آرامگاه ميرزاکوچک‌خان جنگلى

سليمان‌داراب مدفن ميرزاکوچک‌‌خان جنگلى است. بازسازى آرامگاه اين بزرگ‌مرد تاريخ مبارزات گيلان و ايران در سال ۱۳۶۰ ش مطرح شد. طرح مقبره با توجه به اصول معمارى سنتى توسط دفتر فنى حفاظت آثار باستانى گيلان تهيه و به مرور به اجرا درآمد. در مرحلهٔ بعد طرح احداث مجموعه فرهنگى ميرزاکوچک‌ مد نظر قرار دارد. در سال ۱۳۷۱ نيز توسط ميراث فرهنگى گيلان، ديوارکشى و احداث سردرى شايستهٔ مقام ميرزا انجام شد. آرامگاه ميرزا در گورستان ”سليمان‌داراب“ واقع در جنوب شهر رشت، امروزه مورد بازديد مشتاقان و دوستداران ميرزاست.

آرامگاه استاد محمد معين

دکتر محمد معين فرزند ابوالقاسم و نوهٔ معين‌العلماء در سال ۱۲۹۳ شمسى در شهر رشت متولد شد. وى در سال ۱۳۱۳ش با اخذ درجه ليسانس از دانش‌سراى عالى فارغ‌التحصيل شد و سپس دورهٔ دکترى ادبيات را به اتمام رساند. استاد معين مدت‌ها عضو پيوسته فرهنگستان ايران و استاد کرسى تحقيق در متون ادبى دانشکده ادبيات دانشگاه تهران بود. استاد در زمان حيات ”علامه دهخدا“ با او در انتشار و گردآورى لغت‌نامهٔ دهخدا همکارى داشت و توسط ايشان براى نظارت چاپ نسخ بعدى لغت‌نامه پس از حيات ”دهخدا“ برگزيده شد. ”استاد محمد معين“ داراى نشان عالى ادب و هنر از فرانسه و هم‌چنين جايزه آکادمى ادبيات و کتيبه‌ها از فرانسه و نشان درجه ۲و ۳ علمى و نشان هنر از ايران است.



فرهنگ ۶ جلدى معين و تصحيح و تکميل فرهنگ رهان قاطع در ۵ جلد از ديگر آثار اين مرد فرهيخته است.


دکتر معين در سال ۱۳۵۰ ش در گذشت و در شهر آستانه اشرفيه، نزديک آرامگاه ”سيد جلال‌الدين اشرف“ به خاک سپرده شد. بناى يادبودى در اين شهر به پاس خدمات ارزندهٔ استاد به فرهنگ فارسى به صورت چند ضلعى و با آجر و طاق‌هاى هلالى و بام سفالين احداث شده است.

سر تُربت اُمام

در نواحى سمام اشکورات، در محلى به نام کشاچاک، محلى وجود دارد که مدفن عده‌اى از سلاطين و سادات کيايى است. اين مجموعه در قرن ۱۰ هـ.ق شکل گرفته و بانى آن نيز ميرزاعلى کيا است. سلطان محمد کيا، ميرزاعلى کيا و پرى‌سلطان و حسنى در اين محل مدفون شده‌اند. سنگ‌هاى قبور اين محل از نفاست خاصى برخوردار است.