آفتاب

ورق کلینگریت



ورق‌های نسوز، بیشتر برای تولید واشر مورد استفاده قرار می‌گیرند. واشرها، به‌عنوان یک عایق قوی بین لوله‌ها و یا قطعات ماشین‌آلات به‌کار گرفته می‌شود. ا

ماده اصلی در تولید ورق کلینگریت، پودر آزبست می‌باشد اما به‌منظور شکل‌پذیری راحت‌تر و انعطاف‌پذیری بیشتر، از رزین‌های لاستیکی هم در آن استفاده می‌شود.
همان‌گونه که می‌دانید، ورق‌ نسوز، از پرکاربردترین مواد به‌کار گرفته شده در صنایع مختلف و در عین حال، یکی از کم‌هزینه‌ترین عایق‌‌های صنعتی می‌باشند. از ورق‌های نسوز، به عنوان مانع فیزیکی، برای جلوگیری از خروج مایعات از محل اتصال قطعات استفاده می‌شود. آن‌ها، بین دو قسمت یک قطعه صنعتی که می‌تواند عامل نشتی باشد، قرار گرفته و مانع از خروج سیالات از آن می‌شوند. علاوه بر این، ورق‌های نسوز، فشار بین دو قطعه تحت فشار را نیز کنترل می‌کنند.
از همین رو، ورق‌های نسوز، بیشتر برای تولید واشر مورد استفاده قرار می‌گیرند. واشرها، به‌عنوان یک عایق قوی بین لوله‌ها و یا قطعات ماشین‌آلات به‌کار گرفته می‌شود. این امر، واشرها را به یکی از اصلی‌ترین اجزای اساسی صنعت عایق‌بندی جهان تبدیل کرده است. نباید فراموش کرد که برای دست‌یابی به یک عایق‌بندی مطلوب، توجه به نوع ورق نسوز و وجود تناسب میان استحکام و انعطاف پذیری ورق با دما و فشار موجود در محیط بسیار حائز اهمیت است. امروزه خریداران، طبق نیاز و زمینه کاری خود، انتخاب‌های فراوانی از ورق نسوز مناسب را در دسترس دارند. یکی از این انتخاب‌ها که به‌واسطه ویژگی‌ها و مواد سازنده‌اش، قابل به‌کارگیری در حوزه‌های خاصی از صنعت است، ورق کلینگریت می‌باشد.
برای تهیه ورق کلینگریت، پودر آزبست را با رزین‌های لاستیکی همچون NBR، SBR و NR ترکیب می‌نمایند. ورق‌های کلینگریت، که با نام‌ ورق ویکتوریا نیز شناخته می‌شود، در چهار نوع مختلف به بازار عرضه می‌گردند: سیم‌دار، سیم‌دار گرافیتی، بدون سیم، بدون سیم گرافیتی.
آزبست از قرن 19، به‌طور گسترده‌ای در موتورها و صنایع سنگین مورد استفاده قرار می‌گرفت. در طول قرن بیستم، تولیدکنندگان زیادی با مخلوط کردن آن در بسیاری از مصالح ساختمانی و حتی بافتن آن به طناب و پارچه، از طبیعت منحصر به‌فرد الیاف بادوام آن بهره برده‌اند. دستیابی به شیوه‌ای برای ساخت واشرهای نرم، با فشرده‌ نمودن الیاف آزبست و مقاومت چشمگیر آن در برابر روغن، آب، دما و فشار بالا موجب شد تا این ماده به‌سرعت، به انتخاب اول برای آب‌بندی دیگ‌های جوش، سیستم‌های آبی گرم، پالایش نفت و غیره تبدیل شود. ظاهر عجیب و شمشیری شکل الیاف در هم تنیده الیاف آزبست در زیر میکروسکوپ به سادگی قابل رویت است. تراکم بالای الیاف این ماده نسوز، موجب انسجام بالا و کاهش چشم‌گیر اتلاف انرژی و از سوی دیگر، نفوذناپذیری بالای آن می‌شود.
اما در اواخر قرن بیستم، گزارشات مردمی درمورد بروز بیماری‌های تنفسی افزایش یافت و تحقیقات پزشکی، نشان از ابتلای افرادی که در تماس با مواد حاوی آزبست بوده‌اند، به بیماری‌های گوناگون از جمله سرطان ریه داشت. مطالعات متعاقب این گزارش‌ها، آگاهی و حساسیت گسترده جامعه جهانی نسبت به اثرات منفی آزبست بر سلامت انسان و محیط زیست را به‌دنبال داشت و مشخص شد زمانی که آزبست بریده شده یا آسیب می‌بیند، فیبرهایی را با ابعاد میکروسکوپی در هوا آزاد می‌کند که می‌توانند به‌طور دائمی در ریه‌های فرد قرار گرفته و به‌مرور زمان، موجب بروز بیماری ریوی بشود.
درنتیجه، به‌کارگیری آزبست در بسیاری از صنایع، ممنوع گردیده و دانشمندان، به جستجوی جایگزین‌هایی مقرون‌ به‌صرفه و با تحمل حرارت مشابه آزبست پرداختند. البته همان‌گونه که می‌توان حدس زد، ممنوعیت استفاده از آزبست در تمامی صنایع، با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌فرد آن، تقریباً غیرممکن است. به‌همین علت، استفاده از آزبست، تنها درصورتی مجاز اعلام شد که در تماس مستقیم با انسان نباشد؛ یعنی مکان‌های از جمله موتورخانه‌ها، کوره‌ها و دیگ‌های بخار.
برای تولید ورق کلینگریت، ابتدا نخ آزبست را به پودر تبدیل می‌نمایند و به‌منظور مهار غبار سمی آن، مقداری روغن سیلیکون به آن اضافه می‌نمایند. افزودن روغن سیلیکون به پودر آزبست، علاوه بر مهار غبار سمی، اصطحکاک را نیز به‌شدت در این محصول کاهش می‌دهد. نتیجه این فرایند، خمیری سفید رنگ خواهد بود که بسیار شکننده می‌باشد. برای برطرف نمودن این شکنندگی، یکی از انواع رزین‌های لاستیکی را به خمیر اضافه می‌کنند. این رزین‌ها علاوه بر انعطاف پذیر نمودن ورق نسوز، موجب افزایش مقاومت حرارتی و فشار در آن می‌گردند. در مرحله بعدی، خمیر ترکیب شده با روغن سیلیکون و رزین‌های لاستیکی را در کوره‌ای با دمای 500 درجه سانتیگراد قرار می‌دهند تا مواد به‌خوبی در آن با هم ترکیب شوند. سپس، خمیر را تا 100 درجه سانتیگراد سرد نموده و به دستگاه مخصوص می‌فرستند تا پرس شود.
انواع سیم‌دار این محصول، استحکام و تحمل فشار بالاتری نسبت به ورق‌های بدون سیم دارد. همچنین، گاهی برای افزایش مقاومت حرارتی ورق کلینگریت، سطح آن را با لایه‌ای از گرافیت می‌پوشانند.

برای تهیه ورق کلینگریت سیم‌دار، تنها تفاوت در مرحله پرس می‌باشد. به‌این صورت که پیش از این مرحله، لایه‌هایی از سیم‌های اینکل، استیل و یا فولادی را در سطح ورق پخش می‌نمایند.
ترکیب آزبست، با روغن سیلیکون و رزین‌های لاستیکی، موجب بروز ویژگی‌های قابل توجهی در ورق کلینگریت می‌گردد. تراکم الیاف این محصول بالا بوده و تحمل حرارتی آن در بازه منفی 100 تا مثبت 550 درجه سانتیگراد قرار دارد. این دما در ورق کلینگریت سیم‌دار، به 600 درجه سانتیگراد می‌رسد. یکی از مزایای استفاده از ورق کلینگریت، حفظ ثبات ابعادی در دمای زیر صفر می‌باشد. همچنین، مقاومت فشار در این نوع از ورق‌های نسوز، مطلوب و  6 مگا پاسکال در نوع بی‌سیم و 10 مگاپاسکال در نوع سیم‌دار گزارش شده است. مقاوم این ورق‌ها در برابر اشعه ماورابنفش، آب سرد و گرم، بخار، روغن، الکل، آتش و حرارت مستقیم، گاز، اسید و مواد نفتی، و همین‌طور عملکرد مطلوب در محیط‌های نیمه اسیدی از دیگر دلایل کاربرد گسترده ورق کلینگریت در زمینه‌های متفاوت گردیده است.
تولید و ساخت انواع واشر و عایق‌های آب‌بندی در صنایع نفتی، گازی و پتروشیمی، یکی از حوزه‌های وسیع به‌کارگیری ورق کلینگریت می‌باشد. عایق‌کاری در محیط‌های حاوی روغن یا آب داغ، و نیروگاه‌ها از دیگر کاربردهای این نوع از ورق‌های نسوز می‌باشد.
ورق کلینگریت، در ضخامت‌های گوناگون بین 0.5 تا 6 میلیمتر تولید شده و ابعاد آن معمولاً 150 در 150 سانتیمتر می‌باشد.
شرکت‌های مختلفی این نوع از ورق‌های نسوز را تولید می‌کنند که از آن جمله می‌توان کلینگر، فرنزلیت، اکسترا و بروگمن را نام برد. درواقع، از آن‌جا که نخستین شرکت تولید کننده این ورق نسوز، کلینگر بود، آن را با نام همین شرکت، به ‌نام ورق کلینگریت می‌نامند.
پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله ورق کلینگریت در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی