آفتاب

آشنایی با خواص قارچ شیتاکه



قارچ شیتاکه از نوع قارچ های دارویی است که در زمان های گذشته در کشور چین در بین شکاف چوب ها و در جنگل های چین رشد می کرده است اما کشاورزان ژاپنی تکنیک کاشت قارچ شیتاکه را آموختند و بعد ها نام آن را نیز انتخاب کردند.

قارچ شیتاکه از نوع قارچ های دکمه ای است  که برای اولین بار در کشور چین دیده شده است، اما در ژاپن به فراوانی یافت می شود. قارچ شیتاکه از نوع قارچ های دارویی است که در زمان های گذشته در کشور چین در  بین شکاف چوب ها و در جنگل های چین رشد می کرده است اما کشاورزان ژاپنی تکنیک کاشت قارچ شیتاکه را آموختند و بعد ها نام آن را نیز انتخاب کردند. واژه شیتاکه از دو بخش شی و تاکه تشکیل شده است، شی  در زبان ژاپنی، نام چوب هایی است که قارچ‌ های شیتاکه بر روی آن کشت می‌شود  و تاکه در زبان ژاپنی به معنی قارچ است.
درخت بلوط بستری مناسب برای رشد قارچ های شیتاکه به حساب می آید. در زمان های گذشته از این قارچ در آشپزی بودایی و  برای تهیه ی نوعی  سوپ استفاده می شده است.
به طور معمول این قارچ ها بر روی تنه ی چوبی درختان رشد می کنند اما رشد مصنوعی این گیاه نیز از قرن بیستم رواج پیدا کرد و مزارعی برای رشد و تکثیر این قارچ به وجود آمد.
از جمله مهم ترین خواص قارچ شیتاکه می توان به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن اشاره نمود.
 

مشخصات ظاهری قارچ شیتاکه

قارچ دکمه ای سفید رنگ از قارچ های معمولی  است که امروزه در سراسر دنیا به وفور کشت و مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ شیتاکه نیز از انواع قارچ های دکمه ای است  اما با قارچ دکمه ای سفید رنگ اندکی تفاوت دارد.
 این تفاوت ها شامل موارد زیر است:
1-      کلاهک قارچ دکمه‌ای شیتاکه زرد رنگ و یا گاهی تا رنگ قهوه‌ای تیره نیز هست.
2-    در ابتدای رشد قارچ های شیتاکه، کلاهک ها به صورت محدب هستند اما با گذشت زمان صاف و یکدست می شوند.
3-      بر روی کلاهک ها بقایای سفید رنگی نیز مشاهده می شود که حاصل از رنگ پرده غشای بالای کلاهک می باشد.
4-    تیغه های قارچ به رنگ سفید است که در صورت ورود صدمه با آن ها به رنگ قهوه ای تبدیل می شود و به کمک تیغه ها می توان از سلامت فیزیکی قارچ اطمینان حاصل نمود.
5-    قارچ های شیتاکه بافت گوشتی و منعطفی دارند.
6-    پایه های قارچ شیتاکه کوتاه است و سفید رنگ هستند.

البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای خرید قارچ شیتاکه از منابع معتبر مانند ایران شیتاکه اقدام نمایید.
بررسی خواص قارچ شیتاکه
از مهم ترین خواص قارچ شیتاکه،  بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و افزایش طول عمر فرد است. این قارچ دارای مواد معدنی از قبیل ویتامین های گروه b شاملB2 (ریبوفلاوین)، B3  (نیاسین)، ویتامین B6 ، (پیریدوکسین)، ویتامین B9(فولات)، B5 (پانتوتنیک اسید) و B12   و عناصر معدنی شامل سلنیم، مس، ویتامین دی، روی، منیزیم،  فیبر و ... می باشد.

قارچ شیتاکه تاثیرات ضد سرطانی دارد، برای درمان بیماری‌ های قلبی و عروقی بسیار مفید است. باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود و  در درمان ویروس زگیل  تناسلی یا hpv نیز موثر است.
در ادامه هر یک از این موارد را به صورت کامل مورد بررسی قرار می دهیم.
 

تاثیر قارچ شیتاکه بر بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن

شاید برای شما هم چگونگی تاثیر قارچ شیتاکه و تقویت سیستم ایمنی بدن بر روی هم جالب باشد، قارچ شیتاکه نوعی قارچ دارویی محسوب می‌شود که بر روی سلول های ویژه ای که مربوط به دستگاه ایمنی بدن هستند، (به نام ماکروفاژ) تاثیر زیادی دارند. وظیفه ماکروفاژها این است که سلول هایی که مستعد تبدیل شدن به یک سلول سرطانی هستند را پاک سازی می کند و از بین می برد. علاوه بر این ها این قارچ میزان  سیتوکین در بدن را افزایش می‌دهد. سیتوکین به آپوپتوز کمک می کند تا سلول های مستعد سرطانی  با "مرگ برنامه ریزی شده سلول" از بین بروند و در این صورت از رشد بی رویه سلول های مستعد سرطانی جلوگیری می کند.
تاثیر استفاده از قارچ شیتاکه در درمان بیماری های قلبی و عروقی

تاثیر قارچ شیتاکه بر بیماری های قلبی و عروقی نیز جالب توجه است. یکی از عواملی که باعث ایجاد بیماری های قلبی و عروقی می‌شود، افزایش کلسترول بد خون است. در قارچ شیتاکه بتاگلوکان وجود دارد که این عامل باعث کاهش کلسترول موجود در خون می شود. کاهش کلسترول باعث می شود گرفتگی عروق به وجود نیاید و احتمال سکته را نیز به حداقل می‌رساند. در قارچ شیتاکه عناصر و املاحی همچون مس، منیزیم و  سلنیوم وجود دارند که این عناصر خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.

خاصیت ضد سرطانی قارچ شیتاکه


تحقیقات نشان داده است که اگر قارچ شیتاکه به صورت مرتب مورد استفاده قرار بگیرد از بیماری های سرطانی همچون سرطان سینه، سرطان کولون و سرطان پروستات جلوگیری می کند. درون قارچ شیتاکه عوامل و عناصری وجود دارند که این عناصر به مرگ برنامه ریزی شده سلول کمک می کند. همین این عوامل باعث می شود که سلول هایی که مستعد سرطانی هستند به موقع از بین بروند و  تبدیل به یک سلول سرطانی نشوند.

استفاده از قارچ شیتاکه در درمان زگیل تناسلی


ویروس زگیل تناسلی که به آن hpv نیز گفته می‌شود، ویروس بسیار مسری است که این ویروس در نواحی همچون دهان و گلو و  دهانه رحم رشد پیدا می کند و نوع خاصی از این ویروس  وجود دارد که باعث ایجاد سرطان دهانه رحم می شود. مقالات زیادی در مورد ارتباط قارچ شیتاکه و زگیل تناسلی وجود دارد.
در قارچ های شیتاکه ماده شیمیایی به نام  AHCC  وجود دارد که این ماده شیمیایی باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می‌شود و از رشد تومورها و ویروس ها و سلول های سرطانی جلوگیری می کند.
اما تحقیقات بیشتر نشان داده است که در قارچ شیتاکه عصاره ای  وجود دارد این عصاره  باعث می‌شود ویروس زگیل تناسلی به طور کلی ریشه کن شود. این ویروس می تواند در دهانه رحم و یا در آلت تناسلی مردان مشکلاتی را ایجاد کند.
همچنین در قارچ شیتاکه عناصری همچون اسید آمینه ها و پلی ساکاریدها و سایر مواد معدنی دیگر نیز وجود دارد.
 

استفاده از قارچ شیتاکه در کاهش وزن و لاغری

قارچ شیتاکه چربی و کالری پایینی دارند و علاوه بر این قارچ شیتاکه  یک ماده غذایی سرشار از فیبر است. کم  کالری بودن قارچ شیتاکه باعث می‌شود از این قارچ بتوان در رژیم های کاهش وزن استفاده نمود.  فیبر موجود در این قارچ باعث می شود فرد برای طولانی مدت احساس سیری داشته باشد. از تاثیرات دیگر قارچ شیتاکه در کاهش وزن و لاغری،  این است که چربی بدن را از طریق مدفوع دفع کرده و به لاغری فرد کمک می‌کند.

استفاده از قارچ شیتاکه در درمان کم خونی

از عناصر سرشار در قارچ شیتاکه مس و آهن است. آهن موجود در قارچ شیتاکه باعث افزایش تولید سلول‌های خونی می شود و به درمان کم خونی فرد کمک زیادی می‌کند. کم‌ خونی می‌تواند در دوران قاعدگی برای فرد مشکلات جدی را ایجاد نماید و باعث خستگی مداوم فرد می شود.
استفاده از قارچ شیتاکه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کمک به هضم غذا
همانطور که قبلا اشاره کردیم در داخل قارچ شیتاکه مقادیر بسیار زیادی فیبر وجود دارد. این فیبر  به سم زدایی دستگاه گوارش بدن کمک زیادی می‌کند و همچنین باعث تقویت دستگاه گوارش بدن می‌شود. علاوه بر این‌ها در این قارچ ۸ اسید آمینه اصلی و ضروری بدن وجود دارد که در درمان بیماری‌های گوارشی بسیار موثر است.

قارچ شیتاکه یک ماده غذایی مناسب برای مصرف افراد دیابتی

پایین بودن سطح کلسترول، چربی و کربوهیدرات موجود در قارچ شیتاکه باعث شده است که این ماده غذایی یکی از مواد غذایی مفید برای مبتلایان به دیابت و قند خون باشد. در  قارچ شیتاکه نوعی نشاسته وجود دارد که  به تجزیه نشاسته و قند موجود در بدن کمک می کند.

استفاده از قارچ شیتاکه در درمان بیماری های خود ایمنی ویروسی

 استفاده از قارچ شیتاکه در درمان بیماری های خود ایمنی ویروسی مانند بیماری هپاتیت B و اچ آی وی موثر است.  از این قارچ ها در درمان بیماری هایی  مثل اچ آی وی از خود داروهای اصلی که در درمان اچ آی وی استفاده می شود، تاثیر بیشتری دارد.

ارزش غذایی قارچ شیتاکه


در قارچ شیتاکه موادی همچون پلی ساکاریدها، بتاگلوکان ها و ماده ‌ای به نام آریتادنین  و لنتیناسین و  ارگوتیونین  وجود دارد.
پلی ساکارید ها و بتاگلوکان ها خاصیت ضد سرطانی و همچنین کاهش دهنده کلسترول چربی خون دارند که مانع از ایجاد سرطان و بیماری های قلبی عروقی در فرد می شود. استفاده از قارچ شیتاکه مانع از ایجاد سرطان در فرد شده و در صورت ایجاد سرطان، از رشد سرطان جلوگیری می کند.
همچنین این قارچ سرشار از اسید آمینه هایی است  که باعث افزایش ارزش غذایی قارچ می شود.
این قارچ ها چربی و کالری پایینی دارند و می توانند یک ماده مناسب جایگزین گوشت برای رژیم های کاهش وزن باشند و به لاغری فرد کمک می کند. عناصر گروهB   در این نوع قارچ به فراوانی یافت می شود. همچنین این قارچ منبع آهن غیر حیوانی است که تاثیر زیادی در افزایش گلبول های قرمز بدن می شود.
قارچ شیتاکه قارچی با خاصیت های درمانی فراوان است که مهم ترین عملکرد آن در افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن است.





وبگردی