تقسیمات اداری و سیاسی

ازنا

ازنا، مرکز شهرستان ازنا، با وسعتی حدود ۱۰ کیلومتر مربع در شمال‌شرقی لرستان در ۳۳ درجه و ۲۷ دقیقه و ۳۰ ثانیه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۲۷ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


این شهر بین دو کوه واقع شده و در آن دره‌ای به‌نام ”کرل ازنا“ اجنه وجود دارد، در این ناحیه رودهائی از میان دو کوه و دشت می‌گذرد شاید به همین علت نام شهر را ازنا و ازناوه گفته‌اند که به مرور زمان به ازنا ساده شده است.


در آثار تاریخی و جغرافیائی این شهر را به‌نام‌های ازن، ازنا و ازناوه، ازنا و ... نامیده‌اند.


الیگودرز

شهر الیگودرز مرکز شهرستان الیگودرز با وسعتی حدود ۲۰ کیلومترمربع در شرق استان لرستان در ۲۳ درجه و ۲۳ دقیقه و ۴۵ ثانیه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۴۱ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


مردم منطقه بر این باور هستند که بنای شهر الیگودرز به زمان گودرز دوم، پادشاه اشکانی می‌رسد و کتیبه‌ای نیز به سال ۵۰ م در کوه بیستون از خود به‌جای گذاشته و به همین جهت الیگودرز را وابسته به گودرز پادشاه پارتی دانسته و می‌گویند که نام آن در ابتدا ”آل گودرز“ بوده که به مرور به الیگودرز تغییر یافته است.


الشتر

شهر الشتر مرکز شهرستان سلسله با وسعتی حدود ۸ کیلومتر مربع در شمال‌غربی، در حدود ۳۳ درجه و یک دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۴۰ دقیقه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد. طبق آثار تاریخی و جغرافیائی نامی از این ناحیه به‌نام الشتر یا لیشتر یا لاشتر نیست اما واژگانی در تحقیقات کتاب‌های تاریخی و جغرافیائی دوران‌های پیش از اسلام دیده می‌‌شود که همانندی زیادی با واژه اشتر، دارند.

بروجرد

شهر بروجرد مرکز شهرستان بروجرد با وسعتی حدود ۲۵ کیلومتر مربع در ۳۳ درجه و ۵۳ دقیقه و ۴۵ ثانیه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۴۵ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


نام بروجرد در آثار تاریخی و جغرافیائی به‌صورت اُرجرد، اردگرد، ارذکر، اروگرد، الوکرد، ... و وروگرد نامیده شده است.


بروجرد از شهرهای قدیمی ایران است و بنای آن را به ”ارد“ پادشاه اشکانی نسبت می‌دهند زیرا وروگرد یا ولوگرد یا اردگرد به معنی ساخته شده ارد است. که ییلاق سلجوقی (۴۸۵-۴۹۸ هـ.ق) پسر ملکشاه سلجوقی سپاهیان مادر خود، ترکان خاتون را در بروجرد شکست داد و در همین شهر درگذشت.


پل دختر

شهرستان پل دختر در قسمت جنوب‌غرب شهرستان خرم‌آباد به فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری آن است ۴۹ کیلومتر با شهرستان دره شهر از استان ایلام فاصله دارد.


خرم‌آباد

شهر خرم‌آباد مرکز شهرستان خرم‌آباد با وسعتی حدود ۳۵ کیلومترمربع در ۳۳ درجه و ۲۹ دقیقه و ۱۵ ثانیه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۲۱ دقیقه و ۱۵ ثانیه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


این شهر از دیرباز تاکنون با نام‌های خای‌دالو، سیماش، سیماشکی، شاپورخواست، سابورخواست، خرم‌آباد نیلی، کلید خوزستان و خرم‌آباد نامیده شده است.


این شهر در گذر زمان دستخوش دگرگونی‌هائی بوده است. خاستگاه نخستین شهر، خای دالو بوده که در نوشته‌های آشوری از آن یاد شده است.


دورود

شهر درود مرکز شهرستان دورود با وسعتی حدود ۱۵ کیلومترمربع در شرق استان واقع در ۳۳ درجه و ۴۹ دقیقه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۴ دقیقه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


نام نخستین این شهر ”بنگله“ بوده سپس به بین‌النهرین به معنی بین دو رود و بحرین به معنی دو رودخانه تبدیل شده است.


کوهدشت

شهر کوهدشت مرکز شهرستان کوهدشت، با وسعتی حدود ۱۰ کیلومترمربع در غرب استان در ۳۳ درجه و ۳۲ دقیقه عرض شمالی و ۴۷ درجه و ۳۶ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.


واژه کوهدشت در بعضی کتاب‌های سالک و ممالک ”کورشت“ و یا ”کوذشت“ آمده است. بعضی علت نامگذاری را کوه دشت را قرار گرفتن آن در دشتی محصور بین کوه‌ها دانسته‌اند. ناحیه طرحان و دهستان کوهدشت از نقاط تاریخی استان لرستان است و مهد تمدن قوم کاسیت بوده و طبق شواهد و مدارک موجود تاریخ کوهدشت پیش از اسلام و تا سده‌های نخستین اسلام از مراکز مهم فرهنگ بوده و آبادی‌های زیادی پیرامون آن وجود داشته است.


نورآباد

شهر نورآباد مرکز شهرستان دامغان با وسعتی حدود ۶ کیلومتر مربع در شمال‌غربی در ۳۳ درجه و ۴۵ دقیقه عرض شمالی و ۴۷ درجه و ۴۸ دقیقه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار قرار دارد.


نورآباد تا اواخر دوران قاجاریه و اوایل حکومت رضاشاه پهلوی، روستای بیش نبوده و ”دم‌آویزه“ نامیده می‌شده است و علت این نامگذاری شاید به‌علت وجود تنگ دم آویزه باشد. شاید نورآباد هم از نام طایفه نورعلی ساکن در این محل گرفته شده باشد.

منابع اقتصادی

جنگل‌ها یکی از منابع اقتصادی استان لرستان به‌شمار می‌رود. اما به‌دلیل پائین بودن میزان رشد سالانه جنگل‌های استان، مستقیماً از چوب جنگل‌ها استفاده نمی‌شود بلکه محصولات فرعی از آن تهیه می‌کنند.


محصولات خوراکی مانند قار‌چ‌ها، سبزی‌های کوهی و میوه‌ها و سایر محصولات نظیر آویشن و ریشه ختمی و شیرین‌بیان و محصولات صنعتی از قبیل بلوط و سریش و استفاده می‌شود. دامپروری و دامداری نیز در استان لرستان رایج است. در کشاورزی نیز استعداد ویژه‌ای دارد. پرورش زنبورعسل و زنبورداری از منابع استان است.


صنایع دستی استان مانند سیاه‌چادر، چیت، قالی، گلیم و قلم‌زنی و خراطی و نمدبافی از جمله منابع اقتصادی استان لرستان به‌شمار می‌رود.