آفتاب

لیست انواع تست‌ های استعدادیابی پر کاربرد



تست های استعدادیابی مانند تست هالند و تست mbti می‌توانند با آشکارسازی نقاط قوت و ضعف افراد، در کسب موفقیت‌های تحصیلی و شغلی تأثیرگذار باشند.

از انواع تست های استعدادیابی، به‌منظور شناسایی و اصلاح برخی از اختلالات روان‌شناختی در افراد مختلف استفاده می‌شود. همچنین در سال‌های اخیر از تست های استعدادیابی مانند تست هالند، تست mbti و تست هوش های چندگانه، به شکل گسترده‌ای در حوزه جذب و استخدام استفاده شده است. این در حالی است که می‌توان برای انتخاب رشته تحصیلی و مسیر شغلی، از انواع تست های استعدادیابی استفاده نمود.
تست های استعدادیابی مانند تست هالند و تست mbti می‌توانند با آشکارسازی نقاط قوت و ضعف افراد، در کسب موفقیت‌های تحصیلی و شغلی تأثیرگذار باشند. همچنین استفاده از انواع تست های هوش و استعداد یابی، می‌تواند راه‌حلی موثر برای خارج شدن از سردرگمی‌های تحصیلی و شغلی باشد. در این مقاله با معرفی چند مورد از انواع تست های استعدادیابی، شما را در کشف استعداد‌های ذاتی خود یاری خواهیم نمود.

معرفی انواع تست های استعدادیابی

بدون تردید در هر جامعه‌ای، افرادی وجود دارند که از کار کردن در شغل خود ناراضی هستند. از طرف دیگر تعداد قابل‌توجهی از افراد هر جامعه، دائما در حال تغییر دادن مسیر شغلی خود هستند. این نارضایتی شغلی در کنار کوشش دائمی برای تغییر دادن مسیر شغلی، هزینه‌های قابل‌توجهی را به فرد، خانواده و جامعه وی تحمیل می‌کند.
پایین بودن میزان بهره‌وری، پرخاشگری و احساس افسردگی، عدم کسب موفقیت شغلی و عدم داشتن ثبات لازم برای برنامه ریزی طولانی‌مدت، همگی از معایب بی‌توجهی به استعدادهای ذاتی هستند. یکی از روش‌های موثری که می‌تواند به حل این مشکلات و کشف استعدادهای ذاتی افراد منجر شود، استفاده از انواع تست های هوش و شخصیت شناسی است.
آزمون‌های روانشناسی مانند تست هالند، تست mbti، تست هوش های چندگانه و تست گاردنر، تنها برخی از آزمون‌های معتبر و رایجی هستند که هم‌اکنون برای مقاصد مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال شما می‌توانید همین حالا آزمون شخصیت شناسی هالند را امتحان کنید و از نتایج آن برای انتخاب رشته تحصیلی و برنامه‌ ریزی شغلی استفاده کنید.
در حقیقت با شرکت در یک تست آنلاین شخصیت شناسی، به‌راحتی می‌توانید مناسب‌ترین مسیر شغلی را برای خود طراحی کنید. آزمون‌های استعداد یابی به‌عنوان ابزارهای هدایت تحصیلی و شغلی نه‌تنها می‌توانند مورداستفاده افراد مختلف قرار گیرند، بلکه دارای کاربردهای فراوانی در حوزه جذب و استخدام سازمان‌ها هستند.
خوب است بدانید که بر اساس مهارت‌های شغلی موردتوجه در هر شغل،‌ انواعی از تست های استعدادیابی ایجاد شده است. به شکلی که می‌توان انواع تست های استعدادیابی را در 2 گروه کلامی و غیرکلامی تقسیم‌بندی نمود.
از آزمون‌های استعدادیابی کلامی به‌منظور ارزیابی توانایی فرد در تجزیه‌وتحلیل داده‌های کلامی و قدرت تصمیم‌گیری هوشمندانه استفاده می‌شود. این در حالی است که از انواع تست های استعدادیابی غیرکلامی، برای سنجش مواردی مانند میزان قدرت حل مسئله و مدیریت داده‌های عددی استفاده می‌شود. در ادامه این مقاله، به معرفی برخی از مشهورترین و پرکاربردترین انواع تست های استعدادیابی خواهیم پرداخت.

تست نئو

یکی از انواع تست های استعدادیابی که به شکل تست آنلاین در دسترس افراد مختلف قرار دارد، تست نئو است. آزمون شخصیت شناسی نئو (NEO) با ارائه 240 پرسش مختلف، 5 شاخص روان‌شناختی مهم را در افراد موردبررسی قرار می‌دهد. به همین دلیل به تست نئو، تست شخصیت Big Five هم گفته می‌شود.
شاخص‌های برون‌گرایی، بی‌ثباتی عاطفی، تجربه پذیری، مسئولیت‌پذیری و توافق پذیری، جزء معیارهای موردتوجه در تست نئو هستند. به شکلی که هریک از معیارهای مورداشاره، 6 عامل مجزای دیگر را شامل می‌شوند. به‌عنوان‌مثال در حوزه بی‌ثباتی عاطفی یا روان رنجوری، مواردی مانند خشم و کینه، اضطراب، افسردگی، شرم و میزان حساسیت یا آسیب‌پذیری در برابر استرس، موردبررسی قرار می‌گیرند.
به دلیل قابلیت بالای تست نئو در شناسایی ویژگی‌های فردی و اختلالات روانشناسی، از تست آنلاین نئو در مواردی مانند توسعه فردی، ازدواج و فرآیند جذب و استخدام استفاده می‌شود. در ادامه این مقاله، به معرفی برخی دیگر از تست‌ های استعدادیابی شامل تست هالند و تست گاردنر خواهیم پرداخت.

آزمون هوش های چندگانه گاردنر

یکی از انواع تست های هوش، آزمون هوش های چندگانه است. چنانچه هدف شما از شرکت در تست های استعدادیابی، سنجش و ارزیابی میزان قدرت تحلیل و حل مسئله است، بهتر است به‌جای استفاده از تست‌هایی مانند تست هالند و تست mbti، از یکی از تست ‌های هوش موسوم به آزمون‌ هوش های چندگانه یا تست گاردنر استفاده کنید.
تست هوش چندگانه گاردنر به‌عنوان یکی از بهترین تست های هوش موجود، مورداستفاده بسیاری از افراد قرار گرفته‌ است. از طرف دیگر تست هوش های چندگانه را می‌توان یکی از بهترین و معتبرترین انواع تست های استعدادیابی در جهان دانست که برای تعیین توانایی شناختی متقاضیان فرصت‌های شغلی، مورداستفاده شرکت‌های مختلف قرار می‌گیرد.
به شکلی کارفرمایان با استفاده از نتایج آزمون هوش های چندگانه، می‌توانند احتمال موفقیت افراد مختلف را در یک جایگاه شغلی موردبررسی قرار دهند. خوب است بدانید که به دلیل دقت بالای این آزمون، بسیاری از شرکت‌های معتبر در جهان از تست هوش های چندگانه در فرآیند جذب و استخدام خود استفاده می‌کنند.
شرکت‌هایی مانند Toyota، Johnson & Johnson و Fujitsu، تنها برخی از نهادهای بزرگ و معتبری هستند که از نتایج آزمون هوش های چندگانه، در فرآیند جذب و استخدام نیروهای کاری استفاده می‌کنند.
تست هوش چندگانه گاردنر، در ابتدا شامل 7 مدل مختلف برای هوش انسان بوده است. بااین‌حال این آزمون موردبازنگری قرار گرفته و هم‌اکنون ارائه‌دهنده نظریه هوش های چندگانه یعنی «هوارد گاردنر»، 10 هوش مختلف را معرفی نموده است. از هوش‌های مورداشاره در تست گاردنر می‌توان به هوش کلامی، هوش منطقی، هوش فضایی، هوش طبیعت گرا و هوش اخلاقی اشاره کرد.
به شکلی که شما با شرکت در تست آنلاین گاردنر، می‌توانید هوش غالب خود را به‌راحتی پیدا کنید. به‌عنوان‌مثال افراد با هوش طبیعت گرا، از درک و دقت بالایی نسبت به مسائل محیطی برخوردار هستند. این در حالی است که افراد با هوش کلامی، توانایی بالایی را در استفاده از کلمات از خود نشان می‌دهند.

تست هالند

تست رغبت سنج شغلی هالند را می‌توان یکی دیگر از انواع تست های استعدادیابی دانست که موردتوجه متخصصان حوزه طراحی مسیر شغلی قرار گرفته است. تست هالند که می‌تواند در حوزه برنامه ریزی تحصیلی و شغلی مورداستفاده قرار گیرد، برای اولین بار به‌وسیله جان هالند آمریکایی ارائه شده است.
در تست رغبت سنج شغلی هالند، انتخاب مسیر شغلی با توجه به علایق و تمایلات شغلی افراد صورت می‌گیرد. به شکلی که در تست هالند، گروه‌های شغلی مختلف بر اساس تیپ‌های شخصیتی معرفی شده‌اند. درنتیجه با شرکت در تست آنلاین رغبت سنج شغلی هالند، امکان کشف استعدادهای ذاتی برای فعالیت در یک شغل خاص وجود خواهد داشت.
بر اساس تست هالند که به آزمون کدهای هالند هم معروف است، 6 تیپ شخصیتی مختلف وجود دارد. تیپ‌های شخصیتی هنری، جستجوگر، واقع‌گرا، اجتماعی، مدیر و قاعده‌مند، جزء تیپ‌های شخصیتی معرفی‌شده در تست هالند هستند.

تست mbti

یکی از متداول‌ترین و پرکاربردترین انواع تست های استعدادیابی در جهان، تست mbti است. آزمون شخصیت شناسی مایرز- بریگز که با نام تست mbti شناخته می‌شود، برای نخستین بار در سال 1956 ارائه گردید.
در تست mbti، چهار مولفه دوقطبی در افراد مختلف موردبررسی قرار می‌گیرد. هریک از این مولفه‌های دوقطبی در ارتباط با ترجیح افراد در شیوه‌های دریافت انرژی، جمع‌آوری اطلاعات، تصمیم‌گیری و اجرا هستند.
در این آزمون با تقسیم‌بندی افراد به گروه‌های «برون‌گرا یا درون‌گرا»، «شهودی یا حسی»، «فکری یا احساسی» و «ساختارمند یا انعطاف‌پذیر»، 16 تیپ شخصیتی مختلف معرفی می‌شوند. همچنین هر تیپ شخصیتی در تست mbti، با چهار حرف انگلیسی مشخص می‌شود. به شکلی که هر حرف مورداستفاده در نام یک تیپ شخصیتی، به یکی از معیارهای موردبررسی در تست mbti اشاره دارد.
به‌عنوان‌مثال تیپ شخصیتی ENTJ در تست mbti، معرف افرادی با ویژگی‌های شخصیتی برون‌گرایی، شهودی، فکری و ساختارمند است. افراد دارای این تیپ شخصیتی دارای مهارت های ارتباطی قوی بوده و ترجیح می‌دهند با برنامه ریزی‌ دقیق و به شکل گام‌به‌گام، کارهای خود را انجام دهند. این افراد با آینده نگری منطقی خود، سناریوهای مختلفی را برای دستیابی به اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت در نظر می‌گیرند.
این در حالی است که تیپ شخصیتی ISFP، بیانگر افرادی با ویژگی‌های شخصیتی درون‌گرایی، حسی، احساسی و انعطاف‌پذیر است. برخلاف تیپ شخصیتی ENTJ، افراد در این تیپ شخصیتی از حضور در تنهایی خود لذت می‌برند. این افراد جزئی‌نگر، ترجیح می‌دهند احساسات را در تصمیم‌گیری‌های خود وارد نموده و کارهای خود را بدون برنامه ریزی قبلی انجام دهند.

آزمون اوکانر

یکی دیگر از انواع تست های استعدادیابی، تست اوکانر است. از این تست استعداد یابی برای شناخت مواردی مانند ویژگی‌های شخصیتی، توانایی‌ها و علایق فردی هم استفاده می‌شود. جانسون اوکانر آمریکایی که برای اولین بار این‌ آزمون را ارائه کرده است، با بررسی 12 مولفه مختلف به کشف استعدادهای ذاتی افراد اقدام نمود.
مولفه‌هایی مانند ایده پردازی، توانایی تجسم سازه structural، محاسبات و رنگ‌شناسی، جزء مولفه‌های موردبررسی در آزمون اوکانر هستند. به شکلی که با بررسی هریک از این مولفه‌ها، تیپ‌ استعدادی فرد مشخص می‌شود. درنتیجه می‌توان بر اساس تیپ‌های مختلف، مشاغل متناسب با استعداد ذاتی فرد را شناسایی نمود.

جمع‌بندی

خودشناسی را می‌توان به‌عنوان مهم‌ترین عامل برای کسب موفقیت تحصیلی و شغلی دانست. حتی با کسب شناخت بیشتر از ویژگی‌های شخصیتی، احتمال داشتن یک ازدواج موفق افزایش می‌یابد. این در حالی است که شناخت ویژگی‌های فردی متقاضیان شغلی، می‌تواند به استخدام نیروهای کاری بااستعداد و مناسب منجر شود.
به همین دلیل استفاده از انواع تست های هوش و استعداد یابی، موردتوجه افراد و سازمان‌های مختلف قرار گرفته است. در این مقاله، برخی از معتبرترین تست های استعدادیابی را معرفی نمودیم. به شکلی که با معرفی آزمون‌هایی مانند تست هالند و تست گاردنر، شما را در یافتن ویژگی‌های شخصیتی و استعدادهای ذاتی خود یاری نمودیم.