آفتاب

نوار سرامیک فایبر



نوار نسوز، که با نام نوار نقاله هم شناخته می‌شوند، اگرچه از لحاظ ظاهری، شباهت بسیاری به پارچه‌ نسوز دارند اما از نظر ابعاد متفاوت بوده و عرض نوارهای نسوز، اغلب به بیش از 20 سانتیمتر نمی‌رسد.

نوار سرامیک فایبر، به صورت پارچه‌ای باریک است که از الیاف سرامیکی بر پایه آلومینو سیلیکات با مقاومت حرارتی بسیار بالا تولید و با الیاف فایبرگلاس تقویت می‌گردد. این محصول کارآمد، سفید رنگ و بدون بو است و مناسب به‌کارگیری در محیط‌هایی با دمای بالا تا 2300 درجه فارنهایت (معادل 1260 درجه سانتیگراد) است. البته دمای کار با این نوار برای استفاده مداوم، 1800 درجه فارنهایت (معادل 980 درجه سانتیگراد) در نظر گرفته شده است.
نوار نسوز، که با نام نوار نقاله هم شناخته می‌شوند، اگرچه از لحاظ ظاهری، شباهت بسیاری به پارچه‌ نسوز دارند اما از نظر ابعاد متفاوت بوده و عرض نوارهای نسوز، اغلب به بیش از 20 سانتیمتر نمی‌رسد. باید در نظر داشت که نوارهای نسوز در ابتدا خشک و سخت هستند و برای استفاده، باید اول آن‌ها را با آب خیس نموده و یا به ماده مخصوصی اغشته کنیم تا انعطاف پذیر و قابل استفاده برای آب‌بندی قطعات شود. بعد از نرم شدن، می‌توان نوارهای نسوز را بدون نگرانی از خالی ماندن فضاهای خالی، به دور قطعات پیچید تا کاملاً به آن‌ها بچسبند. نوارهای نسوز، به مرور خشک شده و درنهایت، تبدیل به یک ساختار کامپوزیتی مقاوم و محکم می‌گردند. بیشترین موادی که غالباً در تولید نوارهای نسوز مورد استفاده قرار می‌گیرند، سرامیک، آزبست، فایبرگلاس و آرامید هستند.
الیاف سرامیک، با نام علمی آلومینا سیلیکات، بالاترین تحمل حرارتی را در مقایسه با مواد نسوز دیگر دارند. زمانی که این مزیت، در کنار ویژگی‌های مثبت دیگری از جمله وزن کم و انعطاف‌پذیری مناسب قرار می‌گیرد، دلیل محبوبیت سرامیک در حوزه تولید پارچه‌ها و نوارهای نسوز مشخص می‌گردد.
الیاف فایبرگلاس نیز با مقاومت حرارتی بالا و خواص مکانیکی و شیمیایی منحصربه‌فرد خود، نقش مهمی در موثر بودن عملکرد نوارهای نسوز دارند. استفاده از الیاف فایبرگلاس در تهیه انواع مواد نسوز، از اواخر قرن بیستم رواج پیدا کرد. علت این محبوبیت، شاید آغاز ممنوعیت استفاده از ماده نسوز آزبست در اواخر همین سده بوده است. در اواخر قرن بیستم، افزایش موارد گزارش شده از بروز بیماری‌های تنفسی، موجب تحقیقات گسترده پزشکی گردید و مشخص شد افرادی که با مواد حاوی آزبست تماس داشته‌اند، مستعد ابتلا به بیماری‌های خطرناکی از جمله سرطان ریه و آزبستوز هستند. این امر موجب حساسیت گسترده جامعه جهانی نسبت به اثرات منفی آزبست بر سلامت انسان و محیط زیست گردید. در نتیجه این تحقیقات، پس از یک قرن محبوبیت و کاربرد فراوان در حوزه عایق‌بندی، به‌کارگیری آزبست در مکان‌هایی که در تماس مستقیم با افراد است ممنوع شده و در پی آن، دانشمندان درصدد کشف جایگزین‌های مناسب و مقرون‌به‌صرفه برای نوار آزبست برآمدند. به‌ دنبال این محدودیت‌ها، فایبرگلاس به دلیل داشتن مقاومت حرارتی بالا، مشابه آزبست، به سرعت به‌عنوان یک ماده نسوز دوست‌دار محیط زیست، جایگزین آزبست گردید. از دلایل دیگر محبوبیت فایبرگلاس در میان صنایع، می‌توان به قیمت مقرون به‌صرفه، استفاده آسان، انتقال حرارت مطلوب و انسجام بالای الیاف آن اشاره نمود.
امروزه نوار سرامیک فایبر، با دارا بودن بالاترین میزان مقاومت حرارتی در بین نوارهای نسوز، به ‌واسطه حضور سرامیک در ترکیباتش به ‌عنوان ماده اصلی، یکی از پرکاربردترین انواع مواد نسوز موجود در بازار به‌شمار می‌آید. همان‌طور که پیش‌تر عنوان شد، مقاومت حرارتی سرامیک، بیشتر از تحمل حرارتی مواد نسوز دیگر است. علاوه بر این، از آن‌جا که سرامیک و فایبرگلاس، برخلاف نوارهای آزبست، هیچ‌گونه تاثیر منفی بر سلامت انسان و محیط زیست ندارند، استفاده از این نوع از نوارهای نسوز، آینده‌ای روشن‌تر را برای نسل بعدی بشر و محیط زیست رقم خواهد زد.
در برخی مواقع، برای تقویت ویژگی‌های مثبت و بخشیدن استحکام بیشتر به نوار سرامیک فایبر، از سیم‌های استیل و یا استنلس در بافت این نوارها استفاده می‌شود و یا نوارهای نسوز را با لایه‌ای از فویل آلومینیومی می‌پوشانند. نوارهای نسوز سرامیکی ، در عرض‌های مختلف‌ بین 2 تا 10 سانتیمتر و ضخامت‌ بین 1.5 تا 3 میلیمتر تولید و روانه بازار شده و در حوزه‌های مختلفی مانند آب‌بندی و عایق بندی کوره‌ها و دیگ‌های حرارتی، صنعت پتروشیمی و اگزوزهای ماشین‌های حرارتی به‌کار گرفته می‌شوند.
از آن‌جا که انسجام الیاف، استحکام بالا و مقاومت کششی مطلوب در تولید نوار سرامیک فایبر بسیار حائز اهمیت می‌باشد، برای بافت آن، از شیوه تار و پودی استفاده می‌شود که محکم‌ترین بافت موجود برای نوارهای نسوز است. نوار سرامیک فایبر، در سه نوع مختلف، با استحکام و مقاومت حرارتی متفاوت وارد بازار می‌گردد: بدون سیم، سیم‌دار و فویل‌دار. نوع بدون سیم نوار سرامیک فایبر، همان‌گونه که پیش‌تر اشاره شده، قادر به تحمل 2300 درجه فارنهایت (معادل1260 درجه سانتیگراد) می‌باشد. گاهی این نوار نسوز را با افزودن سیم استیل یا استنلس تقویت می‌کنند تا علاوه بر ارتقای تحمل مکانیکی، مقاومت حرارتی آن تا 2336 درجه فارنهایت (معادل 1280 درجه سانتیگراد) بالا رود. همچنین، تقویت نوار سرامیک فایبر با لایه‌ای از فویل آلومینیومی، مقاومت حرارتی این محصول را تا 1372 درجه فارنهایت (معادل 1300 درجه سانتیگراد) بالا خواهد برد.
وزن نوار سرامیک فایبر، بسیار پایین است. از سوی دیگر، این نوع از نوارهای نسوز، میزان هدایت حرارتی و ذخیره گرمای کمی داشته و دارای پایداری مطلوبی در دمای بالا می‌باشد. این محصول، نه تنها ضد آتش و شعله است، بلکه مقاومت خوبی هم در برابر شوک حرارتی از خود نشان می‌دهد. مقاومت شیمیایی خوب نوار سرامیک فایبر، موجب سازگاری آن با اکثر مواد شیمیایی خورنده، و اسیدی و قلیایی (به‌جز هیدروفلوئوریک، اسیدهای فسفریک و قلیاهای غلیظ) گردیده است. استفاده از شیوه بافت تار و پودی در تولید نوار سرامیک فایبر، قدرت هندلینگ چشم‌گیری به این نوع از نوارهای نسوز داده و استحکام آن را نیز افزایش می‌دهد.
مقاومت حرارتی بالا در نوارهای نسوز سرامیک فایبر، موجب استفاده از آن برای تولید پوشش ایمنی و عایق محافظ، و همچنین دوخت انواع لباس آتش‌نشانی، دستکش و کیسه نسوز شده است. اما کاربرد اصلی این نوارهای نسوز را می‌توان آب‌بندی و عایق‌بندی قطعات عنوان نمود. درزگیری درها، دیگ‌های حرارتی و کوره‌ها، عایق‌بندی کابل، سیم، لوله، اگزوز و ماشین‌های سبک و سنگین و حتی آب‌بندی مخازن صنعتی و عایق‌بندی حرارتی و فشار بالا در تاسیسات و خطوط لوله، از جمله کاربردهای نوار سرامیک فایبر در حوزه آب‌بندی می‌باشد. تولید واشر و واشر گدازه هم از موارد دیگری‌ است که با این نوع از نوارهای نسوز تهیه می‌گردد.
پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله نوار سرامیک فایبر در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی