نحوۀ عملکرد وب سایت های موتورجستجوی هتل چگونه است؟

وب سایت های متاسرچ هتل که این روزها در حال تبدیل به پیشتازان عرصۀ رزرو اینترنتی هتل هستند بر اساس این نیاز شکل گرفته اند که با توجه به تعدد وب سایت های رزرو هتل، کسی که نیاز به رزرو هتل داشت، باید به چندین وب سایت مراجعه میکرد تا بتواند هتل دلخواه خود را برحسب قیمت، هتل دلخواه، محل قرارگیری و سایر عواملی که برای انتخاب یک هتل می توانند مدنظر قرار گیرند انتخاب کند.

وب سایت های متاسرچ هتل که این روزها در حال تبدیل به پیشتازان عرصۀ رزرو اینترنتی هتل هستند بر اساس این نیاز شکل گرفته اند که با توجه به تعدد وب سایت های رزرو هتل، کسی که نیاز به رزرو هتل داشت، باید به چندین وب سایت مراجعه میکرد تا بتواند هتل دلخواه خود را برحسب قیمت، هتل دلخواه، محل قرارگیری و سایر عواملی که برای انتخاب یک هتل می توانند مدنظر قرار گیرند انتخاب کند. این امر باعث صرف وقت زیاد، سرگردانی مسافران در سایت های رزرواسیون و در بسیاری موارد عدم توانایی در مقایسۀ صحیح و کارآمد هتل دلخواه بر اساس عوامل مد نظر در رزرو هتل میشد. با توجه به پدید آمدن تقاضای انباشته برای وب سایت هایی که بتوانند نقش موتور جستجوی سایت های رزرو هتل را بازی کنند، شرکت هایی که دارای تخصص در زمینۀ فناوری اطلاعات گردشگری بودند دست به کار شده و اقدام به راه اندازی متاسرچ ها یا همان موتورهای جستجو کردند. این موتورهای جستجو فقط در زمینۀ رزرو هتل فعال نبوده بلکه در زمینۀ رزرو پرواز و خودرو اجاره ای نیز شروع به فعالیت کردند. علی رغم اینکه چندین سال پس از همه گیرشدن وب سایت های رزرواسیون هتل، متاسرچ ها به وجود آمدند اما با توجه به نیاز شدید به وجود چنین سایت هایی، به زودی استقبال گسترده ای از این وب سایت ها به وجود آمده و کاربرانی که در اینترنت به جستجوی هتل مورد نظر خویش برای مسافرت، تفریح، کسب و کار و.... بودند گم شدۀ خویش را یافته و از مراجعۀ مستقیم آنها به وب سایت های رزرواسیون آنلاین کاسته شد. هم اکنون و در سال ۲۰۱۴ با توجه به اینکه متاسرچ ها در حال شکل دادن به رفتار کاربران اینترنتی برای جستجوی هتل هستند، رقابت و حتی جنگ گسترده ای بین وب سایت های رزرو هتل از یک طرف و هتل ها از طرف دیگر راه افتاده تا بیشترین بهره را از این بازار ببرند. عدم حضور مناسب در متاسرچ ها باعث ضررمالی برای هتل ها و سایت های رزرواسیون خواهد شد و هم اکنون شرکت های بسیاری در حال ارایۀ خدمات فناوری اطلاعات و بازاریابی اینترنتی به هتل ها برای کسب حداکثر سود از بازار موتورهای جستجوی هتل هستند. اما موتورهای جستجوی هتل چگونه عمل می کنند و چرا کارکردشان تا این اندازه برای صنعت هتل داری مهم است؟
نحوۀ عملکرد وب سایت های یادشده بدین ترتیب است که در ابتدا موسسان چنین سایت هایی، براساس سیاست های کاری خویش، اقدام به شروع همکاری با حداقل دو یا حداکثر تعداد نامحدود وب سایت های رزرواسیون هتل می کنند. نحوۀ همکاری در وهلۀ اول معمولا از طریق سیستم های همکاری در فروش (affiliate marketing) می باشد. معمولا اکثر وب سایت های رزرو هتل برای افزایش فروش از طریق سایر فعالان بخش های صنعت گردشگری مانند آژانس های مسافرتی آنلاین و سنتی، تور اپراتورها و .... لینک های همکاری درفروش را در وب سایت های خود تعبیه کرده و شرایط خود را برای این امر اعلام می کنند. آنها برای کمک به بازاریابی شرکای تجاری خود بسیاری امکانات مانند بنرهای تبلیغاتی، سایت های بدون لوگو(white label)، فرم های رزرواسیون قابل تعبیه در وب سایت های اصلی شرکای تجاری و پیوندهای متنی را فراهم کرده و پس از ثبت نام در اختیار آنها قرار می دهند که البته این امور معمولا از طریق شرکتهای واسطه ای که کار اصلیشان استقرار سیستم های همکاری در فروش است انجام میشود. حال موسس یا موسسان وب سایت موتور جستجوی هتل پس از ثبت نام در سیستم همکاری در فروش وب سایت های رزرواسیونی که مایلند نتایج آنها را در سایت خود نمایش دهند، اقدام به راه اندازی وب سایت خود کرده و پس از تعبیۀ فرم رزرواسیون در سایت خود، با هر جستجویی که برای هتل در وب سایتشان میشود، این جستجو را به وب سایت های رزرو هتل همکار تعمیم داده و در صورت وجود هتل با مشخصات مورد نظر در آن وب سایت ها، همه را یکجا در وب سایت خود نمایش داده و بدین ترتیب کاربر مورد نظر، با توجه به معیارهایی که برای رزرو هتل در نظر دارد، اقدام به انتخاب هتل دلخواه خود نموده و با کلیک بر لینک رزرو هتل مورد نظر خود، به آن وب سایت رزرواسیون که هتل یادشده را نمایه کرده است، هدایت می شود و در صورتی که انجام رزرو نهایی شود، درصدی از پورسانت به وب سایت موتور جستجو می رسد. اما تنها روش کسب درآمد وب سایت های متاسرچ این روش نیست و در واقع اصلی ترین روش کسب درآمد آنها، کسب درآمد ناشی از کلیک بر روی لینک های وب سایت های رزرواسیون و هدایت شدن به آن سایت هاست که در این صورت صرفنظر از اینکه کاربر مربوطه اقدام به انجام رزرو نماید یا نه، فقط به خاطر کلیک بر روی لینک موردنظر، باعث ایجاد کسب درآمد برای سایت متاسرچ می شود. به عبارت ساده تر منبع کسب درآمد وب سایت های موتور جستجوی هتل از دو راه می باشد:
۱- ثبت نام در سیستم همکاری در فروش وب سایت های رزرواسیون هتل و اخذ پورسانت از هر رزرواسیون که از جانب بازدیدکنندگان وب سایت متاسرچ انجام می‌شود.
۲- ثبت نام در سیستم درآمدی نمایش تبلیغات کلیکی و کسب درآمد به ازای هر کلیکی که بر لینک وب سایت های رزرواسیون هتل انجام می‌شود. البته این روش کسب درآمد منوط به آن است که وب سایت رزرواسیون مربوطه در یکی از سیستم های تبلیغات کلیکی ثبت نام کرده باشد.
خلاصه آنکه راه اندازی یک وب سایت موتور جستجوی هتل نیاز به تیمی قوی متشکل از برنامه نویسان و طراحان وب دارد و هر چه تعداد وب سایت های رزرواسیون پوشش داده شده توسط موتورجستجو بیشتر باشد، آن وب سایت بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت زیرا نرخ ها و هتل های نمایش داده شده توسط آن بیشتر خواهد شد و انتخاب های بیشتر و متنوع تری به کاربران نمایش داده خواهد شد.



سعیدمعتمد
دربارۀ نویسنده:
دانش آموختۀ رشتۀ جامعه‌شناسی
تالیف وترجمۀ چندین مقاله و کتاب در زمینۀ صنعت گردشگری و هتلداری
متخصص، مدرس و مشاوردر زمینۀ بازاریابی اینترنتی در صنعت گردشگری
hotelmarketing.ir