آفتاب

نوار فایبرگلاس



شاید بتوان تفاوت عمده نوارهای نسوز و پارچه‌ نسوز را در ابعاد آن‌ها دانست. چنان که علیرغم شباهت ظاهری بسیار بین نوارها و پارچه‌های نسوز، عرض این نوارها، غالباً به بیش از 20 سانتیمتر نمی‌رسد.

 نوار فایبرگلاس، یکی از انواع محبوب نوار نسوز در بین صنایع و جایگزین مناسبی برای نوار آزبست به‌شمار می‌آید و به نام نوار برزنتی یا ابریشمی هم شناخته می‌شود. این نوارها، پارچه‌ای باریک و با لبه‌های بافته شده هستند که از باز شدن آن‌ها در طول مدت استفاده جلوگیری می‌کند. نوار فایبرگلاس، از نخ نسوز الیاف شیشه بافته می‌شود. این نوار نمی‌سوزد و برای استفاده مداوم در دمای 1000 درجه فارنهایت (معادل540 درجه سانتیگراد) مناسب است.
شاید بتوان تفاوت عمده نوارهای نسوز و پارچه‌ نسوز را در ابعاد آن‌ها دانست. چنان که علیرغم شباهت ظاهری بسیار بین نوارها و پارچه‌های نسوز، عرض این نوارها، غالباً به بیش از 20 سانتیمتر نمی‌رسد. مقاومت مکانیکی در نوارهای نسوز اهمیت بالایی دارد؛ بنابراین، برای رسیدن به استحکام مطلوب، از روش‌های مختلفی برای بافت نوارهای نسوز استفاده می‌شود که شامل بافت تار و پودی، ساتین و مورب است.
نوار فایبرگلاس، که با نام‌های نوار نسوز الیاف شیشه، نوار نقاله نسوز و نوار برزنتی نسوز نیز شناخته می‌شود، جزو پرطرفدار‌ترین نوارهای آب‌بندی موجود در بازار می‌باشد. این نوار نسوز غیرسمی، با استحکام و مقاومت مکانیکی بالا و تحمل حرارتی خیره کننده خود، جایگزین مناسبی برای نوار نسوز آزبست گردیده است.
نوارهای نسوز فایبرگلاس می‌توانند دماهای بالا را تا حدود 450 و 600 درجه سانتیگراد (بسته به مواد نسوز ترکیب شده با آن‌ها) تحمل نمایند. این مقاومت حرارتی بالا، نوارهای نسوز فایبرگلاس را مناسب دوخت و تولید تجهیزات نسوز، از جمله دستکش و لباس آتش‌نشانی نموده است.
استفاده از الیاف فایبرگلاس یا شیشه در تولید مواد نسوز، از اوایل قرن بیستم و همزمان با ممنوعیت استفاده عمومی از آزبست مرسوم شد. الیاف فایبرگلاس، در شش گروه تقسیم‌بندی می‌شوند که هر کدام، ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند:
ای‌گلس (E-Glass): این نوع از الیاف فایبر، برای کاربردهای عمومی همچون عایق‌بندی اگزوز ماشین مناسب است.
آر گلس (R-Glass): خواص مکانیکی بهتر این نوع از الیاف شیشه نسبت به نوع ای‌گلس، موجب گردیده تا آن‌ را برای تهیه کامپوزیت‌های ساختمانی به‌کار بگیرند.
اس‌گلس (S-Glass): خواص مکانیکی این نوع از الیاف فایبر، از دو نوع قبلی بهتر بوده و آن را مناسب تولید کامپوزیت‌های مهندسی کرده است.
سی‌گلس(C-Glass): این نوع از الیاف فایبر، با مقاومت شیمیایی بالای خود، گزینه‌ای دلخواه برای محیط‌های آزمایشگاهی است.
ای‌سی‌آر گلس (ECR-Glass): مزیت این عضو از خانواده الیاف فایبر، مقاومت عالی در مقابل اسیدها است و به‌همین دلیل، آن را در کارخانجات تولید مواد شوینده به‌کار می‌گیرند.
ای‌آر گلس (AR-Glass): از آن‌جا که این نوع از الیاف فایبرگلاس، از مقاومت مطلوبی در برابر اسیدها و بازها برخوردار است، کاربرد عمده آن در حوزه داروسازی است.
برای تولید نوار فایبرگلاس، از نوع ای‌گلس یا سی‌گلس استفاده می‌شود و سپس لبه آن با نخ پلی‌استر قفل می‌گردد.
آنچه موجب محبوبیت فایبرگلاس در اواخر قرن بیستم گردید، همزمانی با محدودیت استفاده از ماده نسوز آزبست در صنعت بود. در این دوره، گزارشات متعدد ابتلای افرادی که با آزبست در تماس بودند، به بیماری‌های خطرناکی همچون آزبستوز یا سرطان ریه، موجب حساسیت جامعه جهانی نسبت به مضرات آزبست برای سلامت انسان و صدمات آن به محیط زیست گردید. در پی آن، استفاده از آزبست تنها درصورتی مجاز دانسته شد که در تماس مستقیم با انسان و یا محیط زیست نباشد. فایبرگلاس که تحمل حرارتی یکسانی با آزبست داشت، به سرعت به‌عنوان جایگزینی دوستدار محیط‌زیست برای آزبست شناخته شد. البته وجود ویژگی‌های دیگری از جمله قیمت مقرون به‌صرفه، استفاده آسان، انتقال حرارت مطلوب و انسجام بالای الیاف نیز در این خوش‌اقبالی بی‌تاثیر نبود.  
نوار فایبرگلاس، بافتی باریک و ساده دارد که از الیاف شیشه تقویت شده با سیلیکات صنعتی بافته می‌شود و دارای تحمل حرارتی و مقاومت مکانیکی بالایی است. نوع بافت این نوار، براساس نیاز موجود، برای افزایش استحکام نوار فایبرگلاس، به‌صورت تاروپودی یا ساتین می‌باشد. این نوارهای ضخیم، برای عایق‌بندی لوله‌های باریک و پیچیده مانند لوله‌های اگزوز ایده‌آل است. می‌توان به‌منظور تقویت برخی ویژگی‌های مثبت و یا نیاز به کارکردهای خاص، نوار فایبرگلاس رنگی، نوار فایبرگلاس پشت چسب‌دار و نوار فایبرگلاس فویل‌دار نیز تولید کرد.
نوار فایبرگلاس، در سه نوع مختلف تولید می‌گردد:
1. نوار فایبرگلاس ساده؛ این نوع از نوار فایبرگلاس، دارای تحمل حرارتی 650 درجه سانتیگراد خواهد بود.
2. نوار فایبرگلاس چسب‌دار؛ گاهی یک‌روی نوار نسوز ابریشمی را چسب‌دار می‌نمایند. در چنین شرایطی، مقاومت حرارتی سمتی که چسب دارد، 300 درجه سانتیگراد می‌باشد اما سمت دیگر، همان مقاومت 650 درجه را خواهد داشت.
3. نوار فایبرگلاس فویل‌دار؛ در این نوع از نوار فایبرگلاس، یک لایه آلومینیوم روی نوار کشیده می‌شود تا علاوه بر تقویت میزان استحکام و مقاومت مکانیکی این نوار نسوز، مقاومت حرارتی آن تا 700 درجه ارتقا پیدا کند.
مقاومت حرارتی نوارهای نسوز فایبرگلاس را به‌طور متوسط تا 550 درجه سانتیگراد در نظر می‌گیرند. اگرچه مقاومت حرارتی این نوار برای استفاده مداوم، بسته به نوع الیاف فایبرگلاس در آن، حدود 450 (سی‌گلس) تا 600 (ای‌گلس) درجه سانتیگراد در نظر گرفته می‌شود. چسب‌دار نمودن نوارها و یا تقویت آن‌ها با فویل آلومینیومی نیز در کاهش یا افزایش تحمل حرارتی نوارهای نسوز فایبرگلاس نقش دارد.  این نوارها در دمای زیر صفر هم ثبات ابعادی خود را حفظ می‌نمایند. نوارهای نسوز شیشه، از انعطاف پذیری عالی، و مقاومت کششی و سایشی بالایی برخوردارند و این مزیت، آن‌ها را تبدیل به عایق‌بندی عالی در دمای بالا می‌نماید. از دیگر ویژگی‌های این نوارهای نسوز، می‌توان به مقاومت در برابر اشعه مادون قرمز و فرا بنفش و خوردگی شیمیایی، استحکام بالا و دمای ذوب بالا در حدود 850 درجه سانتیگراد اشاره کرد.
نوار فایبرگلاس یا ابریشمی، عموماً برای عایق‌بندی در محیط‌هایی با درجه حرارت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. از میان کاربردهای فراوان این نوارهای نسوز در میان صنایع گوناگون، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
-    تولید تجهیزات نسوز؛ مانند لباس و دستکش آتش‌نشانی
-    آب‌بندی مخازن
-    صنعت پتروشیمی و مخازن سوختی
-    عایق‌بندی شفت‌ها
-    تولید نوار نقاله نسوز
-    استفاده در پکینگ حرارتی نیروگاه‌ها
-    عایق حرارتی در اگزوز خودرو
-    آب‌بندی ماشین‌آلات الکتریکی
-    عایق‌بندی تاسیسات ساختمانی
-    واشر و آب‌بندی حرارتی
-    محافظت از شیلنگ‌ها، کابل‌ها و غیره از گرما
نوارهای نسوز فایبرگلاس در عرض‌های مختلفی بین 3 تا 10 سانتیمتر و ضخامت‌ 1 تا 3 میلیمتر تولید و وارد بازار می‌گردد.
پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله نوار فایبرگلاس در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی