آفتاب

فولاد چیست، انواع آن کدام است و ایران در تولید آن چه جایگاهی دارد؟



فولاد نامی برای آلیاژهایی گوناگونی است که عنصر اصلی آن‌ها را آهن تشکیل می‌دهد. پس فولاد، آلیاژی از آهن است. کربن مهم‌ترین ماده آلیاژی فولاد محسوب می‌شود. در انواع مختلف فولاد، مواد آلیاژی دیگری نیز به میزان کم و زیاد به کار برده می‌شود اما کربن عنصر همیشگی است.

خواص فولاد به درصد کربن به کار رفته در آن بستگی دارد. بعد از آن، عناصر آلیاژی دیگر و عملیات حرارتی هم در خواص فولاد اثرگذارند.
آهن خام سفید را با مقدار قراضه آهن ذوب می‌کنند تا برخی از ناخالصی‌های آن خارج شود و فولاد به دست آید.
نیمی از تولید کنونی فولاد در دنیا از آهن قراضه است. فولاد از پرمصرف‌ترین فلزات آهنی است.
 شاید برایتان جالب باشد که بدانید فولاد یکی از بیشترین مواد تولید شده توسط انسان است و سالانه تقریباً بیش از ۱٫۶میلیارد تن از این ماده در سراسر جهان تولید می‌شود.
 استفاده از فولاد به دلیل استحکام و کشش نهایی بالای آن است. قیمت نسبتاً پایین آن نسبت به آلیاژها و فلزات دیگر هم در این کاربرد بالا، نقش دارد.
در صنایع مختلفی از قبیل ساختمان، سازه‌های زیرساختی، ابزارآلات، کشتی‌، قطار، خودرو، ماشین‌آلات، تجهیزات و سلاح‌های نظامی از فولاد استفاده می‌شود.
میزان کربن موجود در فولاد ممکن است بین ۳ تا ۵/۱درصد در تغییر باشد و در موارد محدودی نیز به ۲۵/۲درصد برسد.
 آلیاژهای آهنی که کمتر از ۳درصد کربن دارند، آهن نامیده می‌شوند.
 آلیاژهایی که بیش از ۵/۱درصد کربن دارند، چدن نامیده می‌شوند و فرم خام آن را نیز آهن خام می‌نامند.
آلیاژی که کمتر از ۵۰درصد آهن داشته باشد، فولاد نامیده نمی‌شود.
فولاد را می‌توان از نظر ترکیبات شیمیایی و شکل ظاهری طبقه‌بندی کرد.
طبقه بندی فولادها براساس ترکیبات شیمیایی
فولادهای کربنی
 پرمصرف‌ترین نوع فولاد که شامل آهن و حداکثر ۱درصد کربن است.
فولاد کربنی با توجه به درصد کربن موجود در آن به سه گروه زیر طبقه‌بندی می‌شود:
•    فولاد کم‌کربن با ۲۵/۰درصد کربن و کاربرد مهندسی و سازه؛
•    فولاد با کربن متوسط با ۲۵/۰ تا ۷/۰درصد کربن و کاربرد در قطعات متحرک؛
•    فولاد پرکربن با ۷/۰ تا ۱درصد و به ندرت تا ۵/۱درصد کربن و کاربرد در ابزار مهندسی و تولید سکه.
 تفاوت اصلی این نوع از فولادها در سهولت ماشین‌کاری، جوشکاری، مقاومت در برابر از هم گسیختن، سختی و چند ویژگی‌ دیگر است.
فولادهای آلیاژی
فولاد آلیاژی هم ترکیب کربن  را دارد ولی عناصر شیمیایی دیگری به آن اضافه شده که خصوصیات تازه‌ای به آن می‌افزاید. سختی، استحکام و افزایش مقاومت در مقابل خوردگی تعدادی از ویژگی‌های فولادهای آلیاژی است.
فولاد آلیاژی منگنزدار، فولاد آلیاژی کروم‌دار، فولاد آلیاژی کروم‌مولیبدن، فولاد آلیاژی نیکل‌کروم‌مولیبدن، تعدادی از فولادهای آلیاژی پرکاربردتر هستند.
فولاد زنگ‌نزن
همان فولاد معمولی که ورقه نازکی از ضدرنگ روی آن قرار داده شده است. عنصر کروم مهم‌ترین ماده فلزی است که همراه با آهن، کربن، منگنز و سیلیس در تولید فولاد زنگ‌نزن به کار می‌رود.
از فلزات مختلف دیگر نیز به تنهایی و ترکیبی، در تهیه فولاد زنگ‌نزن استفاده می‌شود. از این فولاد در ساخت قطعات موتور جت، وسایل و لوازم شیمیایی، کارد و چنگال، انواع لوازم پخت و پز و انواع دستگاه‌های مخصوص برش استفاده می‌شود.
 فولاد
نقش فولاد در توسعه کشورها
فولاد صنعتی است که نقش پررنگی در رشد و توسعه کشورهای پیشرفته صنعتی داشته است. اهمیت آهن‌آلات در توسعه کشورها به حدی است که مصرف آن یکی از شاخص‌های اصلی توسعه محسوب می‌شود.

تولید فولاد در ایران

تولید فولاد میانی کشور در سال ۹۸ با رشد ۱۰درصدی نسبت به سال ۹۷، به ۲۷میلیون‌و۲۴۰هزار تن رسید. با این افزایش ظرفیت، ایران در جایگاه دهم کشورهای تولیدکننده فولاد قرار گرفته‌است. ایران قصد دارد در افق ۱۴۰۴ این رقم را به ۵۵میلیون تن در سال برساند.
 فولاد
یکی از صنایع وابسته به فولاد در کشور صنعت میلگرد است. شرکت نورد فولاد آیین صنعت، تولیدکننده باکیفیت‌ترین میلگرد ساده صنعتی، مواد اولیه بسیاری از صنایع داخلی را فراهم می‌کند.
برای آگاهی از قیمت میلگرد ساده ساخته شده از انواع فولاد آلیاژی و اطلاعات خرید میلگرد ساده، مشاوره درباره نوع مناسب آن برای کاربرد شما و سؤالات مشابه با کارشناسان ما در آیین صنعت تماس بگیرید.





وبگردی