آفتاب

یادگیری هوش مصنوعی



یادگیری هوش مصنوعی برای بقا در سال های پر از تغییر و متلاطم آینده که هر روز اختراعات و ابداعات جدیدی در حوزه های علم، تکنولوژی و تجارت صورت می گیرد، ضروری است.

در چند سال گذشته، هوش مصنوعی که قبلا فقط در فیلم های علمی تخیلی هالیوودی دیده می شد، به دنیای تکنولوژی و تجارت راه یافته است. یادگیری هوش مصنوعی برای بقا در سال های پر از تغییر و متلاطم آینده که هر روز اختراعات و ابداعات جدیدی در حوزه های علم، تکنولوژی و تجارت صورت می گیرد، ضروری است. تحقیقات در حوزه هوش مصنوعی که از سال ها پیش (برای اولین بار در سال 1956) شروع شده بود، اکنون به ثمر دارد می نشیند و هوش مصنوعی از دنیای علم به دنیای تکنولوژی و تجارت آمده است.

چرا یادگیری هوش مصنوعی؟

در آینده ای نه چندان دور، داشتن دانش در حوزه هوش مصنوعی نه تنها ارزشمند بلکه ضروری خواهد بود. هوش مصنوعی به سرعت در حال گسترش در تمامی حوزه های زندگی ما انسان ها از جمله علم،آموزش، اقتصاد، زندگی شخصی و حتی سیاست است. خوشبختانه امروزه برای یادگیری یک دانش جدید شما نیازی به گذراندن چند سال در دانشگاه را ندارید. شما می توانید با شرکت در دوره های آموزش هوش مصنوعی آنلاین که توسط موسسات آموزشی مختلف برگزار می شود به صورت کامل هوش مصنوعی و تمامی زیرشاخه های آن را فرابگیرید. این دوره ها شامل مقدمات هوش مصنوعی تا دوره های پیشرفته است.
دوره های آموزش آنلاین هوش مصنوعی برای همه سطوح و قشرها مناسب هستند. اگر شما دانشجو هستید و به کدنویسی علاقه دارید، می توانید در دوره های آموزش برنامه نویسی هوش مصنوعی با پایتون یا دوره های آموزش هوش مصنوعی با متلب شرکت کنید. و اگر مدیرعامل یک شرکت هستید و می خواهید از هوش مصنوعی در شرکت زیرمجموعه خود استفاده کنید، می توانید در دوره های مقدماتی هوش مصنوعی که برای آشنایی کلی با هوش مصنوعی برگزار می شود، شرکت کنید.

هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی یعنی اینکه ماشین ها مانند انسان ها فکر و عمل کنند. این ویژگی می تواند در یک حوزه محدود مانند ماشین های خودران یا دستیارهای شخصی مانند سیری باشد. این نوع هوش مصنوعی، هوش مصنوعی ضعیف نامیده می شود. هوش مصنوعی ضعیف(Weak or Narrow AI)  در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد. نسل بعدی هوش مصنوعی، هوش مصنوعی عمومی    Artificial general intelligence (AGI)است که قابلیت این را دارد که کاملا و در تمامی حوزه ها مانند انسان ها فکر و عمل کند.

کاربردهای هوش مصنوعی

کاربردهای هوش مصنوعی بی نهایت هستند. از هوش مصنوعی می توان در تمامی صنایع، بخش ها و حوزه ها استفاده کرد. از جمله حوزه هایی که از هوش مصنوعی در آن می توان استفاده کرد به موارد زیر می توان اشاره کرد:
·         کشاورزی: بکارگیری هوش مصنوعی در حوزه کشاورزی باعث کنترل کیفیت و بالا رفتن کیفیت خاک، از بین بردن گیاه های زاید، آگاهی از زمان دقیق رسیدن سبزیجات و میوه ها و غیره است.
·         علوم کامپیوتر: کاربردهای هوش مصنوعی در علوم کامپیوتر بسیار زیاد است. از مهم ترین آنها می توان به ترکیب هوش مصنوعی با کامپیوترهای کوانتومی اشاره کرد که سرعت تجزیه و تحلیل اطلاعات را چند هزار برابر بیشتر نسبت به کامپیوترهای امروزی خواهد کرد.
·         آموزش: از کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش میتوان به چت بات هایی اشاره کرد که در نقش راهنما و معلم به یاری دانش آموزان می آیند.
·         مالی: یکی از حوزه هایی که هوش مصنوعی در آن کاربردهای فراوانی خواهد داشت حوزه مالی است. از بین کاربردهای فراوان آن می توان به تجزیه و تحلیل کلان داده ها و پیش بینی قیمت سهام بورس است.
·         نظامی: پهپادهای نظامی خودکار یکی از محصولات هوش مصنوعی هستند که بحث های زیادی را در جامعه جهانی بوجود آورده اند. این پهپادها قابلیت شناسایی و تیراندازی خودکار را دارند که به همین دلیل موفقان و مخالفان زیادی دارد.
·         پزشکی: در حوزه پزشکی با استفاده از هوش مصنوعی، اطلاعات فراوان یا کلان داده ها از بیماران در یک زمینه خاص تجزیه و تحلیل می شود و هوش مصنوعی با آنالیز آزمایش یک بیمار جدید و مقایسه آن با نتایج آزمایش بیماران قبلی، بسیار سریع تر و بهتر از دکترها می تواند بیماری را تشخیص دهد.
دوره های آنلاین هوش مصنوعی
حوزه هوش مصنوعی شامل علم کامپیوتر (computer science)، ریاضی، پردازش زبان طبیعی(natural language processing)، برنامه نویسی خصوصا با پایتون، علوم اعصاب (neuroscience)، علم داده (data science)، کلان داده(Big Data) و غیره است. در دوره های مقدماتی آنلاین هوش مصنوعی شما به صورت کلی با موارد بالا و تاثیر آن ها در هوش مصنوعی آشنا می شوید. اما در دوره های آنلاین پیشرفته هوش مصنوعی هر حوزه را به صورت حرفه ای و تخصصی یاد می گیرید. دوره های هوش مصنوعی شامل موارد زیر است:
·         آموزش مبانی یادگیری عمیق
·         آموزش شبکه های عصبی مصنوعی
·         آموزش برنامه نویسی هوش مصنوعی با پایتون
·         آموزش هوش مصنوعی با متلب
·         آموزش نرم ‌افزار مدل‌ سازی داده
شغل های مرتبط به هوش مصنوعی
در حالیکه هوش مصنوعی مشغول از بین بردن شغل های بسیاری است که پیچیدگی زیادی ندارند، همزمان شغل های بسیاری را در حوزه خود بوجود آورده است. بر اساس یک گزارش تا سال 2022 حدود 58 میلیون شغل در حوزه هوش مصنوعی بوجود خواهند آمد. در اینجا به تعدادی از شغل های مربوط به هوش مصنوعی اشاره خواهیم کرد.
1.      دانشمند داده (دیتا ساینتیست)
داده سوخت هوش مصنوعی محسوب می شود. بدون داده های فراوان، الگوریتم های پیچیده هوش مصنوعی راهی بجایی نخواهند برد. برای وارد شدن به این حوزه شما می توانید در رشته ریاضی، آمار و یا علوم کامپیوتر تحصیل کنید. از وظایف دانشمند داده، بررسی و تحلیل بیگ دیتا یا حجم بسیار زیادی از اطلاعات است.
2.      پردازش زبان طبیعی
بسیاری از کاربردهای امروزه هوش مصنوعی به زبان و گفتار مربوط می شود. از نمونه های کاربردی هوش مصنوعی می توان به چت بات ها، دستیارهای مجازی مانند سیری و الکسا و سیستم پیش بینی متن در گوشی های همراه اشاره کرد.
3.      تحقیق و توسعه هوش مصنوعی
اگرچه اکثر شغل های هوش مصنوعی مربوط به موارد کاربردی مانند شغل های بالا است اما این حوزه به کسانی نیز نیاز دارد که  آن را از لحاظ تئوری و علمی نیز گسترش دهند. معمولا این وظیفه را فارغ التحصیلان رشته ریاضیات، آمار، علوم کامپیوتر، نرم افزار و هوش مصنوعی است.

مهارت های مورد نیاز در حوزه هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یک حوزه بسیار جذاب با حقوق بالا و بازار کاری است که هر روز گسترده تر و تشنه تر می شود. در این حوزه شما به دانش و تجربه در حوزه های مختلف کامپیوتر برنامه نویسی، ریاضی، آمار و منطق نیاز دارید. مهمترین مهارت هایی که یک شاغل در زمینه هوش مصنوعی به آن نیاز دارد، علم کامپیوتر، برنامه نویسی، ریاضیات و آمار است. کسانی که دارای دانش دوگانه، یعنی دانش در حوزه هوش مصنوعی و فیلد تخصصی که در آن حوزه می خواهند هوش مصنوعی را بکار گیرند، آینده بسیار روشنی خواهند داشت. داشتن تخصص در این حوزه ها همزمان، ویژگی است که کمتر کسی در حال حاضر از آن برخوردار است. به عنوان مثال در زمینه پزشکی، کسی که همزمان به دانش پزشکی و هوش مصنوعی مسلط باشد، بسیار بهتر از دیگران در این حوزه می تواند عمل کند و درخواست استخدام  بسیار بیشتری خواهد داشت.
اما یکی از مهارت های عجیبی که برای هوش مصنوعی نیاز است، فلسفه است! از آنجا که هوش مصنوعی مانند انسان قابلیت تفکر خواهد داشت، دولتمردان و دانشمندان هوش مصنوعی باید قوانین و چارچوب های هوش مصنوعی را مشخص کنند. به عنوان مثال خودروهای خودران در زمان تصادف قابلیت تصمیم گیری دارند. حالا در زمان تصادف، ماشین خودران تصمیم می گیرد که صاحب ماشین یا عابر پیاده کشته شود، در شرایطی که هیچ راه حل دیگری وجود نداشته باشد. خودروی خودران کدام را باید انتخاب کند؟ اینها پیچیدگی های اخلاقی و فلسفی در مورد هوش مصنوعی هستند.

 




وبگردی