امامزاده حمزه رضا (ع)

اين بناى تاريخى در روستاى کوشک‌سراي شهرستان نوشهر (کمربندى نوشهر به چالوس) در گورستان عمومى قرار دارد و از بناهاى آرامگاهى سده‌هاى نهم و دهم هـ.ق است. اين بنا برج هشت ضلعى و داراى گنبدى دوپوش است. نماى بيرونى بنا رک هشت وجهى است و اضلاع بدنه داراى طاق‌نماى کم‌عمق و محصور در قاب مستطيل شکل است. نورگيرى مشبک در داخل بنا قرار دارد.

امامزاده سيد محمد زرين‌نوا (ع)

اين بقعه که در روستاى چمازکتى شهرستان قائم‌شهر قرار دارد، داراى بنايى چهار ضلعى به ابعاد ۵٭۵ متر است. نماى خارجى بنا در هر ضلع داراى طاق‌نماى تزيينى است و منتهى‌اليه بدنه رديفى از مقرنس آجرى است که در ميان هر دو قرنيس نيم‌دايره‌هايى براى نصب کاشى به چشم مى‌خورد. حدفاصل بدنه و گنبد بنا به وسيله چهار فيلپوش تبديل به هشت ضلعى شده و پايه‌اى براى احداث گنبد رک هشت ضلعى به وجود آمده است. سقف داخل بنا نيم‌دايره و گچ‌کارى شده است. اين برج از آرامگاه‌هاى قرن نهم هـ.ق است.

امامزاده عباس (ع)


بانيان صندوق با توجه به متن کتيبهٔ آن چندين نفرند: بسعى و اهتمام بعمل هذه‌الصندوق سيد مرتضى ابن سيد امير و سيد حسن ابن سيد على و سيد عباس ابن سيد شرف‌الدين و سيد محمد اين سيد حسين و سيد عبدالصمد ابن سيد شمس‌الدين.


نجار صندوق نيز در بدنهٔ شمالى صندوق چنين معرفى شده است: عمل شمس‌الدين ابن استاد احمد نجار سارى موضع شلنبه تحرير فى التاريخ ماه جمادى‌الاخر سنه تسعه و تسعين. ثمانمائه ۸۹۹ هـ.ق.

امامزاده عبدالصالح (ع)، مرزرود

اين بنا در بخش مياندورود شهرستان سارى و در روستاى مرزرود، در ۱۵ کيلومترى شمال شرقى سارى قرار دارد. بدنه اصلى بنا چهار ضلعى است و گنبد هشت ضلعى هرمى شکل بر آن زده‌اند. اين گنبد از نوع دوپوش و نماى داخلى آن عرق‌چينى است.


هر ضلع بنا به وسيلهٔ طاق‌نمايى با طاق شکسته و چندين رديف کاشى‌کارى تزيين شده است. آبريز بام بر روى چهارده قرنيس سينه کفترى قرار دارد و ميان هر دو قرنيس کاشى آبى رنگ نيم‌دايره کار شده است. چهار نبش بنا را پخ نيم‌دايره زده‌اند.


بانى بنا به استناد کتيبهٔ صندوق آقا گستهم بن آقا محمد نير، به سال ۸۴۴ هـ.ق و نجار آن على بن استاد فخرالدين رازي است.


دو جفت درِ اين بقعه، از نوع قاب و گره با تزيينات منبت‌کارى با تاريخ ۸۴۶ هـ.ق و نجار آن نجم‌الدين بن استاد شهاب‌الدين درودگر است.

امامزاده عبدالله (ع)، اطرب

بقعه امامزاده عبدالله در گورستان قديمى روستاى اطرب شهرستان نکا قرار دارد. اين بنا از برج‌هاى آرامگاهى است و بناى آن آجرى و بدنه و گنبد رک آن به شکل هشت وجهى است.



نماى خارجى اين بنا در هر ضلع دارى طاق‌نماهايى بلند و کم عمق با قوسى جناقى است که در بالاى آن قاب‌بندى آجرى براى نصب کتيبه و کاشى وجود دارد. در منتهى‌اليه بدنه برج کمربندى پيش آمده از مقرنس با نيم‌دايره‌هاى تزيينى قرار دارد که بدنه بنا را به گنبد هشت ضلعى متصل مى‌سازد.


اين بنا از آثار قرن نهم هـ.ق است.

امامزاده عبدالله (ع)، سفيدچاه

بقعه امامزاده عبدالله در غرب روستاى سفيدچاه بخش هزار جريب شهرستان بهشهر قرار دارد.بناى آن از نظر معمارى چندان قدمتى ندارد. در سال ۱۳۶۳ شمسى مسجدى نيز در کنار آن ساخته‌اند. داخل بنا داراى صندوقى چوبى با تزيينات منبت و طرح‌هاى گياهى و هندسى و کتيبه است. نام بانى آن شيرين شاه بن حسين عرب و سازنده آن استاد اجل عبدالله گيلاني و نام کاتب عيق بن فخرالدين محمد حاجى بود. قدمت صندوق نيز به تاريخ خمسين ثمانمائه است.


محوطه اطراف امامزاده، گورستان شگفت‌انگيزى با سنگ قبرهاى محرابى شکل به صورت ايستاده است. روى بيشتر آنها نقوشى تزيينى و گاه نقوش مبين پيشه متوفي، حجارى شده است.با توجه به کتيبه روى سنگ مزارها قدمت اين گورستان به دوران صفويه باز مى‌گردد.