آفتاب

پارچه فایبرگلاس



استفاده از الیاف فایبرگلاس یا شیشه برای تولید پارچه فایبرگلاس، از اوایل قرن بیستم آغاز شده است؛ اگرچه این الیاف از سالیان گذشته برای اهداف گوناگون تولید می‌گردیده.

پارچه فایبرگلاس ، ترکیبی غیر آلی بوده که از رشته‌های شیشه، موسوم به فایبرگلاس تولید می‌گردد و امروزه به یکی از محبوب‌ترین پارچه‌های نسوز موجود در بازار تبدیل شده است.
نقطه اشتراک تمام پارچه‌های نسوز در توانایی آن‌ها در عایق‌بندی حرارتی است؛ چرا که ماده اولیه در تولید آن‌ها، نخ‌ها و الیاف نسوز می‌باشد. این منسوجات مقاوم، عایق مناسبی در برابر گرما به‌شمار می‌آیند. به‌طور کلی، پارچه‌های نسوز دارای شاخصه‌های منحصربه‌فردی هستند که مقاومت حرارتی بالا، تحمل فشار، و مقاومت در برابر سایش را می‌توان گوشه‌ای از این ویژگی‌ها برشمرد. انتشار دود کم، مقاومت شیمیایی و ثبات ابعادی بالا از دیگر مزایای استفاده از پارچه‌ نسوز در صنعت می‌باشد. تنوع زیاد انواع محتلف پارچه‌های نسوز، مشتریان را قادر می‌سازد تا براساس نیاز خود، پارچه مناسب را انتخاب کنند. پارچه‌های نسوز فایبرگلاس، یکی از گونه‌های پرطرفدار این خانواده از مواد نسوز است که با مقاومت حرارتی بالا و بی‌خطر بودن برای محیط زیست، امروزه به یکی از بهترین جایگزین‌های آزبست تبدیل شده است.
پارچه فایبرگلاس، عایق حرارتی مقاومی در برابر دما و شعله است که از فایبرگلاس نوع "ای" یا "سی" با کیفیت بالا ساخته شده است. این پارچه نمی‌سوزد و در دماهای بالا تا حدود 1000 درجه فارنهایت (معادل 537 درجه سانتیگراد) مقاومت مطلوبی از خود نشان می‌دهد. پارچه فایبرگلاس، برای محافظت از تجهیزات، سیم، کابل، شیلنگ و لوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این پارچه‌ها برای ساخت روکش تجهیزات، پرده‌های جوشکاری و پتو نسوز استفاده می‌شود. پارچه فایبرگلاس، به‌خصوص در نوع ساخته شده با سی‌گلس، در برابر بیشتر اسیدها و مواد قلیایی نیز مقاوم بوده و بسیار انعطاف‌پذیر است.  
استفاده از الیاف فایبرگلاس یا شیشه برای تولید پارچه فایبرگلاس، از اوایل قرن بیستم آغاز شده است؛ اگرچه این الیاف از سالیان گذشته برای اهداف گوناگون تولید می‌گردیده. امروزه الیاف فایبرگلاس، در شش گروه، با کارکردهای نسبتاً متفاوت تقسیم‌بندی می‌شوند که برای تولید پارچه نسوز فایبر، از نوع ای‌گلس یا سی‌گلس استفاده می‌گردد.  تفاوت عمده این دو نوع از الیاف فایبرگلاس در این است که نوع سی‌گلس، به‌واسطه مقاومت شیمیایی فوق‌العاده خود، علاوه بر مصارف عمومی، قابلیت به‌کارگیری در محیط‌های آزمایشگاهی را نیز دارد.
برای تولید پارچه فایبرگلاس، ابتدا الیاف فایبرگلاس را توسط دستگاه ریسندگی مخصوص، به‌صورت نخ‌هایی با ضخامت 0.5 میلیمتر می‌بافند و سپس به دستگاه بافت پارچه هدایت می‌کنند. نوع بافت پارچه نسوز فایبر متفاوت بوده و براساس نیاز بازار، تاروپودی، ساتین و یا مورب می‌باشد.
پارچه فایبرگلاس تاروپودی، شامل رشته‌هایی است که در زاویه 90 درجه با یکدیگر قرار دارند. این نوع بافت، حداکثر میزان استحکام را دارد اما انعطاف‌پذیر نیست. با این وجود، برش پارچه فایبرگلاس بافت تاروپودی، آسان است. این در حالی ‌است که پارچه بافت ساتین، از انعطاف‌پذیری فوق‌العاده‌ای برخوردار می‌باشد. پارچه فایبرگلاس بافت مورب، نقاط قوت بافت تاروپودی و ساتین را با هم ترکیب نموده و در عین داشتن انعطاف‌پذیری بالا، برش دادن آن ساده می‌باشد.
یکی از دلایل عمده محبوبیت فایبرگلاس از اواخر قرن بیستم، همزمانی با ممنوعیت استفاده از ماده نسوز آزبست در صنعت بوده است. زیرا در این زمان بود که استفاده از آزبست، به دلیل حساسیت جامعه جهانی نسبت به مضرات آزبست برای سلامت بشر و تخریب محیط زیست، تنها در اماکنی مجاز اعلام شد که در تماس مستقیم با انسان و یا محیط زیست نباشد. به‌همین دلیل، فایبرگلاس که مقاومت حرارتی یکسانی با آزبست داشت، به‌عنوان جایگزینی دوستدار محیط‌زیست برای آزبست اعلام گردید. از مزایای دیگر فایبرگلاس که موجب شد تا جایگاهش را به‌عنوان جایگزین آزبست تثبیت نماید، انتقال حرارت مطلوب، استفاده آسان، انسجام بالای الیاف و قیمت مقرون به‌صرفه آن می‌باشد.
پارچه فایبرگلاس با وزن کمی که دارد، ضد آب نیز هست. همچنین، اشعه ماورای بنفش و دمای بالا نمی‌تواند به لایه‌های فایبرگلاس آسیب برساند. البته، نوع بافت، ضخامت و عرض پارچه فایبرگلاس، تاثیر مستقیمی بر مقاومت حرارتی و دیگر شاخصه‌های این ماده نسوز دارد.
مقاومت مکانیکی در پارچه‌های نسوز فایبرگلاس بالا بوده و تحمل کشش و فشار خوبی دارد. علاوه بر این، این پارچه‌ها مقاومت شیمیایی خوبی نیز دارند و به‌همین علت، در آزمایشگاه‌ها کاربرد دارد؛ زیرا به‌خصوص در نوع سی‌گلاس، عملکرد مثبتی در محیط‌های اسیدی و قلیایی از خود نشان می‌دهند. از سوی دیگر، مقاومت شیمیایی و مقاومت الیاف فایبرگلاس دربرابر اکسیداسیون، موجب گردیده تا پارچه فایبرگلاس، ضد زنگ باشد.
همان‌گونه که پیش‌تر ذکر شد، مقاومت حرارتی پارچه فایبرگلاس، بسته به نوع بافت و ضخامت آن، متغیر خواهد بود اما می‌توان بازه دمایی بین 842 تا 1202 درجه فارنهایت (معادل 450 تا 650 درجه سانتیگراد) را حداکثر دمایی دانست که این نوع از مواد نسوز، قادر به تحمل آن هستند. اما تمام انواع پارچه‌های نسوز فایبرگلاس، ثبات ابعادی خود را تا دمای منفی 58 درجه فارنهایت (معادل 50 درجه سانتیگراد) حفظ می‌نمایند.
سوزن‌پذیری مطلوب و انعطاف مناسب پارچه‌های نسوز فایبرگلاس، موجب استفاده از آن‌ها در تولید لباس‌های نسوز گردیده است. و درنهایت، نباید فراموش کنیم که پارچه فایبرگلاس، عایق الکتریکی نیز هست.
امروزه، پارچه فایبرگلاس را در حوزه‌های گوناگون صنعت به‌کار می‌گیرند. این پارچه‌های نسوز با مقاومت حرارتی بالا و دارا بودن وزن پایین، در تولید البسه ایمنی، از جمله لباس‌ها و تجهیزات آتش‌نشانی، مانند ماسک حرارتی و دستکش‌های نسوز کاربرد دارد. تولید پتو و پرده جوشکاری، اتصالات انبساطی، و تقویت کامپوزیت‌های مقاومتی، از دیگر مصارف پارچه‌های نسوز فایبرگلاس در صنعت می‌باشد. عایق‌بندی در دمای بالا را نیز شاید بتوان یکی از کاربردهای اصلی این نوع از پارچه‌های نسوز دانست. همان‌گونه که پیش‌تر بررسی گردید، پارچه فایبرگلاس سی‌گلاس، مناسب به‌کارگیری برای آب‌بندی در محیط‌های آزمایشگاهی هم می‌باشد. علاوه بر این‌ها، از این محصول برای تولید واشر و عایق‌بندی اگزوزها استفاده می‌شود. آب‌بندی درب اجاق گاز هم یکی از مصارف روزمره برای این پارچه‌های محبوب می‌باشد. صنایع دیگری که از قابلیت‌های پارچه فایبرگلاس بهره می‌برند، نیروگاه‌ها و صنایع پتروشیمی هستند.
این پارچه‌های را می‌توان با مواد نسوز دیگری مانند ورمیکولیت، تفلون و یا گرافیت پوشاند تا برخی ویژگی‌های مثبت را در آن ارتقا بخشید. همچنین، پارچه‌های فایبرگلاس آغشته به سیلیکون نقره و یا فویل‌دار برای مصارف خاص تولید می‌گردد.
پارچه فایبرگلاس، براساس نیاز موجود در بازار، در ضخامت‌های گوناگون، بین 0.2 تا 5 میلیمتر، و عرض بین 1 تا 2 متر تولید می‌گردد.
پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به مقاله پارچه فایبرگلاس
 در www.nasoozsp.com مراجعه بفرمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید هر کدام از این محصولات، می‌توانید با متخصصین فروشگاه نسوز صنعت پارس در تماس باشید.





وبگردی