آفتاب

چرا دیگر از درپوش‌های چدنی استفاده نمی‌شود؟



ویژگی ها منحصر به فرد فلز چدن آن را به بهترین متریال، برای ساخت دریچه منهول تبدیل نموده است. عدم نفوذ آب، مقاومت بالا در برابر مواد اسیدی و شیمیایی، سنگین بودن، جذب بالای انرژی و ... همگی باعث شدند سال ها تنها متریال مورد استفاده برای ساخت دریچه منهول، چدن باشد.

اما چدن فلز گران‌قیمتی بود و علاوه بر بالا بردن هزینه ساخت دریچه، آمار به سرقت رفتن آن نیز روز به روز افزایش می یافت. نبود دریچه منهول حتی برای چند ساعت محدود، جان افراد زیادی را به خطر می انداخت و از این رو شهرداری و ارگان های دولتی تلاش کردند متریال دیگری را جایگزین کنند. در روند تولید دریچه چدنی تحولات زیادی رخ داده که در ادامه به آن اشاره می کنیم.

تحولات دریچه منهول چدنی


اولین نوع دریچه منهول داکتایل نام داشت که در آن از چدن خالص استفاده می شد. این چدن بسیار گرانقیمت بود و وزن بالایی داشت. اولین اقدام برای جلوگیری از به سرقت رفتن دریچه منهول داکتایل، تغییر نوع چدن بود.  شهرداری و ارگان های دولتی به جای چدن داکتایل از چدن خاکستری که در بازار قیمت کمتری داشت استفاده نمودند. اما با گذشت زمان قیمت چدن خاکستری نیز در بازار افزایش یافت و آمار سرقت دریچه منهول را نیز تحت تاثیر قرار داد. اقدام بعدی کاهش وزن چدن خاکستری بود. این مدل دریچه چدنی وزن کمتری داشت و قیمت تمام شده آن برای سازمان ها کمتر بود. اما می توان گفت مقاومت دریچه چدن خاکستری نیز با وزن آن کاهش پیدا کرد. با تمام اقدامات گفته شده همچنان آمار به سرقت رفتن چدن خاکستری بالا بود و روزانه تعداد زیادی از افراد در اثر افتادن در منهول جان و سلامتی خود را از دست می دادند.

تصمیم بر این شد از وزن چدن و کیفیت آن کم کنند تا شاید هزینه ساخت دریچه منهول کاهش یافته و طمع سارقان برای برداشتن دریچه ها کم شود. این بار از ضایعات چدن استفاده شد و نام دریچه ضایعاتی یا چکیده روی آن قرار دادند. با کاهش کیفیت دریچه منهول نه تنها آمار سرقت آن کم نشد بلکه شکسته شدن دریچه، عدم تحمل وزن بالا، واکنش پذیری چدن ضایعاتی در برابر مواد شیمیایی خسارت ها را افزایش داد.


 

دریچه منهول بتنی


دریچه منهول چدنی

تمام اقدامات انجام شده برای جلوگیری از به سرقت رفتن دریچه منهول چدنی به نتیجه نرسید و شهرداری و ارگان ها استفاده از دریچه منهول چدن بتنی را جایگزین نمودند. این محصول از چارچوب چدنی و درب بتنی ساخته شده بود. مقاومت بتن در برابر فشار و ضربه بسیار پایین بود و سارقان به راحتی به چهار چوب چدنی دسترسی داشتند. از این رو این پروژه نیز با شکست روبه‌رو شد.

دریچه منهول بتنی


دریچه منهول نانوکامپوزیت


شرکت رادیس اولین تولید کننده دریچه منهول نانوکامپوزیت است. نانوکامپوزیت ابداع شده در این شرکت از لحاظ کیفیت از چدن داکتایل چیزی کم نداشته و بلکه در مواردی بهتر از آن عمل می کند. نانو کامپوزیت قابلیت تجزیه‌پذیری نداشته و هیچ جذابیتی برای سارقان ندارد. نانوکامپوزیت از الیاف فلزی و نانو سیلیس ساخته شده است. مقاومت بالای 200 مگاپاسکال از مهمترین ویژگی های دریچه نانورادیس است. رادیس تنها شرکتی است که توانسته است دریچه منهولی با این کیفیت تولید نماید. در تایید کیفیت مواد اولیه استفاده شده در این محصول باید گفت که مقاومت پل ها، بتن استفاده شده در برج ها تنها 70 مگاپاسکال می باشد. در ادامه بیشتر درباره مزایای این دریچه نانوکامپوزیت یا نانورادیس صحبت می کنیم.


    دریچه منهول نانو کامپوزیت

مقاومت دریچه منهول نانو کامپوزیت تولید شده در برابر اسید سولفوریک تا 40 در صد و عالی است.
    حداکثر میزان جذب آب در این محصول 2% می باشد.
    نفوذ آب در نانو کامپوزیت صفر است.
    جذب انرژی مهمترین شاخص نانوکامپوزیت تولید شده در شرکت رادیس است. این یعنی نانو کامپوزیت در برابر انرژی وارد شده از طرف خودروها مقاومت بالایی دارد.
    نانورادیس به هیچ عنوان تردشکن نخواهد شد. پلیمر استفاده شده در دریچه های امروز در برابر نور خورشید به پلی آمید تبدیل شده و با کمترین فشار مانند بیسکوییت به دو تکه تقسیم می شوند. اما این مشکل در دریچه منهول نانو کامپوزیت دیده نمی شود.
    طول عمر بالای 50 سال ویژگی بارز این محصول است. حتی بعد از 50 سال این دریچه منهول ترد شکن نخواهد شد. ارگان ها و شهرداری تا 2 ماه فرصت دارند که آن را با دریچه جدید جایگزین کنند.
    این دریچه نانوکامپوزیت در برابر خاک های سولفاتی، کلر و کلر یون حتی بیشتر از سنگ مقاومت دارد.
    ضد آتش بودن از دیگر ویژگی های ممتاز این دریچه منهول است.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دریچه‌های منهول نانوکامپوزیت به وب‌سایت شرکت رادیس به نشانی Radis.in مراجعه نمایید.




وبگردی