آفتاب

سولماز صدقی پیشرو در مستندسازی



برای تبدیل شدن به فردی موفق نیازی نیست دست به کارهای عجیب و قریب زد، تنها می توانید با به نمایش درآوردن مشکلات و معضلات جامعه، آگاه کردن مردم نسبت به آن ها و تلاش برای رفع مشکلات به موفقیت رسید. کاری که بانو سولماز صدقی به خوبی از پس آن برآمده است.

این روزها در عرصه سینما آثار زیادی را می بینیم که به یک مشکلی خاص در جامعه اشاره می کند، کارگردانان بسیاری سعی دارند که با ساخت فیلم ها و مستندات مختلف رسالت شان را به جا آوردند. یکی از کارگردانام موفق که توانسته با ساخت سه اثر تاثیرگذار، مشکلات و معضلات پیرامون کودکان و نوجوانان جامعه را به تصویر بکشد. سولماز صدقی که در ابتدا با ورود به رشته معماری و تالیف چند کتب مختلف توانست نامش را به سایرین بشناساند، این روزها با ساخت و کارگردانی مستندات مختلف راهش را ادامه می دهد.

 
این روزها که بسیاری نام زن را کوچک می شمارند، بانو سولماز صدقی توانسته با عملکرد خود این باور را زیرسوال برده و آن را تغییر دهد. موفقیت در حوزه کارگردانی و ساخت مستند یک شبه و اتفاقی حاصل نشده! ایشان با تحقیق و پژوهش های بسیار و با ساخت مستندها سعی در به نمایش درآوردن مشکلات کودکان و جامعه کرده و سعی داشته تا به نوعی در مسیر رفع آن ها قدم بردار. برای مثال یکی از مستندهای فوق العاده ی وی با نام " فرشته ای در خانه من" سعی دارد که مشکلات پیرامون کودکان مبتلا به اختلال عصبی اوتیسم را بر روی پرده به تصویر درآورد و به خانواده هایی که دارای چنین فرزندانی هستند کمک کند تا به نحو احسن از آن ها حمایت و نگهداری کنند.
سولماز صدقی را بیشتر بشناسید
سولماز صدقی در شهر زیبای تبریز متولد شد. وی مدرک دیپلم خود را در شهر مادری یعنی همان تبریز دریافت کرد و پس از وارد شدن به سن بیست سالگی، تصمیم گرفت به تهران نقل مکان کند و خود را برای شروع یک زندگی جدید آماده کرد. او در ابتدا علاقه زیادی به معماری داشت، برهمین اساس این رشته را برای ورود به دانشگاه انتخاب کرد و خدمات بسیاری در این زمینه عرضه کرد. از جمله اقدامات او می توان به نگارش چند کتاب در حوزه معماری اشاره کرد، کتاب هایی مثل مقدس رنگ و طرح، پردیس دریایی و معماری بیونیک و موفقیت های دکوراسیون داخلی. او در مصاحبه های خود این طور می گوید که با تشویق دوستان سینمایی اش، وارد دنیای هنر و سینما شد و پس از آن رشته کارگردانی را برای ادامه تحصیل برگزید. به علاوه ایشان پس از گذشت مدتی توانست دکترای معماری را به اتمام برساند  و در راستای آن به مشاوره های هنری و برخی اقدامات تبلیغاتی بپردازد.
 
او کسی است که با علاقه به فیلم سازی وارد عرصه سینما شد و پس از مدتی با در نظر گرفتن هدف خود در با ساخت مستند فعالیت خود را آغاز نمود. سولماز صدقی کار خود در سینما را با طراحی صحنه فیلم شیفت شب شروع کرد. او با توجه دوستی که با سرکار خانم نیکی کریمی داشت پیشنهاد همکاری با ایشان را پذیرفت و به گفته ی خود تجربه ای فوق العاده بود. وی تمام تلاشش را کرد که با کلیه مهارتش، جای خود را در میان اهالی سینما باز کرده و خود را به عنوان شخصی مهم مطرح گرداند. سولماز صدقی توانست با فعالیت در فیلم شیفت شب تجربه حرفه ‌ای و موفقی را برای خود به وجود آورد و در بازیگران بزرگ و با تجربه ‌ای نظیر محمد رضا فروتن، لیلا زارع، سحر قریشی و امیر حسن آرمان، در فیلم همکاری کند و با استفاده از تجربیات آنان سطح کاری خود را  متحول گرداند.
جوایز و تقدیر نامه های سولماز صدقی
یکی از مهم ترین جوایزی که وی دریافت کرد، برای مستند فرشته ای در خانه من، می باشد که در جشنواره بین المللی فیلم پرواز به ایشان اهدا گردید. همچنین وی در جشنواره های دیگری نظیر جشنواره سلامت، جشنواره اوکراین و جشنواره پروین اعتصامی حضور داشت و کاندید دریافت جوایز بی شماری گشت. بانو سولماز صدقی فردی است که از سفیر هند در سفارت این کشور هم لوح تقدیر دریافت کرد.
ایشان با ساخت مستند " فرشته ای در خانه من" کار خود را به عنوان مستندساز آغاز کرد. مستندی موفق درباره سها، دختر سرکار خانم لادن طباطبایی، بازیگر شناخته شده سینما و تلوزیون است، که دچار اختلال عصبی به نام "اوتیسم" است و همین امر موجب شده که ایشان به همراه دخترشان مهاجرت کرده و از حرفه خود دست بکشند تا به نحو احسن به مراقبت از دخترشان بپردازند. لادن طباطبایی در این مستند با جسارت دختر خود را که دچار این اختلال است را جلوی دوربین آورده و به کمک کارگردان این اثر، سولماز صدقی تمام سعی خود را می کند تا به معرفی این اختلال پرداخته و به خانواده هایی که دارای چنین کودکانی هستند، کمک کند.
 
از دیگر ساخته های سولماز صدقی می توان به مستند "یغمای کودکی" اشاره کرد، اثری که دیدن آن خالی از لطف نیست، چراکه وصف حال این روزهای کودکان و نوجوانان کشور است بجای تحصیل و رسیدن به رویاهای شان، کار را انتخاب کردند! یغمای کودکی، مستند اجتماعی است که به کودکان کار و مشکلات پیرامون آن ها پرداخته و زباله گردی کودکان در تهران و مهاجرت افغان ها را به تصویر می کشد و با همراهی انجمن حمایت از حقوق کودکان ساخته شده است. مستند "هم پیمان شویم" (با حمایت انجمن حمایت از حقوق کودکان در رابطه با پیمان نامه حقوق کودک) و مستند "کدامین گناه" نیز از دیگر آثار ارزشمند این معمار و کارگردان جوان است.
بهتر است بدانید که سولماز صدقی در مستند "به کدامین گناه" به معضل اعتیاد پرداخته، بلای خانمان سوزی که این روزها بسیاری از جوانان جامعه را درگیر کرده است. این مستند اجتماعی حال و روز و شرایط معتادان جوانی را نشان می ‌دهد که که به نوعی از جامعه طرد شده و در واقع جایی برای زیستن پیدا نمی کنند. معتادانی که اگر نام بیمار بر آن ها نهاده می ‌شد شاید جامعه با آنان مهربان تر می بود و راحت تر مسیری برای رهایی آنان از این معضل پیدا می ‌کرد. شاید بد نباشد که برای یکبار هم که شده چنین مستند اجتماعی که دارای فضای تلخی نیز می باشد را ببینید تا بیشتر از مشکلات این بیماری آگاه شوید.





وبگردی