تخمدان را چاقی و اضافه وزن می‌دانند.
از آنجایی که هورمون‌های تولیدشده توسط تخمدان‌ها بر روی بسیاری از اندام‌های بدن تاثیر می‌گذارند، اختلال در عملکرد آن‌ها می‌تواند موجب مشکلات متعددی شود. بنابراین بهتر است در صورت مشاهده تغییر در بدنتان، با یک پزشک زنان باتجربه مشورت کنید.

با علائم تنبلی تخمدان آشنا شوید

علائم تنبلی تخمدان ممکن است همراه با اولین قاعدگی ایجاد شوند یا در صورت تغییر وزن فرد ظاهر شوند. نشانه‌های رایج شامل این موارد هستند:
•    دوره‌های قاعدگی نامنظم:
رها نشدن تخمک‌ها از تخمدان باعث می‌شود دوره‌های قاعدگی متوقف شوند. بعضی از خانم‌هایی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند حتی کمتر از هشت دوره‌ی قاعدگی در سال را تجربه می‌کنند.
•    خونریزی شدید:
از آنجایی که دوره‌های قاعدگی رخ نمی‌دهند، بافت رحم سنگین شده و خونریزی قاعدگی‌ها شدیدتر می‌شود.
•    رویش موها:
از علائم تنبلی تخمدان رویش موهای زائد است که در دو سوم خانم‌های مبتلا به این عارضه دیده می‌شود. هورمون تستوسترون باعث کلفت شدن موهای صورت و سینه‌ی این مبتلایان می‌شود.
•    ایجاد شدن آکنه:
هورمون‌های مردانه باعث می‌شوند پوست از حالت عادی چربی بیشتری تولید کند. همین قضیه باعث ایجاد شدن جوش در قسمت‌های مختلف پوست می‌شود.
•    اضافه‌وزن:
متخصصان مطمئن نیستند که اضافه وزن از علائم تنبلی تخمدان است یا باید به عنوان علتی برای ایجاد آن در نظر گرفته شود. اما هشتاد درصد مبتلایان به تنبلی تخمدان دارای درصدی از اضافه‌وزن هستند.
•    تیره شدن پوست:
این عارضه می‌تواند پوست را کدر کند یا لکه‌های تیره‌ای در گردن و شکم ایجاد نماید.
 تنبلی تخمدان
علاوه بر مواردی که به عنوان علائم تنبلی تخمدان ذکر کردیم، این عارضه می‌تواند تاثیرات دیگری نیز بر بدن داشته باشد:
•    ناباروری:
برای باردار شدن، باید تخمک از تخمدان‌ها آزاد شود. اگر این آزادسازی به شکل منظم اتفاق نیفتد، شانس بارداری کاهش پیدا می‌کند.
•    آپنه خواب:
اضافه وزن و مبتلا بودن به تنبلی تخمدان می‌تواند موجب ایجاد آپنه خواب شود. در این موقعیت‌ها تنفس فرد در طول خواب متوقف می‌شود و فرد بیدار می‌شود.
•    افسردگی:
یکی دیگر از مهم‌ترین علائم تنبلی تخمدان، افسردگی است. تغییرات هورمونی و نشانه‌های دیگر این عارضه می‌توانند تاثیر منفی بر خلق‌وخوی فرد داشته باشند و باعث ایجاد افسردگی و اضطراب شوند.
به طور کلی می‌توان گفت هورمون‌ها مدیریت بدن و روان ما را به عهده دارند. به همین دلیل عدم توازن در عملکرد هورمونی می‌تواند تاثیرات منفی مختلفی داشته باشد. از آنجایی که در بسیاری از اوقات علائم تنبلی تخمدان تشخیص داده نمی‌شود، این عارضه می‌تواند تاثیر منفی عمیقی برای فرد به همراه داشته باشد. بنابراین به خانم‌ها توصیه می‌شود به شکل منظم با متخصص زنان مشورت کنند. پزشکان فوق‌تخصص و متخصص زنان و زایمان دکتر ساینا می‌توانند برای داشتن سلامت جسمانی و روانی به شما کمک کند.





وبگردی